Môj účet

Odhlučnenie kapoty auta prehľadne v niekoľkých krokoch

Odhlučnenie kapoty síce patrí k tým menej dôležitým častiam vozidla, ktoré odporúčame odhlučniť, napriek tomu je nielen v našich končinách veľmi žiadané. Odhlučnená kapota je pevnejšia, je zbavená vibrácií a rezonancií a motor je samozrejme znateľne tichší. Odhlučnenie kapoty využijete aj vtedy, ak máte poškodené originálne odhlučnenie, alebo vo vozidle chýba. V našom článku si v niekoľkých bodoch detailne predstavíme špičkové protihlukové a antivibračné materiály Comfortmat, ktoré výhradne používame pre odhlučnenie vozidiel a dozviete sa v niekoľkých podrobných krokoch ako účinne vytlmiť a odhlučniť kapotu vozidla. Poďme teda na to. 

1. Demontáž originálneho odhlučnenia

Tento prvý krok samozrejme riešite iba v prípade, ak je vo vozidle pôvodné odhlučnenie. Vychádzame teda zo situácie, keď väčšina našich zákazníkov vo vozidle má originálny kryt kapoty, ktorý plní aj úlohu veľmi neúčinného odhlučnenia. V prípade, že to tak vo vašom aute nie je a originálny kryt nie je prítomný, máme samozrejme riešenie aj pre tieto prípady. O tom však až v druhej časti tohto článku. Demontáž originálneho odhlučnenia je pomerne jednoduchá a budete k nej potrebovať napríklad skrutkovač, alebo našu sadu nástrojov do interiéru vozidla. Kryt kapoty je prichytený na niekoľkých plastových držiakoch, ktoré odcvaknete a následne môžete jednoducho kryt odobrať. Pri demontáži dbajte na vašu bezpečnosť a tiež si dávajte pozor na nechcené poškodenie kapoty. Tá je samozrejme lakovaná a dá sa ľahko poškriabať. Po demontáži krytu sa môžete pustiť do prípravy samotnej kapoty na aplikáciu antivibračného materiálu.

2. Príprava kapoty a aplikácia antivibračného materiálu

Tak ako vždy je nutné povrch najprv dôkladne pripraviť pre aplikáciu antivibračného materiálu, tzn. perfektne kapotu vyčistiť a odmastiť. K tomu vám perfektne poslúži napríklad čistič Bilt Hamber Surfex HD, ktorý rýchlo odstráni všetky nečistoty a zároveň povrch odmastí. Teraz je teda kapota pripravená pre aplikáciu antivibračného materiálu. Pre prvý krok odhlučnenia kapoty volíme ultraľahký prémiový antivibračný materiál Comfortmat Dark D2. Ten kapotu spevní a dokonale zamedzí vibráciám a rezonanciám. Použiť môžete samozrejme aj antivibračné materiály Comfortmat z iného modelového radu, my však pracujeme pri odhlučnení áut výhradne s prémiovým radom Dark, ktorý sa chváli najlepším pomerom hmotnosti a účinnosti na svete. Prítomnosť tohto materiálu spoznáte napríklad vtedy, keď na kapotu zaklepete prstom, alebo ju zatvoríte. Preč je nepekný plechový zvuk. A keďže vibrácie tvoria zásadnú časť hluku, je antivibračný materiál nevyhnutný ako základ pre odhlučnenie každej plochy vozidla. Antivibračný materiál aplikujte iba na otvory v kapote a následne použite prítlačný valček pre maximálnu priľnavosť a účinnosť tlmenia. Na kapotu zvyčajne vystačí 2 ks antivibračného materiálu o rozmere 500 x 350 mm, u niektorých vozidiel však bude potrebné väčší počet, napríklad u vozidla Škoda Octavia tretej generácie 3 kusy. Teraz sa môžete pustiť do ďalšieho kroku a tým je aplikácia zvukovo izolačného materiálu.

3. Odhlučnenie kapoty

V tejto chvíli pracujeme s predpokladom, že vo vozidle je originálny kryt kapoty. V takom prípade si ho praje väčšina našich zákazníkov najmä z dizajnových dôvodov zachovať a nenahradzovať účinnejším odhlučnením. Aj pre takéto prípady máme veľmi účinný spôsob ako kapotu vozidla odhlučniť. Ideálnym riešením pre tieto účely je zvukovo aj tepelnoizolačný materiál Comfortmat Vision o rozmere 1000 x 700 mm a hrúbkou 6 mm. Vision je moderný, ultraľahký a veľmi flexibilný materiál, ktorého najväčšou devízou je veľmi nízka hmotnosť a zároveň excelentná schopnosť absorbcie hluku. Je vodeodolný, nehorľavý a odolný voči extrémnym teplotám. Používa sa pre odhlučnenie prakticky všetkých plôch vozidla a to najmä tam, kde je vyžadovaná nízka hmotnosť materiálu. A ako Vision aplikujeme? Materiál nalepíme na originálny kryt kapoty a snažíme sa, aby kopíroval jeho tvar. Vision stačí pritlačiť rukou a nie je potrebné používať pritláčací valček. Pre tento spôsob odhlučnenia kapoty takmer vždy s prehľadom vystačí 1 kus materiálu Comfortmat Vision o rozmere 1000 x 700 mm. Zámerne zmieňujeme tento rozmer, pretože Vision je k dostaniu aj v menšom rozmere 500 x 350 mm. Akonáhle máte materiál Comfortmat Vision nalepený na originálnom krytu kapoty, môžete ho nasadiť späť. Aby bolo možné kryt znovu prichytiť na kapotu, je nutné nechať priestor okolo plastových príchytov. Vďaka tomu je opätovné nasadenie jednoduché a bezproblémové.

