Môj účet

Porovnanie keramických ochrán laku od Carbon Collective

Keramická ochrana laku, ľudovo keramika, je momentálne tou najodolnejšou a najefektívnejšou ochranou, akú môžete laku auta poskytnúť. Obsahuje vysoké množstvo čistého oxidu kremičitého, čo umožňuje dlhodobú odolnosť voči poveternostným vplyvom a chemikáliám, extrémne odpudzovanie vody aj nečistôt, vysoký lesk a dokonca aj mechanickú odolnosť voči poškriabaniu. Populárny anglický výrobca Carbon Collective, ktorý sa okrem iného špecializuje na špičkovú keramickú ochranu laku, má v ponuke celkom 7 typov keramických povlakov s rozdielnymi vlastnosťami aj rôznym spôsobom použitia. Konkrétne na lak karosérie si môžete vybrať zo 4 keramických ochrán s rôznou tvrdosťou a veľmi špecifickými vlastnosťami. Dozviete sa viac o novinkách Carbon Colectiva Nero a Molecule a zodpovieme aj na často kladené otázky na tému hlavných rozdielov medzi Carbon Collective Oracle a Platinum Paint. Nemenej obľúbená je aj keramická ochrana hliníkových kolies, plastov alebo skiel od tohto výrobcu a v našom článku si všetky typy ochrán popíšeme a upozorníme na najdôležitejšie odlišnosti medzi jednotlivými keramickými povlakmi.

Keramické ochrany laku od Carbon Collective

Keramická ochrana laku je poslednou dobou na veľkom vzostupe a to najmä z toho dôvodu, že momentálne ide o najúčinnejšiu a najefektnejšiu ochranu laku, akú môžete na svojom vozidle použiť. Preč sú časy, kedy bola keramika výsadou detailingových centier, ktoré si za jej aplikáciu účtovali veľmi vysoké sumy. V dnešnej dobe už s trochou šikovnosti zvládnete aplikovať túto ochranu vo vlastnej garáži, o čom svedčí aj extrémna popularita keramických ochrán práve od Carbon Collective. Ako sme už vyššie spomenuli, od Carbon Collective si môžete vybrať celkom zo štyroch špičkových ochrán laku. Dôvodom sú rôzne vlastnosti týchto keramických povlakov ako je ich odolnosť, ochrana proti poškriabaniu, lesk a dokonca aj "samouzdravujúca" schopnosť. Jednotlivé typy keramických povlakov si teda poďme predstaviť.

  • Carbon Collective Nero - Spoločne s Carbon Collective Molecule ide o najnovší prírastok keramických ochrán laku, ktorý sa pýši hneď niekoľkými úplne unikátnymi vlastnosťami. Ide o ochranu laku s odolnosťou až 5 rokov a pri spojení s Molecule dokonca 7 rokov. Tou najzaujímavejšou vlastnosťou tejto ochrany je však "samouzdravujúca" schopnosť. V práci to funguje tak, že ak na laku nájdete drobné vlasové škrabance, stačí lak poliať horúcou vodou a tieto škrabance sa zatiahnu a zmiznú. Vďaka diamantovým časticiam Nero extrémne zvyšuje lesk a povlak je samozrejme odolný voči poveternostným vplyvom aj chemikáliám.
  • Carbon Collective Molecule - Druhá unikátna keramická ochrana nesie názov Molecule. Zo všetkých ochrán od Carbon Collective je najodolnejšia a patrí k vôbec najodolnejším keramikám na trhu. To všetko vďaka tvrdosti 9H, ktorá zaručuje extrémnu odolnosť proti poškriabaniu a chemikáliám. Carbon Collective Molecule dokáže maximálne zvýšiť lesk a chráni lak po dobu až 5 rokov. Pri vrstvení s Nero sa lehota ochrany navýši o dva roky.
  • Carbon Colletive Platinum Paint - Ďalší veľmi odolný keramický povlak s vysokou odolnosťou a tvrdosťou 7H. Ide o vôbec prvú keramickú ochranu od Carbon Collective (teraz samozrejme v niekoľkej verzii), s ktorou slávil výrobca obrovský úspech. Lehota ochrany laku je priemerne 2 roky, v kombinácii s Oracle o rok dlhšie. Platinum Paint okrem vysokej ochrany pred škrabancami a chemikáliami vyniká aj hydrofóbnymi vlastnosťami. Povlak je vhodný pre lesklé aj matné laky.
  • Carbon Collective Oracle - najpredávanejšia keramická ochrana na našom e-shope, ktorá je schopná, ako už jej názov napovedá, veľkých kúziel s vaším lakom. Okrem ochrany na 2 roky (v kombinácii s Platinum Paint o rok dlhšie) Oracle disponuje extrémnymi hydrofóbnymi vlastnosťami a neprekonateľným leskom. Ako jediná keramická ochrana od Carbon Collective je možné použiť nielen na lesklé a matné laky, ale aj na dnes veľmi populárne lesklé a matné fólie. Zo všetkých povlakov má najmenšiu odolnosť 3,5H proti poškriabaniu, smelo to ale vynahrádza inými vlastnosťami.

