Môj účet

Predstavujeme nové reproduktory Hertz DPK 165.3

Medzi ponuku komponentných reproduktorov s priemerom 165 mm sa po novom zaradili reproduktory Hertz DPK 165.3 s označením Limited Gold Sound Edition. A to v najzaujímavejšom segmente reproduktorov do 115 €. V zahraničí boli na tieto nové reproduktory veľmi zaujímavé ohlasy a preto sme boli veľmi zvedaví, ako si táto novinka povedie oproti svojim konkurentom v danej cenovej kategórii. Poďme si teda nové reproduktory bližšie predstaviť.

Hertz DPK 165.3 a ich zaradenie v portfóliu Hertz

Predstavenie týchto reproduktorov bolo pre nás prekvapením, pretože sme čakali skôr inovovaný rad Dieci, ktorý sa síce stále teší vysokej popularite, ale už by si zaslúžil po niekoľkých rokoch na trhu nejaké to oživenie. Ako možno viete, Hertz svoje reproduktory rozdeľuje na niekoľko radov, konkrétne Uno, Dieci, Cento a Mille (slovensky jedna, desať, sto a tisíc). Rad Cento navyše obsahuje vylepšený rad Cento Pro a u Mille zase môžete vyberať medzi Mille Pro a Mille Legend, čo je najvyšší rad reproduktorov od Hertz. Medzi sériami Dieci a Cento je navyše pomerne veľký cenový rozdiel a aj preto sa očakávalo, že bude celý rad Dieci upgradovaný, alebo medzeru taliani vyplnia sériou Dieci Pro. Ani jedno sa nestalo a Elettromedia sa rozhodla vydať nové reproduktory nie ako novú sériu, ale ako „obmedzenú“ verziu existujúceho Dieci, aj keď v skutočnosti ide takmer o úplne nový model. Je však pravda, že pokiaľ zanalyzujeme názvoslovie modelových radov Hertz, potom písmeno P v názve DPK 165 stále zostáva akýmsi náznakom hypotetického Dieci Pro. A koľko teda tieto nové reproduktory stoja? S príjemnou cenovkou 113,90 € sa presne radí medzi obľúbené komponenty z modelového radu Dieci, teda Hertz DSK 165 a vyšším radom Cento, konkrétne Hertz CK 165. Tomu by mali zodpovedať ako použité materiály, tak kvalita zvuku. A ak to tak skutočne je, sa dočítate nižšie.

Dizajn, spracovanie a použité materiály

Stredobasy sú postavené na lisovanom oceľovom koši s magnetom pokrytým elegantným gumovým obalom v čiernej farbe, čo je hlavný rozdiel oproti oranžovým krytom reproduktorov DSK 165. Dizajn je jednoduchý, ale úhľadný a vkusný. Čo sa týka membrány z vodeodolného lisovaného papiera, aj tu nájdete patentovanú technológiu V-Cone, ktorá je prevzatá z najvyšších modelových radov. Vďaka tejto technológii membrána pripomína písmeno V a do stredu mení svoj kónus. Reprodukcia zvuku nie je natoľko obmedzená smerovosťou a reproduktor s membránou V-cone dokáže vykryť výrazne väčší uhol vyžarovania a nie je toľko náchylný na umiestnenie. Výsledkom je reálnejší a kvalitnejší zvuk, aj keď nepočúvate reproduktory v ideálnom uhle. Na prvý (aj druhý) pohľad je jediným rozdielom medzi membránou z radu DSK logo Hertz na zlatom pozadí. Vylepšené však boli dostatočne silné terminály, ktoré sú kryté ABS plastom a opatrené kvalitným technickým pozlátením. Vývody vedú priamo ku kmitacej cievke a sú umiestnené dostatočne ďaleko od zadnej časti membrány aj pri veľkom výkmite. To ďaleko väčšou zmenou prešli výškové reproduktory, ktoré sú oproti základnej sérii Dieci vyrobené z materiálu Tetolon®, teda mixom hodvábu a bavlny. Z oboch prírodných materiálov si vzali najlepšie vlastnosti, pridali impregnáciu z prírodnej živice a tak vznikol Tetolon®. Práve spomínaná živica umožňuje nižšie skreslenie a lepší rozptyl vo vysokofrekvenčnom rozsahu, hodváb s bavlnou zase zaistí naturálny a príjemný zvuk. A práve také výškové reproduktory nájdete vo vyššom rade Cento a našich najpredávanejších reproduktoroch Hertz CK 165.

