Môj účet

Ako dekontaminovať lak prehľadne v niekoľkých krokoch

Ak sa chystáte na aplikáciu vosku, sealantu alebo keramickej ochrany, nevyhnete sa dôkladnej príprave laku vášho auta. Jednou z dôležitých súčastí prípravy je dekontaminácia laku, ktorá zbaví lak vzdušnej hrdze, brzdového prachu, vodného spotu, asfaltu, zaschnutých mušiek a trusu a ďalších nečistôt, ktoré bežným umývaním neodstránite. Všetky tieto kontaminanty zabraňujú perfektnému priľnutiu ochrany laku a v budúcnosti môžu aj prispievať k hrdzaveniu. Preto je nevyhnutné tieto okom často nepostrehnuteľné nečistoty dôkladne odstrániť a práve k tomu slúži dekontaminácia laku. Dekontamináciu ďalej rozdeľujeme na chemickú a mechanickú. Prvý menovaný variant je rýchlejší, bezpečnejší a pokiaľ nie je lak vo vyložene zlom stave, často aj postačí. Chemickou dekontamináciou ľahko odstránite vzdušnú hrdzu, brzdový prach alebo asfalt a lepidlá. Mechanickou dekontamináciou zbavíte pomocou claya aj odolnejšie nečistoty a docielite dokonale čistého a hladkého laku. Odporúčame používať obe tieto metódy, ktoré si podrobnejšie popíšeme v tomto článku. Pre jeho účely sme využili produkty populárneho anglického výrobcu Dodo Juice, s ktorými máme vynikajúce skúsenosti. Pre rok 2021 došlo k výraznému upgradu kompletného sortimentu, zmenil sa dizajn obalov a ponuka sa rozrástla o veľa zaujímavých prípravkov a príslušenstva.

1. Karosériu najprv umyte

Než sa pustíte do samotnej dekontaminácie, lak najprv dôkladne umyte. Ako prvú fázu umývania vozidla odporúčame tzv. predumytie. Na laku priľne medzi pravidelným umývaním veľké množstvo cestnej špiny, prachu, mŕtveho hmyzu a ďalších nečistôt. Ak by ste sa pustili rovno do umývania, tak tieto nečistoty s najväčšou pravdepodobnosťou môžu lak viac či menej poškriabať. Pre predumytie v ideálnom prípade používame aktívnu penu v spojení s tlakovým čističom a penovacím nadstavcom. Hustá aktívna pena sa hravo dostane do všetkých zákutí karosérie a efektívne odstráni povrchovú špinu a uvoľní mŕtvy hmyz a ďalšie nečistoty. Na účely dekontaminácie môžete použiť aj účinnejšiu alkalickú aktívnu penu, ako je napríklad Dodo Juice iFoam Max, ktorá odstráni aj odolnejšie nečistoty a zvyšky starých voskov a sealantu. Nie každý má však možnosť použitia aktívnej peny a preto môžete pre predumytie zvoliť aj užívateľsky prívetivejší prípravok na predumytie v podobe čističa laku. Pre dekontamináciu laku je opäť vhodnejšie vyberať z tých efektívnejších, medzi ktoré patrí Dodo Juice Crudzilla Citrus. Ten pomôže uvoľniť z laku odolnejšie nečistoty aj existujúcu ochranu laku a jeho použitie je veľmi jednoduché. Nastriekajte prípravok na celú karosériu aj kolesá a nechajte cca 2 minúty pôsobiť. Potom všetko opláchnite silným prúdom vody a nečistoty začnú miznúť. Následne sa môžete pustiť do samotného umývania karosérie. V rámci prípravy laku odporúčame používať výhradne autošampóny bez pridaných voskov a ďalších ingrediencií zvyšujúcich lesk. Vhodným pre tieto účely je bezpochyby náš najpredávanejší šampón Dodo Juice Born To Be Mild, ktorý okrem iného ponúka aj výborné umývacie schopnosti, vysokú koncentrovanosť, aj nadštandardnú lubrikáciu. Ďalšie pomôcky vhodné na umývanie vozidla aj podrobný postup nájdete v našom ďalšom článku ako umyť auto, v ktorom sa dozviete všetko o bezpečnom umývaní a sušení karosérie.

