Môj účet

Akú zvoliť ochranu laku na zimu?

Zima sa blíži a pomaly nastáva čas pripraviť lak vášho auta na dlhé zimné obdobie. V našom článku si rozoberieme prečo lak auta v zime chrániť, aký je rozdiel medzi prípravkami vhodnými na letné a zimné mesiace a v neposlednom rade vyberieme tie najodolnejšie, ktoré vydržia chrániť lak auta s prehľadom až do jari.

Prečo lak (nielen) v zime chrániť?

Začneme klasikou. My, ktorí sa o lak auta pravidelne staráme, ho chceme udržiavať v čistote nielen v lete, ale aj v zime. Užívať si vysoký lesk, rýchly odvod vody a krásne kvapôčkovanie (beading) patrí k hlavným benefitom najrôznejších ochrán laku. Dôležitejšie je však fakt, že v zime dostáva lak mnohonásobne viac zabrať a preto by sme na jeho údržbu nemali zabúdať, aj keď väčšinu času bude auto pravdepodobne špinavé. Cesty sú plné solí, najrôznejších chemikálií a ďalších nečistôt, ktoré sa na laku rýchlo usadzujú. Do nechráneného laku je táto cestná špina schopná sa doslova zažrať a spôsobiť menšie či väčšie poškodenie, vrátane korózie. Ochrana laku všetkým týmto rizikám zamedzí a okrem už spomínaných výhod ponúkne aj ďalšie, ako napríklad omnoho ľahšiu údržbu. Chránený lak totiž umožní jednoduché umývanie aj oplach solí a ďalších chemikálií, ktoré sa na laku pravidelne objavia a je vhodné ich pravidelne z laku odstrániť. Často postačí aktívna pena alebo len silný prúd vody a nemusíte sa desiatky minút klepať zimou pred domom alebo u ručnej autoumyvárne pri klasickom umývaní auta. Značne si uľahčíte aj prípravu laku na leto. Ten bude po zime menej znečistený, nečistoty pôjdu ľahšie odstrániť a dekontaminácia laku i následné voskovanie bude výrazne menej náročnejšie. Nezabudnite ale, že pred aplikáciou akejkoľvek dlhodobej ochrany laku je nutné lak dekontaminovať a perfektne pripraviť. Preto nastáva ideálna doba k aplikácii ochrany laku práve teraz, pretože ešte nie je taká zima, ktorá by vám mohla celý proces znepríjemniť. Medzi najvhodnejšiu ochranu laku na zimu patria syntetické a hybridné vosky, sealant alebo keramická ochrana laku. Teraz sa poďme na jednotlivé typy ochrán detailnejšie pozrieť.

Syntetické a hybridné vosky 

Prvá a pravdepodobne najpopulárnejšia možnosť ako lak chrániť sú vosky. V zime však radšej rovno zabudnite na klasické prírodné vosky, aspoň pokiaľ nechcete auto voskovať za zimu niekoľkokrát. Prírodné vosky síce ponúkajú vizuálne najzaujímavejší výsledok, v lete však vydrží okolo troch mesiacov a v zime to býva ešte výrazne menej kvôli náročnejším podmienkam. Porovnanie všetkých typov voskov sa dočítate v našom ďalšom článku, my vám ale hneď prezradíme, že na zimu by ste mali siahnuť predovšetkým po syntetickom alebo hybridnom vosku. Syntetické vosky sú totiž oveľa odolnejšie a pri správnej aplikácii a následnej starostlivosti sú schopné chrániť lak auta až po dobu jedného roka. A sú tiež výrazne viac odolné voči agresívnym chemikáliám, ktorých je v zime všade nadmieru. Medzi najpopulárnejšie syntetické vosky patrí japonský vosk Soft99 Fusso Coat, ktorý bol v poslednej dobe inovovaný a jeho aktuálna verzia vyniká nielen svojou odolnosťou, ale aj ľahšej aplikácie. Opomenúť by ste však nemali ani vosky hybridné, ktoré pre mnohých z vás môžu byť ešte zaujímavejšou voľbou. Hybridné vosky sú totiž zložené ako z prírodných, tak zo syntetických látok a z oboch možností si berú tie najlepšie vlastnosti. Tými sú najmä hlboký lesk a zvýšená odolnosť. Tá môže dosahovať s prehľadom viac ako pol roka, teda na zimu dostatočné číslo. Medzi také patrí napríklad náš najpredávanejší vosk Bilt Hamber Double Speed-Wax, s ktorým máme aj v zime perfektné skúsenosti a vďaka prírodným zložkám oceníte aj jeho "mokrejší" a hlbší lesk. A na záver jeden náš tip. V dnešnej dobe naberá na popularite extrémnou rýchlosťou "keramika" a na trhu sa objavujú aj vosky s prímesou oxidu kremičitého, teda SiO2. Spojením s prírodným voskom vzniká produkt s ešte vyššou odolnosťou a vlastnosťami porovnateľnými s plnohodnotnou keramickou ochranou. Práve také sú hybridné vosky Infinity Wax pôvodom zo Škótska, ktoré vďaka svojim unikátnym schopnostiam odporúčame na zváženie pre ochranu laku nielen na zimu, ale aj leto. Všetko o voskovaní aj príprave laku sa dočítate v našom ďalšom článku "ako navoskovať auto", ktorý odporúčame na prečítanie.

