Môj účet

Predstavujeme OEM reproduktory Morel do BMW

Izraelského výrobcu Morel, ktorý sa úzko špecializuje na high-end ozvučenie domácností a vozidiel, už pravdepodobne nemusíme dlho predstavovať. Reproduktory Morel sú známe svojou vysokou kvalitou zvuku a len málo výrobcov sa im dokáže priblížiť alebo dokonca konkurovať. Začiatkom tohto roku bol sortiment značky rozšírený o špecifické reproduktory do vozidiel BMW a ako sa dalo očakávať, nejde o bežné OEM reproduktory do BMW, ktoré ponúka množstvo výrobcov. Morel spolu s novými produktmi prináša náročným majiteľom automobilky BMW nekompromisný zvuk a to samozrejme v duchu plug & play. Viac informácií sa dozviete v našej aktualite.

Dva modelové rady pre náročných poslucháčov

Donedávna sa náročnejší majitelia vozidiel BMW, ktorí nechceli investovať viac ako 9 tisíc eur do audio systému Bowers & Wilkins, museli "zmieriť" s príplatkovým systémom Harman Kardon alebo sa objednať na štandardný upgrade jedného z aftermarket výrobcov. Tento stav sa rozhodli zmeniť v Moreli a najnovšie prináša majiteľom automobilov BMW zvuk, ktorý doteraz nebolo možné v týchto vozidlách zažiť, teda aspoň pri žiadaných OEM systémoch. V ponuke nájdete hneď dva varianty ozvučenia - Performance a Reference, ktoré sa líšia zvukom, výkonom a samozrejme aj cenou. Už nižší rad Performance po zvukovej stránke výrazne predbehne prakticky všetky konkurenčné alternatívy na trhu a doslova lahôdkou je potom rad Reference. Ten prináša audiofilný zvuk, ktorý uspokojí aj tých najnáročnejších poslucháčov. Tým najväčším lákadlom je však aj v rámci takých kvalitných reproduktorov možnosť výmeny továrenského audio systému v duchu plug & play, teda bez akéhokoľvek zásahu do pôvodnej elektroinštalácie. Nie je nutné nič strihať, spájkovať, alebo ťahať novú kabeláž a vďaka špecifickým komponentom s rovnakým dizajnom a konektivitou, ako v prípade továrenských reproduktorov, je inštalácia jednoduchá a rýchla.

Reproduktory do BMW Morel Performance

Modelový rad Performance predstavuje vstup do typického "moreláckeho" zvuku. Použité materiály a technológie značky Morel sa prejavujú na kvalitnejšej zvukovej prezentácii, ktorú ocenia najmä náročnejší poslucháči. Dvojpásmový komponentný systém IP-BMW42 bol navrhnutý pre milovníkov hudby, ktorí chcú vylepšiť svoj originálny reproduktorový systém BMW o dynamický zvuk s vysokou vernosťou zvuku. Vďaka DirectFit designu šasi s dodávanými montážnymi držiakmi, ľahkým zacvaknutím výškových reproduktorov a továrenským káblovým pripojením, je ľahké reproduktory inštalovať do všetkých modelov značky BMW bez akýchkoľvek úprav. To, čo však skutočne odlišuje reproduktory, je ručne vyrobený výškový reproduktor MT100 založený na legendárnom zvuku Morel. Výkonný motor s neodymovými magnetmi a hodvábna kalota mu dávajú výnimočné rozlíšenie a širokú zvukovú scénu, čím nastavuje nový štandard v plug-and-play systémoch. V ponuke radu Performance nájdete aj výkonné subwoofery, ktoré dosahujú takú kvalitu zvuku, že sú spoločné aj s vyšším radom Referencie. K dispozícii sú tiež koaxiálne reproduktory s integrovanými hodvábnymi výškovými reproduktormi s priemerom 22 mm a centrálny reproduktor v dvoch variantoch. Reproduktory radu Performance sú vhodné aj na pripojenie na továrenský zosilňovač a už obyčajná výmena pôvodných reproduktorov prinesie výrazné zlepšenie zvuku. Všetky svoje prednosti však reproduktory predvedú na kvalitnejšom aftermarket zosilňovači. Na produkty z radu Performance sa môžete pozrieť nižšie:

  • Morel IP-BMW42 - komponentné reproduktory, Ø 100 mm, 28 mm výškový reproduktor, 50 W RMS, 89 dB, 4 Ω.
  • Morel IP-BMW4C - koaxiálne reproduktory, Ø 100 mm, integrovaný 22 mm výškový reproduktor, 40 W RMS, 89 dB, 4 Ω.
  • Morel IP-BMWSUB82 - subwoofer pod sedačky, Ø 200 mm, 180 W RMS, 84 dB, 2 Ω.
  • Morel IP-BMW42-CTR - centrálny komponentný reproduktor, 28 mm výškový reproduktor, Ø 100 mm, 50 W RMS, 89 dB, 4 Ω.
  • Morel IP-BMW4C-CTR - centrálny koaxiálny reproduktor, Ø 100 mm, integrovaný 22 mm výškový reproduktor, 40 W RMS, 89 dB, 4 Ω.

