Môj účet

Ako rýchlo a hĺbkovo vyčistiť kožený volant a sedačky

Volant je bezpochyby najčastejšie miesto vo vašom aute, s ktorým ste v priamom kontakte. A bohužiaľ tiež zvyčajne najšpinavšie a plný baktérií, aj keď to na prvý pohľad nie je vidieť. Preto by malo byť o volant dôkladne a najmä pravidelne postarané a to nielen z estetických dôvodov, ale najmä zo zdravotných. V našom článku sa dozviete ako veľmi rýchlo a dôkladne vyčistiť kožený volant kedykoľvek to bude potrebné.

Obrázek 1 - balení ubrousků na kůži Carbon Collective Leather Wipes

Prečo volant pravidelne čistiť?

Možno vás to prekvapí, ale podľa zahraničných štúdií je na volante a radiacej páke približne desaťkrát viac baktérií ako doma na záchodovej doske. Dôvodom je špecifické prostredie auta, kde sa striedajú aj vďaka klimatizácii teploty a vlhkosti vzduchu a to samozrejme vyhovuje rýchlemu množeniu baktérií. Tomu prispieva aj menej časté čistenie volantu, schválne si skúste spomenúť kedy naposledy ste volant dôkladne vyčistili? Pritom by to mala byť samozrejmosť, tak ako pravidelné čistenie záchodovej dosky. Na volante sa najčastejšie objavujú baktérie ako Stafylokok, Escherichia coli, alebo najrôznejšie vírusy, plesne a huby. Po riadení potom tieto baktérie ľahko prenesiete napríklad na jedlo a citlivejšiemu človeku s oslabenou imunitou môžu tieto baktérie spôsobiť aj zdravotné problémy. Volant by sme však mali mať čistý aj z estetických dôvodov. Kožený volant, o ktorý sa dostatočne nestaráme stráca svoj pôvodný prirodzený vzhľad, je lesklý, mastný a bez pravidelnej starostlivosti sa aj omnoho rýchlejšie opotrebováva. Jeho čistenie odporúčame vykonať aspoň raz mesačne v rámci pravidelného čistenia interiéru, alebo kedykoľvek je to potrebné. Na obrázku (pozri nižšie) vidíte volant, ktorý je na ľavej strane vyčistený obrúskom Carbon Collective Leather Wipes. Vyčistený povrch sa neleskne, je prirodzene matný a príjemný na dotyk. Na pravej strane je volant nečistený cca mesiac, je lesklý a mastnejší na dotyk.

Obrázek 2 - vlevo matná kůže po vyčištění, vpravo před vyčištěním.

Čistiace obrúsky na kožu Carbon Collective Leather Wipes

Volant a sedačky samozrejme môžete vyčistiť klasickými prípravkami na čistenie kože, v tomto článku nám ide ale predovšetkým o rýchle, pohodlné a najmä pravidelné čistenie volantu, ktoré vám nezaberie veľa času a námahy. Všetko spomínané spĺňajú čistiace obrúsky Leather Wipes od populárneho anglického výrobcu autokozmetiky Carbon Collective. Obrúsky sú skladné, môžete ich voziť stále v prístrojovej doske, pritom sú napustené rovnakým roztokom ako klasický čistič na kožu a na vyčistenie volantu nepotrebujete žiadne ďalšie príslušenstvo. V balení nájdete celkom desať samostatne zabalených čistiacich obrúskov, z toho 5 na hĺbkové čistenie a 5 obrúskov na dočistenie, prípadne na odstránenie len ľahkého znečistenia kože. Samotné čistenie je veľmi jednoduché, stačí požadovaný obrúsok rozbaliť, volant vyčistiť a nechať samovoľne uschnúť. Prácu máte hotovú za niekoľko sekúnd a výsledkom je dôkladne vyčistený volant od všetkých baktérií, mastnoty a ďalších nečistôt. Koža po vyčistení má svoj pôvodný vzhľad a je krásne matná a príjemná na dotyk. Odporúčame tiež pravidelné čistenie radiacej páky a čistiace obrúsky môžete využiť aj na čistenie náhlych škvŕn na sedačkách, prípadne celých kožených sedačiek, však k tomu lepšie poslúži klasický čistič na kožu. Na vyčistenie volantu a dvoch kožených sedačiek vám vystačí 1 obrúsok Leather Wipe.

Obrázek 2 - vlevo matná kůže po vyčištění, vpravo před vyčištěním.

