Môj účet

Neviete ako vybrať správne reproduktory do auta? Poradíme Vám!

Správny výber reproduktorov do auta je veľmi dôležitý nielen pre úspešnú a ničím obmedzenú inštaláciu, ale aj z dôvodu spokojnosti s výsledným zvukom alebo výkonom nových reproduktorov. Typ a kvalita zvolených reproduktorov je priamo úmerná náročnosti užívateľa, jeho finančným možnostiam a záleží samozrejme aj na danom vozidle a jeho technickým predpokladom. V dnešnej dobe, kedy na našom e-shope nájdete stovky reproduktorov najrôznejších rozmerov, typov aj rôznej kvality, môže byť výber nových reproduktorov náročnou úlohou. V našom článku sa pokúsime nákup nových reproduktorov čo najviac uľahčiť a odporučiť optimálne varianty nového ozvučenia.

Rozmer reproduktorov

Najčastejšie sa nové autoreproduktory inštalujú z dôvodu nedostatočnej kvality továrenského ozvučenia. Prvým parametrom, ktorým je nevyhnutné sa zaoberať, je rozmer pôvodných originálnych reproduktorov. A ten býva veľmi rôznorodý. Vo dverách vozidiel nájdeme najčastejšie reproduktory s priemerom membrány 165 mm, zriedka potom (najmä u starších vozidiel) nájdeme aj rozmer 130 mm. Menej používaný je potom rozmer membrány 200 mm, ktorý nájdete hlavne u väčšiny vozidiel značky Audi. Je to šikovné riešenie, pretože zväčšená plocha membrány má za následok zvyčajne lepšiu dynamiku ozvučenia. Podobná situácia platí u niektorých modelov značky Ford alebo Mazda, kde sú dvere osadené aj pomerne atypickým oválnym rozmerom 5x7" alebo dokonca 6x9". Rovnaký rozmer môžete použiť aj napríklad do zadného odkladacieho plata a využiť výraznejšie basové zložky tohto typu reproduktorov. U starších vozidiel majú zase reproduktory v palubnej doske rozmer membrány 87 mm, prípadne 100 mm. V dnešnej dobe sa už tak malé reproduktory skôr nepoužívajú. Výnimku však tvoria prakticky všetky moderné vozidlá automobiliek Mercedes-Benz a BMW, ktoré používajú výhradne reproduktory s rozmerom membrány práve 100 mm. Reproduktory však majú špecifický tvar aj uchytenie a je možné ich nahradiť iba špeciálnymi OEM reproduktormi, ktoré disponujú rovnakými rozmermi aj tvarom ako majú továrenské reproduktory. Súčasťou väčšiny továrenských reproduktorov je aj väčšinou plne integrovaná plastová podložka, ktorá je pre inštaláciu nových reproduktorov nevyhnutná. Prakticky pre všetky modely vozidiel máme tieto podložky pod reproduktory k dispozícii, ktoré navyše sú schopné aj redukovať pôvodný rozmer reproduktorov na najuniverzálnejších 165 mm. Vďaka tomu môžete vyberať zo širokej škály reproduktorov a zvoliť tie najvhodnejšie pre vaše vozidlo. Aby sme vám výber čo najviac zjednodušili, vytvorili sme sety reproduktorov podľa značky auta. V tejto kategórii nájdete nami zostavené sety reproduktorov v niekoľkých cenových kategóriách do väčšiny populárnych modelov áut. Spoľahnúť sa môžete na vysokú kvalitu trhom preverených reproduktorov aj istotu, že reproduktory budú vďaka priloženým podložkám presne pasovať.

