Môj účet

Dlho očakávané zosilňovače Audison Forza pod lupou

Koncom minulého roka talianska Elettromedia, pod ktorou spadajú populárni výrobcovia Audison, Hertz a Connection, oznámila príchod dlho očakávaných zosilňovačov Audison modelového radu Forza. Toto označenie ste už mohli zaregistrovať v minulosti pri výkonnejšej verzii zosilňovačov radu Prima, teraz sa však Forza (v slovenčine "Sila") predstavuje ako samostatný rad zosilňovačov, ktorý prináša niekoľko modelov, množstvo nových funkcií aj úplne nový softvér DSP procesora. Všetko podstatné si zhrnieme na nasledujúcich riadkoch a vopred hovoríme - dlhé čakanie stálo za to!

Predstavenie produktov radu Audison Forza

Modelový rad Audison Forza zahŕňa momentálne osem zosilňovačov, z toho päť s integrovaným DSP procesorom novej generácie. A ďalšie sú už vo vývoji. Nové modely sú uvádzané postupne, čo je dané pravdepodobne presunutím výroby z juhovýchodnej Ázie do svojej domoviny v Taliansku, konkrétne do mestečka Castelfidardo neďaleko sídla Elettromedie. Všetky produkty sa tak po novom pýšia označením "Made in Italy" a to od samotnej myšlienky, cez projektovanie až po výrobu a kompletizáciu. Tento krok zaiste prinesie ešte vyššiu kvalitu zosilňovačov Audison. Momentálne teda ponuka má osem zosilňovačov od jednokanálového monobloku až po dvanásťkanálový zosilňovač, ktorý už získal ocenenie prestížnej organizácie EISA ako "Best Product" v kategórii prémiových zosilňovačov. A dôvodov na to mali špecialisti zo spoločnosti EISA hneď niekoľko. Všetky nové zosilňovače Forza sa môžu pochváliť vyšším výkonom, dynamickejším a detailnejším zvukom, prepracovaným programom DSP procesora a množstvom zaujímavých funkcií pre jednoduchú integráciu na zložité moderné továrenské systémy - konkrétne možnosť deekvalizácie, korekciu časových oneskorení na vstupe aj korekciu fázy. Predovšetkým posledné menované vychytávky predstavujú obrovskú výhodu oproti konkurenčným riešeniam. Teraz sa však poďme zamerať na dizajn a konštrukciu nových zosilňovačov, na ktoré sa môžete pozrieť nižšie:

  • Audison AF M12.14 bit - 12kanálový zosilňovač s DSP procesorom, 12 x 60 / 6 x 180 W RMS (4 Ω), 12 x 90 W RMS (2 Ω)
  • Audison AF M8.14 bit - 8kanálový zosilňovač s DSP procesorom, 8 x 90 / 4 x 280 W RMS (4 Ω), 8 x 140 W RMS na 2 Ω
  • Audison AF M5.11 bit - 5kanálový zosilňovač s DSP procesorom, 4 x 100 + 1 x 400 W RMS (4 Ω), 4 x 150 + 1 x 600 W RMS (2 Ω)
  • Audison AF C8.14 bit - 8kanálový zosilňovač s DSP procesorom, 8 x 65 / 4 x 200 W RMS (4 Ω), 8 x 100 W RMS na 2 Ω
  • Audison AF C4.10 bit - 4kanálový zosilňovač s DSP procesorom, 4 x 90 / 2 x 300 W RMS (4 Ω), 4 x 150 W RMS na 2 Ω
  • Audison AF M6D - 6kanálový zosilňovač pre externý DSP procesor, 6 x 135 / 3 x 440 W RMS na 4 Ω / 6 x 220 W RMS na 2 Ω
  • Audison AF M4D - 4kanálový zosilňovač pre externý DSP procesor, 4 x 160 / 2 x 520 W RMS na 4 Ω / 4 x 260 W RMS na 2 Ω
  • Audison AF M1D - 1kanálový zosilňovač pre externý DSP procesor, 1 x 600 / 1000 / 1200 W RMS na 4 / 2 / 1 Ω

