Môj účet

Jarná očista auta po dlhom zimnom období

Dlhá zima sa prejaví na exteriéri aj interiéri našich plechových miláčikov a teraz nastáva správny čas dostať ich opäť do formy. Počas zimného obdobia trpia najviac karosérie auta, škaredé počasie sa ale prejaví aj na ďalších častiach vozidla, vrátane interiéru. V tomto článku si zhrnieme, ako zbaviť auto soli a ďalších nečistôt po zime a pripraviť ho na jar a nasledujúce letné mesiace.

1. Vyčistenie diskov

Začneme tou najšpinavšou časťou auta a to sú celkom nepochybne kolesá. Vždy je lepšie umyť najprv práve kolesá, v prípade opačného postupu by sme totiž mohli zašpiniť už umytú karosériu. Či už nechávate na leto rovnaké disky a len vymeníte pneumatiky za letné, alebo auto kompletne prezujete, postup čistenia je totožný. Tento bod sa vás netýka, ak ste už kolesá určené na letnú sezónu perfektne vyčistili ihneď po prezutí. Predpokladám ale, že nie som sám, kto to odložil na jar. Ideálne je vyčistiť kolesá z vnútornej i vonkajšej strany, kým nie sú nasadené na aute. Najviac práce za nás urobí odstraňovač vzduchom roznášanej hrdze, ktorý skvele funguje aj ako čistič kolies. Odporúčame prípravok Bilt Hamber Korrosol, ktorý v litrovom balení vychádza cenovo najlepšie a zároveň patrí k tým najkvalitnejším prípravkom. Najprv kolesá opláchnite vodou a následne na ne nastriekajte tento prípravok. Čoskoro uvidíte reakciu, kedy sa železité čiastočky zafarbujú do červenej farby a všetka špina sa začne rozpúšťať. Pri silnejšom znečistení použite štetec na kolesá a po vyčistení kolesá opláchnite silným prúdom vody. Nepoužívajte prípravok na priamom slnku a nenechajte ho na kolesách samovoľne zaschnúť.

2. Umytie karosérie

Lak auta je v zime zaťažovaný nepriaznivým počasím a predovšetkým soľou. Na karosérii sa usadí veľa nečistôt, ktoré iba bežným umývaním nie je možné odstrániť. Pred samotným umývaním teda odporúčame lak dekontaminovať taktiež pomocou odstraňovača polietavej hrdze, ktorý lak vyčistí aj od silnejšieho znečistenia a pripraví ho aj na prípadnú aplikáciu vosku. Odporúčame opäť Bilt Hamber Korrosol, ktorý používame nielen na čistenie kolies, ale aj na chemickú dekontamináciu laku. Najprv auto opláchnite vodou a potom ho nastriekajte na celú karosériu a nechajte 5 minút pôsobiť. Potom karosériu dôkladne opláchnite vodou. Upozorňujeme, že hoci je Bilt Hamber Korrosol pH neutrálny a je úplne bezpečný k laku vozidla, môže narušiť aj úplne odstrániť existujúcu voskovú ochranu laku. Preto ho používajte iba v prípade, že ochranu laku vôbec neriešite, alebo sa chystáte vosk aplikovať po zime znovu, čo predpokladáme. Teraz k samotnému umývaniu. Odporúčame používať kvalitný autošampón, ako je napríklad Dodo Juice Born To Be Mild. Ten je vysoko koncentrovaný a môžete ho riediť vodou v pomere až 1:800, bez toho, aby stratil čokoľvek zo svojej účinnosti. To je zhruba 10x viac, než je to u obyčajných šampónov. Pre čo najefektívnejšie a najšetrnejšie umývanie odporúčame používať umývaciu rukavicu a kvalitný sušiaci uterák s vysokou absorpciou vody. Viac o umývaní auta sa dozviete v našom podrobnom článku.