Typ reproduktorov

Možno ste si už všimli aj vo vašom vozidle, že reproduktory v predných dverách majú často oddelené výškové reproduktory, ktoré nájdete v A-stĺpiku, prípadne v palubnej doske. Stredobasové reproduktory potom nájdete obvykle v spodnej časti dverí. V zadných dverách však u niektorých vozidiel priestor pre dva reproduktory nenájdete. Ako je to možné? Je to dané odlišnou konštrukciou reproduktorov, kedy v predných dverách bývajú najčastejšie umiestnené reproduktory komponentné a v zadných dverách koaxiálne. Komponentné reproduktory sú typické tým, že sú rozdelené na jednotlivé pásma - výškové a stredobasové. Výškový reproduktor je teda oddelený od toho stredobasového a môžete ho umiestniť na vhodnejšie miesto, čo má za výsledok lepší zvukový prejav. Súčasťou väčšiny komponentných reproduktorov je externá výhybka, ktorá rozdeľuje výškové a stredobasové pásmo, u 3pásmových reproduktorov aj stredové a basové pásmo. Výhodou komponentných reproduktorov je teda predovšetkým ich vyššia kvalita zvuku oproti koaxiálnym reproduktorom a zvyčajne aj vyšší výkon. To je však vykúpenou vyššou obstarávacou cenou. Oproti tomu koaxiálne reproduktory sa vyznačujú tým, že výškový a stredobasový reproduktor je umiestnený v jednom koši. Výhodou koaxiálnych reproduktorov je jednoduchšia montáž a zvyčajne nižšia cena. Nevýhodou býva znížená kvalita reprodukovaného zvuku a často aj menší výkon a slabšia basová zložka. Konštrukcia je typická tým, že uprostred stredobasového reproduktora je umiestnený výškový reproduktor, trojpásmové koaxiálne reproduktory sa zvyčajne skladajú z basového, stredového a výškového reproduktora.

Citlivosť a impedancia reproduktorov

Ďalším veľmi dôležitým parametrom je citlivosť reproduktorov. Je udávaná v decibeloch (dB) a vyjadruje hlasitosť reproduktora pri počúvaní zo vzdialenosti jedného metra pri jednom wattu zo zosilňovača. Laicky povedané čím vyššia citlivosť, tým hlasnejšie budú reproduktory hrať. Reproduktory s vyššou citlivosťou zahrajú teda viac nahlas, než reproduktory s nižšou citlivosťou zapojené na rovnaký zosilňovač, prípadne autorádio. Pred objednávkou reproduktorov si vždy skontrolujte tiež ich impedanciu a kompatibiltu so zosilňovačom. Bežné autorádia pracujú s reproduktormi najčastejšie s impedanciou 4 alebo 3 Ohmy. Reproduktory s impedanciou 3 Ohmy majú výhodu v tom, že pri nižšej impedancii produkuje zosilňovač v rádiu vyšší výkon a reproduktory tak dokážu zahrať hlasnejšie a bez skreslenia vo vyšších hlasitostiach. Na externý zosilňovač môžete bez problémov zapojiť aj reproduktory s impedanciou 2 Ohmy. V poslednej dobe v niektorých vozidlách nájdete aj veľmi atypickú impedanciu 6 alebo 8 Ohmov, čo môže byť problém pri výmene takýchto reproduktorov. Preto je vhodné sa najprv uistiť, akú impedanciu majú reproduktory vo vašom aute. Práve citlivosť a okrajovo aj impedancia má najväčší vplyv na správny výber reproduktorov a spôsob ich zapojenia.