Čistenie nielen volantu, ale aj ďalších kožených povrchov

Na čistenie volantu, sedačiek a ďalších kožených povrchov nemáme v ponuke len čistiace obrúsky, ale aj klasické čističe na kožu. V našom staršom článku "ako sa starať o kožené sedačky" sa môžete dočítať o postupe pri čistení sedačiek prípravkami od anglickej autokozmetiky Dodo Juice, v tomto článku sa budeme venovať alternatíve od Carbon Collective. Revive Foaming Leather Cleaner je unikátny prípravok na čistenie kože, ktorý zároveň kožu impregnuje a pri čistení ju vyživuje a dodá svieži vzhľad. Nie je tak agresívny a silný ako čistič od Dodo Juice a odporúčame ho na čistenie aj chúlostivejších a starších kožených sedačiek. Revive je vo forme peny, ktorá rýchlo a predovšetkým bezpečne odstráni z kože všetky nečistoty a dodá jej nový, matný vzhľad aj príjemnú vôňu. Pred samotným čistením sedačky dôkladne povysávajte, aby nedošlo k poškriabaniu pri čistení. Následne odporúčame čistič otestovať na menej nápadnom mieste a vyskúšať, či nenaruší farbu. To sa môže občas stať najmä už u renovovaných a dobarvovaných sedačiek. Pri čistení kože odporúčame používať nitrilové ochranné rukavice. Naneste jednu až dve dávky peny na kefu alebo mikrovláknovú utierku a krúživými pohybmi povrch kože vyčistite. Nikdy nenechajte penu na koži samovoľne zaschnúť, po vyčistení odstráňte zvyšky peny čistou utierkou.

Ako vyčistenú kožu ochrániť?

Anglický výrobca Carbon Collective sa zaoberá najmä dlhodobou ochranou všetkých povrchov a výnimkou nie je ani koža. Carbon Collective Finire je unikátny prípravok, ktorý vytvorí na povrchu kože hydrofóbnu ochrannú bariéru odpudzujúcu všetky tekutiny a nečistoty, chráni kožu pred zafarbením od oblečenia, UV žiarenia, vyblednutia a to všetko po dobu minimálne 6 mesiacov. Po aplikácii sa nemusíte už obávať najrôznejších škvŕn od nápojov, jedla alebo nezbedných detí a zvierat. Pred nanesením prípravku kožený povrch perfektne vyčistite podľa pokynov uvedených vyššie, aby ste z kože odstránili nečistoty a mastnotu. Potom bude koža perfektne pripravená na aplikáciu ochrany. Nastriekajte prípravok na mikrovláknový aplikátor a naneste rovnými pohybmi na povrch kože. Dbajte na to, aby bol liek rovnomerne nanesený. Potom nechajte kožu prirodzene zaschnúť a odstráňte zvyšky ochrany mikrovláknovou utierkou napríklad z okolitých plastov. Aby ste dosiahli maximálnu ochranu a pokrytie, odporúčame postup opakovať a naniesť druhú vrstvu. Akonáhle máte prácu hotovú, nechajte minimálne hodinu kožu vyschnúť.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Vosk, sealant alebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje viac možností ako chrániť lak auta a každá má svoje špecifiká, výhody aj nevýhody. V našom článku sa dozviete ako najlepšie chrániť lak vášho auta.
Celý článok
Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Čistenie interiéru auta
Postup čistenia palubnej dosky a ďalších plastov interiéru vozidla s matným efektom.
Celý článok
Ako sa starať o alu kolesá
Ako správne čistiť a starať sa o hliníkové disky, aby zostali stále ako nové? Prečítajte si v našom článku.
Celý článok
Ako navoskovať auto
Napísali sme kompletný návod ako navoskovať lak automobilu, vrátane umývania, dekontaminácie laku a prípravy pred voskovaním.
Celý článok
Karnaubský alebo syntetický vosk?
Neviete si rady aký vosk vybrať a aké majú jednotlivé druhy voskov typické vlastnosti? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Ako dezinfikovať klimatizáciu?
Jar je tu a s ním prichádza ideálny čas na dezinfekciu klimatizácie. Tá odstráni nepríjemný zápach aj baktérie usadené vo ventilácii. Návod ako na to, nájdete v našom článku.
Celý článok
Ako sa správne starať o kožené autosedačky
Ukážme si, ako sa správne starať o kožené sedačky, aby nám vydržali dlho ako nové.
Celý článok