Môj účet

Návod ako aplikovať tekuté stierače na čelné okno

Tekuté stierače sa tešia poslednou dobou značnej obľube a to predovšetkým vďaka svojim nezameniteľným vlastnostiam. Tekuté stierače výrazne odpudzujú vodu i nečistoty, majú samočistiacu schopnosť a vďaka tomu uľahčujú celkovú údržbu okien. Hlavnou devízou tekutých stieračov sú ale už spomínané hydrofóbne vlastnosti. V praxi to znamená, že za dažďa pri rýchlosti od cca 50 km/h nemusíte zapínať stierače a voda sama rýchlo odteká z čelného skla. Tým sa zlepšuje výhľad z auta a vďaka tomu to najdôležitejšie - zvyšuje sa bezpečnosť jazdy. Oceníte aj ľahšie čistenie mŕtveho hmyzu a vtáčieho trusu z čelného skla i zníženie možnosti jeho námrazy v zime. V ponuke máme tekuté stierače od mnohých výrobcov, na účely tohto článku sme zvolili Carbon Collective Platinum Glass, s ktorými máme dlhodobo veľmi dobré skúsenosti a ich aplikácia a najmä odolnosť patrí k tomu najlepšiemu z našej ponuky. Výrobca udáva minimálnu odolnosť 6-8 mesiacov, reálne je však výrazne vyššia a pri správnej údržbe dosahuje bez problémov jedného roka. Bočné okná zostanú odolné s prehľadom po dobu až dvoch rokov. Samotná aplikácia nie je náročná, avšak je potrebné udržať postup, ktorý povedie k správnej funkcii a garantovanej odolnosti tekutých stieračov. Odporúčame tiež pracovať v neprašnom prostredí a mimo priamé slnečné lúče.

1. Vyčištenie okien

Ako už bolo napísané vyššie, najdôležitejšie pri aplikácii tekutých stieračov je príprava okien, ktorá sa často podceňuje. Na oknách aj po dôkladnom umytí auta šampónom a vyčistenie prípravkom priamo určeným na okná často zostanú zvyšky mŕtveho hmyzu, vodný spot a ďalšie nečistoty, ktoré môžu brániť správnej funkcii tekutých stieračov. Prvým a zásadným krokom prípravy, okrem už spomínaného umytia auta, je hĺbkové vyčistenie okien pomocou leštidla na sklo. Tá vďaka obsiahnutým mikroabrazívom dokáže okná dôkladne zbaviť všetkých nečistôt a pri troche trpezlivosti aj drobné škrabance. K ručnému lešteniu budete potrebovať mikrovláknový aplikátor, ktorým aplikujete krúživými pohybmi leštidlo na sklo. Leštenie vykonávajte tak dlho, kým nebude okno zbavené všetkých nečistôt. Následne zotrite zvyšky leštidla mikrovláknovou utierkou. Tento prvý krok nie je pre aplikáciu tekutých stieračov nevyhnutný, avšak pre správnu a predovšetkým dlhodobú funkciu tekutých stieračov ho dôrazne odporúčame, a to najmä na čelnom okne. Nezabúdajte, že efekt môže vydržať až dva roky, preto prípravu nepodceňujte.

2. Odmastenie 

Teraz prichádza na rad vyčistenie skla od leštidla a najmä jeho odmastenie. To zaručí správnu priľnavosť a dlhodobý efekt tekutých stieračov. V prípade, že ich budete nanášať na všetky okná, nezabudnite pred samotnou aplikáciou dôkladne vyčistiť aj bočné a zadné okno. Pokiaľ máte už zakúpený svoj obľúbený čistič na okná, nie je nutné kupovať ďalší prípravok na odmastenie skiel a môžete ho bez obáv použiť. My pred aplikáciou tekutách stieračov používame prípravok priamo na to určený a to Carbon Collective Panel Prep, ktorý povrch dokonale odmastí a sklo vyčistí o niečo lepšie ako klasické prípravky na sklá. Panel Prep povrch nielen odmastí, ale zbaví ho aj zvyškov leštidiel alebo voskov, preto sa používa aj pred nanesením keramickej ochrany laku. Osobne ho používam aj ako čistič skiel, ktoré veľmi rýchlo a hlavne bez šmúh perfektne vyčistí. Na čistenie skiel nezabudnite použiť mikrovláknovú utierku priamo určenú pre tieto účely, s ktorou dosiahnete najlepšie výsledky.

