Môj účet

Ako odhlučniť torpédo auta krok za krokom

Odhlučnenie torpéda patrí k okrajovým oblastiam celkového odhlučnenia vozidla, avšak odporúčame na túto plochu nezabúdať. Torpédo nájdete v motorovej časti auta pod jeho čelným sklom. Jeho odhlučnenie zníži najmä hluk od motora a tiež aerodynamický hluk pri vyšších rýchlostiach. V našom článku sa dozviete prehľadne v niekoľkých krokoch ako vytlmiť a odhlučniť torpédo auta a účinne tak znížiť prenikanie hluku do interiéru vozidla.

1. Príprava pred samotným odhlučnením

Tak ako vždy je aj pri odhlučnení torpéda nutné povrch pripraviť a najmä umožniť prístup k plochám, na ktoré aplikujeme tlmiace materiály. Najprv je nutné odskrutkovať stierače. Väčšinou to nie je väčší problém, ale u niektorých vozidiel môže byť tento prvý krok aj pomerne zložitý v prípade zhrdzavených skrutiek stieračov. Ak by sa tak stalo, je potreba skrutka uvoľniť. K tomu môžu pomôcť prípravky na odstránenie hrdze alebo v ideálnom prípade sťahovák. Akonáhle sa stierače podaria odskrutkovať, odstráňte plastový kryt, ktorý je pred stieračom. Následne odpojte ostrekovače, prípadne vyhrievanie trysiek, ak je vo výbave vozidla. Potom vás čaká odskrutkovanie krytu kúrenia a mechanizmu stieračov a máte takmer hotovo. Zostáva len odstránenie pôvodného odhlučnenia, ak nejaké vo vozidle je a dôkladná príprava povrchu.

2. Vyčistenie povrchu a aplikácia antivibračného materiálu

Pred aplikáciou tlmiacich materiálov je nutné torpédo dôkladne vyčistiť a odmastiť. K tomu vám perfektne poslúži napríklad čistič Bilt Hamber Surfex HD. Tento vysoko účinný čistič a odmasťovač odstráni všetky nečistoty ako je prach, bežnú cestnú špinu, blato, mazivá alebo vosk. Keďže ide o chemikáliu, odporúčame používať chemicky odolné rukavice. Pokiaľ máte vyčistené, môžete sa pustiť do ďalšieho kroku a tým je aplikácia antivibračného materiálu. V našich montážach používame najčastejšie prémiový antivibračný materiál Comfortmat Dark D2, ktorý disponuje v danej hrúbke 2,3 mm vysokým ILC a veľmi nízkou hmotnosťou. K aplikácii vám budú stačiť 4 kusy tohto antivibračného materiálu, ktorý sa snažte nalepiť na všetku plochu torpéda. Použiť samozrejme môžete antivibračný materiál aj z nižšej modelovej rady Gold a Standard, ktoré svoju úlohu taktiež splní. K aplikácii použite prítlačný valček pre maximálnu priľnavosť a účinnosť tlmenia. Antivibračné materiály totiž fungujú na 100% iba v prípade, že sú dokonale priľnuté k povrchu bez vzduchových medzier. Okraje materiálu môžete prekrývať, čím aj mierne zvýšite jeho účinok.

3. Aplikácia protihlukového materiálu

Prvá časť odhlučnenia torpéda v podobe antivibračného materiálu máme teda úspešne za sebou. Antivibračný materiál zamedzí vibráciám a rezonanciám spôsobené prevádzkou vozidla a teraz je na rade aplikácia protihlukového materiálu. Tento priestor je typický veľkou členitosťou, preto je vhodné voliť zvukovo izolačný materiál, ktorý je flexibilný a dobre sa s ním pracuje. Navyše musí byť stopercentne vodeodolný, pretože sa v tejto oblasti zdržuje vlhkosť a voda a ak nechcete, aby bol zvonku vidieť, je vhodné zvoliť materiál s nevýraznou farbou a dizajnom. Všetky tieto podmienky spĺňa zvukovo izolačný materiál Comfortmat Neoprene, ktorý disponuje okrem vyššie uvedených vlastností aj vysokou schopnosťou znížiť hluk o -12 dB. Na účely odhlučnenia torpéda si vystačíte s dvoma kusmi tohto materiálu, ktorý je dostupný v rozmere 500 x 700 mm. Aplikácia je pomerne jednoduchá a na rovnakú plochu ako antivibračný materiál nalepte aj Comfortmat Neoprene. Kým antivibračný materiál je vhodný po krajoch prekrývať, protihlukový materiál najmä vďaka jeho hrúbke 6 mm lepte vždy vedľa seba. Pritláčací valček v tomto prípade nepoužívajte, materiál stačí nalepiť a pritlačiť ručne.

Aké materiály sme teda pre odhlučnenie torpéda použili?

Pre lepší prehľad a orientáciu v článku si na záver zhrnieme všetky materiály a pomôcky, ktoré sme použili. Počet kusov materiálu vychádza z bežného vozidlá strednej triedy typu Škoda Octavia alebo VW Passat. V prípade výrazne väčších či menších vozidiel sa môžu počty mierne líšiť.

Máte po prečítaní tohto článku stále obavy, že odhlučnenie torpéda sami nezvládnete, alebo nemáte vhodný priestor pre montáž? V takomto prípade využite možnosti odbornej montáže v našej montážnej dielni v Brne a dohodnite si termín na montáž odhlučnenia. Objednať sa môžete telefonicky na čísle +420 607 38 38 38, alebo nám napíšte na e-mail montaze@ahifi.cz. Radi sa s vami tiež stretneme osobne na našej predajni v Brne.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Tlmenie vs. odhlučnenie dverí - aké sú rozdiely?
Dvere tlmíme z dôvodu ich odhlučnenia alebo na účely ozvučenia vozidla. Aký je rozdiel medzi aplikáciou a použitými materiálmi sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Ako najúčinnejšie odhlučniť podlahu vozidla
Cez podlahu sa do interiéru vozidla dostáva hluk od cesty, od kolies, ale aj od motora, prevodovky alebo výfuku. V našom článku sa dozviete ako odhlučniť podlahu vozidla v niekoľkých krokoch.
Celý článok
Comfortmat - revolúcia v odhlučnení vozidiel
Technológie idú rýchlo dopredu a to platí aj pre odhlučnenie vozidiel. Preto sme museli prísť s novými hi-tech materiálmi a novou stratégiou pre nadchádzajúce roky. Určite čítajte ďalej, stojí to za to!
Celý článok
Ako správne odhlučniť dvere vozidla
Predné aj zadné dvere sú jedny z hlavných plôch, ktorými do interiéru vozidla preniká vysoké percento hluku a sú základným prvkom odhlučnenia celého vozidla.
Celý článok
Ako na odhlučnenie predných podbehov vozidla
Odhlučnenie predných podbehov má vplyv najmä na hluk od vozovky, kolies a lietajúcich kamienkov. V našom článku sa dozviete ako predné podbehy veľmi účinne odhlučniť.
Celý článok
Ako najúčinnejšie odhlučniť batožinový priestor
S príchodom nových a účinnejších antivibračných a zvukovoizolačných materiálov Comfortmat sme aktualizovali náš článok týkajúci sa odhlučnenia kufra.
Celý článok
Ako odhlučniť kapotu v troch účinných variantoch
Odhlučnenie kapoty spevní, zamedzí vibráciám a zníži hluk motora. V našom článku sa dozviete ako kapotu odhlučniť prehľadne v niekoľkých krokoch.
Celý článok