Môj účet

Najzaujímavejšie novinky zo sveta autohifi v roku 2022

Na konci roka často bilancujeme, hodnotíme pracovné a osobné úspechy aj to, čo sa nepodarilo a spomíname na pekné zážitky. A keďže aj vo svete autohifi sa toho udialo v tomto roku nemálo, rozhodli sme sa zapátrať v pamäti a spísať tie najzaujímavejšie novinky, ktoré nás z nejakého dôvodu zaujali. Nemusí nutne ísť iba o drahú techniku, ale skôr o niečo ikonické, zaujímavé, niečo čo možno aj môže v budúcnosti zmeniť rozsiahly car audio trh. Na zoznam toho najzaujímavejšieho z nášho pohľadu sa môžete pozrieť v našom článku.

Zosilňovač s DSP procesorom Audison AF M5.11 Bit

Audison AF M5.11 Bit patrí medzi zosilňovače nového radu Forza, ktoré boli predstavené koncom roka 2022. A ktoré majú potenciál obrovského úspechu aj určenie nového smeru ozvučenia vozidiel. Forza predstavuje úplne nový rad hneď 8 zosilňovačov, ktoré boli vyvíjané niekoľko rokov a pochváliť sa môžu vyšším výkonom, dynamickejším a detailnejším zvukom, prepracovaným programom DSP procesora a množstvom zaujímavých funkcií pre jednoduchú integráciu na zložité moderné továrenské systémy, vrátane all-pass filtra a pokročilého algoritmu na sčítanie kanálov. Prakticky ihneď po prvej inštalácii a zoznámení s programom DSP procesora sme si z celého radu Forza najviac obľúbili práve päťkanálový zosilňovač Audion AF M5.11 Bit pre jeho malé rozmery, vysoký výkon, skvelý zvuk, DSP a možnosť ideálnej konfigurácie zapojenia v podobe komponentných reproduktorov v aktívnom režime a subwoofera. Novému radu Forza veštíme skvelú budúcnosť a za nás môžeme už teraz s istotou tvrdiť, že pôjde o najčastejšie inštalované zosilňovače na našej montážnej dielni v roku 2023.

Reproduktory pre automobily BMW Morel IR-BMW 42

Izraelského výrobcu Morel, ktorý sa úzko špecializuje na high-end ozvučenie domácností a vozidiel, už pravdepodobne nemusíme dlho predstavovať. Reproduktory Morel sú známe svojou kvalitou zvuku po celom svete a len málo výrobcov sa im dokáže priblížiť alebo konkurovať. Koncom tohto roku bol sortiment značky rozšírený o špecifické reproduktory do vozidiel BMW, čím v Moreli potešili nielen nás, ale zaiste aj mnoho ďalších fanúšikov kvalitného zvuku. A ako sa dalo očakávať, nejde o bežné OEM reproduktory do BMW, ktoré ponúka množstvo výrobcov. Morel spolu s novými produktmi prináša náročným majiteľom automobilky BMW nekompromisný zvuk a to samozrejme v duchu plug&play. V ponuke nájdete dva rady komponentných a koaxiálnych reproduktorov a špičkové subwoofery pod sedačky. Vrcholom ponuky sú komponenty Morel IR-BMW42, ktoré vychádzajú z uznávaného modelového radu Hybrid a na dnešnom trhu OEM reproduktorov do vozidiel značky BMW nemajú prakticky vôbec žiadnu konkurenciu. Jednoducho audiofilný morelácky zvuk pre náročných majiteľov vozidiel BMW.