Sealanty

Ďalšou možnosťou ochrany laku v zime sú sealanty. Tie sú zložené výhradne zo syntetických polymérov a sú ešte odolnejšie voči chemikáliám, soli alebo extrémnym teplotám ako syntetické a hybridné vosky. Záleží však na druhu sealantu a najmä na jeho zložení. V ponuke máme sealanty v spreji s dobou ochrany dva až tri mesiace, ktoré vám na celú zimu nevydržia, ale aj veľmi odolné sealanty s výdržou po dobu až jedného roka. Odolné sealanty sú vhodné samozrejme nielen na zimu, ale na celý rok a sú ideálne pre všetých, ktorých nebaví pravidelné voskovanie, alebo častá aplikácia menej odolnej ochrany laku. Ľahšie sa aj vďaka tekutej forme nanášajú a okrem ochrany pred poveternostnými podmienkami alebo chemikáliami sa môžete samozrejme tešiť, tak ako u voskov, aj na vynikajúce hydrofóbne účinky, beading a vysoký lesk. Ten síce nie je tak efektný ako u voskov, ale tie najkvalitnejšie sealanty sa im dokázali aspoň priblížiť. Jeden z ideálnych sealantov na zimné obdobie je Sam's Detailing Hybrid Sealant, ktorý je priamo určený na ochranu laku v zime. Vďaka tekutému zloženiu a skvelému aplikátoru taktiež od Sam's Detailing, ktorý vidíte na fotke, je jeho aplikácia veľmi jednoduchá. Popularita keramiky sa odrazila aj na zloženie sealantu a ďalším veľmi zaujímavým produktom je keramický sealant od francúzskeho výrobcu autokozmetiky Fictech. Ochrana laku s jednoduchým názvom Fictech One obsahuje vysoký podiel SiO2 (oxidu kremičitého) čo umožňuje ochranu laku po dobu približne 6 mesiacov. Keďže balenie s objemom 100 ml vystačí na dve aplikácie na celé auto, môžete ho použiť aj na leto.

Keramická ochrana laku

V článku sme už niekoľkokrát spomenuli keramickú ochranu laku, ktorá sa teší stále väčšej popularite. Niet sa čomu diviť, pridaním SiO2 do vosku, sealantu alebo dokonca autošampónu získavajú produkty jedinečné vlastnosti a najmä výrazne vyššiu odolnosť. Najzaujímavejšie nielen iba na zimu, ale najmä na mnohoročnú ochranu laku je samozrejme samotná keramická ochrana. Tá obsahuje najväčšie množstvo čistého oxidu kremičitého (SiO2), čo má za následok dlhodobú odolnosť, extrémne odpudzovanie vody aj nečistôt a dokonca aj miernu mechanickú odolnosť voči poškriabaniu. Po nanesení keramiky sa na laku utvorí priehľadný povlak s hrúbkou iba dvoch až troch mikrónov, ktorý vyniká vysokou odolnosťou. V prípade našej najpredávanejšej keramickej ochrany Carbon Collective Oracle ide priemerne o 2 až 3 roky. Po celú túto dobu je lak chránený pred kyslými dažďami, UV žiarením, chemikáliami, soľou, organickým znečistením, ale aj nečistotám. K tomu všetkému lak disponuje až neskutočným zrkadlovým leskom, ktorý nemá konkurenciu. V praxi to znamená, že sa o lak auta nemusíte v takej miere starať, odpadá pravidelné voskovanie a vystačíte si iba umývaním kvalitným, pH neutrálnym šampónom. Ak budete lak po umývaní udržiavať napríklad pomocou keramického detaileru, dočkáte sa ešte dlhšej doby ochrany, než akú uvádza výrobca. Keďže sa vďaka keramickému povlaku výrazne menej usadzujú nečistoty a lak získa samočistiace schopnosti, je uľahčená aj následná údržba vozidla. Ak je vozidlo len mierne znečistené, potom často postačí iba silný prúd vody pre uspokojivé umytie karosérie. Navyše vzhľadom až k extrémnym hydrofóbnym vlastnostiam keramiky všetka voda z laku okamžite odtečie, čo má za následok ľahké a rýchle vysušenie. Nevýhodou keramickej ochrany laku je nutnosť lak perfektne pripraviť. To sa síce týka všetkých v tomto článku spomínaných ochrán laku a nemalo by to byť prekážkou aplikácie, ale v prípade laku s defektami odporúčame lak strojovo rozleštiť, aby bol zaistený dokonalý podklad a keramická ochrana fungovala ako má. Nanesenie keramickej ochrany je síce časovo náročnejšie a zaberie vám často aj celý víkend, budete však odmenení dokonalou a najmä naozaj dlhodobou ochranou laku s výnimočným vzhľadom vášho auta.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Súvisiace produkty

