Môj účet

Ako rýchlo a bezpečne odstrániť vtáčí trus z laku auta

Určite to tiež poznáte. Umyjete auto a ak náhodou nezačne pršať, stane sa ešte niečo horšie. Akonáhle sa k autu vrátite, nájdete na laku pozdrav od našich vtáčích priateľov v podobe trusu. A často nejde o jedinný prírastok na krásne čistom laku vášho vozidla. V takejto situácii je zo všetkého najdôležitejší zaschnutý trus čo najrýchlejšie odstrániť. V tomto článku sa zameriame na prípravok od populárneho amerického výrobcu autokozmetiky s príznačným názvom Poorboy's Bird Sh#t Remover. Ten je priamo určená na odstránenie vtáčieho trusu a čo je najdôležitejšie, funguje naozaj extrémne rýchlo a vtáčí trus hĺbkovo odstráni behom pár sekúnd. Použiť ho môžete na lak, sklo, plasty, alebo pokojne na chróm a čo je najdôležitejšie - je maximálne šetrný aj k vosku alebo sealantu. Tento prípravok využijete aj na odstránenie dechtu, miazgy zo stromov a predovšetkým zvyškov mŕtveho hmyzu, ktorý dokáže napáchať podobné škody ako vtáčí trus. Jeho použitie je teda univerzálnejšie a využijete ho pomerne často.

Prečo je vtáčí trus tak nebezpečný?

Vtáčí trus obsahuje silne korozívne látky a kyseliny, ktoré sú schopné poškodiť lak až na základ a zanechať nevzhľadné fľaky. Samotný trus však obvykle nepredstavuje pre lak taký problém, ten vzniká až v kombinácii so slnečným žiarením. Lak sa na priamom slnku rýchlo ohrieva (v prípade tmavých lakov ešte intenzívnejšie) a najmä v lete pri veľmi vysokých teplotách začína na slnečných lúčoch mäknúť. Naopak trus pomaly tvrdne, lak sa po vychladnutí s trusom spojí a agresívne kyslé látky, ktoré sa vplyvom rozpáleného laku pomaly rozpúšťajú, sa dostanú do jeho štruktúry. Potom už začína hra s časom. Čím dlhšie necháte trus na laku karosérie, tým vzniká väčšie riziko jeho poškodenia. Veľakrát môže rozhodovať každá hodina, preto s odstránením trusu nikdy neotáľajte a to najmä v lete. Môže sa veľmi rýchlo stať, že agresívne látky sa dostanú až na základovú farbu a škody už neodstránite ani rozleštěním laku. Čas teda hrá najdôležitejšiu úlohu, výber správneho prípravku a postupu pri odstránení trusu však nemenej dôležitú. O tom všetkom sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.

Ako teda trus bezpečne odstrániť?

V prvom rade zaschnutý trus nikdy nečistite na sucho a používajte prípravky schopné trus aspoň čiastočne rozpustiť a lak lubrikovať. Trus sa dá pomerne efektívne odstrániť vhodnými exteriérovými detailermi, ktoré majú uspokojivé čistiace a lubrikačné schopnosti, napriek tomu ako najrýchlejší a najbezpečnejší k laku sa nám dlhodobo osvedčil už v úvode spomínaný produkt Poorboy's Bird Sh#t Remover, ktorý odporúčame zaradiť do vašej zbierky autokozmetiky. U Poorboy's je zvykom, že na takmer každé znečistenia alebo starostlivosť o exteriér aj interiér majú špeciálny prípravok a nie inak je tomu aj u vtáčieho trusu. Bird Sh#t Remover disponuje špeciálnym zložením, ktoré extrémne rýchlo rozkladá vtáčí trus a počas niekoľkých sekúnd ho oddelí od laku. Samotné čistenie je preto veľmi jednoduché a ako u väčšiny produktov tohto amerického výrobcu autokozmetiky môžete pracovať v tieni aj na slnku. Okrem prípravku od Poorboy's budete potrebovať kvalitnú mikrovláknovú utierku s dlhším vláknom. Pre tieto učely sme zvolili utierku Purestar Plush Edgeless, ktorá je veľmi jemná a aj vďaka bezokrajovému designu veľmi šetrná k laku. Bird Sh#t Remover má vysokú schopnosť lubrikovať, preto sa v kombinácii s kvalitnou utierkou nemusíte báť poškriabaniu laku aj na znečistenom vozidle. Stačí prípravok nastriekať na trus a nechať niekoľko sekúnd pôsobiť. Ak je už trus na laku niekoľko hodín, alebo dokonca dní, odporúčame nechať pôsobiť dlhšie. Nemusíte sa báť žiadnych vedľajších účinkov, Bird Sh#t Remover je maximálne šetrný ku všetkým druhom povrchu aj ochrán laku, vrátane prírodných voskov. Po aplikácii trus zotrite jedným ťahom mikrovláknovou utierkou. Nie je potrebný žiadny tlak a zvyčajne ani opakované čistenie. Či už použijete Bird Sh#t Remover alebo vhodný exteriérový detailer, nikdy im príliš nešetrite a zaistite, nech je lak dostatočne lubrikovaný. Len tak zamedzíte poškriabaniu laku nečistotami.

