Môj účet

Comfortmat Blockshot - koniec hluku v aute

Výber vhodného a účinného protihlukového materiálu je základom pre úspešné odhlučnenie vozidla. V dnešnej dobe je na trhu veľké množstvo materiálov s rôznou kvalitou a účinnosťou a my sa v tomto článku zameriame na ten najúčinnejší vôbec, teda Comfortmat Blockshot. Blockshot patrí medzi prémiové zvukovo izolačné materiály ruského výrobcu Comfortmat, ktorý ponúka široké portfólio špičkových materiálov pre odhlučnenie vozidiel. Blockshot je membránový zvukovo aj tepelnoizolačný materiál so schopnosťou zvukovej izolácie až -31 dB a veľmi širokými možnosťami použitia. Hlavné prednosti materiálu si popíšeme na nasledujúcich riadkoch.

Spôsob aplikácie a oblasť použitia

Comfortmat Blockhot sa aplikuje ako druhá vrstva na antivibračný materiál, ktorý zamedzí vibráciám a rezonanciám šíriacim sa po karosérii vozidla. Blockshot následne absorbuje bežný cestný hluk o vyšších frekvenciách. Vďaka svojmu zloženiu s akustickou membránou Blockshot nahrádza aj tretiu vrstvu, ktorá sa najčastejšie aplikuje na podlahu a zadné podbehy v podobe membránového materiálu Comformat Blockator (prípadne konkurenčný STP Noise Block). Jeho použitie je veľmi univerzálne a môžete ho použiť v podstate na ľubovoľnú oblasť vozidla. Najčastejšie Blockshot používame na odhlučnenie podlahy, batožinového priestoru, zadných podbehov z vnútornej aj vonkajšej strany a predných podbehov.

Vysoká účinnosť vďaka membránovej technológii

Najdôležitejšou zbraňou Blockshotu je jeho unikátne zloženie. Okrem zvukovo izolačnej vrstvy obsahuje aj protihlukovú membránu s jedinečnou štruktúrou, ktorá umožňuje dosiahnuť pôsobivé zvukové izolácie až -31 dB. Membrána s hrúbkou 1,5 mm neprepustí hluk do interiéru vozidla a odrazí ho späť do spodnej vrstvy, ktorá hluk absorbuje. Práve prítomnosť membrány je hlavným benefitom oproti konkurenčným protihlukovým materiálom a podľa testov umožní až dvakrát vyššiu účinnosť odhlučnenia. Len pre porovnanie uvedieme, že priemerná úroveň zvukovej izolácie konkurenčných produktov určených pre odhlučnenie podlahy alebo batožinového priestoru (napríklad STP Blackton 4, Gladen Aero Neoprene, Silent Coat Neoprene 6, VBF Noise Neoprene 6 atď.) Je len -12 až -15 dB . Takýto rozdiel je v praxi viac než znateľný a odhlučnené vozidlo membránovými materiálmi Comfortmat sa stáva pre cestný hluk nepreniknuteľnou bariérou.

Hrúbka a zloženie

Comfortmat Blockshot je viacvrstvový materiál a disponuje celkovou hrúbkou 7 mm. To umožňuje u drvivej väčšiny vozidiel bezproblémovú aplikáciu na takmer ľubovoľnú oblasť vozidla. Blockshot je zložený celkovo z troch vrstiev. Prvú vrstvu tvorí patentovaná adhezívna vrstva Adit s tesniacim účinkom a extrémnou priľnavosťou, druhou vrstvou je zvuková izolácia, ktorá vďaka svojej komorovej štruktúre veľmi účinne pohltí okolitý hluk a konečne tretiu vrstvu tvorí už spomínaná akustická membrána, ktorá hluk neprepustí ďalej a výrazne zvyšuje účinnosť vnútornej vrstvy.

Odolnosť voči vlhkosti

Nielen do dverí, ale aj do ostatných častí vozidla sa môže dostať vlhkosť, ktorá môže narušiť štruktúru aj funkciu bežných protihlukových materiálov. Blockshot sa ničoho takého nebojí a jeho zloženie je úplne necitlivé na účinky vlhkého prostredia. Blockshot neabsorbuje vodu, nehnije, nerozkladá sa a zachováva si rovnaké vlastnosti dokonca aj v zime. Samostatnou kapitolou je potom lepiaca vrstva Blockshotu, ktorá dokonale priľne ako ku kovu, tak k prvej vrstve odhlučnenia v podobe antivibračného materiálu. Koeficient adhézie je 5 až 8 N / cm, čo výrazne prevyšuje výkon materiálov ostatných výrobcov. Testy preukázali, že dokonca ani dlhodobé ponorenie do vody nevedie k žiadnemu narušeniu fixácie a tmel neumožňuje vlhkosti a vzduchu dostať sa pod materiál.

