Môj účet

Ako vybrať a správne používať mikrovláknové utierky

Mikrovláknové utierky sú nevyhnutnou pomôckou každého detaileru a hoci sa môže na prvý pohľad zdať ich význam pre celkovú údržbu auta nedôležitý, je tomu presne naopak. Kvalita a technológia výroby mikrovlákien sa pozitívne či negatívne odráža na výsledku práce a aj keď používate špičkové prípravky a dodržiavate správne postupy, môže nekvalitná mikrovláknová utierka perfektný výsledok významne ovplyvniť. V našom článku sa dozviete všetko podstatné o mikrovláknových utierkach, ich typy, spôsoby použitia aj následnú starostlivosť pre dlhšiu životnosť.

Niekoľko základných faktov o mikrovláknach

Mikrovlákno je syntetické, teda umelo vyrobené vlákno, ktoré sa skladá z tisícov husto prepletených mikroskopických prameňov. Vyrába sa najčastejšie z polyesteru, polyamidu, alebo kombináciou týchto syntetických materiálov. Oproti klasickým prírodným vláknam, ako je napríklad bavlna, vynikajú mikrovlákna svojou neporovnateľne vyššou jemnosťou, pevnosťou a odolnosťou. Medzi ďalšie výhody patrí dlhodobá stálosť farieb, dlhá životnosť aj pri opakovanom praní a schopnosť vysokej absorbcie vody. Vďaka svojej hustote sa v mikrovláknach nedarí peľu a roztočom a nie sú ani zdrojom alergénov. Nielen vďaka spomínaným vlastnostiam prakticky ide o tkaninu budúcnosti, aspoň čo sa týka priemyselného využitia.

Prečo používať kvalitné mikrovláknové utierky

Ak sa zaoberáte detailingom na profesionálnej úrovni, alebo len jednoducho máte radi svoje auto, je nevyhnutné zamerať sa na kvalitné mikrovláknové utierky trhom overených výrobcov. Tí pochádzajú prakticky výhradne z Južnej Kórey a aj preto si niektoré tradičné značky autokozmetiky nechávajú často vyrábať utierky a uteráky práve v Južnej Kórei. Medzi absolútnu svetovú špičku patrí tunajší výrobca Purestar,ktorý sa úzko špecializuje na výrobu mikrovláknových utierok, sušiacich uterákov a ďalších výrobkov z mikrovlákien. Možno si kladiete otázku, prečo kupovať na údržbu autá "drahú" mikrovláknovú utierku, keď máte už doma lacnú utierku z hobbymarketu alebo od iných výrobcov autokozmetiky. Rozdielov však nájdete hneď niekoľko. Ak by sme sa pozreli pod mikroskop, zistíme, že štruktúra mikrovlákien obyčajné utierky je diametrálne odlišná od mikrovlákien Purestar. A to nielen v samotnej kvalite, hustote alebo jemnosti mikrovlákien, ktoré sú dané špičkovou technológiou výroby a zložením kombináciou polyesteru a polyamidu v magickom pomere 70:30. Výsledkom sú neskutočne jemné a plyšové mikrovlákna, ktoré sú extrémne šetrné aj k najchúlostivejším lakom. Utierky Purestar vynikajú aj extrémnou nasiakavosťou a dlhodobou odolnosťou. Bežná utierka po niekoľkých praniach stvrdne, žmolkovatí a na ďalšie používanie je vhodná maximálne na podlahu garáže, pretože môže lak auta poškriabať. Kvalitné mikrovlákno od Purestar je niekoľkonásobne odolnejšie a utierky môžete prať tak často, ako sa vám bude hodiť. Nákup kvalitnej mikrovláknovej utierky sa teda v dlhodobom hľadisku oplatí aj finančne.