Bilt Hamber Double Speed-Wax (250 ml)Odolný hybridný vosk Bilt Hamber Double Speed-Wax (250 ml)TipAktualizovanéRýchly náhľad (161 hodnotení)odolný hybridný vosk s vysokým obsahom karnauby, výdrž 6-8 mesiacov, 250 ml29,99 EURSkladomFictech One (100 ml)Keramická ochrana Fictech One (100 ml)TipAktualizovanéRýchly náhľad (7 hodnotení)keramická ochrana až na 1 rok (2 x 6 mesiacov), 100 ml22,99 EURSkladomSoft99 New Fusso Coat 12 Months Wax Dark (200 g)Syntetický vosk Soft99 New Fusso Coat 12 Months Wax Dark (200 g)-25 %TipRýchly náhľad (47 hodnotení)syntetický vosk pre tmavé odtiene, výdrž až 12 mesiacov, 200 g31,22 EUR41,63 EURSkladomPurestar Plush Edgeless Buffing TowelMikrovláknová utierka Purestar Plush Edgeless Buffing TowelTipRýchly náhľad (198 hodnotení)špičková mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 580 gsm, sivá farba7,46 EURSkladomSam's Detailing Wax ApplicatorAplikátor na vosk Sam's Detailing Wax ApplicatorTipRýchly náhľad (21 hodnotení)pohodlný okrúhly aplikátor na aplikáciu vosku8,90 EURSkladomSada na aplikáciu keramickej ochrany laku po strojovom leštení Carbon CollectiveSada na aplikáciu keramickej ochrany laku po strojovom leštení Carbon Collective-21 %TipRýchly náhľad (6 hodnotení)sada na aplikáciu keramickej ochrany laku po strojnom leštení83,29 EUR104,83 EURSkladomCarbon Collective Application KitAplikačný set na keramický povlak Carbon Collective Application KitTipRýchly náhľad (34 hodnotení)aplikačný blok s aplikačnou handričkou 10 x 10 cm (balenie 5 ks)7,49 EURSkladomCarbon Collective Oracle Inorganic Ceramic Coating (30 ml)Keramický povlak Carbon Collective Oracle Inorganic Ceramic Coating (30 ml)TipRýchly náhľad (14 hodnotení)kvalitný keramický povlak, doba ochrany až 3 roky, tvrdosť 3,5H, 30 ml69,90 EURSkladomInfinity Wax Primo Wax (50 ml)Vosk Infinity Wax Primo Wax (50 ml)-30 %TipAktualizovanéRýchly náhľad (38 hodnotení)luxusný hybridný vosk s obsahom SiO2, ochrana 6-10 mesiacov, 50 ml20,99 EUR29,99 EURSkladom

Podobné články

Vosk, sealant alebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje viac možností ako chrániť lak auta a každá má svoje špecifiká, výhody aj nevýhody. V našom článku sa dozviete ako najlepšie chrániť lak vášho auta.
Celý článok
Ako perfektne vyčistiť čelné okno auta
Neviete ako sa správne starať a jednoducho vyčistiť čelné sklo vášho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článok
Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Čistenie interiéru auta
Postup čistenia palubnej dosky a ďalších plastov interiéru vozidla s matným efektom.
Celý článok
Ako navoskovať auto
Napísali sme kompletný návod ako navoskovať lak automobilu, vrátane umývania, dekontaminácie laku a prípravy pred voskovaním.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na kolesá
Chcete maximálne chrániť hliníkové kolesá vášho auta? Keramická ochrana odpudzuje nečistoty, vodu a chráni aj proti drobným škrabancom. Viac sa dočítate v našom článku.
Celý článok
Karnaubský alebo syntetický vosk?
Neviete si rady aký vosk vybrať a aké majú jednotlivé druhy voskov typické vlastnosti? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Návod ako aplikovať tekuté stierače na okno
Tekuté stierače silne odpudzujú vodu i nečistoty, pomáhajú udržiavať okná čisté a umožnia v daždi jazdu bez zapnutých stieračov. V článku sa dozviete ako prípravok správne aplikovať.
Celý článok