Môj účet

Keramická ochrana laku u nového auta

V prípade, že si kupujete nové auto a chcete jeho exteriér čo najlepšie okamžite ochrániť, pripravili sme pre vás návod, ako aplikovať keramickú ochranu laku auta, kolies a skiel. Tento návod platí pre novo zakúpené autá. U starších vozidiel je potrebné urobiť prípravu - dekontamináciu laku od vzdušnej hrdze, od téru, opraviť defekty v laku strojovou leštičkou a pod. Všetko si ukážeme na vozidle Volkswagen Golf VII facelift MY 2018.

1. Auto dôkladne umyjeme

Väčšina nových áut sa k predajcovi dostane čiastočne, alebo úplne zabalené v špeciálnej fólii. Každé auto tak dealer nových vozidiel musí nachystať a pripraviť na odovzdanie zákazníkovi. Niekedy sa stane, že servis postupuje nešetrne, a preto aj u nových áut môžete nájsť škrabance. Ak tomu chcete predísť, zažiadajte si o odovzdanie vozidla vrátane všetkých prepravných fólií, ty si strhnite doma sami a vozidlo si pre istotu tiež sami umyte. Akonáhle máte auto doma, strhnite fólie, ak to už neurobil niekto pred vami, a auto dôkladne umyte kvalitným autošampónom bez vosku. Tip na pH neutrálny autošampón je napr. Dodo Juice Born To Be Mild. Používajte šetrnú umývaciu rukavicu, napr. prírodnú rukavicu Bilt Hamber.

Mytí auta mycí rukavicí

2. Vysušenie karosérie

Po dôslednom umytí auta použite sušiaci uterák a auto vysušte. Tipom na kvalitný cenovo dostupný uterák je Dodo Juice Double Touch Drying Towel. Uterák pokiaľ možno neťahajte po karosérii, ale postupne ho pokladajte a rukou jemne tlačte na uterák tak, aby uterák nasával všetku vodu. Uterák niekoľkokrát obracajte, ak je sušiaca strana už príliš mokrá. Dajte si záležať aj v priestore zádveria, u hrdla nádrže, u zrkadiel, u 5. dverí a všade tam, kde sa drží skrytá voda, ktorá následne môže vytekať a komplikovať ďalší krok - vyčistenie laku.

Sušení karoserie sušícím ručníkem

3. Kompletné vyčistenie laku

Po vysušení karosérie si pomocou LED svietidla (v ideálnom prípade), niekedy postačí aj LED svetlo v mobilnom telefóne, prejdite stav laku. Nemali by ste nájsť žiadne hlboké škrabance, ideálne ani vlasové škrábančeky. Ak tam niečo objavíte, použite brúsnu pastu Dodo Juice Lime Prime Lite a daný úsek vyleštite ručne alebo strojovou leštičkou. Po inšpekcii stavu laku prichádza na rad už spomínané vyčistenie laku. Nové auto často býva pokryté špeciálnou vrstvou prepravného vosku, ktorý ale vydrží len pár týždňov a je potrebné ho odstrániť a nachystať lak k naneseniu keramickej ochrany. Pre kvalitné vyčistenie laku použite čistič laku Dodo Juice Lime Prime (250 ml), ktorý vám bohato vystačí na viac ako 5 áut. Je skvelý na odstránenie starých voskov a prípravu laku pred voskovaním alebo nanesením keramického povlaku. Pri čistení laku postupujte tak, že si nanesiete na mikrovláknový aplikátor Dodo Juice Blue Roo Polish Applicator trošku čističa a krúživými pohybmi vozidlo čistíte. Vždy to robte po častiach (nikdy nie celé auto naraz), napr. dvere a potom čistič vyleštite mikrovláknovou utierkou s krátkym vláknom. Odporúčame napríklad mikrovláknovou utierku Dodo Juice Basics Of Bling Buffing and Polishing Cloth. Týmto spôsobom vyčistite celé auto vrátane diskov kolies. Nakoniec použite mikrovláknovú utierku s dlhším vláknom a celé auto pre 100% výsledok znovu kontrolne doleštite. Môžete použiť utierku Dodo Juice Fantastic Fur Buffing Cloth.