Obsah balenia

Balenie je prakticky totožné s radom Dieci. Dizajnovo podarený obal v kombinácii čiernej a oranžovej farby zobrazuje fotku reproduktorov, základný popis, parametre aj použité materiály a technológie. Vnútri sa ukrýva polystyrénová krabica, ktorá chráni reproduktory a príslušenstvo pred poškodením pri nešetrnom zaobchádzaní. Po rozbalení zbadáte hlavné komponenty a to stredobasové reproduktory s priemerom 165 mm s označením DPV 165.3, výškové reproduktory DPT 26.3 s kalotou s priemerom 26 mm a frekvenčné výhybky DPCX 2.3. Práve tie patria medzi ďalšie odlišnosti a sú dizajnovo veľmi podobné výhybkám z vyššieho radu Cento. S rozdielom čiernej farby a samozrejme zlatým logom Hertz. Tým však podobnosť s vyšším radom CK 165 končí, pretože vnútro výhybky bolo navrhnuté špeciálne pre rad DPK. Pre basový reproduktor je navrhnutá 6 dB/okt. dolný priepust založený na induktoroch z čistej medi a pre výškový reproduktor 12 dB/okt. vysokopriechodový filter s bimetalizáciou z polypropylénu a 100 V kondenzátor. Samozrejmosťou sú pozlátené termínály. Oproti radu Cento však nie je možnosť nastaviť úrovne výškového reproduktora. Pripomenieme, že klasický rad DSK disponuje iba základnými výhybkami, ktoré sú súčasťou kábla, takže u týchto nových reproduktorov ide o veľký posun vpred. V montážnom príslušenstve nájdete ešte skrutky, ktoré môžete využiť na inštaláciu, ďalej plechové držiaky na montáž výškových reproduktorov a tiež domčeky pre výškové reproduktory. Tie využijete, ak budete chcieť inštalovať výškové reproduktory napríklad na palubnú dosku. Všeobecne sú výškové reproduktory pomerne malých rozmerov a ešte sa nám nestalo, aby sa nedali bez problémov namontovať do originálneho umiestnenia v automobile. V balení nenájdete žiadne káble, tie je potrebné dokúpiť. Stredobasové reproduktory následne pripojíte pomocou fast-on konektorov.

Zaujímavé poznatky z merania parametrov

Zvuková prezentácia nových reproduktorov je v danej cene až nečakane prirodzená, zaujímavá a dá sa povedať, že originálna. Membrána stredobasu s technológiou V-Cone je pomerne ľahká a meranie ukázalo, že počas reprodukcie jej zakrivený profil poskytuje príkladnú tuhosť, čo často býva vzácnosťou aj u drahších reproduktorov. Frekvenčná odozva reproduktora je stabilná bez ostrých výkyvov až do 2 kHz, kde sa hore objavuje malý hrb, s ktorým si však frekvenčná výhybka ľahko poradí. Absencia poklesov vo frekvenčnej odozve do 2 kHz naznačuje, že membrána v tomto rozsahu pracuje v optimálnom režime a prakticky nepodlieha ohybovým vibráciám. Čo sa týka výškového reproduktora, tak sa tu prejavuje klasická vlastnosť hodvábnych kalot a to pokles od nejakých 14 až 15 kHz. Je však zaujímavé, že na rozdiel od väčšiny hodvábnych výškových reproduktorov je kalota rovnako ako u stredobasu takmer imúnna voči ohybovým vibráciám. Sotva znateľný náznak niečoho takého je možné vysledovať v oblasti 8 až 9 kHz, ale v tejto oblasti nedochádza k prudkým zmenám a všetko je zjavne prenesené do oblasti vyšších frekvencií, čo pravdepodobne vysvetľuje pomerne prudký pokles po 15 kHz. Výsledkom je, že sa tweeter nezmení na nepríjemnú "píšťalku", ktorá by syčala vo vokáloch a zvuk je príjemne počúvateľný. Nutné dodať, že výsledky zodpovedajú parametrom výrobcu, čo u Elettromedie, ktorá produkty Hertz vyrába, býva zvykom.