Reproduktory do BMW Morel Reference

Reproduktory radu Reference ponúkajú už špičkovú kvalitu zvuku aj pre tých najnáročnejších poslucháčov. Očarí vás výškové reproduktory s typicky verným "sweet and warm" zvukom, ktorým sa Morel preslávil po celom svete, ale aj presné a na svoj skromný priemer nečakane dynamické stredové reproduktory. Vycibrené technológie a ušľachtilé materiály umožnili vznik komponentného systému, ktorý milovníkov hudby pohltí úrovňou tonálnej čistoty a množstvom detailov. V ponuke nájdete aj exkluzívne koaxiálne reproduktory do zadných dverí, ktoré si nič nezadajú s tými komponentnými. Ich súčasťou je totiž rovnaký výškový reproduktor s priemerom 28 mm, ktorý bol integrovaný do šasi stredového reproduktora. V Moreli sú skrátka schopní všetkého, aby dosiahli nekompromisnú kvalitu zvuku. Spodné pásmo dopĺňajú špičkové basové reproduktory Morel, ktoré sú spoločné pre varianty Performance aj Reference. A taktiež v prípade centrálneho reproduktora existujú na výber dva varianty v podobe komponentného a koaxiálneho systému centrálnych reproduktorov. Čo je ale najzaujímavejšie, tak aj takto kvalitné reproduktory sú uspôsobené pre plug & play inštaláciu - ako výškové, tak stredové a basové reproduktory disponujú totožnými rozmermi, tvarom aj konektormi ako v prípade továrenských reproduktorov a ich inštalácia je ako jednoduchá, tak rýchla a bez narušenia pôvodná elektroinštalácia. Vzhľadom na výkonovú náročnosť reproduktorov Morel radu Reference je už nevyhnutné zvoliť zosilňovač vyššej triedy a pre naozaj špičkový zvuk sa nevyhnete inštalácii DSP procesora. Ak z nášho textu cítite určité nadšenie, tak sa nemýlite. Tieto reproduktory nás zaujali takým spôsobom, že sa tešíme na každú ďalšiu inštaláciu na našej dielni. A už čoskoro si ich budete môcť vypočuť aj v našom firemnom automobile.

  • Morel IR-BMW42 - komponentné reproduktory, Ø 100 mm, 28 mm výškový reproduktor, 100 W RMS, 92 dB, 4 Ω.
  • Morel IR-BMW4INT - koaxiálne reproduktory, Ø 100 mm, integrovaný 28 mm výškový reproduktor, 80 W RMS, 90 dB, 4 Ω.
  • Morel IP-BMWSUB82 - subwoofer pod sedačky, Ø 200 mm, 180 W RMS, 84 dB, 2 Ω.
  • Morel IR-BMW42-CTR - centrálny komponentný reproduktor, 28 mm výškový reproduktor, Ø 100 mm, 100 W RMS, 92 dB, 4 Ω.
  • Morel IR-BMW4INT-CTR - centrálny koaxiálny reproduktor, Ø 100 mm, integrovaný 28 mm výškový reproduktor, 80 W RMS, 90 dB, 4 Ω.

Viac ako OEM reproduktory vďaka unikátnym technológiám Morel

V nových reproduktoroch Morel do vozidiel BMW nájdete hneď niekoľko technológií, ktoré sú spoločné aj s klasickými high-end reproduktormi značky Morel. Aj to napovedá, že nejde o klasické OEM reproduktory do BMW, ktoré poznáme od ostatných výrobcov, ale o plnohodnotné reproduktory Morel s typickým zvukom tohto výrobcu. Spomenieme napríklad technológiu EVC™ reproduktorov radu Reference, ktorá využíva až trikrát väčšie kmitacie cievky ako v prípade konvenčných reproduktorov ostatných výrobcov. To umožňuje lepší odvod tepla, manipuláciu s výkonom a linearitu. Konštrukcia EVC™ posúva systém magnetického motora do kmitacej cievky, čím eliminuje bludný magnetický tok efektívnym nasmerovaním všetkej magnetickej energie do kmitacej cievky. Architektúra EVC je o viac ako 90% účinnejšia ako bežný dizajn, magneticky tienená a taktiež vysoko kompaktná. Výškový reproduktor radu Reference využíva ručne vyrábanú hodvábnu kalotu Acuflex™, ktorá vyniká excelentným samotlmením, tuhosťou a predovšetkým ideálne plochou frekvenčnou odozvou. Aj tú poznáme z najvyšších modelových radov reproduktorov Morel a to vrátane dizajnových mriežok Lotus so špecifickým vzorom otvorov v rôznych tvaroch a priemeroch a ako celok utvára pôsobivý a luxusný dizajn. Čo je však zaujímavé, tak všetky tie tvary sú navrhnuté tak, aby sa minimalizoval efekt „rohu“. Ide o vysokofrekvenčnú špičku spôsobenú rezonančnou frekvenciou pri mriežkach s rovnako veľkými otvormi, ktoré poznáme prakticky u všetkých reproduktorov. Čiže nie iba dizajn, ale aj funkcia, ktorá pozitívne ovplyvňuje zvuk. Unikátny je aj hybridný systém magnetov zložený z feritu a neodýmu pre bezchybný a vysoký výkon aj v takom malom meniči. Tieto technológie podčiarkuje ultraľahká DPC (Damped Polymer Cone) membrána spoločná pre oba rady reproduktorov, ktorá ponúka výnimočnú kvalitu zvuku bez zafarbenia a príkladné samotlmením. Len vďaka týmto technológiám a know-how spoločnosti Morel bolo možné vytvoriť tieto výnimočné reproduktory do automobilov BMW.