Teplotná odolnosť

Charakteristickým znakom Blockshotu aj ďalších zvukovo izolačných materiálov spoločnosti Comfortmat je tepelná stabilita v až neuveriteľnom rozmedzí od -50 °C do +150 °C. Je to vďaka unikátnej lepivej vrstve, ktorá bola vytvorená pre sezónu 2019/2020 za spolupráce s poprednými európskymi spoločnosťami zaoberajúcimi sa touto problematikou. Konkurenčné produkty často používajú tavné lepidlá, ktorá pri zahrievaní menia svoje vlastnosti a stávajú sa nestabilnými. Výsledkom je, že sa materiál začne odlupovať pri teplotách nielen okolo 60 až 80 °C, čomu často dochádza v letných mesiacoch, ale aj v mraze. S Blockshotem sa však nič také prakticky nemôže stať a môžete sa spoľahnúť na rovnakú funkciu tohto materiálu po celú životnosť vozidla.

Ochrana pred tepelnými stratami

Štruktúra materiálu Comfortmat Blockshot nielen že neprepustí hluk do interiéru, ale má aj tepelnoizolačné vlastnosti. Tepelná izolácia dverí pomáha ako v zime, tak v lete. V zime v interiéri vydrží teplejšie teploty po dobu aj niekoľkých hodín po vypnutí motora. Podobný, ale opačný efekt pocítite v lete, kedy v interiéri dlhšie udržíte chladné teploty aj po vypnutí klimatizácie. Rovnakú funkciu majú aj ostatné membránové materiály Comfortmat Integra a Skyline a pri kompletnom odhlučnení bude vozidlo aj tepelne izolované.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako na najúčinnejšie odhlučnenie vozidla?
Odhlučnenie vozidla umožní výrazné zníženie hluku v interiéri a značne zvýši komfort a pohodlie pri jazde. V našom článku sa dozviete ako kompletne odhlučniť celé vozidlo.
Celý článok
Predstavujeme Comfortmat Integra
Predstavenie hlavných funkcií a výhod membránového protihlukového materiálu Comfortmat Integra, ktorý je určený špeciálne pre odhlučnenie dverí vozidla.
Celý článok
Ako odhlučniť strechu auta?
Odhlučnenie strechy zamedzí hluku, ktorý preniká práve cez strechu vozidla. Ide o aerodynamický hluk, hluk od vetra alebo dažďových kvapiek. Okrem toho strechu aj tepelne izolujeme a v tomto článku sa pozrieme ako na to.
Celý článok
Ako odhlučniť zadné podbehy vozidla
Odhlučnenie zadných podbehov vykonávame prevažne zo strany batožinového priestoru. Sú však prípady, kedy je odhlučnenie vhodné z vonkajšej strany a ako na to, sa pozrieme v našom článku.
Celý článok
Ako najúčinnejšie odhlučniť podlahu vozidla
Cez podlahu sa do interiéru vozidla dostáva hluk od cesty, od kolies, ale aj od motora, prevodovky alebo výfuku. V našom článku sa dozviete ako odhlučniť podlahu vozidla v niekoľkých krokoch.
Celý článok
Comfortmat - revolúcia v odhlučnení vozidiel
Technológie idú rýchlo dopredu a to platí aj pre odhlučnenie vozidiel. Preto sme museli prísť s novými hi-tech materiálmi a novou stratégiou pre nadchádzajúce roky. Určite čítajte ďalej, stojí to za to!
Celý článok
Ako správne odhlučniť dvere vozidla
Predné aj zadné dvere sú jedny z hlavných plôch, ktorými do interiéru vozidla preniká vysoké percento hluku a sú základným prvkom odhlučnenia celého vozidla.
Celý článok
Ako na odhlučnenie predných podbehov vozidla
Odhlučnenie predných podbehov má vplyv najmä na hluk od vozovky, kolies a lietajúcich kamienkov. V našom článku sa dozviete ako predné podbehy veľmi účinne odhlučniť.
Celý článok
Ako najúčinnejšie odhlučniť batožinový priestor
S príchodom nových a účinnejších antivibračných a zvukovoizolačných materiálov Comfortmat sme aktualizovali náš článok týkajúci sa odhlučnenia kufra.
Celý článok