Gramáž, bezokrajový dizajn a určenie mikrovláknových utierok

Pri výbere mikrovláknových utierok je dôležitá nielen ich kvalita, ale aj dizajn, gramáž a najmä ich určenie. V prvom rade by sme odporučili používať výhradne utierky s bezokrajovým dizajnom a laserom rezanými hranami. Hoci sa niektorí výrobcovia chvastajú jemnými a šetrnými okrajmi, opak často býva pravdou. Utierka s klasickými okrajmi s našitým lemom výrazne zvyšuje riziko poškriabania laku a napríklad pre vyleštenie vosku alebo zvyškov leštidiel je skôr nevhodná. To isté platí pre utierky s vyšitými alebo iným spôsobom zobrazenými logami výrobcov a pozor si dajte aj na utierky s ceduľkami. Na kvalitnú a najmä šetrnú utierku jednoducho nič nepatrí. Ďalším špecifickým parametrom mikrovlákien je ich gramáž. Tá je vyjadrená v gramoch na meter štvorcový, stretnúť sa môžete aj s označením "gsm". Tu platí, že čím vyššia gramáž, tým je utierka objemnejšia, načechranejšia a je schopná vyššej absorpcie nielen vody, ale napríklad zvyškov vosku, sealantu alebo leštidla. Vyššia gramáž však nepredstavuje vyššiu kvalitu utierky a neplatí úmera, že čím vyššia gramáž, tým lepšia utierka. Všeobecne však platí, že utierky s vysokou gramážou sú najdrahšie, čo je dané najmä hustotou a objemom mikrovlákien. Vysokú gramáž oceníte napríklad pri leštení vosku, práci s detailerom, alebo pri sušení laku. Okrem gramáže a dizajnu je teda nemenej dôležitý parameter určenia mikrovláknovej utierky, čím sa dostávame do ďalšej časti tohto článku.

Mikrovláknové utierky pre vyleštenie vosku, sealantu alebo leštidiel

Ako sme už spomenuli na konci predchádzajúcej kapitoly, pre rôzne oblasti použitia odporúčame používať mikrovláknové utierky na to určené. Medzi najčastejšie použitie mikrovláknovej utierky patrí leštenie vosku, sealantu alebo zvyškov lešteniek, glaze a ďalších prípravkov. Kvalitné a veľmi jemné mikrovlákno s bezokrajovým dizajnom už považujeme za samozrejmosť. Ide o finálnu starostlivosť o lak, ktorý je už často aj dôkladne rozleštený a preto je jeho opätovné a čo aj len drobné poškriabanie úplne nežiaduce. V tomto prípade je však veľmi dôležitá aj vysoká gramáž a v ideálnom prípade skôr kratšie a veľmi husté mikrovlákno. Je dôležité, aby utierka bola schopná absorbovať napríklad všetok leštený vosk a ďalej ho nerozotierala po laku. Pre takéto účely odporúčame špičkovú utierku Purestar Premium Buffing Towel s extrémnou gramážou 1200 g/m² a hrúbkou cez 3 cm pre vysoko efektívnu a bezpečnú prácu aj na tých najchúlostivejších lakoch. Ide o jednu z najkvalitnejších utierok na svete, s ktorou si môžete byť istí perfektnými výsledkami práce. Ideálnou utierkou pre väčšinu detailerov však môže byť tiež utierka Purestar Grass Buffing Towel so stále vysokou gramážou 800 g/m² a tým pádom aj prívetivejšou cenovkou. Maximálna možná kvalita, ultra jemné, plyšové mikrovlákna a vysoká schopnosť absorbcie všetkých prípravkov sú samozrejmosťou u oboch týchto špičkových utierok. Svoje uplatnenie napríklad nájdu aj pre dosušenie menej dostupných oblastí vozidla po jeho umývaní a sušení. Novinkou pre sezónu 2020 je hi-end utierka Purestar Superior Buffing Towel s aktuálne najmodernejšími mikrovláknami "Micro Twist Fiber". Tá disponuje okrem vysokej gramáže 1000 g/m² extra krátkymi a pevnými mikrovláknami, ktoré vynikajú svojou stálosťou a absenciou rizika vypadávania hraničiacou s istotou. Vďaka svojmu zloženiu je utierka vhodná pre univerzálne použitie a okrem iného aj pre leštenie keramickej ochrany laku, ktorá vyžaduje špecifické vlastnosti utierok.

