Môj účet

Recenzia reproduktorov Hertz základného radu Uno

Po dlhú dobu boli základné reproduktory renomovaného talianskeho výrobcu Hertz známej pod modelovým radom Dieci, kam spadajú komponentné a koaxiálne reproduktory všetkých najbežnejších rozmerov. Medzi najpopulárnejšie produkty patria najmä komponentné reproduktory Hertz DSK 165.3, ktoré dlhé roky patria v danej cene k tým najkvalitnejším reproduktorom vôbec. Obľubu si však získali všetky rozmerové kategórie vrátane atypických rozmerov 4x6"a 5x7". Inžinieri z firmy Hertz sa však rozhodli sprístupniť zákazníkom reproduktory Hertz za ešte nižšiu cenu a to pri zachovaní vysokej kvality zvuku aj spracovanie, ktoré je typické pre modelový rad Dieci. Vznikol teda nový rad Uno, ktorý zahŕňa komponentné reproduktory v rozmeroch 170 mm, 165 mm, 130 mm, koaxiálne reproduktory taktiež o rozmeroch 170 mm, 165 mm, 130 mm a naviac oválne reproduktory 6x9". Modelový rad Uno ponúka aj subwoofer v najpopulárnejšom rozmere 300 mm, ktorý zaujme najmä príjemnou cenovkou a v tejto kategórii aj nadštandardným zvukom.

Kde zvukový zážitok začína

Nový modelový rad Uno je určený predovšetkým ako veľmi kvalitný upgrade továrenského ozvučenia a prináša v danej cenovej kategórii nadštandardný zvuk a veľmi dobré spracovanie. Všetky reproduktory tohto radu disponujú vodeodolnou membránou z lisovaného papiera, neodymovým výškovým reproduktorom, penovým závesom a patentovanou technológiou V-Cone, ktorá je prevzatá z najvyšších modelových radov. Vďaka tejto technológií membrána pripomína písmeno V a do stredu mení svoj kónus. Reprodukcia zvuku nie je natoľko obmedzená smerovosťou a reproduktor s membránou V-cone dokáže vykryť výrazne väčší uhol vyžarovania a nie je toľko náchylný na umiestnenie. Výsledkom je reálnejší a kvalitnejší zvuk, aj keď nepočúvate reproduktory v ideálnom uhle. Reproduktory sú vhodné najmä pre zapojenie na autorádio a pýši sa extrémnou citlivosťou až 94 dB. Vďaka tomu dokážu zahrať oproti konkurenčným reproduktorom veľmi nahlas bez nepríjemného skreslenia. Výkon aj továrenského autorádia je plne dostačujúca pre tieto reproduktory a nie je potrebné dokupovať externý zosilňovač.

Design a spracovanie

Vďaka svojmu talianskemu pôvodu reproduktory disponujú veľmi podareným dizajnom a tradične u produktov značky Hertz aj perfektným dielenským spracovaním. Membrána všetkých reproduktorov tohto radu má svetlo sivú farbu v matnom prevedení. U komponentných reproduktorov si navyše všimnete uprostred membrány umiestneného loga značky na čiernom pozadí. Všetko pôsobí veľmi decentným a elegantný dojmom. Koaxiálne reproduktory sú podľa môjho názoru ešte o niečo podarenejšie. Membrána je samozrejme rovnaká, výškový reproduktor je umiestnený uprostred membrány a je lemovaný doplnkami z lešteného hliníka vrátane loga značky. Dizajnovo aj funkčne považujem za najzaujímavejšie absenciu akejkoľvek kabeláže, ktorá u väčšiny koaxiálnych reproduktorov býva súčasťou membrány. Keďže si reproduktory radu Uno zachovávajú vysokú kvalitu zvuku z vyššieho radu Dieci, bolo potrebné aj niekde šetriť a tak v balení nenájdete ochranné mriežky. Výnimku tvoria iba oválne reproduktory s rozmermi 6x9", kde sú zvyčajne krycie mriežky štandardom. Vzhľadom na to, že sa predpokladá skrytá inštalácia reproduktorov, nepovažujeme absenciu mriežok za problém. Avšak v prípade záujmu je možné mriežky v dizajne značky Hertz dodatočne zakúpiť. Reproduktory sú balené v polystyrénovej škatuli s dizajnovo podareným obalom v tradičných čierno-oranžových farbách.