Prvé zoznámenie a obsah balenia

Pre bližšie predstavenie zosilňovačov radu Forza sme vybrali päťkanálový zosilňovač Audison AF M5.11 Bit, ktorému sa budeme detailnejšie venovať v ďalšej časti tohto článku. Nezvolili sme ho náhodou. Zosilňovač sme už niekoľkokrát na našej dielni inštalovali a zoznámili sme sa s jeho všetkými funkciami a samozrejme aj zvukom. O tom však neskôr, teraz sa venujme designu. Zosilňovače Forza sa pýšia veľmi kompaktnými rozmermi vďaka najnovšej technológii triedy ADT, v prípade päťkanálového variantu ide o 240 x 47 x 156 mm. Doplníme, že zosilňovač sa chváli výkonom 4 x 100 + 1 x 400 W RMS pri 4 Ohmoch, čo je na dané rozmery vskutku zaujímavý počin. Podobne skromné rozmery si udržujú aj ostatné zosilňovače Forza. Šasi je vyrobené z liateho hliníka a všetky pripojovacie konektory sú umiestnené pozdĺž prednej hrany zosilňovača, na ktorom nenájdete žiadne ďalšie ovládacie prvky. Na bočnej strane môžete vidieť dve 30A poistky a na tej druhej odnímateľný panel pre voliteľné moduly, ktorými je možné rozšíriť niektoré funkcie zosilňovača. Dizajn je moderný, jednoduchý a na čelnej strane je umiestnené iba logo Audison, označenie modelu, logo radu Forza a certifikáciu Hi-Res Audio. V balení nájdete zvolený zosilňovač, celkom šesť káblov s konektormi Molex, USB kábel, poistky, skrutky, imbus kľúč, identifikačnú kartu s rozšírenou zárukou a samozrejme návod. Zaujímavosťou je, že sú použité uzamykacie konektory Molex, aby bolo vždy zaistené spoľahlivé pripojenie. Káble majú navyše pred konektormi objímky, ktoré zabraňujú krúteniu a zaisťujú presnejšie vedenie káblov do konektora. Vychytávka z kategórie maličkostí, ktorá však poteší.

Usporiadanie konektorov

Hlavný panel zosilňovača je pomerne rušné miesto a nájdeme na ňom všetko dôležité. Ľavej strane dominuje svorkovnica pre napájanie zosilňovača, ktorá pojme napájací a kostriaci kábel do prierezu 4 AWG, teda 21,2 mm². Hneď vedľa nájdeme malý konektor Molex s 2 vodičmi pre vzdialené zapnutie a vypnutie signálu, plus 2 vodiče pre funkcie programovateľné v softvéri bitDrive. Nasledujú reproduktorové výstupy s párom 18 AWG (0,82 mm²) vodičov pre každý zo štyroch hlavných výstupov a 14 AWG (2,08 mm²) vodičovými výstupmi pre pripojenie subwoofera. V druhej časti hlavného panela môžete vidieť dva rady konektorov. Tá prvá má prepínač pre funkciu automatického zapnutia a vypnutia (ART), micro-USB port pre pripojenie laptopu a nastavenie programu bit Drive, konektor ADC navrhnutý pre Bluetooth modul Audison B-CON, konektor pre voliteľný integračný modul iDatalink Maestro AR, konektor DSP pre pripojenie k jednému alebo viacerým zosilňovačom Forza bez integrovaného DSP procesora, optický S/PDIF vstup, ktorý zvládne 24bitové 192kHz stereo audio signály a konečne vstup pre diaľkové ovládanie, napríklad Audison DRC AC. V spodnom rade potom nájdete osem vysokoúrovňových reproduktorových vstupov, ktoré pracujú so vstupným signálom až 22 V RMS a zahŕňajú obvody Audison Universal Speaker Simulator, ktoré poskytujú vhodnú záťaž pre zdrojový zosilňovač. Nasleduje 8 analógových RCA vstupov, z ktorých každý môže prijímať až 6 voltov RMS signálu. Vstupy je možné aj rozšíriť pomocou voliteľných kariet ako je Audison F4IN, ktorá pridá ďalšie 4 vysokoúrovňové vstupy alebo Audison F2O pre rozšírenie o koaxiálny alebo druhý optický vstup.

A čo sa nachádza vo vnútri zosilňovača?