Mikrovláknové utierky pre leštenie keramickej ochrany laku

Keramická ochrana, ľudovo keramika, je v súčasnosti najúčinnejší a najodolnejší spôsob ochrany laku. Poskytuje vysoký lesk, špičkové hydrofóbne vlastnosti, ochranu proti chemikáliám aj drobným škrabancom a to všetko po dobu aj niekoľkých rokov. Vzhľadom k tomu, že keramická ochrana sa aplikuje oproti vosku alebo sealantu vo veľmi tenkej vrstve a je navyše veľmi náročná na dokonale pripravený podklad aj správne nanesenie a leštenie, odporúčame používať utierky s nižšou gramážou a veľmi krátkym vláknom. Aj kvôli vyššej tvrdosti keramickej ochrany odporúčame mikrovláknové utierky s uzavretou slučkou, ktoré sú najodolnejšie a ich ďalším benefitom je prakticky nulové vypadávanie vlákien a ich plznutie. S touto technológiou výroby ponúkame napríklad mikrovláknovú utierku Purestar Speed ​​Polish Multi Towel, ktorá disponuje gramážou 320 g/m² a môžete ju zakúpiť celkom v ôsmich farebných prevedeniach. Utierku môžete využiť aj pre univerzálne použitie na všetky povrchy a rôzne druhy práce. Použiť môžete tiež vyššie uvedenú utierku Purestar Superior Buffing Towel, ktorá je vyrobená z krátkych a pevných mikrovlákien a vybrať si môžete z niekoľkých exkluzívnych neónových farieb. Nielen to robí utierku jedinečnou.

Mikrovláknové utierky pre prácu s detailerom

V poslednej dobe rapídne rastie popularita detailerov a to nielen pre ich schopnosť poskytnúť laku vysoký lesk a finálne ho doladiť napríklad po umývaní. Moderné detailery je možné použiť aj ako samostatnú ochranu laku s odolnosťou ešte v nedávnej dobe nepredstaviteľných až šiestich mesiacov. Detailer je možné však vďaka svojim čistiacim a lubrikačným schopnostiam použiť aj na odstránenie trusu a mŕtveho hmyzu a dokonca aj na umývanie auta bez vody. Všetko spomínané je podmienené aj použitím vhodnej mikrovláknovej utierky s vyššou gramážou a predovšetkým s dlhšími vláknami, nadýchanými mikrovláknami. Presne taká je naša najpredávanejšia utierka Purestar Plush Buffing Towel. Ihneď si zamilujete jej neskutočnú jemnosť, vďaka ktorej ju nebudete chcieť odložiť z ruky. Detailer dokonale rozotrie po laku, nezanecháva žiadne šmuhy a nepúšťa vlákna. Rovnako hravo si poradí aj pri odstránení vtáčieho trusu, mierneho znečistenia alebo umývanie bez vody. Utierka do svojich dlhých vlákien absorbuje nečistoty a neroznáša ich naďalej po laku. Ak hľadáte vyložene univerzálnu utierku pre vyššie uvedené úkony, potom odporučíme dvojstrannú mikrovláknovú utierku Purestar Ultimate Violet Buffing Towel, ktorá má z jednej strany dlhé a veľmi jemné vlákna napríklad pre prácu s detailerom a z druhej strany krátke vlákna pre leštenie vosku, leštidla alebo čistenie plastov.