3. Nanesenie tekutých stieračov

Okná už máme pripravené, takže sa môžeme pustiť do samotnej aplikácie tekutých stieračov. V balení produktu Carbon Collective Platinum Glass nájdete aj veľmi jemný, mikrovláknový aplikátor, ktorý je ideálny pre aplikáciu. Pri práci vždy odporúčame používať ochranné nitrilové rukavice. Na priložený aplikátor nakvapkajte tekuté stierače, naneste ich na sklo a tento postup opakujte, kým nebudú tekuté stierače rovnomerne nanesené na celej ploche. Miesta, kde je liek aplikovaný sú zreteľné, takže vždy uvidíte, či ste ho aplikovali správne. Následne nechajte prípravok 5 až 10 minút pôsobiť a potom sklo rozleštite mikrovláknovou utierkou. Odporúčame tekuté stierače aplikovať na všetky okná, tým umožníte ich ľahšie čistenie, údržbu a v dôsledku aj lepší výhľad cez bočné a zadné okno. Najmä na čelné okno odporúčame aplikovať po cca 20 minútach druhú vrstvu, zaistíte tak dlhodobejšiu trvanlivosť aj vyšší účinok tekutých stieračov. Po aplikácii odporúčame nechať auto niekoľko hodín v suchom prostredí a predovšetkým zamedziť styku s vodou.

4. Spotreba prípravku a následná údržba

Tekuté stierače Carbon Collective Platinum Glass s objemom 30 ml vystačí cca na 2 autá, ak aplikujete 2 vrstvy na čelné okno a jednu na ostatné okná. Udávaná odolnosť výrobcom je minimálne 6 mesiacov na čelnom skle a 12 až 24 mesiacov na bočných oknách. Ide však o minimálne hodnoty, navyše testované v Anglicku, kde takmer stále prší a podmienky sú teda výrazne náročnejšie ako v našich končinách. Pri správnom postupe aplikácie je reálna odolnosť oveľa vyššia. Osobne mám tento produkt na sklách aplikovaný už cca 1 rok a zatiaľ nestratil ani trochu na svojej účinnosti. Pokiaľ chcete dosiahnuť také výsledky, potom je nutné sa o auto starať príslušným spôsobom. To zahŕňa najmä umývanie auta pH neutrálnym šampónom, čistenie kvalitnými prípravkami na sklá a nepoužívania agresívnych zmesí do ostrekovača kupovaných na benzínkach, ktoré môžu narušiť vrstvu tekutých stieračov, ale aj poškodiť mechanické stierače a gumové tesnenie. Preto odporúčame používať celoročnú šetrnú zmes do ostrekovačov Dodo Juice Spirited Away, prípadne nemenej kvalitné rozpustné tablety do ostrekovača. Oba produkty sú veľmi šetrné ako k tekutým stieračom, tak k voskom a gume. Na záver pre vás máme tip na výrazné predĺženie životnosti tekutých stieračov a navyše jednoduché a rýchle čistenie okien. Prípravok Carbon Collective Clarity má podobné zloženie ako tekuté stierače tejto značky a pri každom čistení okna zanecháva hydrofóbny povlak, ktorý dokáže nielen nahradiť funkciu tekutých stieračov až po dobu 3 mesiacov, ale predovšetkým významne predlžovať odolnosť klasických tekutých stieračov.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Vosk, sealant alebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje viac možností ako chrániť lak auta a každá má svoje špecifiká, výhody aj nevýhody. V našom článku sa dozviete ako najlepšie chrániť lak vášho auta.
Celý článok
Ako perfektne vyčistiť čelné okno auta
Neviete ako sa správne starať a jednoducho vyčistiť čelné sklo vášho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článok
Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Čistenie interiéru auta
Postup čistenia palubnej dosky a ďalších plastov interiéru vozidla s matným efektom.
Celý článok
Ako sa starať o alu kolesá
Ako správne čistiť a starať sa o hliníkové disky, aby zostali stále ako nové? Prečítajte si v našom článku.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na plasty automobilu
Dlhodobá ochrana až na dva roky, obnovenie pôvodnej farby plastov, ochrana pred vyblednutím, pred UV žiarením a nečistotami a predovšetkým ľahká údržba. To sú hlavné výhody keramickej ochrany na plasty.
Celý článok
Ako navoskovať auto
Napísali sme kompletný návod ako navoskovať lak automobilu, vrátane umývania, dekontaminácie laku a prípravy pred voskovaním.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na kolesá
Chcete maximálne chrániť hliníkové kolesá vášho auta? Keramická ochrana odpudzuje nečistoty, vodu a chráni aj proti drobným škrabancom. Viac sa dočítate v našom článku.
Celý článok
Karnaubský alebo syntetický vosk?
Neviete si rady aký vosk vybrať a aké majú jednotlivé druhy voskov typické vlastnosti? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Ako dezinfikovať klimatizáciu?
Jar je tu a s ním prichádza ideálny čas na dezinfekciu klimatizácie. Tá odstráni nepríjemný zápach aj baktérie usadené vo ventilácii. Návod ako na to, nájdete v našom článku.
Celý článok