Reproduktory vhodné pre zapojenie na autorádio

Práve citlivosť a okrajovo aj impedancia má najväčší vplyv na správny výber reproduktorov a spôsob ich zapojenia. Ak sa chystáte nové reproduktory zapojiť na autorádio bez externého zosilňovača, je nutné pri výbere reproduktorov zohľadniť práve citlivosť a impedanciu reproduktorov. Ako sme už vyššie napísali, tak čím väčšiu citlivosť reproduktory majú, tým zahrajú viac nahlas a bez skreslenia v najvyšších hlasitostiach. Potrebujú teda k správnej reprodukcii aj nižší výkon zosilňovača, čo je bežnou realitou hlavne u továrenských hlavných jednotiek. Tie disponujú obvykle veľmi nízkym výkonom a preto je v tomto prípade potrebné vyberať naozaj starostlivo. A akými parametrami by mali teda ideálne reproduktory pre zapojenie na autorádio disponovať? Všeobecne odporúčame zvoliť reproduktory s citlivosťou minimálne nad 90 dB, ideálne však aj viac, pretože v ponuke máme aj vysoko kvalitné reproduktory s citlivosťou aj nad 93 dB, ktoré už veľmi solídne zahrajú aj na slabom továrenskom autorádiu bez nepríjemného skreslenia. Reproduktory by tiež nemali mať zbytočne vysoký výkon, všeobecne výrazne viac ako 100 W RMS. Obávať sa naopak nemusíte nižšej impedancie 3 Ohmy, ktorá je ďalším plusom reproduktorov, pretože tie k dostatočne hlasnej reprodukcii potrebujú nižší výkon. Radi by sme spomenuli situáciu, keď zákazníci zakúpia reproduktory (alebo chcú vymeniť tie, ktoré majú vo vozidle) a sú nespokojní s ich výkonom a nízkou hlasitosťou. Reproduktory nehrajú príliš nahlas a vo vyšších hlasitostiach veľmi skresľujú a "nestíhajú". Ak následne bez predchádzajúcej konzultácie zakúpia reproduktory s vyšším výkonom, výsledok je rovnaký a často skôr horšie. Na vine však obvykle nie sú samotné reproduktory, ale autorádio a jeho slabý výkon. Riešením je teda vybrať reproduktory s vyššou citlivosťou, výmena autorádia alebo montáž externého zosilňovača. Ako príklad reproduktorov vhodných pre zapojenie na autorádio uvedieme komponentné reproduktory Hertz K 165, ktoré odporúčame ako základné reproduktory pri výmene továrenských reproduktorov. Ak patríte medzi náročnejších poslucháčov, zamerajte sa na vyššiu modelovú radu Cento, konkrétne reproduktory Hertz CK 165. Práve taliansky výrobca Hertz sa zameriava na vysokú citlivosť svojich reproduktorov a aj vyššie modelové rady je možné odporučiť stále pre zapojenie bez externého zosilňovača. Z reproduktorov vyššej triedy by sme rádio spomenuli ešte komponentné reproduktory Morel Maximus 602, ktoré sa pýšia extrémnou citlivosťou 94 dB a vysoko kvalitným zvukom. Tieto reproduktory však patria v danej cenovej kategórii skôr k ojedinelej výnimke a ak uvažujete o drahších reproduktoroch, bude obvykle nevyhnutná inštalácia zosilňovača.

Zapojenie reproduktorov na zosilňovač

Ak však uprednostňujete vysoký výkon ozvučenia, minimálne skreslenie a naopak maximálnu kvalitu reprodukcie, nevyhnete sa inštalácii externého zosilňovača. Práve zosilňovač je ďalší komponent, ktorý výrazne ovplyvňuje kvalitu reproduktorov. Nezáleží teda iba na výkonu zosilňovača, ale aj na jeho kvalite a technickej vyspelosti komponentov, ktoré ovplyvňujú výsledný zvuk. V dnešnej dobe existujú aj digitálne zosilňovače veľmi malých rozmerov, ktoré skryjete prakticky kamkoľvek a poslúžia ako ideálny prostriedok pre zvýšenie výkonu aj kvality reproduktorov. So stúpajúcou náročnosťou na kvalitu zvuku reproduktorov priamo úmerne rastie aj kvalita zosilňovačov aj jeho cena, preto je vhodné tieto dôležité komponenty dôkladne zladiť. Na zosilňovač môžete zapojiť väčšinu dnešných reproduktorov, iba u tých vyložene základných, to postráda zmysel. Pre pripojenie na zosilňovač sú teda určené zvyčajne reproduktory, ktoré nájdete v cenovej kategórii nad 75 Eur a disponujú minimálnym výkonom aspoň 60 W RMS. Ak chcete z vašich nových reproduktorov dostať maximum toho, čoho sú schopné, odporúčame zakúpiť zosilňovač s integrovaným DSP procesorom, prípadne k zosilňovaču DSP procesor dokúpiť. Vďaka procesoru získate absolútnu kontrolu nad ozvučením vozidla, ktoré môžete dokonale prispôsobiť podľa svojich požiadaviek. Na DSP procesoru môžete presne nastaviť výhybky, časovú frekvenciu, fázy, strmosť aj detailný ekvalizér. Zaujímavosťou je, že aj lacnejšie reproduktory sú schopné vďaka nastavenému DSP výsledným zvukovým prejavom výrazne prekonať aj niekoľkonásobne drahšie reproduktory, ktoré by boli zapojené iba na zosilňovači bez DSP.

