Môj účet

Vosk, sealant alebo keramická ochrana laku?

V súčasnosti existuje niekoľko možností ako chrániť lak auta pred poveternostnými vplyvmi, chemikáliami, UV žiarením alebo dokonca poškriabaním. Ochrana laku však prináša aj ďalšie benefity a to najmä výrazne vylepšený vzhľad vozidla. Lak chránený voskom, sealantom alebo keramikou sa krásne leskne a výrazne odpudzuje vodu aj nečistoty, čo značne uľahčuje umývanie a celkovú údržbu auta. Ochrana laku zabraňuje aj prenikaniu toxických látok do štruktúry laku napríklad z vtáčieho trusu, mŕtveho hmyzu alebo chemikálií ako je posypová soľ. Dôvodov k naneseniu ochrany laku je teda mnoho a každý typ prináša aj rôzne špecifické vlastnosti, výhody a samozrejme aj nevýhody. Pred výberom by ste sa mali zamyslieť najmä nad tým, koľko nabehnete ročne kilometrov, či jazdíte celoročne alebo napríklad iba v lete, akú odolnosť očakávate a samozrejme nemenej dôležité sú vaše finančné možnosti. V tomto článku si zhrnieme všetky informácie, ktoré budete potrebovať k výberu tej správnej ochrany laku.

Tuhé vosky

Tuhý vosk je stále najpopulárnejší, najrozšírenejší a zároveň cenovo dostupná ochrana karosérie. Vosk dodá laku vysoký lesk, výrazné hydrofóbne vlastnosti, ochranu pred poveternostnými vplyvmi a ďalšie už vyššie spomínané výhody. Najmä prírodné karnaubské vosky sú stále neprekonateľné pre svoj hlboký a mokrý vzhľad a schopnosť zvýrazniť konkrétnu farbu laku. Predovšetkým tým sa odlišujú od ostatných ochrán a preto sú stále tak populárne aj napriek svojej slabšej výdrži a odolnosti. Najmä tá je najväčším mínusom karnaubských voskov. Aj tie najdrahšie karnaubské vosky majú výdrž v priemere 3 až 4 mesiace a po tejto dobe je nutné ich aplikovať znova. Menšia je aj odolnosť proti chemikáliám a extrémnym teplotám, preto nie sú prírodné vosky priliš vhodné na aplikáciu pred zimným obdobím. To však riešia čoraz obľúbenejšie syntetické vosky, ktoré vynikajú vysokým, dalo by sa povedať až "skleneným" leskom, výdržou v rozmedzí 6 až 12 mesiacov a značnou odolnosťou proti chemikáliám. Možno ich teda odporučiť aj na dlhú zimu, kedy lak ochráni aj pred soľou a ďalšími chemikáliami. Všetky rozdiely medzi prírodnými, syntetickými a hybridnými voskami sa môžete dočítať v našom článku, ktorý sa zaoberá touto tematikou. Pre správnu funkciu a garantovanú odolnosť vosku je pred samotnou aplikáciou potrebné lak dôkladne pripraviť. Príprava môže zabrať aj celý deň a zahŕňa dôkladné umytie vozidla, dekontamináciu laku a jeho vyčistenie a prípadne rozleštenie. Pokiaľ nie je lak vo veľmi zlom stave, tak nie je potreba strojové leštenie. V našom článku "ako navoskovať auto", sa dozviete všetko dôležité o príprave laku aj samotnom voskovaní.

