Môj účet

Zvyšujeme účinnosť našich inštalácií odhlučnenia vozidiel!

Ruský líder trhu s odhlučnením vozidiel Comfortmat predstavil tento rok niekoľko nových antivibračných a zvukovoizolačných materiálov, ktoré opäť predstavujú neprekonateľnú schopnosť zvukovej izolácie súčasnosti. Po zoznámení s novými materiálmi a dokončení prvotných inštalácií sme sa rozhodli zmeniť celý koncept nášho odhlučnenia a vďaka novým produktom výrazne zvýšiť účinnosť odhlučnenia v našich inštaláciách. V článku si popíšeme hlavné zmeny a predstavíme nové produkty.

Výrazné zvýšenie účinnosti odhlučnenia podlahy a podbehov

Odhlučnenie podlahy a podbehov hrá úplne zásadnú úlohu pre celkové odhlučnenie vozidla a je preto nevyhnutné sa práve podlahe venovať s maximálnou starostlivosťou a voliť veľmi účinné materiály. Podlaha je extrémne náchylná nielen na hluk, ale vzhľadom k veľkej ploche aj na výrazné vibrácie od odrážajúceho sa hluku vozovky, od motora, prevodovky, pneumatík aj výfukového systému. Preto je prakticky nutnosť voliť v prvej vrstve odhlučnenia vysoko účinné antivibračné materiály a to s minimálnou hrúbkou 3 mm. Doteraz sme pracovali s antivibračnými materiálmi Comfortmat z modelového radu Premium, konkrétne Comfortmat Dark D3 s hrúbkou 3 mm a akustickým stratovým činiteľom (MLF) 0,41 jednotiek, prípadne Comfortmat Dark D4 s hrúbkou 4 mm a MLF 0,49 jednotiek. Tieto prémiové antivibračné materiály vynikajú nízkou hmotnosťou, vysokou účinnosťou a v neposlednom rade aj príkladnou flexibilitou, vďaka ktorej sa s materiálom skvele pracuje. Podlaha a podbehy by si však predsa len zaslúžili ešte účinnejšie antivibračné materiály a to sa nám podarilo zrealizovať s naskladnením nových profesionálnych antivibračných materiálov Comfortmat Atom s hrúbkou 4 mm a MLF 0,60 a Comfrotmat Extreme s hrúbkou dokonca nižšou 3,5 mm, avšak s vyšším MLF 0,63 jednotiek. Hoci sa navýšenie akustického stratového činiteľa môže zdať na papieri nízke, v praxi je toto číslo obrovské a účinnosť takéhoto antivibračného materiálu je až o viac ako 30% vyššia. To má za následok výrazné zníženie vibrácií aj nízkofrekvenčného hluku, ktorý je typický pre tieto oblasti. Radi by sme tiež zmienili, že väčšina konkurenčných spoločností zaoberajúcich sa odhlučnením v Českej a Slovenskej republike používa pri odhlučnení podlahy a podbehov antivibračné materiály s hrúbkou 2 mm a MLF maximálne 0,33 jednotiek. Takéto hodnoty sú pre túto oblasť úplne nedostačujúce a účinnosť odhlučnenia podlahy je takmer o 50% nižšia, než v prípade nášho riešenia. A to ide len o prvú vrstvu odhlučnenia.

Nová priemyselná pec na nahrievanie antivibračných materiálov

Vysoká účinnosť antivibračných materiálov Comfortmat Atom a Extreme je vykúpená nutnosťou tieto materiály zahriať na cca 55 až 60 stupňov. Bez zahriatia je prakticky nemožné s materiálmi pracovať a preto sme u nášho odhlučnenia volili skôr flexibilné materiály z modelového radu Dark. Teraz sme však našu dielňu vybavili veľkou priemyselnou pecou, ​​ktorá pojme až 50 kusov antivibračných materiálov a zahreje ich v priebehu niekoľkých minút na požadovanú teplotu. Vďaka tomu je s novými antivibračnými materiálmi z modelového radu Expert ľahké pracovať a táto pec nám umožnila výrazne zvýšiť celkovú účinnosť nášho odhlučnenia. Po aplikácii materiál stuhne na prevádzkovú teplotu a jeho účinnosť je oproti bežným materiálom neprekonateľná. V našich balíčkoch odhlučnenia Premium a Expert sme sa rozhodli pracovať pri odhlučnení podlahy a zadných podbehov s antivibračným materiálom Comfortmat Atom. Vo vylepšených balíčkoch Premium Plus a Expert Plus, ktoré sú zamerané na ešte vyššiu účinnosť, po novom nájdete na týchto oblastiach Comfortmat Extreme. Práca s ním je aj po zahriatí náročnejšia, predsa len ide o najúčinnejší antivibračný materiál s touto hrúbkou na svete, však zložitejšia práca nám vôbec nevadí, keď potom počujeme od zákazníkov nadšené ohlasy. Zvýšenie účinnosti odhlučnenia podlahy prináša aj ďalší benefit - už nie je nevyhnutné odhlučniť predné podbehy z vonkajšej strany. Zo strany podlahy sa totiž dostaneme až k palubnej doske a túto oblasť odhlučníme kombináciou vhodných materiálov tak účinne, že už nie je potrebné zaobstarať materiály aj predné podbehy z vonkajšej strany, kde je navyše výrazne menšia plocha k aplikácii. Ušetríme tak hmotnosť aj čas a môžeme sa dôkladnejšie venovať odhlučneniu podlahy.

