Môj účet

Hertz CK 165: nový kráľ medzi reproduktormi strednej triedy

Najpredávanejšie reproduktory do auta nájdete v cenovej kategórii do 149,- € a má to svoje logické dôvody. Jedným z nich je cena, ktorú sú zákazníci ochotní zaplatiť za vylepšenie ozvučenia ich vozidiel a samozrejme tiež kvalita zvuku reproduktorov. Práve v danej cenovej kategórii už možno zakúpiť zvukovo zaujímavé reproduktory a tu už niekoľko rokov kraľujú nemecké komponenty Gladen M 165 V2. Doteraz sme v našej ponuke a tejto cenovej kategórii nenarazili na iný produkt, ktorý by sa im zvukom vyrovnal, alebo dokonca predčil. Začiatkom roka 2019 však uzreli svetlo sveta komponentné reproduktory Hertz CK 165, ktoré majú potenciál zmeniť existujúce štandardy. Každopádne nepredbiehajme a predstavme si tieto reproduktory nového modelového radu Cento.

Predstavenie nového modelového radu Hertz Cento

Reproduktory talianskeho výrobcu Hertz sú rozdelené do štyroch logicky odstupňovaných modelových radov, konkrétne Uno, Dieci, Cento a Mille. Cento a Mille majú ešte "podradu" Cento Pro a Mille Pro, v ktorej sa nachádzajú mierne vylepšené produkty. Spomínanú logiku pravdepodobne ihneď pochopíte, ak si preložíte jednotlivé názvy do slovenčiny. V preklade teda ide o rad Jeden, Desať, Sto a Tisíc a je preto pochopiteľné, že rad Mille je najvyšší. Modelový rad Cento je teda druhou najvyššou a zahŕňa nielen reproduktory, ale aj subwoofery. Ak sa pozrieme do nedávnej histórie, tak rad Cento nahrádza po niekoľkých rokoch veľmi úspešnú modelovú radu Energy. Reproduktory série Cento sú určené predovšetkým mladším nadšencom hudby, ktorí očakávajú veľmi kvalitný zvuk aj pri vysokej hlasitosti a špičkový dizajn a spracovanie. Medzi reproduktory nájdete všetky najpoužívanejšie rozmery koaxiálnych reproduktorov, konkrétne 100 mm, 130 mm, 165 mm, 5 x 7", 6 x 9", ďalej komponentné reproduktory s rozmermi 130 mm a 165 mm a tiež samostatné výškové a stredobasové reproduktory. Subwoofery môžete vyberať v rozmeroch 250 mm a 300 mm a to v impedancii 4 alebo 2 Ohmy. Do radu Cento spadajú aj produkty Cento Pro, ktoré disponujú vyšším výkonom, vylepšeným zvukom a mierne pozmeneným designom. Modelový rad Cento sa neustále vyvíja a pravidelne sú do ponuky zaraďované viacero noviniek. Aj v čase písania tohto článku vieme o niekoľkých nových reproduktoroch aj subwooferov, ktoré budú už čoskoro dostupné na našej predajni a e-shope. V Taliansku skrátka "nezaspali na vavrínoch" a dá sa povedať, že neustále na niečom pracujú. Kompletný modelový rad Cento, vrátane Cento Pro, vidíte na nasledujúcom obrázku.

Design a použité materiály 

Ak by sme mali vyzdvihnúť niečo na začiatok, tak to je práve dizajn a spracovanie reproduktorov, ktoré sú na svoju cenovú kategóriu nadštandardné. Ihneď po vybalení si všimnete krásnej membrány stredobasového reproduktora, ktorá je z materiálu SPP-M (Semi Pressed Paper-Mica). Ide teda o lisovanú papierovú membránu s vrstvou sľudového prachu. Práve do výskumu ideálneho materiálu pre stredobasové reproduktory investovali výskumníci z Hertz veľa času. Zvolený materiál zachováva prirodzený zvuk papierovej membrány a sľuda zlepšuje jej tuhosť. Výsledkom nie je len skvelý dizajn, ale najmä excelentná rovnováha medzí ľahkosťou a pevnosťou. Trojramenný, kompaktný kôš vo svetle sivej metalickej farbe je kombinovaný s gumovým krytom ferritového magnetu, čo má za následok úplné tlmenie rušivých vibrácií. Ako celok pôsobia reproduktory až perfektne zladené a s veľmi jednotným dizajnom. Na čelnej strane reproduktora nájdete ešte logo výrobcu z lešteného hliníka. Výškové reproduktory vás ihneď zaujmú krásnu mriežkou v tvare medového plástu a lešteným logom. Kalota s priemerom 26 mm je vyrobená z materiálu Tetolon®. Všeobecne sa považuje za najvhodnejší materiál pre výškové reproduktory hodvábu. V Hertz a Audison idú, ako je u nich zvykom, svojou vlastnou cestou a vytvorili materiál, ktorý je mixom hodvábu a bavlny. Z oboch prírodných materiálov si vzali najlepšie vlastnosti, pridali impregnáciu z prírodnej živice a tak vznikol Tetolon®. Práve zmienená živica umožňuje nižšie skreslenie a lepší rozptyl vo vysokofrekvenčnom rozsahu, hodváb s bavlnou zase zaistia naturálny a príjemný zvuk. Toľko k tejto kapitole a teraz sa poďme pozrieť, čo nájdete v krabici.