Sealanty

Sealant je syntetická ochrana, ktorá lak vďaka vysokému obsahu syntetických polymérov dokáže v závislosti od druhu produktu chrániť po dobu až 1 roka. Sealanty majú podobné vlastnosti ako vosky, ale vďaka syntetickému zloženiu disponujú obvykle dlhšou dobou ochrany a sú odolné aj voči extrémnym teplotám a chemikáliám. Aj preto sú veľmi obľúbené napríklad v zimnom období, kedy odolajú agresívnej soli a ďalším nečistotám. Medzi sealanty je možné vlastne počítať už spomínané syntetické vosky, ktoré vynikajú práve veľmi vysokou odolnosťou po dobu až 1 roka. Existujú však aj sealanty v tekutej forme s podobne dlhou výdržou 6 až 12 mesiacov a potom rýchle sealanty v spreji, ktoré dokážu lak ochrániť okolo 3 až 4 mesiace. Všeobecne teda sealanty majú dlhšiu výdrž, sú odolnejšie voči teplotám aj chemikáliám, ale neumožnia taký lesk a zvýraznenie farby laku ako klasické vosky. Ideálne je teda použitie v zime, alebo ak očakávate dlhodobú ochranu bez častej aplikácie. Vosky a sealanty môžete aj kombinovať. Ak aplikujete sealant na karnaubský vosk, posilníte tým jeho odolnosť, ale lak si ponechá hlboký lesk vďaka aplikovanému vosku. Čo sa týka prípravy laku, tak tá je v podstate totožná ako u aplikácie vosku. Samotná aplikácia už závisí na druhu sealantu. Tekuté sealanty, ako napríklad Sam's Detailing Hybrid Sealant s odolnosťou až 8 mesiacov, sa nanáša aplikátorom, sealant v spreji sa na lak nastriekajú a v oboch prípadoch sa následne rozleští mikrovláknovou utierkou. Ďalšou možnosťou sú tzv. "Wet Coat" sealanty, ktoré sa nastriekajú na mokrý lak a následne opláchnu silným prúdom vody a tým dôjde k aktivácii. Ide o pravdepodobne najrýchlejšie aplikovateľnú ochranu laku, aká je momentálne k dispozícii. Takým sealantom je napríklad Alchemy Duck Tail s prímesou SiO2, ktorý dokáže lak chrániť po dobu až 4 mesiacov. Možností je teda viac a všetky typy nájdete samozrejme u nás na e-shope.

Keramická ochrana

V súčasnej dobe je keramická ochrana laku, ľudovo keramika, tou najodolnejšou ochranou, akú môžete laku auta poskytnúť. Obsahuje vysoké množstvo čistého oxidu kremičitého (SiO2), čo má za následok dlhodobú odolnosť, extrémne odpudzovanie vody aj nečistôt a dokonca aj mechanickú odolnosť voči poškriabaniu. Po nanesení keramiky sa na laku utvorí priehľadný povlak s hrúbkou iba dvoch až troch mikrónov, ktorý vyniká vysokou odolnosťou. V prípade našej najpredávanejšej keramickej ochrany Carbon Collective Oracle ide o priemerne 2 až 3 roky. Po celú túto dobu je lak chránený pred kyslými dažďami, UV žiarením, chemikáliami, soľou, organickým znečistením, ale aj pred nečistotami. K tomu všetkému lak disponuje až neskutočným zrkadlovým leskom, ktorý nemá konkurenciu. V praxi to znamená, že sa o lak auta nemusíte v takej miere starať, odpadá časté voskovanie a v podstate stačí karosériu pravidelne umývať kvalitným pH neutrálnym šampónom. Keďže sa vďaka keramickému povlaku výrazne menej usadzujú nečistoty a lak získa samočistiace schopnosti, je v dôsledku uľahčená aj následná údržba vozidla. Ak je vozidlo len mierne znečistené, potom často postačí iba silný prúd vody pre uspokojivé umytie karosérie. Navyše vzhľadom až k extrémnym hydrofóbnym vlastnostiam keramiky všetka voda z laku okamžite odtečie, čo má za následok ľahké a rýchlo vysušenie. Možno si hovoríte, či má keramická ochrana vlastne nejaké nevýhody? Tušíte správne, že má. Tou hlavnou nevýhodou je nutnosť dôkladnej prípravy laku, ktorú v tomto prípade nemôžete oklamať. Keramický povlak vyžaduje perfektnú podklad a aj laky vo veľmi dobrom stave, a to dokonca aj nové laky, je vhodné pred aplikáciou ideálne strojovo rozleštiť. A samozrejme pred leštením nesmieme zabudnúť na prípravu, ktorú poznáte už napríklad z voskovania. Teda dôkladné umytie, chemická a mechanická dekontaminácia laku pomocou clayu a perfektné odmastenie. V ponuke máme cenovo zvýhodnené sady na aplikáciu keramickej ochrany, ktoré vám aplikáciu uľahčia. Nanesenie keramickej ochrany je síce časovo aj fyzicky náročnejšie a zaberie vám často aj celý víkend, budete však odmenení dokonalou a najmä naozaj dlhodobou ochranou laku aj výnimočným vzhľadom vášho auta.