3. Ochrana laku

Umytie karosérie máme za sebou a čaká nás ďalšia fáza, teda ochrana laku. Je veľa možností ako lak auta chrániť, tou najbežnejšou a najdostupnejšou je vosk. Ten lak zakonzervuje a chráni ho pred poveternostnými vplyvmi, ale čo máme najradšej - lak sa po navoskovaní krásne leskne a odpudzuje vodu i nečistoty. Voskovanie je však časovo náročnejšie a vyžaduje perfektnú prípravu laku, ktorá okrem umývania a dekontaminácie laku zahŕňa aj jeho dôkladné vyčistenie a v niektorých prípadoch aj rozleštenie. Všetko o voskovaní sa dozviete v našom článku "ako navoskovať auto", preto sa v tomto článku nebudeme voskovaniu venovať. Pokiaľ chcete lak chrániť a nechce sa vám púšťať do voskovania, sú aj iné možnosti. Tou úplne najzákladnejšou je autošampón s voskom. Ten pri každom umytí zanechá na laku tenkú voskovú vrstvu, ktorá dokáže chrániť lak po dobu jedného až dvoch týždňov. Oveľa účinnejšie a odolnejšie sú detailery, ktoré obsahujú prírodný vosk alebo syntetické polyméry a dokážu dodať ochranu po dobu aj niekoľkých mesiacov. Odporúčame najmä náš najpredávanejší detailer s prímesou keramiky Carbon Collective Speciale, ktorý zvyšuje lesk, odpudzuje vodu i nečistoty a chráni lak po dobu až troch mesiacov. Jeho aplikácia je navyše nenáročná, stačí auto umyť, nastriekať na lak alebo mikrovláknovú utierku prípravok a následne ho utierkou rozleštiť.

4. Ochrana kolies a pneumatík

Nielen lak auta je potrebné chrániť, nemenej dôležité je postarať sa aj o hliníkové kolesá. Po umytí disky odporúčame ochrániť prípravkom Poorboys Wheel Sealant. Ten zabraňuje usadzovaniu brzdového prachu a špiny na kolesách, čo uľahčuje ich následné umývanie. Vďaka svojmu zloženiu, ktoré je tvrdšie ako u klasických voskov, vydrží vysoké teploty a agresívne prostredie. Navyše chráni proti oxidácii a dokonale odpudzuje vodu. To všetko po dobu až niekoľkých mesiacov. Po aplikácii nechajte Wheel Sealant pár minút zaschnúť a následne ho rozleštite mikrovláknovou utierkou. Pokiaľ chcete odolnejšiu ochranu, ktorá vydrží až dva roky, odporúčame keramický povlak na kolesá Carbon Collective Platinum Wheels. Detailingoví nadšenci ešte môžu siahnuť po prípravku Dodo Juice Tyromania, ktorý dodá pneumatikám tmavý a matný vzhľad, chráni ich pred vyblednutím a starnutím a predovšetkým skvele odpudzuje vodu i nečistoty.



5. Čistenie skiel

Exteriér už máme takmer hotový, zostáva ešte postarať sa o sklá. Mať perfektne čisté čelné okno a ostatné sklá vozidla je dôležité nielen z hľadiska estetiky, ale predovšetkým kvôli bezpečnosti. K tomu všetkému vám postačí jediný prípravok a to Dodo Juice Clearly Mentol. Je maximálne účinný, efektívny a zanechá sklá vášho auta perfektne čisté a hlavne bez šmúh. Ľahko a veľmi rýchlo vyčistí všetky nečistoty ako hmyz, prach, mastnotu a ďalšiu bežnú špinu usadenú na oknách, navyše mierne zabraňuje zahmlievaniu okien. Aplikácia je veľmi jednoduchá, na sklo, poprípade mikrovláknovú utierku (ideálne vaflovitú, ktorá je určená pre tieto účely) našpliechajte prípravok a sklo vyčistite. Následne ho suchou stranou utierky vyleštite. Čistením čelného okna sa dopodrobna zaoberáme v našom ďalšom článku, ktorý vám odporúčame na čítanie. A to je všetko, teraz je exteriér auta perfektne čistý a lesklý, môžeme sa začať venovať interiéru.

6. Interiér vozidla

V zime zvyčajne o interiér vozidla príliš nedbáme, pretože sa predovšetkým kvôli zlému počasiu opakovane znečisťuje. Teraz prišiel čas na jeho očistu. Čistenie interiéru môžeme rozdeliť na niekoľko fáz - čístenie plastov, kobercov a sedačiek, prípadne čistenie kožených sedačiek. Začnime plastmi a palubnou doskou. Pokiaľ máte plasty interiéru viac znečistené, odporúčame v prvom rade použiť prípravok Dodo Juice Total Wipe Out All Purpose Cleaner. Ten perfektne vyčistí všetku špinu a nečistoty a pripraví povrch na následnú impregnáciu. Prípravok nastriekajte na čistenú plochu, poprípade na penový aplikátor alebo štetec. Po vyčistení povrch utrite mikrovláknovou utierkou.