Subwoofer Hertz MPS 250 S4

Talianska Elettromedia uviedla v poslednom štvrťroku 2022 na trh svoju „plochú“ sériu Hertz Mille Pro Shallow a debut sa ukázal poriadne úspešný, pretože 10palcová verzia Hertz MPS 250 S4 získala cenu EISA v kategórii „Best Car Subwoofer 2022-2023“. Skúsené oko možno uvidí podobnosť s JL Audio série TW3 a nebude ďaleko od pravdy. Hertz nasleduje patenty svojho úhlavného amerického rivala a stručne povedané je rad MPS Pro Shallow technologickým aj dizajnovým analógom k JL Audio TW3, ktorý už predstavuje štandard vo svete špičkových plochých subwooferov. Môže teda byť plnohodnotným konkurentom alebo všetko končí vizuálnou podobnosťou? Hertz naozaj veľmi prekvapil a ponúka veľmi kvalitné podanie nízkych frekvencií s vysokým výkonom a minimálnymi nárokmi na objem ozvučnice. V priamom porovnaní sa prakticky vyrovná kvalite JL Audio, ktorého subwoofery najčastejšie používame v našich pokročilých inštaláciách, Hertz navyše pridáva aj nepatrne vyšší výkon. Hlavný rozdiel je však v cene, kedy je Hertz výrazne lacnejší a v balení nájdete aj ochrannú mriežku. A na tieto parametre už zaručene začuje množstvo fanúšikov kvalitných basov. Poteší aj možnosť zakúpiť tento subwoofer v plochej ozvučnici, ktorá napríklad v batožinovom priestore nezaberie takmer žiadne miesto. Skvelý subwoofer za prijateľnú cenu.

Komponentné reproduktory ESB Audio 5.6K2

Začiatkom roku 2022 sme do SR a ČR začali dovážať produkty talianskeho výrobcu ESB Audio a tento krok si nemôžeme vynachváliť. ESB sa zameriava výhradne na reproduktory, ktoré ponúkajú momentálne celkom v ôsmich modelových radoch od tých základných, až po super high-end reproduktorové systémy. Svojím zvukom nás nesklamal žiaden modelový rad, ale snáď najviac sme si obľúbili sériu 5000 (Cinquemilla), ktorá sa radí do vyššej strednej triedy a v rámci ESB ide o štvrtý najvyšší rad. Reproduktory ESB Audio 5.6K2 predstavujú akustiku s odvážnym charakterom, ktorá dokáže chytiť za uši, oči aj srdce. Jemnosť, intimita a malátna pohoda? K tomu v ESB majú iné reproduktory. Cinquemila je fúria, ktorá vletela do krívajúceho sa audiofilského sveta s poriadnou razanciou. Reproduktory ponúknu nekonečný výkon, vysokú citlivosť v kombinácii so zníženou impedanciou 3 Ohmy, emocionálny zvuk, ktorý zvládne s gráciou ako živú alebo elektronickú hudbu, ale predovšetkým usmaží v blahoženosti náročných rockerov a kovaných metalistov. Rock, drive, carbon, husia koža... jednoducho všetko čo očakávate od špičkových reproduktorov. A ešte oveľa viac.

Bluetooth modul pre streamovanie v Hi-Res kvalite Audison B-CON

Audison tento rok chrlil jednu novinku za druhou a medzi nimi nás zaujal aj Bluetooth modul Audison B-CON. Trendom poslednej doby je počúvanie hudby vo formáte Hi-Res Audio, ak chcete po slovensky vo vysokom rozlíšení, a má to svoje opodstatnené dôvody. Hudobná nahrávka v Hi-Res Audio znie presne tak, ako ju interpret nahral v štúdiu a je dokonca kvalitnejšia, než ako ju poznáme z klasických CD diskov. Oproti tomu komprimované mp3 súbory, ktorých je plný internet aj najrôznejšie streamovacie platformy, počuteľne stráca na kvalite zvuku. Pokiaľ disponujete zbierkou hudby v Hi-Res formáte, možno ste už narazili na problém, ako ich bez straty kvality počúvať vo svojom automobile a to ideálne bezdrôtovo. Bluetooth modul Audison B-CON je jednou z možností, ako to dosiahnuť. Umožní prehrávať hudbu z vášho Hi-Res prehrávača, mobilného telefónu alebo streamovacej služby (Tidal, Qobuz a niekedy sa snáď dočkáme aj Spotifi Hi-Fi) cez Bluetooth. Aby ste mohli počúvať hudbu vo vysokom rozlíšení pomocou Bluetooth modulu Audison B-CON, je nevyhnutné obísť hlavnú jednotku automobilu a jej vlastné Bluetooth. K tomu je potrebný nielen modul Audison B-CON, ale aj externý zosilňovač, ku ktorému modul pripojíte. Oproti podobným riešeniam od konkurenčných výrobcov Zapco alebo Helix, ktorí umožňujú použitie ich Bluetooth modulu iba na vlastných zosilňovačoch, môžete Audison B-CON pripojiť nielen k zosilňovačom značky Audison, ale aj k zosilňovačom ostatných výrobcov cez analógové RCA výstupy, alebo optické výstupy Toslink SPDIF.

