Môj účet

Ako čistiť a starať sa o alu kolesá

Čisté a zachovalé alu kolesá sú rovnako dôležité pre celkový vzhľad vozidla ako napríklad lak karosérie. Preto sa o ne musíme pravidelne starať, aby nám hliníkové disky vydržali čo najdlhšie ako nové. Ako na to sa pozrieme v tomto článku, kde si zhrnieme základné postupy pri čistení a údržbe alu kolies. Tento článok píšeme po skončení zimnej sezóny, preto ho môžete brať aj ako návod k tomu ako pripraviť alu disky na letnú sezónu, prípadne na ďalšiu zimu. Najhoršie čo môžete urobiť - nechať kolesá po zime špinavé a takto ich uschovať.

1. Čistenie kolies 

V prvej fáze musíme alu disky dôkladne vyčistiť. Najúčinnejším prípravkom na čistenie kolies sú odstraňovače vzdušnej hrdze, ktoré máme v ponuke od viacerých výrobcov. Tie zbavia kolesá brzdového prachu a ďalších aj výrazne usadených nečistôt, vrátane asfaltu. Na účely tohto článku sme zvolili najnovší prírastok v našej ponuke a to čistič kolies React 2.0 Wheel Cleaner od anglického výrobcu autokozmetiky Carbon Collective. Okrem veľmi vysokej účinnosti ponúka oproti konkurenčným produktom aj relatívne príjemnú vôňu. Pracujte v tieni a nastriekajte prípravok na povrch kolies. Po chvíľke uvidíte, ako sa železité častice sfarbujú do červena a nechajte React pár minút pôsobiť, nikdy však nenechávajte prípravok zaschnúť. Ak sú kolesá viac znečistené, odporúčame použiť štetec na kolesá, ktorým jednoducho odstránite zvyšné nečistoty. Následne kolesá dôkladne opláchnite silným prúdom vody a máte vyčistené. Samotné čistenie je naozaj veľmi rýchle, stačí našpliechať a o zvyšok sa postará prípravok bez vašej aktivity, v priebehu pár minút je hotovo.

2. Nanesenie ochrany kolies

Kolesá máme perfektne čisté a tým väčšinou starostlivosť o hliníkové disky končí. Ak chcete pre disky urobiť viac, odporúčame na ne naniesť ochranný vosk Poorboy's Wheel Sealant. Wheel sealant po aplikácii zaisťuje dlhodobú ochranu kolies, čiastočne zabraňuje usadzovaniu brzdového prachu a špiny na kolesách, čo uľahčuje ich následné umývanie. Zloženie, ktoré je tvrdšie ako u klasických voskov, vydrží vysoké teploty a agresívne prostredie. Navyše chráni proti oxidácii a má neskutočnú vlastnosť v odpudzovaní vody. Aplikácia je jednoduchá. Najprv kolesá dôkladne usušte, odporúčame povrch aj odmastiť, čo zaistí ideálnu trvanlivosť vosku. Na odmastenie môžete použiť Bilt Hamber Surfex HD, prípadne klasický prípravok IPA. Na penový aplikátor naneste sealant a ten následne na povrch kolies. Nechajte cca 5 minút zaschnúť a rozleštite pomocou mikrovláknovej utierky. Odporúčame naniesť Wheel Sealant aj v druhej vrstve, získate tým predovšetkým dlhodobejšiu ochranu. Druhú vrstvu aplikujte cca po 3 hodinách až je sealant perfektne vytvrdnutý. Sealant vydrží na laku kolies cca 3-4 mesiace, záleží na klimatických podmienkach a tiež na tom ako často kolesá umývate. Po aplikácii už neodporúčame používať silné čističe kolies, významne ovplyvňujú životnosť sealentu. Ten nanášame predovšetkým z toho dôvodu, aby sa kolesá veľmi ľahko čistili aj bez použitia týchto prípravkov. K dispozícii máme aj dlhodobejšiu keramickú ochranu kolies Carbon Collective Platinum Wheels, ktorá je vysoko odolná proti vysokým teplotám aj chemikáliám, extrémne odpozuje vodu aj nečistoty, a to s odolnosťou až 2 roky od aplikácie. Všetky informácie sa dozviete v našom článku "Aplikácia keramickej ochrany na alu kolesá".

3. Ochrana pneumatík

Možno sa pýtate prečo vlastne používať prípravky na pneumatiky? Prvý dôvod je estetický. Po aplikácii nie sú pneumatiky zájdené, ale majú sýtu čiernu farbu a to vyzerá jednoducho skvelo. Druhým dôvodom je už spomínaná ochrana. Pneumatiky sú chránené pred UV žiarením, odpudzujú špinu, oleje a vodu. Zostávajú tak čisté a udržujú si čiernu farbu. Na účely tohto článku sme zvolili prípravok Carbon Collective Sateen Tyre & Rubber Protectant, ktorý je v tekutej forme a veľmi ľahko sa nanáša pomocou penového aplikátora. Nie je to klasický lacný lesk na pneumatiky, ktorý nemá žiadnu trvanlivosť, je mastný a navyše zvyčajne "nahadzuje" okolitú karosériu. Carbon Collective Sateen vydrží cca 3-4 týždne a po aplikácii majú pneumatiky saténovo čiernu, pololesklú farbu. Pneumatiky chráni a udržuje ich v čistote. Máme hotovo, kolesá vrátane pneumatík sú teraz čisté, chránené a pripravené na sezónu.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako perfektne vyčistiť čelné okno auta
Neviete ako sa správne starať a jednoducho vyčistiť čelné sklo vášho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článok
Čistenie interiéru auta
Postup čistenia palubnej dosky a ďalších plastov interiéru vozidla s matným efektom.
Celý článok
7 krokov k perfektne čistému autu po zime
Dlhá zima sa prejaví na exteriéri aj interiéri auta, poďme ho spoločne vyčistiť a pripraviť na jar.
Celý článok
Ako sa správne starať o kožené autosedačky
Ukážme si, ako sa správne starať o kožené sedačky, aby nám vydržali dlho ako nové.
Celý článok