Ako druhú fázu čistenia interiérových plastov, alebo ak máte palubnú dosku a ďalšie plasty len minimálne znečistené odporúčame použiť prípravok Poorboys Natural Look. Ten dodá plastom prirodzený matný vzhľad, ktorý vydrží aj niekoľko mesiacov. Teraz sa dostávame k čisteniu koberčekov a plátených poťahov sedačiek. Tu odporúčame prípravok ValetPro Classic Carpet Cleaner, čo je veľmi účinný čistič kobercov a poťahov. Rozkladá silné znečistenie a zároveň lubrikuje látku, takže je potom ľahké špinu z látky alebo koberca zotrieť alebo vytepovať. Stačí nastriekať, votrieť a potom vysať. Pokiaľ máte kožené sedačky, odporúčame vám prečítať si náš článok "ako vyčistiť kožené sedačky" A jeden tip na záver. Ak chcete koberčeky a plátené sedačky vo vašom vozidle udržať dlhodobo čisté a zabezpečiť aby boli i vodeodolné, odporúčame hydrofóbny textilný povlak Carbon Collective Repel Fabric Protectant. Ten vytvára aktívnu ochrannú bariéru a napríklad voda, káva, víno a ďalšie tekutiny z koberčekov alebo čalúnenia len odtečú a nevsiaknu sa do neho.

7. Dezinfekcia klimatizácie

Určite to poznáte, po zime zapnete klimatizáciu v aute a zistíte, že nepríjemne zapácha. Nastal teda najvyšší čas na dezinfekciu klimatizácie. Tú môžete nechať urobiť v odbornom servise, zvládnete to však aj sami s prípravkom Air Con Bomb Citrus od renomovaného anglického výrobcu autokozmetiky Bilt Hamber. Tento sprej je veľmi jednoduchý na použitie a nevyžaduje žiadne ďalšie vybavenie. Jeho účinné látky neutralizujú zdroje nežiadúcich zápachov a vnútorné časti klimatizácie zostanú dezinfikované a chránené proti usadzovaniu ďalšej kontaminácie. Postup čistenia je veľmi jednoduchý. Naštartujte váš automobil a zapnite klimatizáciu na maximálny výkon. Otvorte všetky ventilátory a zapnite vnútornú cirkuláciu vzduchu. Klimatizácia potom nebude nasávať vzduch z vonku, ale z interiéru automobilu. Sedadlo spolujazdca posuňte úplne dozadu a na podlahu umiestnite sprej tak, aby pri vypúšťaní prípravok neuľpel na palubnej doske. Pred použitím sprej dôkladne pretrepte a následne stlačte (väčšou silou) jednorazový ventil, ktorý začne uvoľňovať účinné látky do vzduchu. Tie sú nasávané klimatizáciou a dezinfikujú vnútorný priestor od mikróbov a plesní. Vozidlo opustite a nechajte sprej pôsobiť po dobu cca 5 minút so zapnutým motorom a klimatizáciou na plný výkon do doby, kým sprej neprestane vypúšťať účinné látky. Následne odporúčame nechať klimatizáciu zapnutú ešte ďalších 10 minút. Potom vypnite motor, otvorte všetky dvere a vozidlo dôkladne vyvetrajte. V našom článku "ako dezinfikovať klimatizáciu" sa dozviete viac informácií.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Súvisiace produkty