Mikrovláknové utierky na čistenie skiel

Perfektne vyčistené okná auta závisí nielen na použitie kvalitného čističa skiel, nemenej dôležité je tiež pracovať s mikrovláknovou utierkou určenú špeciálne na čistenie. V opačnom prípade s najväčšou pravdepodobnosťou nedosiahnete uspokojivé výsledky. Mikrovláknové utierky na sklá sú vyrobené odlišnou technológiou s dôrazom na dokonale čisté okná bez šmúh. V posledných rokoch sú najpopulárnejšie tzv. waflovité utierky so špeciálnym vzorom, ktorý je vhodný práve na čistenie skiel. Doba však pokročila a v súčasnosti už hrajú prím odlišné technológie. Utierka na sklá Purestar High Density Glass Towel je modernou utierkou s extrémne vysokou hustotou mikrovlákien, ktoré sklo dokonale vyčistí a rýchlo ho zanechá úplne bez šmúh a ďalších nečistôt. Medzi jej výhody patrí aj nulové púšťanie vlákien, čo zaručuje perfektný výhľad z vozidla. Pamätajte však, že predpokladom pre čisté okná je vždy perfektne čistá utierka. Preto odporúčame používať vždy dve utierky, jednu na čistenie a druhú na finálne vyleštenie. Utierku môžete použiť aj na čistenie displejov ďalších skiel alebo čírych plastov. Pre viac znečistené okná, alebo ak vlastníte väčšie vozidlo, odporúčame ako alternatívu utierku Purestar Edge Glass Towel, ktorá disponuje vyššou gramážou a schopnosťou absorbcie vody. Čistenie a najmä sušenie skiel je pre ňu hračka a rozmery 40 x 60 cm s prehľadom vystačia aj na autá väčších rozmerov. Pre dokonale čisté sklá však odporúčame vždy používať dve čisté utierky.

Mikrovláknové utierky na čistenie interiéru

Interiéry vozidiel môžu obsahovať chúlostivé materiály, ako je napríklad klavírny lak, alebo plasty s vysokým leskom. Tie sú veľmi náchylné na poškriabanie a preto je nutné pri čistení používať veľmi jemnú mikrovláknovú utierku so šetrnými vláknami. Pre takéto účely odporúčame už vyššie zmienenú utierku Purestar Plush Buffing Towel, ktorá bezpečne odstráni prach a ďalšie nečistoty z palubnej dosky aj ostatných povrchov v interiéri. Jej extra jemné a plyšové mikrovlákna sú maximálne šetrné ku všetkým povrchom a vďaka ich dĺžke sa dostanete aj na menej dostupné miesta. Túto utierku odporúčame stále voziť v priehradke spolujazdca a kedykoľvek v prípade potreby vyčistiť interiér. Ak sa o neho pravidelne staráte a používate kvalitné prípravky na plasty s antistatickými vlastnosťami, vystačíte si na pravidelné čistenie interiéru iba s pomocou tejto skvelej utierky. Čo sa týka čistenia bežných plastov interiéru, ako sú prahy, čalúnenie dverí a pod., môžete použiť samozrejme aj základnú mikrovláknovú utierku typu Purestar Speed ​​Polish Multi Towel spolu s kvalitným čističom.

Univerzálne mikrovláknové utierky

V ponuke máme aj veľa vyložene univerzálnych mikrovláknových utierok, ktoré môžete využiť takmer na všechy práce na vašom aute. Medzi tie najpopulárnejšie patrí bilaterálna utierka Purestar Ultimate Violet Buffing Towel a jej ekonomickejší variant s nižšou gramážou Purestar Two Face Buffing Towel. Obe utierky vynikajú veľmi jemnými mikrovláknami a najmä obojstranným dizajnom. Jednou stranou s dlhšími vláknami môžete pracovať s detailerom alebo v interiéri a druhou stranou leštiť vosk alebo čistiť plasty. Svoje uplatnenie nájdu aj v prípade, že potrebujete viac utierok naraz - pri leštení auta odstránite jednou stranou zvyšky leštidla a následne pri voskovaní vyleštíte zvyšky vosku. Veľmi obľúbené je aj zvýhodnené balenie 7 základných mikrovláknových utierok Purestar Speed ​​Polish Towel Rainbow v rôznych farbách. Ich využitie je vďaka tradične jemným mikrovláknam taktiež veľmi univerzálny.