Nezabúdajte na tlmenie dverí

Pri výmene reproduktorov vždy odporúčame dôkladné vytlmenie dverí. Ani tie najkvalitnejšie reproduktory bez tlmenia dverí nepredvedie naplno svoje schopnosti a navyše sa pravdepodobne budete stretávať aj s vŕzganím plastov a rezonanciami spôsobenými prevádzkou reproduktorov. A ako také tlmenie dverí funguje? Najskôr aplikujeme antivibračný materiál na vonkajší plech dverí, čím tenký plech dverí spevníme a zamedzíme vibráciám tejto oblasti. Následne ako druhú vrstvu aplikujeme iba za reproduktor akustický materiál Comfortmat Tsunami. Ten zaistí absorpciu stojatého vlnenia za reproduktorom, čo má za následok zlepšenie zvuku stredobasových reproduktorov. Následne aplikujeme opäť antivibračný materiál na vnútorný plech dverí. Práve táto vrstva je u väčšiny vozidiel kľúčová, pretože vyplní otvory vo dverách a spevní túto zvyčajne veľmi reliéfnu časť dverí. Vďaka tomu sa vytvorí reproduktorom uzavretá ozvučnica a dôjde najmä na zvýraznenie basovej zložky stredobasových reproduktorov. Vedľajším efektom je minimalizácia vibrácií a najrôznejších zvukov, ktoré by mohli rušiť hudobný zážitok vo vozidle. Odporúčame aj odhlučnenie plastových výplní dverí materiálom, ktorý absorbuje hluk a zamedzí vŕzganiu plastového čalúnenia. V našom článku ako vytlmiť dvere sa dozviete všetky informácie nielen o tlmení, ale aj o odhlučnení dverí vozidiel.

Stále váhate s výberom? Zastavte sa k nám na predajňu!

Ak si stále nie ste výberom istí alebo máte záujem o počúvanie reproduktorov, zastavte sa na našu brnenskú predajňu. Súčasťou našej predajne je aj aktívny demopanel s 68 pármi reproduktorov a z toho 28 párov najpredávanejších komponentných reproduktorov s priemerom 165 mm. Výhodou nášho demopanelu je možnosť počúvania mnohých reproduktorov na rovnakom zdroji a vďaka možnosti rýchleho prepínania medzi jednotlivými reproduktormi aj ich priame porovnanie. Rozdiel v kvalite zvuku aj citlivosti reproduktorov je ihneď spoznať a pre zákazníka je pomerne ľahké vybrať reproduktory, ktoré sú mu zvukovo najbližšie. Samozrejme demopanel nie je auto a rozhodujúce je, ako reproduktory zahrajú v aute. Máme v ponuke aj reproduktory, ktoré v našom demopanelu zahrajú podstatne horšie než priamo v aute a je to predovšetkým vďaka litráži dverí, ktorá je iná ako v paneli. Navyše každý reproduktor potrebuje k ideálnemu zvuku iné podmienky, ale k tomu sú už naši predajcovia vyškolení a na základe skúseností s montážami sú schopní odporučiť vhodné reproduktory. Vo väčšine prípadoch je však demopanel veľmi prínosný pre porovnanie kvality reproduktorov. Pre výber vhodných reproduktorov nás môžete kontaktovať aj telefonicky na telefónnom čísle +420 607 38 38 38 alebo jednoducho napíšte na e-mail info@ahifi.sk. Naši predajcovia sa vám vždy budú s ochotou venovať a odporučia optimálne reproduktory do auta podľa vašich konkrétnych prianí a požiadaviek.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Súvisiace produkty