Keramická ochrana alu kolies, plastov a skiel

Keramickú ochranu môžete zakúpiť nielen na lak, ale aj na alu kolies, exteriérové plasty, alebo sklá. Všetky tieto tri ochrany disponujú celkom inými vlastnosťami a to najmä kvôli odlišným povrchom, na ktoré sú aplikované. Avšak jedno majú spoločné a to veľmi dlhú dobu ochrany v priemere okolo jedného až dvoch rokov a veľmi jednoduchú údržbu. Konkrétne teda ide o nasledujúce produkty:

  • Carbon Collective Platinum Wheels - Keramická ochrana na hliníkové kolesá, ktorá vyniká vysokou tvrdosťou 9H. Jej hlavnou prednosťou je trvanlivosť po dobu 2 rokov, vysoká odolnosť voči vysokým teplotám (až do 350°C), špičkové hydrofóbne účinky a ochrana proti chemikáliám, nečistotám aj drobným škrabancom. Po aplikácii môžete očakávať aj zvýšený lesk a najmä veľmi jednoduchú údržbu, ktorá je hlavným benefitom tejto ochrany. Na kolesá sa už neusadzuje brzdový prach ani bežné cestné nečistoty a pri umývaní nie je nutné používanie agresívnych čističov. Často postačí len silný prúd vody, prípadne klasický autošampón.
  • Carbon Collective Platinum Glass - Keramická ochrana na sklá, ľudovo povedané tekuté stierače. Jeden z najobľúbenejších produktov z autokozmetiky súčasnosti, ktorý vylepšuje výhľad pri jazde za daždivého počasia. Aj v silnom daždi nie je zvyčajne potrebné pri rýchlosti nad 50 km/h používať klasické stierače, pretože voda veľmi rýchlo odteká jak z čelného, ​​tak z bočných okien. Chránená okná odpudzujú aj nečistoty a je tak uľahčená celková údržba okien. Odolnosť je minimálne 6 mesiacov na čelnom okne a 12 mesiacov na bočných oknách. V našich podmienkach s oveľa menej dažďových dní je podľa našich skúseností viac ako dvojnásobná. Tvrdosť povlaku na Mohsovej stupnici tvrdosti je 3H.
  • Carbon Collective Platinum Trim - Posledným produktom je keramická ochrana plastov. Hovoríte si prečo chrániť plasty? Keramická ochrana na plastoch má veľmi výrazný efekt a najmä na starších vozidlách značne vynikne. Zašlé a vyblednuté plasty dostanú ihneď po aplikácii sýto čiernu farbu so saténovým efektom a vyzerajú ako nové. Povlak zároveň zamedzí po dobu dvoch rokov ich opätovnému vyblednutiu, navyše ako všetky keramické povlaky odpudzuje načistoty a uľahčuje údržbu. O nových vozidiel síce neposkytne tak výrazný vizuálny efekt, ale čo je dôležité - nové plasty s aplikovanou keramikou nevyblednú a udržia si svoj tmavý vzhľad.
Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Vosk, sealant alebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje viac možností ako chrániť lak auta a každá má svoje špecifiká, výhody aj nevýhody. V našom článku sa dozviete ako najlepšie chrániť lak vášho auta.
Celý článok
Akú zvoliť najvhodnejšiu ochranu laku na zimu?
Zima sa blíži a pred vami je možno rozhodnutie akú ochranu laku na zimu zakúpiť. V našom článku si rozoberieme, prečo lak v zime chrániť aj aké produkty sú najvhodnejšie.
Celý článok
Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na plasty automobilu
Dlhodobá ochrana až na dva roky, obnovenie pôvodnej farby plastov, ochrana pred vyblednutím, pred UV žiarením a nečistotami a predovšetkým ľahká údržba. To sú hlavné výhody keramickej ochrany na plasty.
Celý článok
Ako navoskovať auto
Napísali sme kompletný návod ako navoskovať lak automobilu, vrátane umývania, dekontaminácie laku a prípravy pred voskovaním.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na kolesá
Chcete maximálne chrániť hliníkové kolesá vášho auta? Keramická ochrana odpudzuje nečistoty, vodu a chráni aj proti drobným škrabancom. Viac sa dočítate v našom článku.
Celý článok
Karnaubský alebo syntetický vosk?
Neviete si rady aký vosk vybrať a aké majú jednotlivé druhy voskov typické vlastnosti? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Návod ako aplikovať tekuté stierače na okno
Tekuté stierače silne odpudzujú vodu i nečistoty, pomáhajú udržiavať okná čisté a umožnia v daždi jazdu bez zapnutých stieračov. V článku sa dozviete ako prípravok správne aplikovať.
Celý článok