Zvukovoizolačný materiál Comfortmat Raptor pre odhlučnenie stiesnených priestorov

Doteraz sme bojovali s najväčším obmedzením pri odhlučnení vozidiel v oblastiach, kde je stiesnený priestor pre aplikáciu. Typickou oblasťou je priestor pod zadnými sedačkami, dno batožinového priestoru a v niektorých vozidlách aj podlaha. Na tieto oblasti sme často museli aplikovať zvukovoizolačný materiál Comfortmat Vision, ktorý je síce na svoju hmotnosť a flexibilitu prekvapivo účinný, avšak v dnešnej dobe moderných membránových materiálov ide o menej zaujímavé riešenie. Z membránových materiálov bolo možné použiť aspoň Comfortmat Integra, avšak hrúbka 6 mm a znížená účinnosť kvôli hmotnosti nie je vždy optimálne riešenie. Preto sme uvítali novinku v podobe membránového materiálu Comfortmat Raptor, ktorý disponuje hrúbkou len 4 mm. Raptor je zložený z 2 mm hrubej membrány novej generácie a zvukovoizolačnej vrstvy rovnakej hrúbky. Výsledkom je schopnosť zvukovej izolácie až 30 dB, čo zároveň predstavuje najúčinnejší zvukovoizolačný materiál s touto hrúbkou na trhu. A čo teda Raptor prináša pre naše inštalácie? Predovšetkým možnosť aplikovať membránové materiály, čo je najúčinnejšia možnosť odhlučnenia súčasnosti, na všetky oblasti vozidla. A to vedie samozrejme k výrazne vyššej celkovej účinnosti odhlučnenia. Čo je ale ešte dôležitejšie, tak hrúbka 4 mm umožní úplne bezproblémové zloženie interiéru aj v čo najstiesnenejších oblastiach vozidla, ako je obvykle priestor pod zadnými sedačkami. Raptor sme si obľúbili aj z dôvodu jeho jednoduchej aplikácie, nízkej hmotnosti a páči sa nám aj krikľavá oranžová farba.

Najúčinnejší zvukovoizolačný materiál na trhu Comfortmat Titan

Ďalším zaujímavým materiálom, ktorý po novom budeme využívať v našich inštaláciách, je Comfortmat Titan. Ako už jeho názov napovedá, ide nielen o najúčinnejší materiál v rámci portfólia výrobcu, ale patrí mu vďaka schopnosti zvukovej izolácie až 38 dB titul absolútne najúčinnjšieho zvukovoizolačného materiálu na svete. To je umožnené unikátnym zložením tohto membránového materiálu, ktorý je tvorený zvukovoizolačnou vrstvou s hrúbkou 4mm a protihlukovou membránou najnovšej generácie taktiež s hrúbkou 4 mm. Len pre český a slovenský trh sme si nechali navyše vyrobiť podobný materiál Comfortmat Titan Lite, ktorý disponuje o 1 mm tenšou membránou, inak všetko zostáva rovnaké. Znížená hrúbka membrány umožní výrazne nižšiu hmotnosť a pritom má stále bezkonkurenčnú schopnosť zvukovej izolácie až 36 dB. Oba materiály budeme použivať v našich najúčinnejších balíčkoch odhlučnenia Premium Plus a Expert Plus a nahradí skôr používanú kombináciu dvoch materiálov Comfortmat Vision + Comfortmat Blockator. Túto kombináciu teda už v našich montážach po novom nenájdete. Titan umožní jednoduchšiu a rýchlejšiu aplikáciu, nižšiu cenu a pritom o 3 dB, respektíve 1 dB v prípade Titan Lite, vyššiu účinnosť. Ak vás zaujíma, ako sa novinky prejavia na cene odhlučnenia, tak podľa našich prepočtov a prvých inštalácií sa ceny za odhlučnenie nezmenia. Je to dané predovšetkým tým, že sme mohli väčšinu materiálov zlacniť vďaka dosiahnutiu na VIP nákupnej ceny u spoločnosti Comfortmat. Aj vďaka obrovskému záujmu našich zákazníkov sme sa stali tento rok najväčším odberateľom v celej Európe a patríme aj medzi niekoľko najväčších v rámci domovského Ruska. Rolu hrá aj samotný materiál Comfortmat Titan, ktorého cena je nižšia ako kombinácia dvoch materiálov. Noví zákazníci sa teda môžu tešiť na výrazne vyššiu účinnosť odhlučnenia pri nezmenenej cene.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.