Môj účet

Návod ako sa starať o čelné okno auta

Prečo mať čelné okno dokonale čisté a bez šmúh?

Na internete je veľa zaručených a bohužiaľ často nezmyselných návodov čím čistiť sklo auta. My vám ukážeme, že to ide jednoducho a rýchlo pomocou vhodných prípravkov. Čelné sklo je jednou z najdôležitejších častí vozidla, pozeráme sa cez neho po celú dobu jazdy a je teda dôležité, aby bolo perfektne čisté. Jazda s čistým oknom je nielen bezpečnejšia, ale aj príjemnejšia, a to hlavne v noci alebo pri západe či východe slnka. Tento článok pojmeme viac zo široka a ukážeme vám ako sa o čelné okno komplexne starať. Ale nezúfajte, ak chcete okno len perfektne vyčistiť a ísť, aj pre vás máme rýchly a veľmi účinný návod ako na to. Stačí, keď si prečítate hneď prvú kapitolu a ďalej už čítať nemusíte.

Čistíme sklá prípravkom Dodo Juice Clearly Menthol Glass Cleaner

Dodo Juice Clearly Menthol je kvalitný čistiaci prípravok na sklá automobilu. Ľahko a veľmi rýchlo vyčistí všetky nečistoty ako hmyz, prach, mastnotu a ďalšiu bežnú špinu usadenú na oknách. Čo je asi u čistení okien a skla najdôležitejšie - Dodo Juice Clearly Menthol nezanecháva vôbec žiadne šmuhy, navyše vďaka svojmu zloženiu čiastočne zabraňuje zahmlievaniu okien. Môžete ho teda použiť ako na vnútorné, tak aj vonkajšie sklo. Výsledkom bude vždy dokonale čisté okno a vy si môžete užiť perfektný výhľad z auta. Jeho výhodou je aj to, že ho môžete používať aj na sklá ošetrené sealentom alebo tekutými stieračmi. Ale o tom neskôr.

A ako teda Dodo Juice Clearly Menthol používať?

Len prípravok Dodo Juice Clearly Menthol nestačí, nemenej dôležité je mať vhodnú utierku. Pre efektívne čistenie skiel používajte špeciálnu vaflovitú mikrovláknovú utierku určenú na čistenie skiel. My máme najviac v obľube Dodo Juice Mint Merkin Glass Cloth. Ideálne je mať pripravené utierky dve, jednu na aplikáciu prípravku, druhú na rozleštenie. Každopádne nie je to nutné, stačí utierku v druhej fáze otočiť na suchú stranu. Teraz k samotnému postupu, nejde o žiadnu vedu. Pred samotnou aplikáciou odporúčame okno napred umyť, nech si zbytočne veľmi nezašpiníte mikrovláknovú utierku. Potom Dodo Juice Clearly Menthol nastriekajte na sklo (stačí len párkrát špliechnuť) alebo na utierku a vyčistíte ho. Následne druhou utierkou alebo suchou stranou tej istej, sklo vyleštíte do sucha a máte hotovo. Sklo samozrejme vyčistíte z oboch strán, aj na vnútornej strane sa usadzuje prach a nečistoty alebo mastnota. Tento prípravok je vysoko efektný a samotné čistenie je rýchle. Nebojím sa povedať, že za minútu alebo dve máte hotovo. Na záver by sme odporúčili dve veci. Nepoužívajte nikdy prípravok na priamom slnku a tá druhá - majte utierku vždy čistú. Dodo Juice Clearly Menthol ponúkame v niekoľkých rôznych baleniach a koncentrátoch, zakúpiť ho môžete aj v našej cenovo zvýhodnenej sade na čistenie skiel, ktorá obsahuje aj dve mikrovláknové utierky. Tak a to je všetko, v ďalšej časti článku sa budeme zaoberať detailnejšou údržbou predovšetkým čelného skla auta.

Máte čelné sklo viac znečistené alebo zľahka poškriabané?