Inštalácia reproduktorov

Vzhľadom k niekoľkým rozmerovým variantám je možné reproduktory radu Uno inštalovať prakticky do väčšiny automobilov. Reproduktory majú štandardné rozmery aj montážnu hĺbku a ich inštalácia je obvykle jednoduchá a bezproblémová. V prípade inštalácie do automobilu, kde sú potrebné reproduktory so zníženou inštalačnou hĺbkou (napríklad Škoda Fabia prvej generácie), môžete zakúpiť komponentné reproduktory Hertz K 170, prípadne koaxiálne reproduktory Hertz X 170 s nízkou montážnou hĺbkou. U komponentných reproduktorov nájdete v balení okrem stredobasu aj oddelené výškové reproduktory, ktoré majú malé rozmery a zmestia sa bez problémov do pôvodného umiestnenia originálnych reproduktorov. K dispozícii sú aj domčeky pre montáž napríklad na palubnú dosku. Frekvenčné výhybky sú integrované na kábli, čo oceníte predovšetkým pri montáži. V balení nájdete ešte montážne príslušenstvo ako sú káble alebo skrutky potrebné k inštalácii. Do väčšiny vozidiel budete potrebovať pri výmene reproduktorov špecifické podložky pod reproduktory, ktoré nie sú súčasťou balenia a rozlišujú sa podľa konkrétneho modelu vášho vozidla.

Praktické skúsenosti a porovnanie s ostatnými reproduktormi

Väčšina reproduktorov modelového radu Uno sme zapojili do demo panelu na našej brnenskej predajni a začali sme počúvať a porovnávať. Čo nás zaujímalo úplne najskôr bolo porovnanie zvuku medzi komponentmi Hertz K 165 a Mac Audio APM Fire 2.16. Reproduktory Mac Audio radu APM Fire sú najpredávanejšími na našom eshope už niekoľko rokov a získali aj 3 roky po sebe ocenenie "Heureka produkt roka", ktoré dostanú najobľúbenejšie produkty jednotlivých kategórií od užívateľov Heureky. Z hľadiska zvuku v podstate nemali v danej cene okolo 60,- € konkurenciu a aj preto držíme v túto chvíľu vyše 800 párov skladom. O to väčšie prekvapenie u nás nastalo po vypočutí oboch reproduktorov. Reproduktory Hertz sú zvukovo o triedu vyššie, najmä ich výškové reproduktory produkujú veľmi prirodzený a detailný zvuk, ktorý poznáme u reproduktorov mnohonásobne drahších. Taktiež citlivosť reproduktorov je znateľne vyššia a oproti reproduktorom Mac Audio zahrajú na rovnakom zdroji Hertz K 165 hlasnejšie a s miernejším skreslením vo vyšších hlasitostiach. Podanie basov je na podobnej úrovni, každopádne reproduktory Mac Audio sú už v paneli dlho a sú rozohrané, takže tento parameter môžeme hodnotiť až po dlhšom čase. Celkovo hodnotíme reproduktory Hertz K 165 ako jednoznačne najkvalitnejšie komponentné reproduktory v cene do 80,- €, aké sme za celú históriu našej firmy mali k dispozícii na predajni. Detailne sme ich porovnali aj s reproduktormi vyššieho radu Dieci Hertz DSK 165.3, ktoré sú na trhu už niekoľko rokov. Zvuk je veľmi podobný a rozdiely v prospech radu Dieci nájdete až pri detailnom počúvaní, najmä náročnejších žánrov ako je rock alebo jazz. Je skrátka poznať, že nový rad Uno vychádza z rokov prevereného radu Dieci, ktorý bude v roku 2020 kompletne inovovaný. Prakticky podobné výsledky sme zaznamenali aj u koaxiálnych reproduktorov, ktoré zvukovo úplne vyčnievajú a prekoná aj výrazne drahšie a hojne predávané reproduktory ostatných nami dovážaných značiek. Reproduktory Uno sú pre nás veľmi príjemným prekvapením a odporúčame ich všetkým, ktorí požadujú kvalitný zvuk a nechcú príliš do nových reproduktorov investovať. Za nás jasná voľba pri výbere základných reproduktorov pre nadchádzajúce roky.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Bluetooth reproduktory
Pomaly, ale iste nastáva nová éra počúvania hudby. CD sú jasne na ústupe a trendom je bezdrôtové streamovanie hudby. Nebuďte pozadu a zažite zvuk kdekoľvek - mobilní bluetooth reproduktory sa stávajú súčasťou hudobnej scény.
Celý článok
Na čo slúži Android Auto a Apple CarPlay
Ak neviete k čomu slúžia u autorádií funkcie Apple CarPlay a Android auto a ako tieto funkcie nastaviť, dozviete sa všetko v tomto článku.
Celý článok
Porovnanie siedmych najobľúbenejších bezmechaník
Dnešná doba je taká, že už väčšina zákazníkov dá prednosť bezmechanikovému autorádiu, pred jednotkou s mechanikou.
Celý článok
Nový rad reproduktorov Mac Audio Power Star
Po dlhšej dobe značka Mac Audio prichádza na trh s novou radou reproduktorov "Power Star". Kompletné predstavenie a recenzie.
Celý článok