Môj účet

Karnaubský alebo syntetický vosk?

Na trhu je niekoľko druhov ochrany laku vozidla a jedným z nich je vosk, ktorý patrí k tým najbežnejším a najdostupnejším možnostiam ochrany laku vozidla. Vosk chráni lak pred poveternostnými vplyvmi, nečistotami, UV žiarením, zabraňuje opotrebovaniu laku a predlžuje jeho životnosť. Nemenej dôležitá vlastnosť vosku je schopnosť dodať laku vysoký lesk a odpudzovať vodu. Existujú dva typy voskov a to prírodné a syntetické vosky. Niekde na pomedzí týchto dvoch hlavných typov vosku sú ešte hybridné vosky, ktoré si od každého berú určité vlastnosti. Každý z uvedených typov vosku má svoje výhody, nevýhody a typické vlastnosti a tie si v tomto článku rozoberieme.

Prírodné vosky

Prírodné čiže karnaubské vosky sú tvorené čisto z prírodných zdrojov, najčastejšie sa jedná o karnaubský alebo včelí vosk. Karnaubský vosk je získavaný z listov brazílskej palmy Copernicia Prunifera a jedná sa o najodolnejší prírodný vosk, aký poznáme. Vytvára na povrchu laku priedušný povlak a disponuje prirodzeným a veľmi hlbokým leskom, aký syntetickými voskami pravdepodobne nikdy nedosiahnete. Karnaubský vosk dokáže chrániť lak vášho vozidla pred poveternostnými vplyvmi po dobu dvoch až štyroch mesiacov, čo je oproti syntetickým voskom znateľne kratšia doba, veď vďaka svojmu nenapadobitelnému lesku je stále pre veľkú časť detailingových fanúšikov jasnou voľbou. Kvalitné karnaubské vosky ponúkajú okrem hlbokého lesku i silné hydrofóbne vlastnosti a značný beading (kvapkovanie). Ich hlavnou nevýhodou je najmä nižšia výdrž, nižšia odolnosť voči vysokým teplotám a chemikáliám a predovšetkým cena. Tie najkvalitnejšie vosky s vysokým obsahom prírodnej karnauby, ako je napríklad Dodo Juice Supernatural Wax, stoja aj cez stovku. Veľké balenia síce vydržia mnoho rokov, ale investícia je to pre mnohých z nás veľká. Odmenou vám však bude špičkový vzhľad vášho vozidla, vysoká ochrana aj dobrý pocit, že je vaše vozidlo chránené prírodným voskom. Väčšina prírodných voskov od Dodo Juice sa ponúka aj v menšom balení, ktoré vystačí cca na tri aplikácie a sú cenovo dostupnejšie. Do prírodných voskov sú často pridávané najrôznejšie ingrediencie ako ďalšie typy vosku (napríklad tmavý kandelinový vosk) oleje, vonné látky alebo farbivá a preto na každý druh laku môžeme ponúknuť vosk, ktorý zvýrazní konkrétnu farbu a odtieň laku. Pre biele a svetlé laky odporúčame vosk Dodo Juice Diamond White, pre laky tmavších farieb napríklad Dodo Juice Purple Haze. Na záver je nutné dodať, že prírodné vosky takmer vo všetkých prípadoch skvele voňajú, čo značne spríjemňuje prácu s nimi.

Syntetické vosky

Syntetické vosky sú oproti prírodným voskom čisto chemického zloženia. Sú vyrábané v laboratóriách z polymérov obsahujúcich tisíce syntetických častíc, ktoré sa navzájom prepájajú a sú schopné viazať sa na molekuly farby laku, čím sa stávajú jeho súčasťou. Syntetické vosky sú stále viac populárne a to predovšetkým kvôli ich výdrži a odolnosti. Dokážu lak vášho auta chrániť zvyčajne päť až deväť mesiacov, sú veľmi odolné voči vysokým teplotám i chemikáliám a ľahšie sa tiež aplikujú, pretože sú menej tvrdé než prírodné vosky. Ich ďalšia výhoda je cena. Najkvalitnejšie syntetické vosky vo veľkom balení, ako je napríklad Fusso Coat od Soft 99 alebo Finish Kare Hi-Temp Paste, stoja okolo 30 eur. To je o niečo menej ako cena kvalitných karnaubských voskov, ktoré však majú polovičnú výdrž. Okrem už spomínanej výdrže a odolnosti ponúkajú syntetické vosky tiež vysoký, až zrkadlový lesk a špičkové hydrofóbne vlastnosti a schopnosť kvapôčkovania. Vďaka svojej odolnosti voči chemikáliám sú vhodné na dlhé zimné obdobie, kedy ochránia lak auta pred soľou a chémiou typickou pre toto obdobie. Naviac je možné ich nanášať tak ručne, ako aj strojovo, čo uľahčuje aplikáciu a môžete ich použiť aj na hliníkové kolesá a ďalšie materiály. Majú teda prírodné vosky vôbec nejaké nevýhody? Vyzerá to, že nie, ale jednu alebo dve by som predsa len spomenul. Lesk syntetických voskov je jednoducho iný. Nie je tak hlboký a "mokrý" ako u karnaubských voskov. A tá druhá? Je to proste chémia a nie každému to vyhovuje. Ale to je už veľmi osobný názor.