Obsah balenia a inštalácia

Dizajnovo veľmi podarený obal v kombinácii čiernej a oranžovej farby zobrazuje fotku reproduktorov, základný popis, parametre aj použité materiály a technológie. Vnútri sa ukrýva pevná krabica, ktorá perfektne chráni reproduktory a príslušenstvo pred poškodením pri nešetrnom zaobchádzaní. Nie, že by sa to stávalo často, ale všetci vieme, ako niektorí kuriéri s balíkmi zaobchádzajú. V krabici nájdete stredobasové reproduktory Hertz C 165, výškové reproduktory Hertz C 26, frekvenčné výhybky, dizajnové mriežky reproduktorov s logom značky Hertz, montážne príslušenstvo a návod. Zaujal nás práve návod na použitie, ktorý je spracovaný na kvalitnom kriedovom papieri a nájdete tu aj informácie a pokyny na inštaláciu v češtine. Síce by to mal byť štandard, ale realita je snáď u všetkých výrobcov úplne iná. Vrátime sa k frekvenčným výhybkám, ktoré sú dizajnovo veľmi pekne spracované a lakované sivou metalízou. Prijateľné rozmery 100 x 75 x 33 mm umožňujú bezproblémovú inštaláciu do všetkých typov vozidiel. Na výhybkách môžete nastaviť úrovne výškového reproduktora a to na 0 dB a + 3dB. Zaujímavé je, že z výroby je nastavené práve + 3 dB, čo nie je ideálne a výškové reproduktory hrajú na náš vkus príliš nahlas. Pri väčšine našich montáží nastavujeme preto hodnotu 0 dB a to odporúčame aj všetkým zákazníkom. V montážnom príslušenstve nájdete ešte skrutky, ktoré môžete využiť na inštaláciu, ďalej plechové držiaky pre montáž výškových reproduktorov a tiež domčeky pre výškové reproduktory. Tie využijete, ak budete chcieť inštalovať výškové reproduktory napríklad na palubnú dosku. Všeobecne sú výškové reproduktory pomerne malých rozmerov a ešte sa nám nestalo, aby nešli bez problémov namontovať do originálneho umiestnenia v automobile. V balení nenájdete žiadne káble, tie je potrebné dokúpiť. Stredobasové reproduktory následne pripojíte pomocou fast-on konektorov, kvalitný a pevný terminál je umiestnený na boku koša reproduktora.