Zosilňovač s DSP procesorom Harmony HB 46 ADSP

V roku 2022 bola po mnohých rokoch obnovená talianska značka Harmony, ktorá sa pôvodne zrodila v 80. rokoch spolu s prvými domácimi reproduktormi z produkcie talianskeho hi-end výrobcu ESB Audio. Výroba automobilových reproduktorov začala v 90. rokoch širokou škálou produktov, ktoré kombinovali vysokú kvalitu zvuku a výrazne nižšiu cenu, než v prípade produktov ESB Audio. A to bolo aj hlavným poslaním značky Harmony – poskytnúť vysoký štandard kvality zvuku za dostupnejšiu cenu. To isté platí aj v roku 2022, kedy sa v ESB Audio rozhodli vytvoriť nový produktový rad Harmony. Ten zahŕňa komponentné a koaxiálne reproduktory, subwoofery a za zmienku stoja najmä zosilňovače s DSP procesorom. A práve štvorkanálový zosilňovač Harmony HB 46 ADSP sme vybrali do nášho článku, pretože úspešne vypĺňa medzeru na dnešnom trhu s audio produktmi. Zosilňovač disponuje veľmi kompaktnými rozmermi, vďaka ktorým ho môžete umiestniť prakticky kamkoľvek. Spoľahnúť sa môžete aj na kvalitný zvuk a spracovanie, poctivý výkon 4 x 35 W RMS a čerešničkou na torte je vstavaný DSP procesor, vďaka ktorému je možné posunúť zvuk v automobile na úplne inú úroveň. V cene je aj Bluetooth modul pre streamovanie hudby a to všetko za cenu 244,49 €. Skutočne rozdielový produkt? Za nás rozhodne áno!

DSP procesor Zapco DSP-Z8 IV AT

Americký high-end výrobca Zapco tento rok po štyroch rokoch inovoval svoj rad DSP procesorov s označením IV. V ponuke tejto série nájdete 6kanálový a 12kanálový zosilňovač s DSP procesorom a samostatné DSP procesory na čele so Zapco DSP-Z8 IV AT, ktorému sa budeme venovať v tomto odseku. Rad IV od svojho počiatku spája audiofilnú kvalitu zvuku, precízne spracovanie s Black & Copper designom ladiacim s najvyššou AP sériou zosilňovačov Zapco a v neposladnom rade prepracovaný program DSP procesora. Zapco však s inovovaným radom prichádza aj s niečím navyše, čím si vyslúžil zaradenie do nášho článku. Okrem niekoľkých menších upgradov v oblasti konektivity a možnosti pridať Bluetooth modul na streamovanie hudby v Hi-Res kvalite, zaujme aj nový diaľkový ovládač, ktorý umožní zmeniť vstupný zdroj, ovládať hlavnú hlasitosť alebo výstup zosilňovača pre subwoofer a dokonca aj prepínať skladby pri prehrávaní hudby napríklad z mobilnej aplikácie. Tou najzaujímavejšou novou funkciou je však možnosť automatickej kalibrácie pre ekvalizáciu, fázu a oneskorenie signálu v prípade zakúpenia voliteľného kalibrovaného mikrofónu Zapco. Môžete si vybrať, ktorú funkciu si prajete nechať systém skalibrovať, rovnako tak ktoré kanály chcete do kalibrácie zahrnúť. V oblasti grafu môžete vidieť, ako systém práve pracuje a môžete sa pozrieť aj na ekvalizačné krivky reproduktorov. Kalibrácia všetkých kanálov v rámci všetkých funkcií sa vykoná automaticky v priebehu 5 až 10 minút a ušetrí vám niekoľko hodín času. Samozrejme je to ľudské ucho, ktoré bude vždy konečným sudcom, ale automatické ladenie vás dostane do bodu, kedy môžete urobiť iba posledné úpravy a užívať si hudbu.