Hybridné vosky

Možno do základného rozdelenia voskov nepatria, napriek tomu ich v tomto článku zmienime. Hybridné vosky, ako už názov napovedá, sú tvorené ako z prírodných, tak aj syntetických látok. Od každého si vzali to najlepšie a sú takým kompromisom. Ich vlastnosti určuje najmä množstvo obsiahnutých prírodných ingrediencií a ich kvalita. Všeobecne teda hybridné vosky disponujú vysokou odolnosťou vďaka obsiahnutým polymérom, ich výdrž býva okolo 6 mesiacov. Auto teda stačí navoskovať dvakrát do roka a máte postarané. Oproti čisto syntetickým voskom ponúknu kvalitné hybridné vosky už spomínaný hlboký lesk, ktorý závisí na množstve a kvalite pridanej karnauby. O narastajúcej obľúbenosti hybridných voskov svedčí fakt, že s prehľadom najpredávanejším voskom v našom obchode je hybridný vosk Double Speed-Wax od anglického výrobcu Bilt Hamber. Odporúčame ešte hybridné vosky s naozaj vysokým obsahom najkvalitnejšej karnauby a to Dodo Juice Supernatural Hybrid Wax alebo Collinite Marque D'Elegance. Ako ideálne celoročné riešenie sa potom ponúka hybridný vosk s prímesou keramiky Dodo Juice Supernatural Hybrid Nano Wax, ktorý sa schopnostiam približuje keramickému povlaku, pritom si zachováva typické vlastnosti karnaubského vosku. Za všetky tri si priplatíte, výsledok ale stojí za to.

Aký typ vosku teda zvoliť?

To je otázka, na ktorú nejde jednoznačne odpovedať. Každý typ vosku má svoje klady i zápory, zástancov aj odporcov. Záleží na mnohých aspektoch, medzi ktoré patrí predovšetkým cena, ochota vosk opakovane aplikovať aj osobné priority a pocity. Niekto nie je ochotný vosk aplikovať viackrát ako raz alebo dvakrát za rok, pre niekoho je to zábava a aplikáciu si rád užije niekoľkokrát do roka a teší sa z excelentných výsledkov. Hybridné vosky sa môžu zdať ako optimálne riešenie, napriek tomu však sú skôr kompromisom. Detailingoví nadšenci a zástancovia prírodných voskov a hlbokého lesku zvolia pravdepodobne vždy karnaubský vosk a nedajú na neho dopustiť. Osobne by som na zimné obdobie zvolil syntetický alebo hybridný vosk a v lete karnaubský. Nezabudnite ale, že základom úspechu nie je samotný vosk, ale najmä príprava laku pred jeho aplikáciou. V našom článku "voskovanie laku a jeho príprava" sa dozviete postup, ktorý vám pomôže dosiahnuť tie najlepšie výsledky. 

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Ako sa starať o alu kolesá
Ako správne čistiť a starať sa o hliníkové disky, aby zostali stále ako nové? Prečítajte si v našom článku.
Celý článok
Ako navoskovať auto
Napísali sme kompletný návod ako navoskovať lak automobilu, vrátane umývania, dekontaminácie laku a prípravy pred voskovaním.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na kolesá
Chcete maximálne chrániť hliníkové kolesá vášho auta? Keramická ochrana odpudzuje nečistoty, vodu a chráni aj proti drobným škrabancom. Viac sa dočítate v našom článku.
Celý článok