Ako sme reproduktory Hertz CK 165 testovali

Prvotný test sme vykonali na našej brnenskej predajni, kde máme aktívny demopanel s 68 pármi reproduktorov a z toho 28 párov komponentných o priemere 165 mm. Tie nás pre testovanie samozrejme zaujímajú najviac, pretože ide o totožný rozmer ako u reproduktorov Hertz CK 165. Výhodou nášho demopanelu je možnosť počúvania mnohých reproduktorov na rovnakom zdroji a vďaka možnosti rýchleho prepínania medzi jednotlivými reproduktormi aj ich priame porovnanie. Rozdiel v kvalite zvuku aj citlivosti reproduktorov je ihneď spoznať a pre zákazníka je pomerne ľahké vybrať reproduktory, ktoré sú mu zvukovo najbližšie. Samozrejme demopanel nie je auto a rozhodujúce je, ako reproduktory zahrajú v aute. Máme v ponuke aj reproduktory, ktoré v našom demopaneli zahrajú podstatne horšie než priamo v aute a je to predovšetkým vďaka litráže dverí, ktorá je iná ako v paneli. Navyše každý reproduktor potrebuje k ideálnemu zvuku iné podmienky, ale k tomu sú už naši predajcovia vyškolení a na základe skúseností s montážami sú schopní odporučiť vhodné reproduktory. Vo väčšine prípadoch je však demopanel veľmi prínosný pre porovnanie kvality reproduktorov. Hertz CK 165 sme teda nainštalovali a boli sme zvedaví na priame porovnanie s reproduktormi podobnej, ale aj inej cenovej kategórie. V prvom rade nás veľmi prekvapila citlivosť reproduktorov, ktorá je jednoducho povedané extrémna. Žiadne reproduktory z nášho panela nezahrali tak hlasno a niektoré pri porovnaní pôsobili až komicky, hoci sa pýšia papierovo vysokou citlivosťou. Najviac nás zaujímalo porovnanie s našimi najpredávanejšími reproduktormi Gladen M 165 V2, ktoré majú podobnú cenovku a všeobecne sú považované za jedny z najkvalitnejších reproduktorov na trhu v danej cene do 149,- €. Hoci Gladeny disponujú citlivosťou "iba" 90,74 dB, vďaka zníženej impedancie na 3 Ohmy, ktorá znamená schopnosť využiť vyššieho výkonu zdroja, sú reproduktory schopné zahrať veľmi obstojne aj pri zapojení na rádio bez externého zosilňovača. Avšak v tomto ohľade víťazí Hertz a reálna citlivosť 93dB naznačuje, že CK 165 budú ideálnou voľbou pre zapojenie na autorádio a to aj na továrenské, ktoré všeobecne disponuje nižším výkonom. Ihneď nás zaujal a predovšetkým aj prekvapil zvuk reproduktorov, ktorý na prvý posluch mierne predčí Gladeny aj drahšie komponenty z našej ponuky. Zaujali nás predovšetkým výškové reproduktory, ktoré produkujú veľmi prirodzený zvuk naprieč všetkými žánrami a poradí si aj s náročnejšou rockovou hudbou. Celkovo zvuk reproduktorov pôsobí oproti Gladenom vyváženejším a neutrálnejším dojmom v celom frekvenčnom pásme a to aj vďaka nižšie nastavenej deliacej frekvencie. Celkové zhodnotenie reproduktorov rozoberieme v ďalšej časti recenzie, kedy sme reproduktory nainštalovali do auta.

Príprava na inštaláciu reproduktorov v aute

Zvuk reproduktorov v paneli je jedna vec, dôležitejšie však je, ako sú reproduktory schopné zahrať vo svojom prirodzenom prostredí, teda vo vozidle. Aby sme reproduktory ideálne otestovali a posúdili ich zvuk so všetkými plusmi a mínusmi, bolo by najvhodnejšie ich zapojiť na kvalitné aftermarket autorádio a externý zosilňovač. Nám ale primárne ide o zhodnotenie schopností reproduktora v najčastejších podmienkach inštalácie. Reproduktory sme teda chceli otestovať predovšetkým v situácii, kedy ako zdroj hudby bude továrenské alebo aftermarket autorádio. Najčastejšie zákazníci požadujú práve výmenu reproduktorov pri zachovaní továrenského autorádiá, zosilňovač inštalujeme prevažne na drahšie reproduktory s vyšším výkonom. Pre testovanie sme zvolili vozidlo Seat Leon, v ktorého výbave bolo továrenské autorádio a základné ozvučenie. V prvom rade sme dôkladne vytlmili dvere vozidla, kde sme spevnili vonkajší aj vnútorný plech dverí materiálom Profidamp Alubutyl 18 a za reproduktor sme aplikovali materiál Gladen Aero Wave. Tento materiál absorbuje stojaté vlny, ktoré sa šíria za reproduktorom a napomáha vytvoreniu čo najlepších podmienok pre zvuk reproduktor vo dverách. Aplikácia tlmiacich materiálov má teda za následok zlepšenie basovej zložky aj všeobecne zvuku stredobasových reproduktorov, zamedzí tiež vibráciám, nežiadúcim zvukom aj napríklad akustickému skratu. Tlmenie odporúčame vykonať pri každej výmene reproduktorov, len tak z nich dostanete maximum toho, čo vie ponúknuť.

