Môj účet

Ako odhlučniť piate dvere auta

Odhlučnenie piatych dverí alebo veka kufra patrí skôr k doplnkovým službám, avšak v rámci celkového odhlučnenia vozidla je nevyhnutné túto oblasť neopomenúť. Najmä u väčších vozidiel typu SUV alebo úžitkových vozidiel majú piate dvere veľké rozmery a preniká cez ne do interiéru okolitý cestný hluk. Pri odhlučnení vozidiel navyše platí, že akákoľvek neodhlučnená oblasť sa po celkovej inštalácii môže prejaviť a viac či menej pocitovo zvýšiť celkový hluk v interiéri. Preto vždy odporúčame odhlučniť kompletne celý automobil. A ako na piate dvere? To sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.

1. Demontáž plastového obloženia a príprava povrchu

Pred samotným odhlučnením je samozrejme nutné demontovať plastové obloženie piatych dverí. Táto časť je obvykle prichytená na niekoľkých skrutkách, prípadne plastových príchytkách. Skrutky teda musíte odskrutkovať a plastové príchytky odcvaknúť. Akonáhle plastové obloženie demontujete, môžete sa pustiť do prípravy povrchu. Ten je nutné zbaviť všetkých nečistôt ako je prach, mazivá alebo vosky. K tomu vám perfektne poslúži napríklad čistič Bilt Hamber Surfex HD, ktorý rýchlo odstráni všetky nečistoty a zároveň povrch odmastí. Pokiaľ máte vyčistené, môžete sa pustiť do aplikácie antivibračného materiálu.

2. Aplikácia antivibračného materiálu

Prvým krokom pre odhlučnenie ľubovoľnej plochy vozidla je aplikácia antivibračného materiálu. Ten je nevyhnutný pre zamedzenie vibrácií a rezonancií, ktoré sú pre ľudské ucho zdrojom hluku. Pre tieto účely volíme výhradne ultraľahký prémiový antivibračný materiál Comfortmat Dark D2, ktorý disponuje nielen akustickým stratovým činiteľom (anglicky mechanical loss factor - MLF) s vysokou hodnotou 0,35 jednotiek, ale najmä veľmi nízkou hmotnosťou 2,4 kg/m². Práve u piatych dverí je nízka hmotnosť veľmi dôležitá pre zachovanie správnej funkcie dverových pántov a vzpier piatych dverí. Antivibračný materiál nalepte na povrch batožinového priestoru a následne použite pritláčací valček pre maximálnu priľnavosť a účinnosť materiálu. Antivibračné materiály totiž fungujú na 100% iba v prípade, že sú dokonale priľnuté k povrchu bez vzduchových medzier. Antivibračný materiál po krajoch pár milimetrov prekrývajte a rozválečkujte rollerom. Odporúčame pokryť antivibračným materiálom celý povrch plechu piatych dverí, avšak v prípade rozmerovo väčších dverí (typicky úžitkové autá) je vzhľadom k hmotnosti materiálu vhodné použiť primerané množstvo. Pri našich montážach aplikujeme maximálne 2 ks materiálu s rozmerom 500 x 350 mm, čo neobmedzí do budúcna správnu funkciu dverí. Po aplikácii antivibračného materiálu je na rade druhá vrstva v podobe zvukovo izolačného materiálu.

3. Aplikácia protihlukového materiálu

Ďalším nevyhnutným a úplne zásadným krokom je aplikácia účinného zvukovo izolačného (protihlukového) materiálu, ktorý zamedzí prenikaniu hluku do interiéru vozidla. Na výber máme z dvoch materiálov, ktoré je možné na účely piatych dverí použiť. Prvou možnosťou je odhlučnenie materiálom Comfortmat Vision a to najmä v prípade, ak ide o rozmernejšie piate dvere. Vision je extrémne ľahký zvukovo aj tepelnoizolačný materiál s vysokou schopnosťou absorpcie hluku, ktorý je zároveň aj napriek svojej hrúbke 6 mm veľmi flexibilný a práca s ním je pohodlná. Jeho hmotnosť je len 0,4 kg/m² a pritom má schopnosť znížiť hluk o cca -15 dB, čo je pre odhlučnenie tejto oblasti s prehľadom dostačujúce. Pre prácu nie je potrebné používať pritláčací valček a jednotlivé kusy materiálu prikladajte vedľa seba, nie cez seba, ako v prípade antivibračného materiáli. Druhou možnosťou je membránový zvukovo izolačný materiál Comfortmat Integra, ktorý bol vyvinutý špeciálne pre odhlučnenie dverí automobilu. Ide o viacvrstvový tlmiaci materiál s hrúbkou 6 mm, ktorý kombinuje zvukovo aj tepelno izolačnú funkciu. Súčasťou Integry je aj protihluková membrána, ktorá dokáže účinne zamedziť prenikaniu hluku do interiéru vozidla. Comfortmat Integra poskytuje vysokú úroveň zvukovej izolácie až - 26 dB a je teda výrazne účinnejší ako Vision. Vďaka vyššej hmotnosti 3 kg/m² tento materiál však odporúčame skôr na rozmerovo menšie dvere a veko kufra. Počet kusov materiálu závisí od rozmerov dverí, ktoré sa môžu veľmi líšiť v závislosti od typu auta. U bežných vozidiel si vystačíme obvykle s dvoma kusmi s rozmerom 500 x 350 mm a pre úžitkové vozidlá spotrebujeme 1 ks veľkého rozmeru 1000 x 700 mm.