Čištění laku karoserie

4. Aplikácia nano keramickej ochrany

Dnes sa o tom veľa hovorí - tzv. "keramika". Často sa stretávame s názorom, že si nemôžete keramiku naniesť v domácich podmienkach a musíte to zveriť odborníkom. Nie je to tak ale úplne pravda, poďme si to ukázať. Vysušené a dôkladne vyčistené auto je základ. Ak ste auto dobre vyčistili spoznáte tak, že prstom prejdete po karosérii, prst by sa vám mal zasekávať a vydávať taký zvuk, ako keď si napr. doma umyjete tanier po jedle. Také zaskřípání, to je známka toho, že je lak čistý a odmastený a pripravený na aplikáciu ochrany laku. Použijeme špičkovú nanokeramiku s obsahom kremíka SiO2 Dodo Juice Infinity Paint Sealant 30 ml, ktorá bohato vystačí aj na väčšie auto (napr. BMW 7. radu) - 2 vrstvy. V ponuke máme aj väčšie balenia 50 ml, to vystačí na 4 vrstvy pri strednej veľkosti auta (napr. typu Volkswagen Golf). Poďme si ale ukázať, ako sa keramika na auto aplikuje. Je to veľmi jednoduché, stačí dodržať 2 základné princípy: čas tvrdnutia a nanášanie do štvorca. Vezmite aplikačnú sadu Carbon Collective Applikation Kit, nakvapkajte na aplikátor pár kvapiek prípravku a pohybmi smerom hore-dole, následne doľava-doprava aplikujte na časť karosérie, napr. 1/4 kapoty alebo 1/2 dverí. Podľa teplotných podmienok a vlhkosti nechajte keramiku 1 - 5 minút schnúť a následne vyleštite mikrovláknovou utierkou. Takto urobte celé vozidlo - pozor nech nezasiahnete do okien alebo do gumových častí, odporúčame ich prípadne oblepiť. Auto po aplikácii keramickej ochrany laku nesmie dôjsť k styku s vodou po dobu 24 hodín. Po 3 dňoch je keramický povlak vytvrdený a pripravený váš lak ochrániť proti soli, vzdušnej hrdze, vtáčiemu trusu a drobným škrabancom. Ak sa časom nejaké škrabance objavia, ide o poškriabanú keramickú vrstvu, nemusí to byť hneď poškriabaný lak. Pri práci s keramickou ochranou laku vždy používajte ochranné rukavice!

5. Nanesenie tekutých stieračov

Lak auta je ochránený, teraz je na rade aplikácia tekutých stieračov. Výhľad z auta je z pohľadu bezpečnosti predsa len to najdôležitejšie. Zákazník - citujeme: "Ja som aplikoval tekuté stierače na celé auto, a to vrátane spätných zrkadiel. Výrazne menej sa potom zrkadlá a sklá špinia a pozorujem tu aj takú zvláštnu samočistiacu schopnosť keď prší alebo sneží." Návod na použitie tekutých stieračov je u nového auta jednoduchý. Všetky okná dôsledne vyčistite pomocou čističa okien Dodo Juice Clearly Menthol, na penový aplikátor naneste Dodo Juice Glass Sealant, ktorý aplikujte na okno v rozmere cca 40 x 40 cm a následne zotrite mikrovláknovou utierkou. Pokiaľ chcete znásobiť účinnosť a výdrž tekutých stieračov, aplikujte dvakrát, ale medzi aplikáciou dodržujte aspoň 3 hodinovú medzeru. Spotreba na celé auto, ako je napr. Volkswagen Golf VII, je pri 2 vrstvách na celé auto zhruba 15 ml.

Tekuté stěrače

6. Ochrana diskov kolies, nanesenie keramickej ochrany na alu kolies

Kolesá dostávajú najviac "zabrať", a preto je dobré je hneď zo začiatku ochrániť a aplikovať na ne tiež keramickú vrstvu. Tu ale použijeme špeciálnu keramickú ochranu určenú na disky, pretože tu dochádza k oveľa väčším teplotným rozdielom. Dodo Juice Supernatural Whel Sealant Kit 30 ml vám vystačí na veľa diskov, tipujeme na 5 - 7 sád kolies. Pred aplikáciou keramickej vrstvy na kolesá, vyčistíme disky kolies čističom laku rovnako, ako sme si ukázali v 3. kroku. Aplikujte na 1 koleso a následne zotrite, opäť sa vyvarujte styku s vodou po dobu 24 hodín.

Aplikace keramické ochrany kol

7. Zhrnutie, časová náročnosť a cena

Celková práca na novom aute, teda umývanie, vysušenie, aplikácia keramiky na lak, 2x aplikácia tekutých stieračov a keramiky na kolesá, trvala osem hodín čistého času. Vybrali som pre vás kvalitné prípravky, pomocou ktorých vás vyjde keramická ochrana nového auta niekoľkonásobne výhodnejšie, než v detailingovej dielni. Navyše odchádzate s pocitom, že ste si auto pripravili pre prevádzku sami a podľa seba, a viete čo ste použili a môžete tak pozorovať, ako prípravky fungujú. Keramika Dodo Juice má výdrž minimálne 1 rok a pri dodržiavaní pravidiel pri umývaní až 2 roky. Dôrazne neodporúčame jazdiť do kefovej autoumyvárne! Ak spočítame cenu za keramiku na kolesá, keramiku na karosérii a tekuté stierače, sme na cene okolo 115,- € za materiál s tým, že vám tieto prostriedky vydržia ešte aj na ďalšie použitie alebo pre ďalšie auto. Nebojte sa keramickej ochrany laku, zručný človek to zvládne sám za jeden deň!