Krátkodobá ochrana laku

Ak ste po prečítaní týchto riadkov nadobudli presvedčenie, že ochrana laku ide ruka v ruke s náročnou prípravou, tak máme pre vás dobrú správu - nemusí to tak byť. V ponuke máme aj krátkodobejšie možnosti ochrany laku, ktoré sú ideálne pre všetkých, ktorí tiež chcú dodať laku ochranu a zvýšiť lesk, ale z akýchkoľvek dôvodov nechcú podstupovať časovo náročnú prípravu. Tou úplne najzákladnejšou možnosťou je autošampón s voskom, ktorý po umytí dodá laku ochranu aj zvýšený lesk po dobu až niekoľkých týždňov. Ďalším, a treba podotknúť výrazne efektívnejším spôsobom, sú detailery. Tie v dnešnej dobe obsahujú rôzne prímesi ako je vosk, syntetické polyméry alebo dokonca oxid kremičitý. Detailer dokáže lak chrániť po dobu niekoľkých týždňov a v prípade detaileru s keramikou až 4 mesiace. Okrem toho je schopný poskytnúť laku vysoký lesk, hydrofóbne vlastnosti, odolnosť voči nečistotám aj slušný beading a priblížiť sa vlastnostiam voskov alebo sealantov. Detailer môžete aplikovať ako často chcete, ideálne po každom umývaní. Nejedná sa o nič náročné, stačí prípravok nastriekať na lak alebo mikrovláknovú utierku, rozleštiť a za 10 minút máte hotovo. Podobnú funkciu splnia aj vosky v spreji, ktoré taktiež umožňujú veľmi rýchlu aplikáciu a poskytujú ochranu laku až po dobu niekoľkých mesiacov. Pri všetkých spomenutých krátkodobých ochrán laku samozrejme neočakávajte také výsledky ako pri vosku, sealantu alebo keramiky, avšak ak vyžadujete rýchlu a najmä nenáročnú aplikáciu, môže byť takéto riešenie ideálnou voľbou.

 
Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Vosk, sealant alebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje viac možností ako chrániť lak auta a každá má svoje špecifiká, výhody aj nevýhody. V našom článku sa dozviete ako najlepšie chrániť lak vášho auta.
Celý článok
Akú zvoliť najvhodnejšiu ochranu laku na zimu?
Zima sa blíži a pred vami je možno rozhodnutie akú ochranu laku na zimu zakúpiť. V našom článku si rozoberieme, prečo lak v zime chrániť aj aké produkty sú najvhodnejšie.
Celý článok
Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Čistenie interiéru auta
Postup čistenia palubnej dosky a ďalších plastov interiéru vozidla s matným efektom.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na plasty automobilu
Dlhodobá ochrana až na dva roky, obnovenie pôvodnej farby plastov, ochrana pred vyblednutím, pred UV žiarením a nečistotami a predovšetkým ľahká údržba. To sú hlavné výhody keramickej ochrany na plasty.
Celý článok
Ako navoskovať auto
Napísali sme kompletný návod ako navoskovať lak automobilu, vrátane umývania, dekontaminácie laku a prípravy pred voskovaním.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na kolesá
Chcete maximálne chrániť hliníkové kolesá vášho auta? Keramická ochrana odpudzuje nečistoty, vodu a chráni aj proti drobným škrabancom. Viac sa dočítate v našom článku.
Celý článok
Karnaubský alebo syntetický vosk?
Neviete si rady aký vosk vybrať a aké majú jednotlivé druhy voskov typické vlastnosti? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Návod ako aplikovať tekuté stierače na okno
Tekuté stierače silne odpudzujú vodu i nečistoty, pomáhajú udržiavať okná čisté a umožnia v daždi jazdu bez zapnutých stieračov. V článku sa dozviete ako prípravok správne aplikovať.
Celý článok
Ako sa správne starať o kožené autosedačky
Ukážme si, ako sa správne starať o kožené sedačky, aby nám vydržali dlho ako nové.
Celý článok
6 krokov k čistému motoru
V tomto článku vám ukážeme, ako šetrne a efektívne vyčistiť celý motorový priestor v 6 krokoch.
Celý článok