Počúvanie vo vozidle Seat Leon

Na počúvanie sme si na začiatok vybrali menej náročnú hudbu v podobe nemeckého majstra tranca music Paul Van Dyka. Keďže väčšina trackov rovno začína výraznými beaty, mohli sme hneď na začiatku hodnotiť schopnosť prednesu najnižších frekvencií reproduktorov. A reproduktory Hertz CK 165 nesklamali. Basy sú úderné, hlboké a s prekvapivou presnosťou aj pri najvyšších hlasitostiach. Tam síce zaznamenáte mierne obmedzenie vo výkone továrenského rádia, však celkovo hodnotíme basovú zložku s nadšením. Vokály zvládajú reproduktory na svoju cenovú kategóriu excelentne, prekvapí výkon výškových reproduktorov aj ich naturálny, nevtieravý zvuk. Ako sme už napísali vyššie, odporúčame nastaviť úroveň výškových reproduktorov na výhybke na pozíciu 0, z výroby je nastavené + 3 dB a podľa nášho názoru je to jednoducho príliš. Výšky sú už zbytočne hlasné. Ale čo človek, to názor, môžete pri inštalácii vyskúšať oboje. Čo sa týka citlivosti reproduktorov, tak sa naše predpoklady naplnili na 100%. Aj napriek veľmi malý výkon továrenského autorádiá reproduktory hrajú jednoducho skvele. Dostatočne nahlas, s minimálnym skreslením a v daných podmienkach nadštandardnou dynamikou. A to nie sú reproduktory rozohrané, po niekoľkých hodinách hrania predvedú podstatne viac! Eufóriu sa snažíme utlmiť, pretože cédečko vyberáme a volíme náročnejšiu hudbu, konkrétne Roling Stones a skladbu Anybody Seen My Baby. Predsa len na rockovej hudbe sa takmer vždy prejaví nedostatky každého reproduktora. Po počiatočnom nástupe však narastá pozitívna nálada, rockové beaty zvládajú reproduktory na výbornú. Pri tejto skladbe sa začína prejavovať nezvyklá deliaca frekvencia reproduktorov a to 2,5 kHz. To býva pravidlom skôr u mnohonásobne drahších reproduktorov, ale talianski vývojári pravdepodobne vedia čo robia, pretože táto deliaca frekvencia reproduktorom vyložene sedí. Výškové reproduktory z prírodného materiálu Tetolon® zvládajú aj pri vyšších hlasitostiach nízke frekvencie a stredobas toto nastavenie tiež kvituje. Výsledkom je vyvážený zvuk s príjemnou farbou vokálov, bez zlievania jednotlivých nástrojov a s intenzívnou basovou zložkou. Predsa len ma zaujímalo, ako zahrajú reproduktory na kvalitnejšom autorádiu a preto sme miesto továrenskej hlavnej jednotky zapojili špičkové autorádio Pioneer DEH-80PRS. Po počiatočnom nastavení, ktoré mimochodom umožňuje aj veľmi detailný ekvalizér aj časová korekcia, sme sa pustili do počúvania rovnakých skladieb. Ako sa dalo predpokladať, tak nové autorádio reproduktory veľmi oživilo, zlepšila sa kvalita zvuku aj čistota a nižšie skreslenie pri vysokých hlasitostiach. Skrátka je to o niečom inom. Na rad prichádza Justin Timberlake a skladba Man Of The Woods z rovnomenného albumu. Tu sa ešte viac prejavuje potenciál reproduktorov a Justin im vyložene sedí. Výraznejšie výšky, hlboké spodné frekvencie a originálny Justinov hlas. Chvíľu som dokonca podozrieval kolegov, či niekam nenamontovali subwoofer. Jednoducho ideálna, pekná kombinácia. Tak ako uvádzajú priamo v značke Hertz - reproduktory radu Cento sú vytvorené pre mladých nadšencov hudby, ktorí očakávajú od svojich nových reproduktorov skvelý zvuk, vysoký výkon a perfektné spracovanie. Medzi mladých sa už nepočítam, ale s týmto tvrdením na 100% súhlasím. Hertz CK 165 sú momentálne za cenu 147,90 € najkomplexnejšími reproduktormi, aké u nás môžete zakúpiť. Majú skvelý zvuk, vysokú citlivosť a s tým súvisiacu schopnosť veľmi dobre zahrať aj na továrenských rádiách a zároveň dostatočný výkon v prípade pripojenia na zosilňovač. Na našej montážnej dielni už prakticky v danej cene nemontujeme iné reproduktory, pretože drvivá väčšina zákazníkov si vyberie na základe počúvania v našom demopaneli práve Hertz CK 165.

Záverečné zhodnotenie reproduktorov Hertz CK 165

Čakali sme, že to jedného dňa príde. Ale nemysleli sme si, že to bude tak skoro. Počas dlhých šiestich rokov boli reproduktory Gladen M 165 V2 jednoznačne najkvalitnejšie reproduktory z našej ponuky v cene do 139,- €. Boli aj najpredávanejšími reproduktormi na našej brnenskej predajni a najviac montované reproduktory v našich montážach. Za už spomenutých šesť rokov sme predali cez 2500 párov týchto reproduktorov a o ich kvalitách hovorí aj veľa pozitívnych recenzií. Ale v dnešnom svete plnom moderných technológií je nutné ísť s dobou, inovovať a maximálne sa prispôsobiť novým trendom. Všetko sa rýchlo posúva dopredu a výnimkou nie sú ani reproduktory. V Gladenu mierne povedané zaspali, kdežto vývojári v Hertz tvrdo pracovali na nových reproduktoroch radu Cento. A výsledok sa dostavil. Doterajší kráľ z Nemecka je zvrhnutý a nastupuje nový. Kvalitnejší, modernejší, krajší. Hertz CK 165.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.