2. Dekontaminujte lak chemickou cestou

Lak po umývaní ideálne vysušte a môžete sa pustiť do chemickej dekontaminácie. Pre začiatok ako vždy dôležité upozornenie - nikdy nepracujte na priamom slnku a pri práci používajte chemicky odolné rukavice. Najprv odporúčame zamerať sa na čierne asfaltové bodky, ktoré najčastejšie nájdete na blatníkoch. Pokračujeme s produktmi od Dodo Juice a tentoraz volíme prípravok Dodo Juice Tarmageddon, ktorý si hravo poradí nielen s térom, ale aj lepidlami alebo miazgou zo stromov. Tarmageddon stačí nastriekať na požadovanú oblasť, nechať maximálne 3 minúty pôsobiť a potom zotrieť mikrovláknovou utierkou. Ak už žiadny tér na karosérii nevidíte, môžete pristúpiť k odstráneniu vzdušnej hrdze a železitých čiastočiek. Na scénu prichádza starý známy Dodo Juice Ferrous Dueller, ktorý rýchlo odstráni nielen vzdušnú hrdzu, ale aj brzdový prach a ďalšie usadené nečistoty. Oproti Tarmageddonu sa však dočkáte malej nepríjemnosti. Preč je podmanivá vôňa citrusov a prichádza... ani nevieme ako to opísať, uvidíte sami. Každopádne nenechajte sa odradiť "vôňou" a nastriekajte prípravok na karosériu a nechajte cca 5 minút pôsobiť. Ihneď uvidíte ako začne prípravok reagovať so železitými čiastočkami, ktoré sa sfarbia do fialova. Rovnaký postup môžete zvoliť aj na kolesá, ktoré Ferrous Dueller zbavia zapečeného brzdového prachu aj všetkých ďalších nečistôt. V prípade veľmi silného znečistenia odporúčame používať chemický odolný štetec. Po spomínaných 5 minútach prípravok dôkladne opláchnite silným prúdom vody a v žiadnom prípade ho nenechajte na laku zaschnúť. Aj preto odporúčame pracovať po jednotlivých častiach karosérie a minimalizovať riziko zaschnutia, napríklad u väčších vozidiel. Najlepšie je auto po chemickej dekontaminácii znovu umyť šampónom, čím zabezpečíte dokonalé opláchnutie chemikálií.

3. Prichádza na rad clay

Teraz pristúpime k druhému typu dekontaminácie laku a to k tzv. mechanickej dekontaminácii. K tej sa používa materiál podobný plastelíne, ktorý nazývame clay. Tak ako pri chemickej dekontaminácii, aj pomocou clayovania odstránite vzdušnú hrdzu, brzdový prach, asfalt, organický spad, prach a ďalšie nečistoty. S tým rozdielom, že clay je výrazne účinnejší a odstráni aj usadenejšie nečistoty, ktoré sa pomocou chemickej dekontaminácie nepodarilo úplne eliminovať. Na trhu je veľké množstvo clayu a rozdeľujú sa najmä podľa ich tvrdosti na claye tvrdé, stredne tvrdé a mäkké. Tvrdé sú účinnejšie, ich nevýhodou ale môže byť veľmi mierne a jemné poškodenia laku, ktorému hovoríme micro marring. Často je potom potrebné po dekontaminácii lak ešte preleštiť leštičkou. Mäkké claye sú naopak najšetrnejšie a z toho dôvodu aj vhodné pre začiatočníkov. Sú však aj menej účinné a viac sa s nimi nadpracuje. Aj z týchto dôvodov sú najpoužívanejšie stredne tvrdé claye. Okrem claya budete potrebovať lubrikant. Vďaka nemu bude clay kĺzať po povrchu a minimalizuje sa tak možné poškodenie laku. Ak ste úplný začiatočník, alebo je lak vášho auta vo veľmi dobrom stave, vystačíte si s mäkkým clayom, medzi ktoré patrí napríklad Dodo Juice Easy Glider zobrazený na fotografii nižšie. V prípade silnejšej kontaminácie laku odporúčame siahnuť po clay so strednou tvrdosťou Dodo Juice Supernatural Detailing Clay. Postup je nasledujúci. Vzhľadom k veľkosti spomínaných clayov nie je nevyhnutné clay ďalej deliť, pretože padne presne do ruky. Nastriekajte na clay aj na lak lubrikant, napríklad skvelý Dodo Juice Born Slippy a môžete sa do toho pustiť. Jazdite po laku hore a dole, ak chcete tak doľava a doprava, neustále lubrikujte a na clay netlačte. Takto postupujte po menších častiach a tie vždy utrite utierkou. Keď bude lak perfektne hladký, tak máte hotovo. Na celé auto by mal 50g clay vystačiť, ak však vlastníte veľké vozidlo alebo jeho lak je silne znečistený, odporúčame zakúpiť dvojité balenie za zvýhodnenú cenu. A ešte jedna poznámka na záver: ak vám clay spadne na zem, vyhoďte ho. Ak by sa do neho usadili napríklad drobné kamienky, môžete lak nenávratne poškodiť. Máme teda dekontaminované, odporúčame lak opäť umyť a vysušiť a na rade je ďalšia časť prípravy laku a tou je leštenie. O tom ale zas niekedy nabudúce...