4. Alternatívne metódy odhlučnenia

Môže sa však stať, že vo vozidle tento originálny kryt chýba. Niektoré vozidlá ho z výroby vôbec nemajú, kryt môže byť aj poškodený napríklad od kún a je nutné ho nahradiť. Ako postupovať v takomto prípade? Pre tieto účely máme k dispozícii špičkový membránový materiál Comfortmat Skyline, ktorý bol vyvinutý špeciálne pre odhlučnenie stropu a kapoty. Skyline je zvukovo aj tepelnoizolačný materiál s protihlukovou membránou, ktorý poskytuje vysokú úroveň zvukovej izolácie - 25 dB. Vďaka špeciálnej hliníkovej vrstve znesie aj extrémne teploty, ktoré panujú v oblasti motorového priestoru. Aplikácia je opačná než v prípade bodu 3 nášho článku, Skyline sa teda nalepí ako druhá vrstva na antivibračný materiál a pokryje sa väčšina plochy kapoty. Toto riešenie je výrazne účinnejšie, však nie je tak esteticky lákavé, ako v prípade vyššie uvedeného variantu s originálnym krytom. Na celú kapotu budete potrebovať obvykle 3 kusy materiálu Comfortmat Skyline, záleží však na type vozidla a veľkosti kapoty. Máme pre vás aj tretie a posledné riešenie a to v prípade, že by sa vám nepozdávalo strieborná farba materiálu Comfortmat Skyline. Kapotu je možné odhlučniť pri zachovaní rovnakého postupu, ale s materiálom čiernej farby, konkrétne Comfortmat Neoprene. Ten sa tiež nalepí ako druhá vrstva na antivibračný materiál po celej ploche kapoty. Neoprene nie je tak účinný ako Comfortmat Vision alebo Skyline ale je v čiernej farbe, ktorá sa podobá originálnemu krytu kapoty a pre tieto účely sa viac hodí. Na odhlučnenie celej kapoty sú potrebné 3 kusy tohto materiálu. Na výber teda máte z niekoľkých veľmi účinných riešení. Materiály spoločnosti Comfortmat vynikajú práve vysokou variabilitou, kedy každú plochu je možné odhlučniť niekoľkými spôsobmi podľa účinnosti, hmotnosti aj práve dizajnu.

Aké materiály sme teda pre odhlučnenie kapoty použili?

Pre lepší prehľad a orientáciu v článku si na záver zhrnieme všetky materiály a pomôcky, ktoré sme použili. Počet kusov materiálu vychádza z bežného vozidlá strednej triedy typu Škoda Octavia, VW Passat, alebo v článku zobrazený VW Golf VII. V prípade výrazne väčších či menších vozidiel sa môžu počty mierne líšiť. Na kapotu vozidla teda použijeme nasledujúce materiály:

  • 2x (výnimočne 3x) antivibračný materiál Comfortmat Dark D2 pre zamedzenie vibrácií kapoty.
  • 1x protihlukový materiál Comfortmat Vision na odhlučnenie kapoty (inštalácia na pôvodný kryt kapoty).
  • 1x prítlačný valček Comfortmat Roller pre účinnú aplikáciu antivibračného materiálu.
  • 1x vysoko účinný čistič Bilt Hamber Surfex HD pre vyčistenie plastovej aj kovovej časti podbehov.

Máte po prečítaní tohto článku stále obavy, že odhlučnenie kapoty sami nezvládnete, alebo nemáte vhodný priestor pre montáž? V takomto prípade využite možnosti odbornej montáže v našej montážnej dielni v Brne a dohodnite si termín na montáž odhlučnenia. Objednať sa môžete telefonicky na čísle +420 607 38 38 38, alebo nám napíšte na email montaze@ahifi.cz. Radi sa s vami tiež stretneme osobne na našej predajni v Brne.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Comfortmat - revolúcia v odhlučnení vozidiel
Technológie idú rýchlo dopredu a to platí aj pre odhlučnenie vozidiel. Preto sme museli prísť s novými hi-tech materiálmi a novou stratégiou pre nadchádzajúce roky. Určite čítajte ďalej, stojí to za to!
Celý článok
Ako správne odhlučniť dvere vozidla
Predné aj zadné dvere sú jedny z hlavných plôch, ktorými do interiéru vozidla preniká vysoké percento hluku a sú základným prvkom odhlučnenia celého vozidla.
Celý článok
Ako na odhlučnenie predných podbehov vozidla
Odhlučnenie predných podbehov má vplyv najmä na hluk od vozovky, kolies a lietajúcich kamienkov. V našom článku sa dozviete ako predné podbehy veľmi účinne odhlučniť.
Celý článok
Ako najúčinnejšie odhlučniť batožinový priestor
S príchodom nových a účinnejších antivibračných a zvukovoizolačných materiálov Comfortmat sme aktualizovali náš článok týkajúci sa odhlučnenia kufra.
Celý článok