"Chytré" balenie so všetkými potrebnými redukciami a príslušenstvom

Pozrime sa podrobnejšie aj na balenie reproduktorov. Rovnako ako u ostatných vyšších radov značky Morel dominuje balenie zlatá farba, ktorá je prakticky všade. Fotografie reproduktorov umiestnených v tekutom zlate, zlaté lesklé logo Morel, pripomenutie 45. výročia od založenia značky samozrejme tiež v zlatej farbe a označenie modelu taktiež. Po otvorení krabice ešte musíte prekonať krycí panel v semišovej úprave so sloganom "unleash the music" a potom už uvidíte krásne spracované reproduktory a príslušenstvo. U ostatných výrobcov reproduktorov do automobilov BMW je zvykom, že majú v ponuke hneď niekoľko druhov reproduktorov s rozdielnym uchytením, pretože pri rôznych modelov tejto bavorskej automobilky sú inštalované rôzne reproduktory. Morel na to však ide inak a typicky po svojom. V balení totiž nájdete univerzálny reproduktor s priemerom 100 mm, ku ktorému sú pribalené tri druhy redukcií pre všetky modely automobilov BMW. Stačí vhodnú redukciu naskrutkovať na reproduktor a môžete reproduktory nainštalovať. V prípade komponentnej sady sú v balení aj výškové reproduktory, ktoré taktiež stačí zacvaknúť do odôvodneného umiestnenia. K nim je k dispozícii aj plastová redukcia, ktorú využijete do zadnej časti niektorých modelov BMW. Ďalej v balení nájdete frekvenčné výhybky integrované na kábli pre každý reproduktor zvlášť, čo zaistí jednoduchú inštaláciu. Zaujímavým doplnkom najmä pre tých, ktorí si chcú vymeniť reproduktory sami, je sada plastových nástrojov na demontáž obloženia dverí. Samozrejmosťou je potom návod a dizajnová karta na uplatnenie záruky.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Brax - high-end "Made in Germany"
Spoločne so značkou Helix sme na eshop doplnili aj high-end produkty Brax z dielne nemeckého výrobcu Audiotec Fischer. Viac informácií v našej aktualite.
Celý článok
Nové zosilňovače Audison Forza pod lupou
Taliansky Audison koncom minulého roka predstavil dlho očakávané zosilňovače Forza a prepracovaný program DSP procesora bit Drive. Všetko dôležité sa dočítate v našej recenzii!
Celý článok
Horúce novinky z Talianska od Hertz a Audison
Veľa zaujímavých a oceňovaných noviniek od populárnych výrobcov Hertz a Audison aj zníženie cien naprieč sortimentom. To sú hlavné lákavé témy našej aktuality.
Celý článok
Najzaujímavejšie autohifi novinky v roku 2022
Rok 2022 sa pomaly blíži ku koncu a my sme sa obzreli za najzaujímavejšími novými produktmi zo sveta autohifi, ktoré výrobcovia tento rok predstavili. A že ich nebolo málo!
Celý článok
Predstavujeme produkty značky AudioControl
Po novom u nás môžete zakúpiť sortiment amerického výrobcu AudioControl, ktorý sa špecializuje na procesory, zosilňovače, integráciu na továrenské systémy a spracovanie zvuku.
Celý článok
Harmonic Harmony - high-end z Indonézie
Špičkové signálové káble najvyššej kvality a ďalšie produkty pre audiofilný zvuk v automobile. Predstavujeme Harmonic Harmony.
Celý článok
JL Audio po novom na Ahifi!
Prvou novou značkou, ktorú v roku 2022 zaraďujeme do našej ponuky, je JL Audio. V ponuke nájdete nielen subwoofery tej najvyššej kvality, ale aj zosilňovače a ďalšie produkty na ozvučenie auta.
Celý článok
Nové hi-end reproduktory Morel pod lupou
Po dlhej dobe čakania sme konečne naskladnili všetky novinky izraelského výrobcu hi-end ozvučenia a spísali sme prvé dojmy o najzaujímavejších modeloch.
Celý článok