Môj účet

Prenosné bluetooth reproduktory

Pomaly, ale isto nastáva nová éra počúvania hudby. CD sú jasne na ústupe a trendom je bezdrôtové streamovanie hudby. Nebuďte pozadu a zažite zvuk kdekoľvek - bluetooth reproduktory sa stávajú súčasťou hudobnej scény.

Čo sú bluetooth reproduktory

Väčšina z nás dnes vlastní šikovný mobilný telefón alebo tablet. Zvuk z týchto zariadení je ale stále na veľmi nízkej úrovni kvality zvuku, ak sa bavíme o integrovaných reproduktoroch. Ak si radi nahlas a kvalitne hudbu púšťate, napr. k novému videoklipu na Youtube, zamerajte sa na prenosné bluetooth reproduktory, ktoré majú v dnešnej dobe rad užitočných funkcií, veľmi solídny výkon a prekvapivo kvalitný zvuk.

Výber konkrétneho modelu, ktorý bude spĺňať nároky užívateľov a zároveň bude veľmi dobrý aj po zvukovej stránke, môže byť niekedy náročnejší, než sa zdá. Často ide o veľkosť, možnosti napájania, výdrž batérie, možnosti pripojenia a vstupov. Najdôležitejšie zo všetkého je však samotná kvalita zvuku, ktorá sa často model od modelu výrazne líši, nehľadiac na to, či je cena vyššia alebo nižšia.

Na čo si dať pozor pri výbere bluetooth reproduktora

Prvý a zároveň najdôležitejší parameter podľa nás je kvalita zvuku. Pri výbere bluetooth reproduktorov nám ide predovšetkým o to, aby bol zvuk dynamický a čistý. S rastúcou hlasitosťou nesmie jeho kvalita príliš klesať. Smerovosť zvuku by mala byť ideálne rovnomerná, to znamená, že kvalita zvuku by mala byť pokiaľ možno rovnaká, či už sa poslucháč nachádza v akejkoľvek vzdialenosti a uhla od reproduktora samotného.

Domov, na cesty?

Reproduktory na základe typu pripojenia delíme na 3 hlavné typy

  1. domáce bezdrôtové multimediálne reproduktory
  2. prenosné bluetooth bezdrôtové reproduktory
  3. reproduktory k PC alebo notebooku

Bezdrôtové prenosné modely zvyčajne nie sú o moc väčšie ako samotný mobil. Sú ideálne na cesty, k vode alebo na dovolenku. Naproti tomu dokovacej stanice sú podstatne väčšie a ťažšie, hodia sa preto hlavne k domácemu využitiu.

Bluetooth reproduktorBezdrátový přenosný reproduktor JBL

Spotreba, výdrž, nabíjanie

Spotreba bluetooth reproduktorov je relatívne malá. V prípade, že je bluetooth reproduktor napájaný zo vstavaného akumulátora, bude vám záležať na tom, ako dlho vydrží prehrávať, než ho budete musieť dať na nabíjačku. Pri niektorých modeloch to môže byť aj viac ako 14 hodín, u iných je maximum päť hodín. Reproduktory sú napájané zo siete, alebo cez USB port pripojený do siete alebo k PC. Dokovacie zariadenia potom bývajú primárne napájané zo siete samotnej.

Možnosti pripojenia

Bluetooth reproduktory možno prepojiť prakticky s akýmkoľvek zariadením pomocou bluetooth alebo wi-fi. Niektoré modely sú vybavené aj audio vstupom (3,5 mm jack), alebo ethernetovým portom. Ak je súčasťou výbavy týchto modelov aj USB port, zvyčajne slúži na nabíjanie audio zdroja, alebo aktualizáciu softvéru, k samotnému prenosu hudby sa ho však využiť nedá. Mobilný telefón sa s reproduktorom spojí automaticky a bežný dosah bluetooth 10 metrov zabezpečí neobmedzený pohyb po miestnosti, u menších bytov aj v kúpeľni.

Multimediálne reproduktory s dokovacou stanicou pre Apple zariadenie

U dokovacích staníc je potrebné si postrážiť konektory v doku, do ktorých sa zasúvajú mobilné zariadenia od Applu. V 30 pinových a 8 pinových lightning konektoroch môžete dokovať iPhony, iPody a niekedy aj iPady. Dokovacie reproduktory zvyčajne bývajú vybavené len jedným typom konektora, niektoré modely však disponujú oboma typmi. Cez USB je k nim možné pripojiť MP3 prehrávač, flashdisk alebo externý harddisk. Niektoré novšie modely vedia ponúknuť aj možnosť bezdrôtového pripojenia, tzv. streamovanie hudby.

Bezdrátový reproduktor

Aké značky zvoliť

Bluetooth reproduktorov k šikovným telefónom a tabletom sa dnes ponúka naozaj obrovské množstvo. Kto chce investovať a nemá problém za takú "hifinu" dať 150,- € až 275,- €, môže siahnuť po renomovaných značkách, ako sú JBL, Sony, Harman Kardon alebo Pioneer. V tejto kategórii nebudete mať problém s kvalitou zvuku ani s výkonom. Ten bude úmerný vynaloženým financiám.

Rady a tipy ohľadom výkonu

V produktových katalógoch a na internete sa občas objavujú (zvyčajne so skratkou PMPO) úplne ohromujúce parametre, kedy malé reproduktory dosahujú výkonov pokojne v stovkách Wattov. S reálnou hodnotou má také číslo len málo spoločného. Ktoré údaje sú teda pravdivé? Skratka RMS („menovitý výstupný výkon") je jednotkou, ktorá nám napovie, aký je skutočný a preukázateľný výkon zosilňovača. V tomto ohľade je PMPO iba zbožným prianím marketingových kúzelníkov a predajcov, spoliehajúcich na naivitu a oblomnosť zákazníka. Ak by totiž bol vyvinutý prehrávač miniatúrnych rozmerov s tak vysokým výkonom, zrejme by išlo o svetovú senzáciu. Číselné údaje uvedené pri skratke PMPO teda ignorujte.

Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.