Môj účet

Dezinfekcia a vyčistenie klimatizácie v aute

Poznáme to všetci. Na jar sa po dlhej zime konečne zvýši teplota vzduchu, zapneme klimatizáciu v aute a zistíme, že nepríjemne zapácha. Nastal teda najvyšší čas na dezinfekciu klimatizácie. Tú môžete nechať spraviť v odbornom servise, zvládnete to však aj sami s prípravkom Air Con Bomb Citrus od renomovaného anglického výrobcu autokozmetiky Bilt Hamber. Tento sprej je veľmi jednoduchý na použitie a nevyžaduje žiadne ďalšie vybavenie. Jeho účinné látky neutralizujú zdroje nežiaducich zápachov a vnútorné časti klimatizácie zostanú dezinfikované a chránené proti usadzovaniu ďalšej kontaminácie.

Prečo vlastne klimatizácia zapácha?

Klimatizácia nasáva vonkajší vzduch, ktorý napriek prítomnosti kabínových alebo iných filtrov obsahuje tiež rôzne organické alebo anorganické znečistenie, ktoré sa pomaly usádza v trubkách vzduchového vedenia a vo ventilácii auta. Vďaka rapídnym výkyvom teplôt pri používaní klimatizácie dochádza ku kondenzácii vody vo ventilácii a jej súčastiach, ktorá môže viesť k vzniku nepríjemného zápachu. Navyše dochádza k postupnému množeniu baktérií, ktoré následne vdychujeme. Tieto baktérie môžu okrem zápachu spôsobiť alergie, nádchu, bolesť hlavy, únavu, zápal priedušiek, ale aj astmu a ďalšie ťažkosti.

Ako dezinfekčný sprej používať

Naštartujte váš automobil a zapnite klimatizáciu na maximálny výkon. Otvorte všetky ventilátory, a čo je najdôležitejšie - zapnite vnútornú cirkuláciu vzduchu. Klimatizácia potom nebude nasávať vzduch zvonku, ale z interiéru automobilu. Sedadlo spolujazdca posuňte úplne dozadu a na podlahu umiestnite sprej Air Con Bomb tak, aby sa pri vypúšťaní prípravok nelepil na palubnú dosku. Pred použitím sprej dôkladne pretrepte a následne stlačte (väčšou silou) jednorazový ventil, ktorý začne uvoľňovať účinné látky do vzduchu. Tie sú nasávané klimatizáciou a dezinfikujú vnútorný priestor od mikróbov a plesní. Vozidlo opusťte a nechajte sprej pôsobiť po dobu cca 5 minút so zapnutým motorom a klimatizáciou na plný výkon, pokým sprej neprestane vypúšťať účinné látky. Následne odporúčame nechať klimatizáciu zapnutú ďalších 10 minút. Potom vypnite motor, otvorte všetky dvere a vozidlo dôkladne vyvetrajte. Teraz máme hotovo, klimatizácia je vyčistená od baktérií a interiér vozidla navyše vďaka prípravku vonia citrusmi.

Dôležitá je aj prevencia

Aby ste eliminovali už zmienené problémy s klimatizáciou, odporúčame nasledujúce:

  • Vymieňajte kabínový filter v pravidelných intervaloch, ktoré sú predpísané v servisnej knihe. Zvyčajne to býva každé 2 roky, ak však používate vozidlo v prašnom prostredí, odporúčame výmenu aj častejšie.
  • Zapínajte klimatizáciu aj v zimnom období, odporúčame tak urobiť aspoň 2x mesačne. V zime okrem toho klimatizácia napomáha k tomu, aby sa okná zbavili zahmlenia.
  • Nevypínajte klimatizáciu až po dojazde do cieľa. Ideálne je vypnúť klimatizáciu 5-10 minút pred vypnutím motora. Výparník sa medzitým vysuší a tým sa eliminuje tvorba baktérií, ktorým sa najlepšie darí vo vlhkom prostredí. Tento postup je vhodný aj pre ľudský organizmus z dôvodu aklimatizácie na vonkajšie prostredie.
  • Nenastavujte teplotu klimatizácie na veľmi nízku, rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou by mal byť maximálne 5°C. Prudké zmeny teplôt majú za následok nádchu, ale aj vážnejšie ochorenia. Odporúčame teplotu v aute znižovať a zvyšovať postupne.
  • Dezinfikujte pravidelne a nečakajte, kým klimatizácia začne zapáchať. Dezinfekciu odporúčame vykonať minimálne dvakrát za rok. Prvýkrát ihneď po zime, kedy sa klimatizácia z dôvodu malého vyťaženia zanáša najviac a potom pred zimou.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Voskujeme s produktmi od Infinity Wax
S jeseňou nastáva ideálna doba pre ochranu laku a my si v našom článku ukážeme postup aplikácie špičkového vosku Infinity Wax Primo aj kompletnú prípravu pred voskovaním.
Celý článok
Vosk, sealant alebo keramická ochrana laku?
Na trhu existuje viac možností ako chrániť lak auta a každá má svoje špecifiká, výhody aj nevýhody. V našom článku sa dozviete ako najlepšie chrániť lak vášho auta.
Celý článok
Desať tipov ako pripraviť auto na zimu
Dlhá zima je pred nami a to znamená náročnejšie podmienky na prevádzku vozidla, jeho vzhľad a najmä údržbu. Preto sme spísali desatoro odporúčaní na prípravu auta na zimu.
Celý článok
Akú zvoliť najvhodnejšiu ochranu laku na zimu?
Zima sa blíži a pred vami je možno rozhodnutie akú ochranu laku na zimu zakúpiť. V našom článku si rozoberieme, prečo lak v zime chrániť aj aké produkty sú najvhodnejšie.
Celý článok
Ako perfektne vyčistiť čelné okno auta
Neviete ako sa správne starať a jednoducho vyčistiť čelné sklo vášho auta? V tomto článku vás to naučíme.
Celý článok
Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Čistenie interiéru auta
Postup čistenia palubnej dosky a ďalších plastov interiéru vozidla s matným efektom.
Celý článok
7 krokov k perfektne čistému autu po zime
Dlhá zima sa prejaví na exteriéri aj interiéri auta, poďme ho spoločne vyčistiť a pripraviť na jar.
Celý článok
Karnaubský alebo syntetický vosk?
Neviete si rady aký vosk vybrať a aké majú jednotlivé druhy voskov typické vlastnosti? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Ako sa správne starať o kožené autosedačky
Ukážme si, ako sa správne starať o kožené sedačky, aby nám vydržali dlho ako nové.
Celý článok