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Súvisiace produkty

Dodo Juice Born Slippy Clay Lubricant (500 ml)Lubrikant na prácu s clay Dodo Juice Born Slippy Clay Lubricant (500 ml)AktualizovanéRýchly náhľad (36 hodnotení)lubrikant na prácu s clayom, 500 ml9,90 EURDočasne nedostupnéDodo Juice Tarmageddon - High Performance Citrus Tar and Glue Remover (500 ml)Odstraňovač asfaltu a lepidiel Dodo Juice Tarmageddon - High Performance Citrus Tar and Glue Remover (500 ml)AktualizovanéRýchly náhľad (2 hodnotenia)šetrný odstraňovač téru, asfaltu a lepidiel, 500 ml15,90 EURSkladomDodo Juice iFoam Max TFR Snow Foam (5 l)Aktívna pena Dodo Juice iFoam Max TFR Snow Foam (5 l)AktualizovanéRýchly náhľadvysoko účinná aktívna pena, 5 l69,90 EURSkladomDodo Juice Crudzilla Powerful Citrus Traffic Film Remover Spray (1000 ml)Silný čistič Dodo Juice Crudzilla Powerful Citrus Traffic Film Remover Spray (1000 ml)AktualizovanéRýchly náhľad (1 hodnotenie)predumytie, univerzálny silný čistič, 1000 ml14,90 EURSkladomDodo Juice Easy Glider Fine Grade Detailing Clay (50 g)Jemný clay Dodo Juice Easy Glider Fine Grade Detailing Clay (50 g)AktualizovanéRýchly náhľad (4 hodnotenia)jemný clay, 50 g8,90 EURDočasne nedostupnéDodo Juice Fozzie Hair - Wash MittUmývacia rukavica Dodo Juice Fozzie Hair - Wash MittAktualizovanéRýchly náhľad (9 hodnotení)umývacia rukavica z mikrovlákna20,90 EURSkladomDodo Juice Born To Be Mild (500 ml)Autošampón Dodo Juice Born To Be Mild (500 ml)TipAktualizovanéRýchly náhľad (25 hodnotení)pH neutrálny, vysoko koncentrovaný šampón, 500 ml17,90 EURSkladomDodo Juice Supernatural Medium Grade Detailing Clay (2 x 50 g)Stredne tvrdý Clay Dodo Juice Supernatural Medium Grade Detailing Clay (2 x 50 g)AktualizovanéRýchly náhľad (4 hodnotenia)stredne tvrdý clay, 2x50 g17,49 EURSkladomDodo Juice Ferrous Dueller Iron/Fallout Remover and Wheel Cleaner (500 ml)Čistič kolies a odstraňovač vzdušnej hrdze Dodo Juice Ferrous Dueller Iron/Fallout Remover and Wheel Cleaner (500 ml)TipAktualizovanéRýchly náhľad (112 hodnotení)čistič kolies a odstraňovač vzdušnej hrdze, 500 ml13,90 EURSkladomDodo Juice Dry Hard - Drying TowelSušiaci uterák Dodo Juice Dry Hard - Drying TowelAktualizovanéRýchly náhľaddvojitý sušiaci uterák, rozmery 60 x 90 cm, gramáž 1100 gsm34,90 EURDočasne nedostupné

Podobné články

Voskujeme s produktmi od Infinity Wax
S jeseňou nastáva ideálna doba pre ochranu laku a my si v našom článku ukážeme postup aplikácie špičkového vosku Infinity Wax Primo aj kompletnú prípravu pred voskovaním.
Celý článok
Ako rýchlo a bezpečne odstrániť vtáčí trus z laku
Vtáčí trus je veľmi nebezpečný pre lak auta, ktorý je schopný nenávratne poškodiť. Preto je nevyhnutné trus rýchlo odstrániť a my si v článku ukážeme ako na to.
Celý článok
Vosk, sealant alebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje viac možností ako chrániť lak auta a každá má svoje špecifiká, výhody aj nevýhody. V našom článku sa dozviete ako najlepšie chrániť lak vášho auta.
Celý článok
Desať tipov ako pripraviť auto na zimu
Dlhá zima je pred nami a to znamená náročnejšie podmienky na prevádzku vozidla, jeho vzhľad a najmä údržbu. Preto sme spísali desatoro odporúčaní na prípravu auta na zimu.
Celý článok
Typy mikrovláknových utierok a ich použitie
Mikrovláknové utierky sú nevyhnutnou pomôckou pri starostlivosti o autá a ich kvalita aj správne použitie môže ovplyvniť výsledok práce. Viac o utierkach a ich použitie v našom článku.
Celý článok
Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Ako navoskovať auto
Napísali sme kompletný návod ako navoskovať lak automobilu, vrátane umývania, dekontaminácie laku a prípravy pred voskovaním.
Celý článok
Karnaubský alebo syntetický vosk?
Neviete si rady aký vosk vybrať a aké majú jednotlivé druhy voskov typické vlastnosti? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Návod ako aplikovať tekuté stierače na okno
Tekuté stierače silne odpudzujú vodu i nečistoty, pomáhajú udržiavať okná čisté a umožnia v daždi jazdu bez zapnutých stieračov. V článku sa dozviete ako prípravok správne aplikovať.
Celý článok