Keď odstránime spodnú časť zosilňovača, zobrazí sa zadná strana hlavnej obvodovej dosky. Keďže zosilňovač disponuje obrovským množstvom funkcií, niet divu, že je doska dvojstranná a v jednom z rohov ju dopĺňa sekundárna doska pre digitálne spracovanie signálu. Po odstránení obvodovej dosky z hliníkového chladiča je krásne vidieť, aké úsilie Audison venoval chladeniu zosilňovača. Niekoľko hliníkových výstupkov vyčnieva z odliatku, aby odvádzalo teplo preč od napájacieho zdroja a výstupných spínacích zariadení. Doska je k týmto povrchom bezpečne upnutá a je použitá aj tepelne vodivá páska, ktorá pomáha udržiavať komponenty v chlade. Spodný panel zosilňovača obsahuje pružinové tlakové podložky na zlepšenie prenosu tepla a zabránenie nepatričných zvukov.

Obvodová doska je skvele organizovaná a plná vysoko kvalitných súčiastok. Všeobecne ide o veľmi zložitý zosilňovač, ktorého spracovanie vzbudzuje rešpekt k inžinierom Audisonu. Čo sa týka použitých komponentov, tak Forza využíva na vstupnej strane osem 1000 mikrofaradových, 35 voltových uzáverov a veľkú indukčnú cievku s keramickým jadrom, aby sa spínací šum nevracal späť pozdĺž napájacích káblov. Výstup zdroja má osem 1000 mikrofaradových 50 voltových uzáverov na skladovanie energie. Výstupné spínacie zariadenia sú všetky MOSFET. Kanály 1-4 používajú štvorkanálový ovládač IRS2093M triedy D a kanál 5 dvojkanálový ovládač IRS2052M. Výstupy sú DirectFET IRF6645 a IRF6668. Digitálna časť pôsobí rovnako impozantne vďaka zvoleným komponentom v podaní 16kanálového DAC ADAU1966, troch 4kanálových ADAU1978 ADC a samotného audio procesora ADAU1467 a mikrokontroléra z rodiny STM32 na spracovanie, smerovanie a spracovanie audio signálu. V analógovej časti vládnu veľmi kvalitné operačné zosilňovače OPA1679.

Za zmienku stojí aj duálny napájací zdroj. Forza disponuje regulovateľným zdrojom vysokého prúdu, ktorý napája obvody audio výstupu. Pre toto napájanie je výstupné napätie úmerné napájaciemu napätiu. Druhý napájací zdroj napája dosku DSP a jej podpornú elektroniku. Toto nízkonapäťové napájanie je prísne regulované, takže sa zosilňovač nevypne a DSP alebo CPU sa nezaseknú, pokiaľ napájacie napätie klesne počas aktivácie systému "Start / Stop". Tiež zvuková cesta má niekoľko jedinečných konštrukčných prvkov. Riadiace integrované obvody triedy D použité v tomto zosilňovači sú podobné tým, ktoré sa používajú v špičkových zosilňovačoch najvyššej kvality. Audison navyše volí vlastné riešenie, namiesto toho, aby sa riadil referenčným návrhom výrobcov jednotlivých komponentov. V Audisone napríklad výrazne zvýšili spínaciu frekvenciu, čo presúva spínací hluk mimo počuteľný rozsah a navyše používajú na výstupoch filter štvrtého radu namiesto typického filtra druhého radu odporúčaný výrobcom. Je to príjemné zistenie, že sa v Audisone snažia vylepšovať aj komponenty svojich dodávateľov, aby optimalizovali a zlepšili vlastné produkty.

Nová generácia programu DSP procesora Bit Drive

Moderné automobily sú čoraz viac zložitejšie a integrácia aftermarket audio systémov často býva veľmi náročná. Takmer každý automobil je tak skutočnou výzvou a v Audisone to dobre vedia. Aj preto sa v Taliansku práve na integráciu na továrenské systémy v posledných rokoch zameriavajú s maximálnou prioritou. Nové zosilňovače Forza tak získali množstvo veľmi dôležitých funkcií pre spracovanie signálu na vstupnej strane, ktoré uľahčia inštaláciu nového ozvučenia. Po dlhej dobe vývoja bol spoločne so zosilňovačmi Forza predstavený aj nový program DSP procesora bit Drive, ktorý bude v budúcnosti spoločným programom aj pre ďalšie zosilňovače a predovšetkým nové aj existujúce DSP procesory Audison. Dôjde teda k zjednoteniu všetkých produktov využívajúcich DSP procesor, čo rozhodne vítame. A čo teda bit Drive prináša? Na prvý pohľad zaujme predovšetkým nové grafické spracovanie programu, ktoré pôsobí veľmi moderne a predovšetkým intuitívne. Takmer každá funkcia je navyše popísaná v pomocníkovi, čo je skvelé najmä pre menej skúsených užívateľov. Tí skúsenejší ocenia predovšetkým nasledujúce nové funkcie:

Korekcia OEM signálu

Jednou z hlavných noviniek je kompletné prepracovanie OEM analytických a korekčných nástrojov, ktoré uspokojuje túžbu po jednoduchosti začínajúcich inštalačných technikov, ale poskytuje profesionálne nastavenie požadované tými najpokročilejšími technikmi. Okrem vylepšeného algoritmu deekvalizácie zhromaždeného signálu de-EQ známeho už z predchádzajúcej Primy, dokážu nové procesory kompenzovať oneskorenie (de-Time) a obrátenú polaritu (de-Phase) signálov. Forza tak dokáže vyriešiť továrenské nastavenia zvuku, ktoré následne bránia jeho vylepšeniu.

Vylepšené možnosti ladenia

V Audisone zapracovali prakticky na všetkých nedostatkoch predchádzajúceho programu DSP procesora a po novom ponúkajú hneď tri ekvalizéry. Prvá je teda na vstupe, nasleduje plne parametrický ekvalizér s celkom 15 pásmami pre každý kanál a dotretice doplnkový „Fine Tune“ ekvalizér, ktorým je možné zvuk finálne doladiť. Práve parametrický ekvalizér, ktorý koriguje frekvenčnú charakteristiku zvlášť v každom výstupnom kanáli, bol oproti minulej verzii výrazne vylepšený. Po novom je možné priradiť každému kanálu farbu a zobraziť buď všetky alebo len niektoré výstupné kanály. Všetky parametre je teraz možné zadávať aj ručne, čo umožňuje výrazne presnejšiu a rýchlejšiu prácu, aj keď možnosť posuvníka samozrejme zostáva. V crossoverovej časti je k dispozícii celkom päť typov filtrov, konkrétne Butterworth, Linkwitz, Bessel, Chebyshev a Quasi Linear Filter. Nechýba však ani fázový filter a predovšetkým all-pass filter.

Real Time Analyzer

Novo Audison ponúka integrovaný akustický analyzátor v reálnom čase, ktorý je možné obsluhovať z takmer akéhokoľvek USB mikrofónu pripojeného k vášmu notebooku. Tento dôležitý nástroj pomáha inštalačným technikom merať akustickú odozvu audio systému a môže byť základnou súčasťou testovania komplexného továrenského zvukového systému. RTA môže tiež analyzovať elektrický signál zo zdrojovej jednotky alebo zosilňovača. Graf odozvy obsahuje možnosť zobraziť cieľovú krivku na obrazovke, aby bola manuálna kalibrácia pre technika čo možno najjednoduchšia. V súčasnej dobe sú v sade bit Drive zahrnuté tri cieľové krivky, ale ďalšie sa vyvíjajú a pracuje sa aj na editore kriviek.

A ako je na tom nová Forza zvukovo?