Prevencia a čo robiť v prípade poškodenia laku

Snažiť sa vyhýbať parkovaniu pod stromami je síce čiastočným riešením, ale ani to vás od poškodenia laku trusom pravdepodobne neochráni. Oveľa efektívnejším riešením je mať na laku nanesenú ochranu laku. O všetkých možnostiach ako lak chrániť sa môžete dočítať v našom ďalšom článku, preto sa tu nebudeme detailne rozpisovať. Ochrana laku síce tiež nenapomôže nepríjemným náletom, ale výrazne obmedzí riziko poškodenia laku a tiež uľahčí jeho čistenie. Ako je to možné? Vosk, sealant alebo keramická ochrana totiž vytvorí na laku ochrannú vrstvu, ktorá ho chráni pred nielen poveternostnými vplyvmi a nečistotami, ale čiastočne a mnohokrát aj celkom úplne zamedzí napríklad trusu alebo agresívnom zbytkom hmyzu preniknúť do štruktúr laku, naleptať ho a následne poškodiť. Tiež čistenie trusu je u chráneného laku jednoduchšie, pretože trus nie je tak "zažratý" do laku a rýchlejšie sa od neho oddelí. Aj v prípade niekoľko dní starého trusu, ktorý už nechal za sebou po odstránení následky, sa nám podarilo lak rýchlo a jednoducho rozleštiť. A čo robiť v prípade, že je už lak poškodený? To spoznáte tak, že trus zanechal na laku stopu, ktorá sa nedá jednoduchým spôsobom odstrániť. Zvyčajne ide o matný fľak, v horšom prípade o menej či viac naleptaný lak. V oboch prípadoch sa môžete pokúsiť lak rozleštiť. Potrebovať budete leštiacu pastu so stupňom abrázie podľa rozsahu poškodenia laku a v prípade ručného leštenia napríklad mikrovláknový aplikátor, prípadne priamo aplikátor na ručné leštenie. Týmto spôsobom lak zvyčajne zachránite, pokiaľ je však lak poškodený až na základ, pravdepodobne vám nezostane iná možnosť ako diel prelakovať. Dúfame, že k takejto situácii u vás nedôjde a aj tento článok vám pomôže sa s vtáčím trusom raz a navždy vysporiadať.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako rýchlo vyčistiť kožený volant a sedačky?
V článku sa dozviete prečo a akými prípravky pravidelne čistiť kožený volant a ďalšie kožené povrchy.
Celý článok
Vosk, sealant alebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje viac možností ako chrániť lak auta a každá má svoje špecifiká, výhody aj nevýhody. V našom článku sa dozviete ako najlepšie chrániť lak vášho auta.
Celý článok
Ako perfektne vyčistiť čelné okno auta
Neviete ako sa správne starať a jednoducho vyčistiť čelné sklo vášho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článok
Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Čistenie interiéru auta
Postup čistenia palubnej dosky a ďalších plastov interiéru vozidla s matným efektom.
Celý článok
Ako navoskovať auto
Napísali sme kompletný návod ako navoskovať lak automobilu, vrátane umývania, dekontaminácie laku a prípravy pred voskovaním.
Celý článok
Karnaubský alebo syntetický vosk?
Neviete si rady aký vosk vybrať a aké majú jednotlivé druhy voskov typické vlastnosti? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Návod ako aplikovať tekuté stierače na okno
Tekuté stierače silne odpudzujú vodu i nečistoty, pomáhajú udržiavať okná čisté a umožnia v daždi jazdu bez zapnutých stieračov. V článku sa dozviete ako prípravok správne aplikovať.
Celý článok