Pioneer SPH-EVO82DAB

Pandémia covidu-19 je (dúfajme) za nami a s ňou aj problémy s nedostupnosťou väčšiny autorádií z dôvodu nedostatku dôležitých súčiastok. Tento rok sa všetko vrátilo do normálu a prakticky všetci výrobcovia autorádií začali predstavovať množstvo noviniek. Medzi tými najzaujímavejšími by sme radi spomenuli Pioneer SPH-EVO82DAB. Ide totiž o netradičné autorádio s veľkosťou 1 DIN, k dizpozícii je však oddelený veľký 8" displej s dotykovou obsluhou. Rádio je teda možné inštalovať aj do tých vozidiel, kde nebolo doteraz možné umiestniť 2DIN autorádio. Zaujme aj bohatá výbava na čele s funkciami Apple CarPlay a Android Auto, vďaka ktorým môžete ovládať vaše obľúbené aplikácie z mobilného telefónu cez dotykový displej autorádia, nechýbajú teda Spotify, Google Maps, Waze, a pod. Samozrejmosťou sú už tradičné funkcie ako DAB+, Bluetooth, USB vstup, možnosť prehrávania súborov vo vysokom rozlíšenie, 13pásmový kvalizér alebo 3 páry RCA výstupov pre pripojenie externého zosilňovača... Celkovo vzaté zaujímavá hlavná jednotka do automobilov, kde nie je možné inštalovať 2DIN autorádio.

Zosilňovač s DSP procesorom Helix P Six DSP Ultimate

Najkvalitnejší digitálny zosilňovač všetkých čias? Možno aj takýto titulok si zaslúži nový šesťkanálový zosilňovač s integrovaným DSP procesorom Helix P Six DSP Ultimate. Organizáciou EISA ocenený zosilňovač aj víťaz hneď niekoľkých testov sa chváli vysokým výkonom 6 x 120 W RMS, audiofilným zvukom, ktorý dokáže konkurovať analógovým zosilňovačom, a vysokou účinnosťou známou u tých najlepších digitálnych zosilňovačov. K tomu pridajte taktiež organizáciou EISA ocenený program DSP procesora DSP PC-Tool 5 a získate prakticky bezkonkurenčný produkt. P Six DSP Ultimate je vybavený hneď dvoma najvýkonnejšími 64bitovými procesormi audio signálu od Analog Devices. Neuveriteľný výpočtový výkon 2,4 miliardy operácií MAC za sekundu v kombinácii s vysokou vzorkovacou frekvenciou 96 kHz a výslednou šírkou pásma zvuku cez 40 kHz, rovnako ako prevodníky signálu BurrBrown A/D a D/A, zaisťujú vynikajúci zvuk vo vysokom rozlíšení. P Six DSP Ultimate je teda skvelou voľbou, pokiaľ požadujete špičkovú kvalitu zvuku, vysoký výkon, do posledného detailu vyladený program DSP procesora a to všetko v kompaktnom šasi, aké nemôže ponúknuť žiadny analógový zosilňovač podobnej kvality.

Antivibračné materiály Comfortmat Cobra a Viper

Antivibračné materiály sú na prvý pohľad späté skôr s odhlučnením vozidiel, nezaobíde sa však bez nich ani žiadne ozvučenie s výmenou reproduktorov. Dvere automobilu nie sú práve ideálnym miestom pre akustiku a je dôležité ich čo najlepšie pripraviť. Antivibračný materiál spevní tenký plech dverí, pohltí vibrácie a rezonancie vytvárané výkonnými reproduktormi a v neposlednom rade dvere uzavrú a vytvoria pre nich ozvučnicu. Kvalita a účinnosť antivibračného materiálu má zásadný vplyv nielen na odhlučnenie auta, ale aj kvalitu zvuku reproduktorov. Najdôležitejším parametrom u antivibračných materiálov je akustický stratový činiteľ (MLF), ktorého hodnota vyjadruje schopnosť materiálu pohlcovať šíriaci sa zvuk a meniť energiu vytvorených vibrácií na energiu tepelnú. A tiež reproduktory vytvárajú svojou činnosťou vibrácie a energiu, ktorú je potrebné pohltiť, aby nedochádzalo k stratám. Nové antivibračné materiály Comfortmat Cobra s akustickým stratovým činiteľom 0,40 a Comfortmat Viper s 0,49 jednotiek predstavujú v súčasnej dobe najúčinnejšie a zároveň najľahšie antvibračné materiály na trhu vo svojich hrúbkach 2,3 mm a 3 mm. Týchto hodnôt sa podarilo vďaka úplne novému tmelu s extrémnou účinnosťou aj priľnavosťou a novej vyvinutej hliníkovej fólii s hrúbkou 120 mikrónov s veľmi vysokou tuhosťou. Kombinácia účinnosti, nízkej hmotnosti a zvýšenej tuhosti je teda optimálna nielen na odhlučnenie vozidiel, ale aj na tlmenie dverí z pohľadu ozvučenia. Cobra aj Viper spĺňajú všetky tieto dôležité parametre a stali sa nepostrádateľnou súčasťou väčšiny našich inštalácií. Okrem momentálne neprekonateľnej účinnosti disponujú nové materiály aj luxusným dizajnom so saténovým povrchom a vzorom hadej kože a nemôžu teda chýbať v našom zozname najzaujímavejších noviniek.