4. Aplikácia protihlukového materiálu na plastovú výplň dverí

Piate dvere máme už takmer odhlučnené, zostáva však posledná časť a to odhlučnenie plastových výplní dverí. Na túto časť spravidla používame profesionálny akustický materiál na báze veľmi hustej mikroporéznej polyuretánovej peny Comfortmat Soft Wave 15, ktorý disponuje okrem vysokej schopnosti zvukovej izolácie tiež značnou flexibilitou a tvarovou pamäťou. Vďaka tomu je ideálny práve do stiesnených priestorov čalúnenia dverí a vlnitý povrch je u tejto tvarovej peny schopný absorbovať viac hluku v tomto uzavretom priestore. Pri drahších inštalácií používame vylepšenú verziu tohto materiálu, konkrétne Comfortmat Soft Wave Expert. Práca s týmto penovým materiálom je ľahká, majte však na pamäti, že má extrémne lepivú vrstvu. Akonáhle materiál nalepíte, tak ho už z plastu bez narušenia štruktúry materiálu neodlepíte. Preto odporúčame si najprv zmerať a odstrihnúť vhodný rozmer a až potom odlúpnuť fóliu kryjúcu lepidlo. Materiál lepíme na celú plochu plastovej výplne dverí, vynecháme len priestor s úchytmi. Na jedny piate dvere si zvyčajne vystačíme s 2 kusmi materiálu s rozmerom 500 x 350 mm, u väčších vozidiel počítajte s 1 ks s rozmerom 1000 x 700 mm. Ak máte hotovo, môžete plastovú výplň namontovať späť a piate dvere sú týmto krokom kompletne odhlučnené.

Aké materiály sme teda pre odhlučnenie dverí použili?

Pre lepší prehľad a orientáciu v článku si na záver zhrnieme všetky materiály a pomôcky, ktoré sme použili. Počet kusov materiálu vychádza z bežného vozidla strednej triedy typu Škoda Octavia. Na piate dvere vozidla teda použijeme nasledujúce materiály:

Pre presný výpočet materálov môžete využiť náš konfigurátor odhlučnenia. Máte po prečítaní tohto článku stále obavy, že odhlučnenie piatych dverí sami nezvládnete, alebo nemáte vhodný priestor pre montáž? V takomto prípade využite možnosti odbornej montáže v našej montážnej dielni v Brne a dohodnite si termín na montáž odhlučnenia. Objednať sa môžete telefonicky na čísle +420 607 38 38 38, alebo nám napíšte na e-mail montaze@ahifi.cz. Radi sa s vami tiež stretneme osobne na našej predajni v Brne.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Odhlučnenie torpéda vozidla krok za krokom
Odhlučnenie torpéda zníži najmä hluk od motora a tiež aerodynamický hluk pri vyšších rýchlostiach. V našom článku sa dozviete prehľadne v niekoľkých krokoch ako odhlučniť torpédo autá a účinne tak znížiť prenikanie hluku do interiéru vozidla.
Celý článok
Ako odhlučniť strechu auta?
Odhlučnenie strechy zamedzí hluku, ktorý preniká práve cez strechu vozidla. Ide o aerodynamický hluk, hluk od vetra alebo dažďových kvapiek. Okrem toho strechu aj tepelne izolujeme a v tomto článku sa pozrieme ako na to.
Celý článok
Ako odhlučniť zadné podbehy vozidla
Odhlučnenie zadných podbehov vykonávame prevažne zo strany batožinového priestoru. Sú však prípady, kedy je odhlučnenie vhodné z vonkajšej strany a ako na to, sa pozrieme v našom článku.
Celý článok
Ako najúčinnejšie odhlučniť podlahu vozidla
Cez podlahu sa do interiéru vozidla dostáva hluk od cesty, od kolies, ale aj od motora, prevodovky alebo výfuku. V našom článku sa dozviete ako odhlučniť podlahu vozidla v niekoľkých krokoch.
Celý článok
Ako správne odhlučniť dvere vozidla
Predné aj zadné dvere sú jedny z hlavných plôch, ktorými do interiéru vozidla preniká vysoké percento hluku a sú základným prvkom odhlučnenia celého vozidla.
Celý článok
Ako najúčinnejšie odhlučniť batožinový priestor
S príchodom nových a účinnejších antivibračných a zvukovoizolačných materiálov Comfortmat sme aktualizovali náš článok týkajúci sa odhlučnenia kufra.
Celý článok
Ako odhlučniť kapotu v troch účinných variantoch
Odhlučnenie kapoty spevní, zamedzí vibráciám a zníži hluk motora. V našom článku sa dozviete ako kapotu odhlučniť prehľadne v niekoľkých krokoch.
Celý článok