Ako sa o mikrovláknové utierky starať

Aby si mikrovláknové utierky udržali po dlhú dobu svoje vlastnosti, odolnosť a najmä jemnosť, je nutné sa o ne aj náležite starať. Predovšetkým ich odporúčame prať špeciálnym pracím prostriedkom na mikrovláknové utierky, ktorý vďaka svojmu zloženiu dodá utierkam všetko potrebné pre ich dlhú životnosť. Môžeme ubezpečiť, že sa nejedná o marketingových ťah, ale o produkt, ktorý naozaj funguje a jeho používanie pre maximálnu životnosť utierok odporúčame. Utierky perte v práčke ideálne po každom použití, pretože zvyšky voskov, sealantov a ďalšie autokozmetiky mikrovlákna poškodzujú. To platí aj pre používanie klasickej aviváže, ktorú pri praní vynechajte. Perte teda na 30 stupňov a bez aviváže. Mikrovláknam tiež neprospieva sušenie v sušičke a je lepšie utierky nechať uschnúť samovoľne napríklad na vešiaku v miestnosti. Vyhnite sa prašnému prostrediu, pretože prach a ďalšie drobné nečistoty môžu napríklad poškodiť lak pri opätovnom použití. Aj preto nielen utierky, ale aj sušiace uteráky vždy skladujte v suchom a neprašnom prostredí a ideálne samozrejme v obale. Všetky utierky Purestar sú dodávané v obale, ktorý odporúčame uchovať pre skladovanie. Ak máte utierok viac, odporúčame detailingovú tašku Purestar Towel Bag, ktorá je priamo určená pre skladovanie utierok, uterákov a ďalších pomôcok.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Súvisiace produkty

Dodo Juice Furry Liquid - Specialist Microfibre Detergent (500 ml)Prací prostriedok na mikrovláknové utierky Dodo Juice Furry Liquid - Specialist Microfibre Detergent (500 ml)TipAktualizovanéRýchly náhľad (95 hodnotení)prací prostriedok na mikrovláknové utierky a sušiace uteráky, 500 ml17,90 EURSkladomPurestar Superior Buffing Towel Neon OrangeMikrovláknová utierka Purestar Superior Buffing Towel Neon OrangeTipRýchly náhľad (2 hodnotenia)špičková mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 1000 gsm, neónová oranžová farba10,38 EURSkladomPurestar Superior Buffing Towel Neon GreenMikrovláknová utierka Purestar Superior Buffing Towel Neon GreenTipRýchly náhľad (1 hodnotenie)špičková mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 1000 gsm, neónová zelená farba10,38 EURSkladomPurestar Superior Buffing Towel Neon PinkMikrovláknová utierka Purestar Superior Buffing Towel Neon PinkTipRýchly náhľadšpičková mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 1000 gsm, neónová ružová farba10,38 EURSkladomPurestar Superior Buffing Towel Neon PeachMikrovláknová utierka Purestar Superior Buffing Towel Neon PeachTipRýchly náhľad (2 hodnotenia)špičková mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 1000 gsm, neonová broskyňová farba10,38 EURSkladomPurestar Superior Buffing Towel Neon YellowMikrovláknová utierka Purestar Superior Buffing Towel Neon YellowTipRýchly náhľad (2 hodnotenia)špičková mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 1000 gsm, neónová žltá farba10,38 EURSkladomPurestar Two Face Buffing Towel YellowMikrovláknová utierka Purestar Two Face Buffing Towel YellowTipRýchly náhľad (4 hodnotenia)dvojstranná mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 320 gsm, žltá farba4,54 EURDočasne nedostupnéPurestar Two Face Buffing TowelMikrovláknová utierka Purestar Two Face Buffing TowelTipRýchly náhľad (18 hodnotení)dvojstranná mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 320 gsm, žltá/mentolová farba, 2 ks v balení8,29 EURSkladomPurestar Ultra Violet Buffing TowelMikrovláknová utierka Purestar Ultra Violet Buffing TowelTipRýchly náhľad (69 hodnotení)dvojstranná mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 420 gsm, fialová farba6,21 EURSkladomPurestar Grass Buffing TowelMikrovláknová utierka Purestar Grass Buffing TowelTipRýchly náhľad (31 hodnotení)mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 700 gsm, zelená farba9,13 EURSkladomPurestar Plush Edgeless Premium Buffing Towel GrayMikrovláknová utierka Purestar Plush Edgeless Premium Buffing Towel GrayTipRýchly náhľad (105 hodnotení)prémiová mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 1200 gsm, sivá farba11,21 EURSkladomPurestar Plush Edgeless Premium Buffing Towel BlueMikrovláknová utierka Purestar Plush Edgeless Premium Buffing Towel BlueTipRýchly náhľad (60 hodnotení)prémiová mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 1200 gsm, modrá farba11,21 EURSkladomPurestar Plush Edgeless Buffing TowelMikrovláknová utierka Purestar Plush Edgeless Buffing TowelTipRýchly náhľad (202 hodnotení)špičková mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 580 gsm, sivá farba7,46 EURSkladomPurestar Superior Buffing Towel GrayMikrovláknová utierka Purestar Superior Buffing Towel GrayTipRýchly náhľad (19 hodnotení)špičková mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 1000 gsm, sivá farba10,38 EURSkladom