Prevádzkou auta vznikajú na čelnom skle najrôznejšie škrabance, odreniny a nerovnosti. Ani to neprispieva k perfektnému výhľadu z auta. Našťastie je to možné čiastočne napraviť. Špeciálne vyvinuté leštidlo na sklá Dodo Juice Supernatural Glass Polish dokáže odstrániť nielen zvyšky hmyzu, zaschnuté kvapky vody, oxidáciu a ďalšie nečistoty, ale aj drobné škrabance. Okno môžete vyleštiť strojovo alebo ručne. Jednoznačne odporúčame strojové leštenie, ktoré je samozrejme rýchlejšie, efektívnejšie a menej namáhavé. Strojovo dokážete odstrániť aj väčšie škrabance zo skla. Ručným leštením okno dokonale vyčistíte, odstránite drobné nerovnosti, zaschnutú špinu a hmyz a perfektne ho pripravíte napríklad na nanesenie tekutých stieračov.

Postup pri ručnom leštení okna

Pred samotným leštením čelné sklo vyčistíte vyššie zmieneným prípravkom Dodo Juice Clearly Menthol, ktorý sklo perfektne odmastí a pripraví na leštenie. Potom sa do toho môžete pustiť. Naneste brúsnu pastu na okná na mikrovláknový aplikátor Dodo Juice Blue Roo a krúživými pohybmi sklo celé vyleštite. Ak máte pocit, že je okno dostatočne čisté a rozleštené, zotrite zvyšky pasty pomocou mikrovláknovej utierky.

Tekuté stierače Carbon Collective Platinum Glass

Pokiaľ máte už všetko vyššie uvedené za sebou, bola by škoda neaplikovať na čelné sklo tekuté stierače. Tie vytvoria na skle tenký film, ktorý mierne odpudzuje nielen nečistoty, ale predovšetkým vodu. V praxi to funguje tak, že od rýchlosti cca 60 km/h a viac nemusíte pri daždi zapínať stierače a predovšetkým bezpečne vidíte. Na trhu je množstvo prípravkov, my odporúčame tekuté stierače Carbon Collective Platinum Glass, s ktorými máme vynikajúce skúsenosti. Odolnosť na čelnom okne dosahuje bez problému jedného roka a na bočných sklách aj dvojnásobok času. Platinum Glass vydrží ako časté stieranie stieračmi, tak pravidelné umývanie prípravkami na okná. Tekuté stierače oceníte aj v zime, po ich aplikácii totiž okno menej namŕza a ráno tak nestratíte toľko času odstraňovaním námrazy z okna.

Nanesenie tekutých stieračov na čelné okno

Pred nanesením tekutých stieračov je veľmi dôležitá príprava. Okno by malo byť perfektne čisté, zbavené všetkých nečistôt, nerovností, zvyškov hmyzu a pod. Minimálne odporúčame okno umyť kvalitným autošampónom. Ideálny postup je spomenutý v tomto článku, teda okno zbaviť nečistôt prípravkom Dodo Juice Menthol Cleaner a následne vyleštiť pomocou Dodo Juice Glass Polish. Nie je to nutné, ale pre maximálnu funkčnosť a trvanlivosť tekutých stieračov to odporúčame. Pred samotným nanesením fľaštičku pretrepte, potom odskrutkujte viečko a naneste na aplikátor, ktorý nájdete v balení. Následne aplikujte na čelné sklo a nechajte tekuté stierače cca 5-10 minút zaschnúť. Po úplnom zaschnutí čelné sklo rozleštite mikrovláknovou utierkou. Potom odporúčame vozidlo 12 hodín nechať v suchu a primeranej teplote. Teraz máte hotovo, viac toho už pre čelné okno len ťažko urobíte. Odmenou vám bude perfektný výhľad, zvýšená bezpečnosť a v prípade nanesenia tekutých stieračov aj komfortnejšie šoférovanie pri silnom daždi. V našom ďalšom článku "ako aplikovať tekuté stierače" sa dozviete viac o samotnej aplikácii aj následnej údržbe.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Aplikácia keramickej ochrany u nového auta
Ako pripraviť nové auto do prevádzky. Keramická ochrana laku, ochrana skiel, ochrana kolies.
Celý článok
Čistenie interiéru auta
Postup čistenia palubnej dosky a ďalších plastov interiéru vozidla s matným efektom.
Celý článok
Chemická dekontaminácia laku
Zbavte svoje auto škodlivých železitých čiastočiek pomocou odstraňovača vzdušnej hrdze, ktorý môžete využiť aj na efektívne čistenie kolies.
Celý článok
Ako sa správne starať o kožené autosedačky
Ukážme si, ako sa správne starať o kožené sedačky, aby nám vydržali dlho ako nové.
Celý článok