Záver a zhodnotenie reproduktorov Hertz DPK 165.3

Zvuk reproduktorov Hertz DPK 165.3 sa prezentuje prekvapivou rovnováhou a výškový reproduktor nie je nijako "odlepený" od stredobasov a neznie samostatne. Nie každému výrobcovi sa darí vypočítať optimálny tvar membrány stredobasu a výškových reproduktorov, aby v nich boli tlmené ohybové vibrácie, alebo ich vyniesli mimo rozsah pracovných frekvencií. To samozrejme ovplyvnilo aj zvuk – nie sú v ňom žiadne nežiaduce podtóny ani charakteristické zafarbenie. To sa prejavuje presnou a zbytočne neprehnanou, čitateľnou basovou zložkou, ktorá nehučí a pôjde veľmi pohodlne zladiť s prípadným subwooferom. Nastavenie frekvenčnej výhybky úspešne napravuje mierne nedostatky a dáva akustike vlastný rukopis, ale keďže cieľová skupina zákazníkov budú bežní poslucháči bez audiofilných ambícií a hlavným obsahom počúvania budú súbory MP3 alebo streamovacie služby, potom je dôležitejšie vytvoriť subjektívny pocit ľahkosti zvuku s optimálnou rovnováhou. Keď ku všetkému spomínanému pridáme tradične vysokú citlivosť tohto talianskeho výrobcu na úrovni 93 dB a optimálny výkon 80 W RMS, nie je prekvapujúce, že reproduktory Hertz DPK 165.3 v cene 113,90 € budeme hodnotiť veľmi kladne. Oproti lacnejším reproduktorom Hertz DSK 165.3 ponúknu v praxi nielen presnejšie a výraznejšie podanie nízkych kmitočtov, ale najmä kvalitnejší výškový reproduktor s kalotou s priemerom 26 mm vyrobený z mixu hodvábu a bavlny. Svojím zvukom sa reproduktory veľmi približujú pokročilému radu Cento a pri počúvaní sme občas mali aj pocit, že v niektorých parametroch sa našim najpredávanejším reproduktorom Hertz CK 165 dokonca vyrovnajú. A to je pri cenovke o štyridsiatku nižšie zaiste príjemná správa. Reproduktory sa budú najlepšie cítiť pri zapojení na aftermarket, prípadne aj továrenské autorádio. Vďaka veľmi vysokej reálnej citlivosti, čo je výsada väčšiny reproduktorov Hertz, im aj slabšie továrenské autorádiá dodajú dostatočný výkon. Chybu však neurobíte ani pri zapojení na externý zosilňovač, vďaka čomu dosiahnete vyšší výkon reproduktorov a samozrejme výrazne menšie skreslenie vo vyšších hlasitostiach. Za nás teda jasné odporúčanie, pretože reproduktory Hertz DPK 165.3 budú v cene do 115 € len ťažko hľadať konkurentov.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Nové hi-end reproduktory Morel pod lupou
Po dlhej dobe čakania sme konečne naskladnili všetky novinky izraelského výrobcu hi-end ozvučenia a spísali sme prvé dojmy o najzaujímavejších modeloch.
Celý článok
Comfortmat Premium Dark v minirecenzii
Pozreli sme sa detailnejšie na obľúbený antivibračný materiál Comfortmat z prémiového radu Dark, ktorý vyniká vysokou účinnosťou a extrémne nízkou hmotnosťou. Viac v našom článku.
Celý článok
Predstavujeme Comfortmat Integra
Predstavenie hlavných funkcií a výhod membránového protihlukového materiálu Comfortmat Integra, ktorý je určený špeciálne pre odhlučnenie dverí vozidla.
Celý článok
Recenzia reproduktorov Hertz Cento CK 165
Prečítajte si našu rozsiahlu recenziu reproduktorov Hertz CK 165, kde sa dozviete všetky informácie o týchto skvelých reproduktoroch.
Celý článok
Recenzia reproduktorov Hertz základného radu Uno
Predstavujeme nový základný modelový rad UNO obľúbeného talianskeho výrobcu Hertz, ktorý vás veľmi prekvapí svojím zvukom i spracovaním.
Celý článok