Podobné články

Voskujeme s produktmi od Infinity Wax
S jeseňou nastáva ideálna doba pre ochranu laku a my si v našom článku ukážeme postup aplikácie špičkového vosku Infinity Wax Primo aj kompletnú prípravu pred voskovaním.
Celý článok
Ako rýchlo a bezpečne odstrániť vtáčí trus z laku
Vtáčí trus je veľmi nebezpečný pre lak auta, ktorý je schopný nenávratne poškodiť. Preto je nevyhnutné trus rýchlo odstrániť a my si v článku ukážeme ako na to.
Celý článok
Ako rýchlo rozmraziť čelné okno auta?
Prvé ranné mrazy v roku 2021 sú tu a s nimi aj zamrznuté sklá našich áut. Ako námrazu rýchlo a bezpečne odstrániť bez zdĺhavého škrabania si ukážeme v našom článku.
Celý článok
Vosk, sealant alebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje viac možností ako chrániť lak auta a každá má svoje špecifiká, výhody aj nevýhody. V našom článku sa dozviete ako najlepšie chrániť lak vášho auta.
Celý článok
Desať tipov ako pripraviť auto na zimu
Dlhá zima je pred nami a to znamená náročnejšie podmienky na prevádzku vozidla, jeho vzhľad a najmä údržbu. Preto sme spísali desatoro odporúčaní na prípravu auta na zimu.
Celý článok
Akú zvoliť najvhodnejšiu ochranu laku na zimu?
Zima sa blíži a pred vami je možno rozhodnutie akú ochranu laku na zimu zakúpiť. V našom článku si rozoberieme, prečo lak v zime chrániť aj aké produkty sú najvhodnejšie.
Celý článok
Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na plasty automobilu
Dlhodobá ochrana až na dva roky, obnovenie pôvodnej farby plastov, ochrana pred vyblednutím, pred UV žiarením a nečistotami a predovšetkým ľahká údržba. To sú hlavné výhody keramickej ochrany na plasty.
Celý článok
Ako navoskovať auto
Napísali sme kompletný návod ako navoskovať lak automobilu, vrátane umývania, dekontaminácie laku a prípravy pred voskovaním.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na kolesá
Chcete maximálne chrániť hliníkové kolesá vášho auta? Keramická ochrana odpudzuje nečistoty, vodu a chráni aj proti drobným škrabancom. Viac sa dočítate v našom článku.
Celý článok
Návod ako aplikovať tekuté stierače na okno
Tekuté stierače silne odpudzujú vodu i nečistoty, pomáhajú udržiavať okná čisté a umožnia v daždi jazdu bez zapnutých stieračov. V článku sa dozviete ako prípravok správne aplikovať.
Celý článok