Môj účet

Aplikácia keramickej ochrany na hliníkové kolesá

Keramická ochrana laku je v dnešnej dobe ten najlepší spôsob ako efektívne a dlhodobo chrániť lak auta. Okrem klasického keramického povlaku na karosériu vozidla máme v ponuke aj špeciálnu keramiku na alu kolesá Carbon Collective Platinum Wheels. Tento keramický povlak špičkového anglického výrobcu sa po nanesení stáva aktívnou vrstvou na povrchu kolesa a chráni ho pred nečistotami a dokonca aj drobnými škrabancami. Platinum Wheels je odolný voči teplu a chemikáliám, má výdrž až 2 roky a jeho najväčšími prednosťami je následná veľmi ľahká údržba a čistenie kolies. Brzdový prach a ďalšie nečistoty sa na povrchu kolies neusadzujú a čistenie je veľmi jednoduché. Nie sú potrebné žiadne agresívne čističe, kolesá stačí umyť šampónom, pri menšom znečistení stačí disky len opláchnuť vodou. Prípravok navyše silne odpudzuje vodu, ktorá po umytí takmer všetka sama stečie.

Dôležitá je príprava

Pred nanášaním keramického povlaku je veľmi dôležitá príprava povrchu, aby keramika perfektne priľnula a mala sľubovanú výdrž. V našom prípade išlo o nové kolesá, takže príprava bola o niečo jednoduchšia, stačilo ich vyčistiť čističom laku. Predpokladajme, že povlak budete aplikovať na kolesá, ktoré boli už nejakú dobu používané. Je nevyhnutné kolesá pred aplikáciou dôkladne vyčistiť pomocou odstraňovača vzdušnej hrdze. Tých máme v ponuke niekoľko, môžeme odporučiť React Wheel Cleaner priamo od Carbon Collective, ktorý je veľmi silný a účinný pH neutrálny čistič na kolesá, naviac oproti konkurenčným výrobkom nemá nepríjemný zápach. Prípravok stačí nastriekať na povrch kolies, nechať pár minút pôsobiť a poriadne opláchnuť prúdom vody. V prípade silného znečistenia odporúčame použiť štetec na kolesá. Teraz máte kolesá čisté zbavené brzdového prachu, vzdušnej hrdze a ďalších nečistôt. Následne odporúčame použiť čistič laku Carbon Collective Panel Prep, ktorý povrch laku odmastí, finálne pripraví pre keramický povlak a vytvorí silnejšiu a trvácnejšiu väzbu povrchu s keramikou. Čistič stačí našpliechať na čistenú plochu, nechať chvíľu pôsobiť a následne zotrieť mikrovláknovou utierkou. 

Aplikácia Carbon Collective Platinum Wheels

Prípravu máme hotovú a môžeme sa pustiť do samotnej aplikácie keramického povlaku. Nie je na tom nič zložité, potrebovať budete len fľaštičku s Platinum Wheels, mikrovláknovú utierku a ochranné chemicky odolné rukavice. V balení nájdete 5 bavlnených aplikátorov, ktorými keramický povlak nanesiete na povrch kolies. Nakvapkajte pár kvapiek na aplikátor a naneste keramiku na koleso. Plocha, na ktorú ste povlak naniesli je zreteľne viditeľná, zostáva "mokrá", takže by sa vám nemalo stať, že na niektoré miesta zabudnete. Takto naneste prípravok na celé koleso, v prípade potreby samozrejme pridajte na aplikátor znova niekoľko kvapiek povlaku. Akonáhle budete mať hotové celé jedno koleso, rozleštite jeho povrch mikrovláknovou utierkou. Tento postup zopakujte na všetky 4 kolesá. Po aplikácii odporúčame s autom nejazdiť niekoľko hodín, nech keramický povlak vytvrdne a sú zachované všetky jeho spomínané vlastnosti. V prípade, že vám keramický povlak zostal, tak pre ešte väčšiu účinnosť a trvanlivosť odporúčame naniesť po niekoľkých hodinách aj druhú vrstvu.

Spotreba prípravku, trvanlivosť a následná údržba

Jedna fľaštička vystačí na aplikáciu 4 - 8 alu kolies, záleží samozrejme na ich veľkosti. V našom prípade išlo o 20palcové kolesá a naniesli sme dve vrstvy tohto keramického povlaku vrátane vnútornej strany kolies, čo je ideálny variant. Pre všetky bežné kolesá vám teda zvyčajne vystačí balenie 15 ml buď na 2 vrstvy, alebo dve sady alu kolies. Ak dodržíte správny postup, táto keramická ochrana vydrží cca 2 roky. Tým sa vám vráti investícia ako finančná tak časová. Nemusíte pravidelne kupovať čističe kolies a údržba je veľmi jednoduchá. Keramický povlak odpudzuje nečistoty, na kolesách sa neusadzuje brzdový prach, vzdušná hrdza a ďalšie špiny. Kolesá vo väčšine prípadoch stačí iba opláchnuť, alebo použiť šampón pri príležitosti umývania auta. Lak po aplikácii keramiky navyše silne odpudzuje vodu, ktorá po opláchnutí takmer všetka stečie z povrchu kolesa. Nielen preto, že je to zbytočné, ale predovšetkým z dôvodu zachovania trvanlivosti keramického povlaku, nepoužívajte už na umývanie kolies agresívne čističe a odstraňovače vzdušnej hrdze, ktoré odstraňujú z laku nielen vosk ale čiastočne aj keramiku. Na obrázku dole vidíte už obuté koleso nasadené na aute ihneď po opláchnutí silným prúdom vody a ako sami vidíte, zostalo na kolese len pár kvapiek vody.

Čo teda budete ideálne potrebovať?

  1. V prípade už použitých kolies odstraňovač vzdušnej hrdze pre vyčistenie od všetkých nečistôt.
  2. Ak sú kolesá veľa znečistené, odporúčame štetec na čistenie kolies.
  3. Čistič laku Carbon Collective Panel Prep na finálnu prípravu pred nanesením keramiky.
  4. Keramický povlak Carbon Collective Platinum Wheels.
  5. Kvalitnú mikrovláknovú utierku na rozleštenie keramického povlaku.
  6. 3 hodiny vášho času.

Produktové video

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako perfektne vyčistiť čelné okno auta
Neviete ako sa správne starať a jednoducho vyčistiť čelné sklo vášho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článok
Ako sa starať o alu kolesá
Ako správne čistiť a starať sa o hliníkové disky, aby zostali stále ako nové? Prečítajte si v našom článku.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na plasty automobilu
Dlhodobá ochrana až na dva roky, obnovenie pôvodnej farby plastov, ochrana pred vyblednutím, pred UV žiarením a nečistotami a predovšetkým ľahká údržba. To sú hlavné výhody keramickej ochrany na plasty.
Celý článok
Ako navoskovať auto
Napísali sme kompletný návod ako navoskovať lak automobilu, vrátane umývania, dekontaminácie laku a prípravy pred voskovaním.
Celý článok