Za posledné týždne sme nainštalovali už takmer desať zosilňovačov Forza v rôznych variantoch a zakaždým s odlišnými reproduktormi. Mali sme teda dostatok priestoru nielen na ladenie, ale aj počúvanie. Priznáme sa, že sme očakávali niečo podobné ako v prípade predchádzajúcej generácie, na naše prekvapenie je však opak pravdou. Tým nechceme povedať, že by pôvodná Forza nebola zvukovo podarená, jednalo sa však o klasický digitálny zosilňovač s jemným, pokojným zvukom a priemerným výkonom. U nových zosilňovačov Forza sa ihneď prejavuje zvýšený výkonový potenciál, ktorý má veľký vplyv aj na makrodynamiku zosilňovača. A nejde iba o vysoký výkon, ale aj o kontrolu stredobasových reproduktorov a subwoofera, ktorá je priam excelentná. U tanečnej hudby s dôrazom na basy zvuk pôsobí sebaisto a s rastúcou hlasitosťou sa nerozvoľňuje a zachováva si svoju hutnosť. Potešilo nás, že aj pri veľmi tichom počúvaní zvuk nestráca dynamiku. Taktiež pri rockovej a metalovej hudbe sa môžete spoľahnúť na rýchle a energické kopáky bez akéhokoľvek skreslenia. Nadchla nás aj kvalita vysokých frekvencií, kedy ani pri vysokých hlasitostiach nedochádza k skresleniu, nástroje sú perfektne zrozumiteľné a plné jemných detailov. Zosilňovač zvláda s gráciou aj inštrumentálnu hudbu, dokonca by sme povedali, že to je jeho silná stránka. Páči sa nám "hrejivý", bohatý prednes bez pocitu "suchosti", čo býva jeden z problémov digitálnych zosilňovačov. Je vidieť, kam sa technológie posúvajú a Forza sa už svojim zvukom dokáže priblížiť analógovým zosilňovačom vyššej triedy. Za zvukom Forzy samozrejme stojí aj nový DSP procesor a spracovanie signálu. Ak Elettromedia dlho žmýkala všetku šťavu z dobrého, ale už zastaraného Cirrus Logic (máme na mysli predchádzajúcu Primu), teraz prešla na hromadu čipov od Analog Devices, ktorý poskytuje oveľa viac možností spracovania signálu. A to ovplyvnilo zvuk tým najpozitívnejším spôsobom – má znateľne viac energie a celkovo „života“. Bonusom tohto prístupu je certifikácia High Resolution Audio, pretože signál je spracovávaný so vzorkovacou frekvenciou 96 kHz.

Záverečné zhodnotenie

Pri novom rade Forza je poznať v podstate vo všetkých smeroch obrovská práca a pokrok Elettromedie. Dokážeme si predstaviť, ako dlho boli nové zosilňovače Forza vyvíjané, pretože im nechýba takmer nič. Poriadna porcia výkonu, vynikajúci zvuk blížiaci sa stále nedostižným analógovým zosilňovačom, vysoká účinnosť, množstvo inteligentných funkcií pre spracovanie vstupného signálu, prepracovaný program DSP procesora a to všetko v tak kompaktnom a dizajnovo podarenom balení. K tomu musíme zopakovať dôležitosť funkcií prispôsobených na čoraz zložitejšiu integráciu na továrenské audio systémy, ktoré sú v dnešnej dobe veľmi dôležitým a pri niektorých vozidlách dokonca nevyhnutným pomocníkom pre úspešnú inštaláciu. Aj preto zosilňovačom Forza veštíme skvelú budúcnosť, pretože nás naozaj nadchli a predčili naše očakávania. Klobúk dole teda pred Audisonom a celým tímom Elettromedie a tešíme sa na ďalšie produkty z ich dielne, ktoré sú naplánované na tento rok.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Najzaujímavejšie autohifi novinky v roku 2022
Rok 2022 sa pomaly blíži ku koncu a my sme sa obzreli za najzaujímavejšími novými produktmi zo sveta autohifi, ktoré výrobcovia tento rok predstavili. A že ich nebolo málo!
Celý článok
Kvalitné ozvučenie s DSP bez prievanu v peňaženke
Ozvučenie s DSP procesorom nemusí byť výsadou iba drahých inštalácií so špičkovými produktmi. V článku si ukážeme, že dosiahnuť vysoko kvalitný zvuk je možné aj za dostupnú cenu.
Celý článok
Ako zlepšiť továrenské ozvučenie auta?
Základné aj pokročilé možnosti zlepšenia továrenského ozvučenia vrátane hľadania ciest na dosiahnutie automobilového high-endu sa pokúsime zhrnúť v našom článku.
Celý článok
Ako si správne vybrať zosilňovač do auta
Zosilňovač umožní vyšší výkon vašich reproduktorov, kvalitnejší zvuk alebo inštaláciu subwoofera. Všetko od správneho výberu po všetky funkcie zosilňovačov si rozoberieme v našom článku.
Celý článok
Predstavujeme novinku Hertz DPK 165.3
V našom novom článku sa zameriame na komponentné reproduktory Hertz DPK 165.3, ktoré zaujímajú miesto medzi radom Dieci a Cento. Poďme sa na ne pozrieť podrobnejšie.
Celý článok
Ako na subwoofer bez obmedzenia priestoru v kufri
Chýba vám v aute výraznejšia basová zložka, ale nechcete prísť o žiadny priestor v batožinovom priestore? V našom článku sa dozviete niekoľko možností ako to dosiahnuť.
Celý článok