Ochrana laku nového auta
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Súvisiace produkty

Dodo Juice Blue Roo - ApplicatorAplikátor z mikrovlákna Dodo Juice Blue Roo - ApplicatorTipRýchly náhľad (110 hodnotení)veľký aplikátor z mikrovlákna6,90 EURSkladomDodo Juice Supernatural Infinty - Nano Ceramic Ultra Durable Paint Sealant (50 ml) Doprava zadarmoKeramický nanopovlak Dodo Juice Supernatural Infinty - Nano Ceramic Ultra Durable Paint Sealant (50 ml)Rýchly náhľad (1 hodnotenie)keramický nanopovlak, 50 ml111,90 EURSkladomDodo Juice Supernatural Infinty - Nano Ceramic Ultra Durable Paint Sealant (30 ml)Keramický nanopovlak Dodo Juice Supernatural Infinty - Nano Ceramic Ultra Durable Paint Sealant (30 ml)Rýchly náhľad (1 hodnotenie)keramický nanopovlak, 30 ml77,90 EURSkladomDodo Juice Born To Be Mild (500 ml)Autošampón Dodo Juice Born To Be Mild (500 ml)TipRýchly náhľad (25 hodnotení)pH neutrálny, vysoko koncentrovaný šampón, 500 ml17,90 EURSkladomBilt Hamber App-PadPenový aplikátor Bilt Hamber App-PadAktualizovanéRýchly náhľad (43 hodnotení)penový aplikátor, cena za 1 kus2,49 EURSkladomCARMODO Auto-Waschhandschuh mit KlettverschlussUmývacia rukavica so suchým zipsom CARMODO Auto-Waschhandschuh mit Klettverschluss-10 %TipAktualizovanéRýchly náhľad (35 hodnotení)veľké umývacie rukavice s uchytením na suchý zips na zápästie17,01 EUR18,90 EURSkladomDodo Juice Clearly Menthol - Professional Quality Glass/Window Cleaner (100 ml)Čistič na okná Dodo Juice Clearly Menthol - Professional Quality Glass/Window Cleaner (100 ml)Rýchly náhľad (8 hodnotení)čistič na okná, 100 ml6,90 EURSkladomDodo Juice Born To Be Mild (1000 ml)Autošampón Dodo Juice Born To Be Mild (1000 ml)TipRýchly náhľad (18 hodnotení)pH neutrálny, vysoko koncentrovaný šampón, 1 l28,90 EURDočasne nedostupnéDodo Juice Fantastic Fur - Buffing ClothMikrovláknová leštiaca utierka Dodo Juice Fantastic Fur - Buffing ClothRýchly náhľad (24 hodnotení)mikrovláknová utierka, rozmery 40 x 40 cm, gramáž 500 gsm, 1 ks9,90 EURSkladomDodo Juice Clearly Menthol - Professional Quality Glass/Window Cleaner (500 ml)Čistič na okná Dodo Juice Clearly Menthol - Professional Quality Glass/Window Cleaner (500 ml)TipRýchly náhľad (118 hodnotení)čistič na okná, 500 ml11,90 EURDočasne nedostupnéDodo Juice Supernatural Glass Sealant Kit (50 ml)Tekuté stierače Dodo Juice Supernatural Glass Sealant Kit (50 ml)Rýchly náhľad (9 hodnotení)nano keramické tekuté stierače, 50 ml29,90 EURDočasne nedostupnéCarbon Collective Application KitAplikačný set na keramický povlak Carbon Collective Application KitTipAktualizovanéRýchly náhľad (34 hodnotení)aplikačný blok s aplikačnou handričkou 10 x 10 cm (balenie 5 ks)7,99 EURSkladom

Podobné články

Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Ako chrániť pneumatiky a udržať ich nový vzhľad
Aplikácia vosku s karnaubou na pneumatiky od Dodo Juice pre matný efekt a ochranu pneumatík.
Celý článok
Návod ako aplikovať tekuté stierače na okno
Tekuté stierače silne odpudzujú vodu i nečistoty, pomáhajú udržiavať okná čisté a umožnia v daždi jazdu bez zapnutých stieračov. V článku sa dozviete ako prípravok správne aplikovať.
Celý článok
Ako sa správne starať o kožené autosedačky
Ukážme si, ako sa správne starať o kožené sedačky, aby nám vydržali dlho ako nové.
Celý článok