Reproduktory pre Mercedes-Benz Gladen One 100.2 MB SQ

Nemecký Gladen tento rok predstavil množstvo noviniek a bol tiež prvý, kto sa odhodlal ponúknuť reproduktory do vozidiel Mercedes-Benz zamerané na vyššiu kvalitu zvuku. K bežným OEM reproduktorom do vozidiel Mercedes, ktorý má v ponuke hneď niekoľko výrobcov, uviedli v Gladene na trh aj ich vylepšenú verziu. Tá je zameraná na pokročilejší zvuk, vyšší výkon a rozmanitejšie hudobné detaily. Aby bolo možné uspokojiť vysoké nároky inžinierov spoločnosti Gladen aj samotných náročných zákazníkov, ktorí vo svojich vozidlách očakávajú prémiovú kvalitu zvuku, boli reproduktory radu One kompletne prepracované a na ich výrobu zvolené kvalitnejšie materiály a komponenty. Výškové reproduktory získali odľahčenú hodvábnu kalotu s naturálnym a detailným zvukom bez zafarbenia. Stredové reproduktory boli upgradované odolnou hliníkovou membránou s vyššou zaťažiteľnosťou a kvalitnejším podaním stredných frekvencií, k čomu prispieva aj vylepšený antirezonančný kôš z liateho kovu a výkonnejší systém neodymových magnetov v luxusnej leštenej úprave. V ponuke nájdete hneď niekoľko komponentov na čele s reproduktormi Gladen One 100.2 MB SQ, nechýbajú však ani koaxiálne, širokopásmové alebo centrálne reproduktory a samozrejme subwoofery. Kompletné portfólio produktov pre skvelý zvuk vo vozidlách Mercedes-Benz.

Systém na meranie zvuku JL Audio MAX-KIT

To najlepšie na záver. Novinkou u nás v Ahifi je nielen v Slovenskej a Českej republike exkluzívna služba merania zvuku pomocou profesionálneho meracieho systému JL Audio MAX-KIT. Ten síce nepatrí medzi horúce novinky tohto roku, ide však o natoľko zaujímavý produkt a dôležitú súčasť našich inštalácií, že v našom článku nemôže chýbať. Vďaka prepracovanému systému s piatimi kalibrovanými mikrofónmi umožní JL Audio MAX-KIT s maximálnou presnosťou zmerať frekvenčnú odozvu a fázu reproduktorov, oneskorenie signálu aj továrensky nastavený zvuk. A to na úrovni, ktorú nemožno dosiahnuť žiadnym podobným spôsobom, čo sa týka samozrejme aj toho najcvičenejšieho ľudského ucha. Medzi hlavné výhody systému JL Audio Max-Kit patrí okrem iného presné meranie oneskorenia signálu. Práve správne nastavenie oneskorenia signálu (časových korekcií) patrí k najdôležitejším parametrom ozvučenia vozidla a bežne je možné iba na základe ľudského sluchu s pomocou meracích pomôcok ako je obyčajný meter. JL Audio MAX-KIT vďaka frekvenčným impulzom zistí presný čas oneskorenia zvuku od reproduktora do mikrofónov na základe výpočtu a porovnania s referenčným signálom zariadenia, čo umožní prakticky dokonalé nastavenie oneskorenia signálu. Medzi ďalšie obrovské výhody patrí meranie fázy reproduktora, čo umožní úplne precízne zladenie stredobasu a subwoofera. S Maxom, ako tomuto malému zázraku v Ahifi už familiárne hovoríme, sú teraz naša inštalácia ozvučenia vozidiel ešte na vyššej úrovni ako doteraz, o čom vás radi presvedčíme na našej dielni.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.