Môj účet

Na čo slúži aplikácia Android Auto a Apple CarPlay

Android Auto a Apple CarPlay sú platformy, ktorými je možné prepojiť chytrý telefón so systémom android a iOS s autorádiom. Vďaka tomu získate možnosť používať aplikácie mobilného telefónu na veľkej obrazovke vášho auta. Všetko je prehľadne prispôsobené displeju autorádia a ovládanie je tak veľmi prehľadné a intuitívne.

Aplikácie, ktoré môžete využiť

Pripojením mobilného telefónu získate veľa zaujímavých funkcií. Medzi tie najpoužívanejšie sa určite radí navigácia Google Maps alebo stále obľúbenejší Waze. Tie využijete predovšetkým vtedy, ak nemáte v aute žiaden navigačný systém. Navyše tieto dve aplikácie sú zvyčajne prepracovanejšie a aktuálnejšie ako továrenské navigácie. Rýchlo sa dozviete aktuálne dopravné obmedzenia a hustotu premávky alebo jednoducho zobrazíte najbližšie reštaurácie, čerpacie stanice, a pod. Aplikácie, ktoré môžete využiť je však veľa, všetky si môžete prezrieť pod nasledujúcim odkazom. Z tých najzaujímavejších vyberáme:

  • navigácie Google Maps a Waze
  • aktuálne počasie
  • hudobné aplikácie Spotify, Hudba Play, Pandora a ďalšie
  • aplikácia Skype pre bezplatné telefonovanie
  • audioknihy
  • internetové rádiá
  • posledné uskutočnené hovory
  • nadchádzajúce stretnutia z kalendára

Ako prepojiť mobilný telefón s autorádiom

Prepojenie chytrého telefónu s autorádiom je jednoduché. Aplikácia Apple CarPlay je už súčasťou systému iOS a nie je potrebné ju sťahovať. Prepojiť telefón s rádiom môžete pomocou Lightning kábla, dôležité je mať povolenú funkciu spárovanie telefónu. U mobilných telefónov s operačným systémom Android je to trošku zložitejšie. Aplikácia Android Auto nie je totiž v Českej a Slovenskej republike oficiálne podporovaná. Avšak cez neoficiálne stránky je možné stiahnuť aj českú verziu, je však nutné stiahnuť najnovšiu verziu a dodržať architektúru procesorov vášho telefónu - tu je nutné vyhľadať v popise vášho zariadenia (označené ako armeabi-v7a / arm64-v8a /
x86_64...). Pod nasledujúcim odkazom si môžete aplikáciu stiahnuť. K využívaniu aplikácie budete ešte potrebovať originálny USB kábel a vlastniť podporovaný mobilný telefón. Ak dodržíte tieto kritériá, dostanete skvelú možnosť telefón ľahko ovládať vďaka zjednodušenému rozhraniu a veľkým tlačidlám. Využiť môžete tiež Google Assistant s hlasovým ovládaním. Bohužiaľ hlasové ovládanie u Apple Car Play aj Android Auto je možné iba pomocou anglického jazyka. Kompatibilitu s mobilnými telefónmi, autorádiami a automobilmi môžete jednoducho overiť na oficiálnych stránkach Android Auto.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako na montáž autoantény?
Ak si neviete rady s výberom a montážou antény do auta, nasledujúce riadky vám pomôžu.
Celý článok
Ako zapojiť zosilňovač na originálne autorádio
Chcete zapojiť zosilňovač na továrenské autorádio, ktoré nemá RCA výstupy? Riešením je Hi/Low adaptér.
Celý článok
Ako vybrať DVR kameru do auta?
Záznamová kamera do auta - alebo čierna skrinka je užitočný pomocník pre vodiča.
Celý článok
Ako fungujú adaptéry na volant?
Ukážeme vám, ako fungujú adaptéry na volant.
Celý článok