Carbon Collective Onyx Twisted Drying Towel 50 x 80 cmUterák Carbon Collective Onyx Twisted Drying Towel 50 x 80 cmTipRýchly náhľad (115 hodnotení)špičkový sušiaci uterák, gramáž 1100 gsm, 50 x 80 cm26,90 EURSkladomCarbon Collective Speciale Ceramic Detailing Spray 2.0 (500 ml)Detailer s veľkým obsahom SiO2 Carbon Collective Speciale Ceramic Detailing Spray 2.0 (500 ml)TipAktualizovanéRýchly náhľad (117 hodnotení)prémiový detailer s vysokým obsahom SiO2, ochrana až 3 mesiace, extra nízka spotreba, 500 ml29,99 EURSkladomCarbon Collective Repel Fabric Protectant 2.0 (500 ml)Impregnácia na textil Carbon Collective Repel Fabric Protectant 2.0 (500 ml)TipAktualizovanéRýchly náhľad (27 hodnotení)super výkonná impregnácia na látky, 500 ml37,99 EURSkladomBilt Hamber Korrosol (1 l)Odstraňovač vzdušnej hrdze Bilt Hamber Korrosol (1 l)TipAktualizovanéRýchly náhľad (337 hodnotení)najpredávanejší odstraňovač vzdušnej hrdze bez kyselín s vyváženým pH, 1000 ml24,99 EURSkladomCARMODO Auto-Waschhandschuh mit KlettverschlussUmývacia rukavica so suchým zipsom CARMODO Auto-Waschhandschuh mit KlettverschlussTipRýchly náhľad (35 hodnotení)veľké umývacie rukavice s uchytením na suchý zips na zápästie18,90 EURSkladomBilt Hamber Air-Con Bomb Citrus (150 ml)Dezinfekcia klimatizácie Bilt Hamber Air-Con Bomb Citrus (150 ml)TipAktualizovanéRýchly náhľad (128 hodnotení)špičkový antibakteriálny osviežovač vzduchu a dezinfekcia klimatizácie v jednom, vôňa citrusu, 150 ml18,99 EURSkladomPoorboy's Natural Look (473 ml)Oživovač plastov Poorboy's Natural Look (473 ml)-10 %TipRýchly náhľad (292 hodnotení)čistič na plasty, matný efekt, prirodzený vzhľad, 473 ml19,47 EUR21,63 EURSkladomPoorboy's Wheel Sealant (237 ml)Sealant na kolesá Poorboy's Wheel Sealant (237 ml)-10 %TipRýchly náhľad (33 hodnotení)špičkový sealant na kolesá, ochrana, vosk na kolesá, 273 ml26,22 EUR29,13 EURSkladomValetPRO Classic Carpet Cleaner (500 ml) RTUČistič poťahov a kobercov ValetPRO Classic Carpet Cleaner (500 ml) RTU-10 %TipRýchly náhľad (21 hodnotení)čistič čalúnenia a kobercov, 500 ml7,09 EUR7,88 EURSkladomDodo Juice Mint Merkin - Glass ClothMikrovláknová utierka na okná Dodo Juice Mint Merkin - Glass ClothRýchly náhľad (13 hodnotení)mikrovláknová utierka na okná, 40 x 40 cm, gramáž 350 gsm, 1 ks8,90 EURSkladomDodo Juice Clearly Menthol - Professional Quality Glass/Window Cleaner (500 ml)Čistič na okná Dodo Juice Clearly Menthol - Professional Quality Glass/Window Cleaner (500 ml)TipRýchly náhľad (116 hodnotení)čistič na okná, 500 ml11,90 EURDočasne nedostupnéFlexipads Soft Edge White ApplicatorAplikátor Flexipads Soft Edge White ApplicatorTipRýchly náhľad (100 hodnotení)veľmi jemný univerzálny penový aplikátor, farba biela, priemer 105 mm, 1 ks2,46 EUR1 až 4 týždne

Podobné články

Ako perfektne vyčistiť čelné okno auta
Neviete ako sa správne starať a jednoducho vyčistiť čelné sklo vášho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článok
Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Čistenie interiéru auta
Postup čistenia palubnej dosky a ďalších plastov interiéru vozidla s matným efektom.
Celý článok
Ako sa starať o alu kolesá
Ako správne čistiť a starať sa o hliníkové disky, aby zostali stále ako nové? Prečítajte si v našom článku.
Celý článok
Ako navoskovať auto
Napísali sme kompletný návod ako navoskovať lak automobilu, vrátane umývania, dekontaminácie laku a prípravy pred voskovaním.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na kolesá
Chcete maximálne chrániť hliníkové kolesá vášho auta? Keramická ochrana odpudzuje nečistoty, vodu a chráni aj proti drobným škrabancom. Viac sa dočítate v našom článku.
Celý článok
Karnaubský alebo syntetický vosk?
Neviete si rady aký vosk vybrať a aké majú jednotlivé druhy voskov typické vlastnosti? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Ako dezinfikovať klimatizáciu?
Jar je tu a s ním prichádza ideálny čas na dezinfekciu klimatizácie. Tá odstráni nepríjemný zápach aj baktérie usadené vo ventilácii. Návod ako na to, nájdete v našom článku.
Celý článok
Chemická dekontaminácia laku
Zbavte svoje auto škodlivých železitých čiastočiek pomocou odstraňovača vzdušnej hrdze, ktorý môžete využiť aj na efektívne čistenie kolies.
Celý článok
Ako sa správne starať o kožené autosedačky
Ukážme si, ako sa správne starať o kožené sedačky, aby nám vydržali dlho ako nové.
Celý článok