Môj účet

Aplikácia keramickej ochrany na plasty automobilu

Keramická ochrana laku je momentálne to najlepšie, čím môžete lak vášho auta chrániť. Ako novinku vám ale predstavujeme keramický povlak, ktorý nie je určený priamo na lak vozidla, ale na plasty. Platinum Trim má na svedomí anglický výrobca autokozmetiky Carbon Collective, ktorý sa špecializuje predovšetkým na keramickú ochranu. Možno sa pýtate prečo aplikovať keramickú ochranu práve na plasty? Čítajte ďalej, v tomto článku vám dôvody ukážeme.

Prečo použiť keramickú ochranu na plasty?

Karamický povlak Carbon Collective Platinum Trim je špeciálne vyvinutý pre plastové časti automobilu. Má trošku iné účinky než klasický keramický povlak na lak, ktorý okrem iného výrazne zvyšuje lesk. Nemusíte sa báť, matné plasty, zostanú stále matnými. Načo teda Platinum Trim slúži? U starších plastových dielov býva obvyklé, že časom vyblednú a nemajú už farbu, ako keď boli nové. Keramický povlak pôvodnú farbu plastov obnoví a zanechá povrch saténovo čierny. Tento efekt nie je krátkodobý, vydrží priemerne okolo dvoch rokov! Farba samozrejme nie je všetko, keramická ochrana má za následok veľmi ľahké čistenie, na povrchu sa neusadzujú nečistoty a vďaka silným hydrofóbnym vlastnostiam povrch značne odpudzuje vodu, ktorá v podstate všetka odtečie preč. Táto keramika samozrejme nemá zmysel len pre staršie autá. Práve naopak, pri nových plastových dieloch povlak zabraňuje vyblednutiu plastov a chráni ich pred UV žiarením, chemikáliami, kontaminantmi a ďalšími nečistotami.

Aplikácia Carbon Collective Platinum Trim

Správne pripraviť podklad pre keramický povlak je veľmi dôležité, len tak bude mať keramika sľubované účinky po dobu až 2 rokov. Plasty musia byť vyčistené a predovšetkým odmastené. Carbon Collective má pre tieto účely svoj vlastný prípravok Panel Prep Surface Cleanser, ktorý povrch vyčistí, odmastí, odstráni zvyšky leštidiel a voskov a pripraví povrch pre aplikáciu keramickej ochrany. Pokiaľ máte už skôr zakúpené iné prostriedky, napríklad Bilt Hamber Surface HD, prípadne klasickú IPU, chybu s nimi určite neurobíte. Pokiaľ máte vyčistené, môžete sa pustiť do samotnej aplikácie keramického povlaku. Nepracujte na priamych slnečných lúčoch a vždy používajte chemicky odolné ochranné rukavice. Samotná aplikácia je jednoduchá. Na bavlnený aplikátor, ktorý je súčasťou balenia, nakvapkajte keramický povlak a naneste ho na plastový diel. Po nanesení zostáva plast "mokrý" a keramický povlak na ňom zreteľne vidíte, nestane sa vám teda, že by ste nejakú plochu prehliadli a neaplikovali na ňu povlak. Akonáhle máte hotovo (v našom prípade ide o celú masku), vezmite mikrovláknovú utierku a plasty rozleštite. Plasty sa stanú saténovo matnými, lesklé časti zostanú lesklé a tým všetka práca končí. Pre zvýšený účinok môžete po niekoľkých hodinách aplikovať druhú vrstvu, dosiahnete tak silnejšiu a dlhodobejšiu ochranu.

Spotreba a porovnanie s ostatnými prípravkami na exteriérové plasty

Platinum Trim ponúkame v dvoch baleniach - 15 ml a 30 ml, my sme použili to menšie balenie. Na celú masku sme spotrebovali cca jednu pätinu celého balenia a to v dvoch vrstvách. Preto sme sa pustili ešte do všetkých plastov v motore a zadnému spojleru. Aj tak polovica balenia zostala, spotreba keramického povlaku je teda veľmi nízka. Pusťme sa do porovnania s inými nami predávanými produktmi na exteriérové ​​plasty. Tým najpredávanejším je jednoznačne ValetPro Black To The Future. Ten funguje skvele, taktiež zvýrazní farbu plastov a má aj ochranné účinky. Všetko to ale končí u výdrže, ktorá je v rade týždňov. Aplikáciu musíte stále opakovať a ochranné účinky pred nečistotami sú neporovnateľne horšie ako u keramického povlaku. Ten, ako už bolo spomenuté, vydrží zvyčajne 2 roky, po celú dobu si plasty zachovávajú svoju farbu, oproti ValetPro sú ale plasty saténovo matné (ValetPro je lesklejší, čo nie každému vyhovuje) a predovšetkým neusadzuje sa na nich špina. Stačí ich následne opláchnuť a vďaka silným hydrofóbnym vlastnostiam väčšina vody sama odtečie preč a na povrchu zostane len pár kvapiek.

Súhrn výhod keramickej ochrany na plasty

  • Dlhodobá ochrana, ktorá vydrží cca 2 roky.
  • Obnovuje pôvodnú farbu plastov a zanecháva povrch saténovo čierny.
  • Zabraňuje vyblednutiu a chráni plasty pred UV lúčmi, chemikáliami a kontaminantmi.
  • Značne uľahčuje umývanie a údržbu, po aplikácii sa výrazne menej usadzujú nečistoty, ktoré potom stačí opláchnuť vodou.
  • Vďaka hydrofóbnym vlastnostiam povrch odpudzuje vodu, ktorá takmer všetka odtečie.
  • Jednoduchá a rýchla aplikácia.
  • Jedno balenie vám vystačí na všetky exteriérové plasty.
Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako perfektne vyčistiť čelné okno auta
Neviete ako sa správne starať a jednoducho vyčistiť čelné sklo vášho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článok
7 krokov k perfektne čistému autu po zime
Dlhá zima sa prejaví na exteriéri aj interiéri auta, poďme ho spoločne vyčistiť a pripraviť na jar.
Celý článok
Ako sa starať o alu kolesá
Ako správne čistiť a starať sa o hliníkové disky, aby zostali stále ako nové? Prečítajte si v našom článku.
Celý článok
Ako sa správne starať o kožené autosedačky
Ukážme si, ako sa správne starať o kožené sedačky, aby nám vydržali dlho ako nové.
Celý článok