Hertz DCX 690.3Reproduktory Hertz DCX 690.3TipRýchly náhľad (11 hodnotení)koaxiálne reproduktory, 6 x 9", 90 W RMS, 4 Ω, 93 dB (2,83 V/1 m), montážna hĺbka 77 mm99,90 EURSkladomHertz CK 165 Doprava zadarmoReproduktory Hertz CK 165TipRýchly náhľad (91 hodnotení)komponentné reproduktory, Ø 165 mm, 95 W RMS, 4 Ω, 93 dB (2,83 V/1m), montážna hĺbka 62,5 mm159,90 EURSkladomHertz MPK 165.3 PRO Doprava zadarmoReproduktory Hertz MPK 165.3 PRORýchly náhľad (1 hodnotenie)komponentné reproduktory, Ø 165 mm, 110 W RMS, 4 Ω, 92 dB (2,83V/1m)309,90 EURSkladomHertz CX 165 Doprava zadarmoReproduktory Hertz CX 165TipRýchly náhľad (31 hodnotení)koaxiálne reproduktory, Ø 165 mm, 70 W RMS, 4 Ω, 93 dB (2,83V/1m), montážna hĺbka 62,5 mm109,90 EURSkladomHertz CX 130Reproduktory Hertz CX 130TipRýchly náhľad (12 hodnotení)koaxiálne reproduktory, Ø 130 mm, 50 W RMS, 4 Ω, 92,5 dB (2,83V/1m), montážna hĺbka 49,5 mm99,90 EURSkladomSTEG BZ40AII Doprava zadarmoKomponentné reproduktory STEG BZ40AIITipRýchly náhľad (2 hodnotenia)komponentné reproduktory, Ø 100 mm, 50 W RMS, 4 Ω, 91 dB (2,83 V/1 m), montážna hĺbka 42 mm230,00 EURSkladomHertz K 165Reproduktory Hertz K 165TipRýchly náhľad (100 hodnotení)komponentné reproduktory, Ø 165 mm, 75 W RMS, 4 Ω, 93,5 dB (2,83 V/1m), montážna hĺbka 63 mm69,90 EURSkladomAudison APK 165 Doprava zadarmoReproduktory Audison APK 165Rýchly náhľad (3 hodnotenia)komponentné reproduktory, Ø 165 mm, 100 W RMS, 4 Ω, 93,5 dB (2,83 V/1m), montážna hĺbka 56 mm179,90 EURSkladomAudison APX 4Reproduktory Audison APX 4Rýchly náhľad (2 hodnotenia)koaxiálne reproduktory, Ø 100 mm, 40 W RMS, 4 Ω, 91 dB (2,83 V/1m), montážna hĺbka 41 mm89,90 EUR1 až 4 týždneGladen M 165 G2 Doprava zadarmoReproduktory do auta Gladen M 165 G2TipRýchly náhľad (79 hodnotení)komponentné reproduktory, Ø 165 mm, 85 W RMS, 3 Ω, 92 dB (2,83V/1m), montážna hĺbka 64,5 mm159,00 EURSkladomAudison APBMW K4E Doprava zadarmoReproduktory pre BMW Audison APBMW K4ETipRýchly náhľad (3 hodnotenia)komponentné reproduktory, Ø 100 mm, 50 W RMS, 4 Ω, 89 dB (2,83V/1m)239,90 EURSkladom

Podobné články

Nové hi-end reproduktory Morel pod lupou
Po dlhej dobe čakania sme konečne naskladnili všetky novinky izraelského výrobcu hi-end ozvučenia a spísali sme prvé dojmy o najzaujímavejších modeloch.
Celý článok
Comfortmat Premium Dark v minirecenzii
Pozreli sme sa detailnejšie na obľúbený antivibračný materiál Comfortmat z prémiového radu Dark, ktorý vyniká vysokou účinnosťou a extrémne nízkou hmotnosťou. Viac v našom článku.
Celý článok
Recenzia reproduktorov Hertz Cento CK 165
Prečítajte si našu rozsiahlu recenziu reproduktorov Hertz CK 165, kde sa dozviete všetky informácie o týchto skvelých reproduktoroch.
Celý článok
Recenzia reproduktorov Hertz základného radu Uno
Predstavujeme nový základný modelový rad UNO obľúbeného talianskeho výrobcu Hertz, ktorý vás veľmi prekvapí svojím zvukom i spracovaním.
Celý článok