Môj účet

Ako na čistenie a impregnáciu Alcantary

S rastúcou obľubou a rozšírením Alcantary v automobiloch sa čoraz častejšie stretávame s otázkami ako čistiť, prípadne impregnovať sedačky práve z Alcantary. Často vás tiež zaujíma, či je na čistenie vhodné použiť prípravky na čistenie kože. Spomínané otázky nás motivovali k napísaniu článku na danú tému, v ktorom si objasníme všetko okolo Alcantary a podelíme sa s našimi skúsenosťami s čistením a údržbou tohto materiálu.

Čo je vlastne Alcantara?

Pod pojmom Alcantara si možno kvôli jej vzhľadu veľa z nás predstaví kožu alebo semiš. Alcantara však nemá s kožou vôbec nič spoločné, ide totiž o textíliu. Pokiaľ by ste pátrali po presnom zložení, dozviete sa, že základným polotovarom na výrobu Alcantary je rúno z veľmi jemných textilných vlákien, ktoré sú spevnené technológiou vpichovania. Teda vzájomným preväzovaním zväzkov vlákien pomocou špeciálnych ihiel s ostňami. Potom nasleduje laminovanie rúna, ktorého výsledkom je materiál zložený zo 70% z polyesterových vlákien a zvyšných 30% tvorí polyuretán. Poslednou fázou výroby je brúsenie a farbenie tejto textílie a na svete je Alcantara. Teda materiál, ktorý svojim zložením naozaj nič nezdieľa s kožou a aj preto je nevyhnutné sa oň starať odlišným spôsobom. Svoje meno Alcantara pre zaujímavosť zdedila po názve talianskej firmy, ktorá sa jej výrobou celosvetovo preslávila.

Dôležité vlastnosti, výhody i nevýhody Alcantary

Použitie Alcantary sa rýchlo rozšírilo a to najmä v automobilovom priemysle. Ide o krásny a luxusne vyzerajúci materiál a to samozrejme nielen na sedačkách. Keď sa nám na dielni objaví, hoci len Oktávka v Laurine, so stropnicou z Alcantary, má to svoje nespochybniteľné kúzlo. Pri drahších automobilkách je potom Alcantara vyšším štandardom aj pre potiahnutie palubovky a ďalších dielov interiéru. A aké ďalšie výhody ponúka? Alcantara okrem vzhľadu podobnému semišovej koži vyniká aj vysokou priedušnosťou, ohybnosťou, prakticky sa vôbec nekrčí a ak ste už sedačky z Alcantary mali, možno ste si všimli, že sa pomerne málo špiní. Oproti koži sa tiež v zime ráno nemusíte báť, že po sadnutí k sedačke primrznete a v lete sa k nej pre zmenu neprilepíte. Vo finále sú sedačky z Alcantary aj lacnejšie, než tie celokožené. Medzi výhody patrí aj ľahká údržba a nízka miera opotrebenia. Aby však posledné spomínané platilo, je potrebné sa o Alcantaru správne starať. Medzi hlavné nevýhody totiž patrí veľká náchylnosť na žmolkovanie. To vzniká predovšetkým opotrebovaním alebo práve nesprávnym čistením. Ako sa toho vyvarovať a udržať povrch z Alcantary dlho ako nový sa dozviete vzápätí.

Ako teda Alcantaru šetrne čistiť?

Pri čistení Alcantary je všeobecne nevyhnutné používať šetrný čistič určený na textil a veľkú pozornosť by ste mali venovať aj pomôckam na jej čistenie. Agresívny alebo málo kvalitný čistič v kombinácii s hrubšou kefou môže jemné vlákna Alcantary narušiť, čo vedie k ich tvrdnutiu a neskôr k rýchlejšej náchylnosti na žmolkovanie. Na čistenie neodporúčame používať ani čističe určené na kožené povrchy, ktoré sú pre Alcantaru obvykle príliš agresívne. Úplne nevhodné je potom čistenie tepovačom a parou. Nám sa na čistenie Alcantary veľmi osvedčil Carbon Collective Reset, chybu však však neurobíte so žiadnym šetrným čističom určeným na textil aj od ďalších renomovaných výrobcov, ako je napríklad Dodo Juice, Auto Finesse a pod. Reset od anglického Carbonu však funguje na výbornú. Ešte sa nám nestalo, že by svoju prácu na Alcantare neodviedol na sto percent a to aj v prípade silného znečistenia. Po čistení nezanecháva žiadne šmuhy ani zvyšky a k tomu disponuje v dnešnej dobe žiadaným antibakteriálnym zložením. Použiť ho môžete nielen na Alcantare, ale aj na textil, plasty a ďalšie povrchy v interiéri, takže nákupom určite neoľutujete. A ako teda Alcantaru čistiť? Podľa miery znečistenia si okrem čističa pripravte jemnú bezokrajovú mikrovláknovú utierku, prípadne štetec s veľmi jemnými štetinami a v tých horších prípadoch kefu. Samozrejme ideálne čo najjemnejšie. Presný postup čistenia sme spísali do niekoľkých bodov:

  • Na začiatok sedačky dôkladne vysajte, aby ste pri čistení nečistotami Alcantaru nepoškodili.
  • Zároveň odporúčame použiť násadu so štetinami, tvrdý plast bežnej násady dokáže pri neopatrnosti napáchať aj škody.
  • Odporúčame nestriekať čistič priamo na povrch, ale skôr na zvolenú pomôcku.
  • Najprv teda nastriekajte čistič Carbon Collective Reset na jemnú mikrovláknovú utierku a znečistený povrch opatrne utrite.
  • Potom suchou stranou utierky, prípadne druhou utierkou, alcantaru vysušte.
  • V prípade potreby môžete postup opakovať alebo použite veľmi jemný štetec, napríklad taktiež od Carbonu.
  • Nastriekajte čistič na štetec, krúživými pohybmi povrch vyčistite a následne vysušte utierkou.
  • Ak ani to nepomohlo, ako poslednú možnosť volíme kefku a rovnaký postup. Skvelý je napríklad Hairy Palm od Dodo Juice s prírodnými štetinami.
  • Keďže Alcanatara veľmi málo saje a vlhkosť sa drží skôr na povrchu, odporúčame nakoniec použiť vysávač a odsať vlhkosť.

Impregnácia Alcantary pomôže s udržaním čistoty

Alcantara je textília, takže je možné ju samozrejme impregnovať. Impregnáciou dosiahnete odpudivosť povrchu voči všetkým kvapalinám a nečistotám, ďalším benefitom je aj zabránenie prenosu farby z oblečenia. Pokiaľ teda vozíte deti a zvieracích miláčikov, alebo často radi v aute pojedáte a popíjate, impregnáciou si zaistíte ľahšiu následnú údržbu aj o niečo dlhšiu životnosť. Keďže však Alcantara nie je taká nasiakavá ako klasický textil a ani sa nešpiní tak rýchlo ako koža, efekt impregnácie je o niečo nižší, než u spomínaných povrchov. Prípravkov na impregnáciu textilu je na trhu mnoho, niektoré fungujú skvele, iné zase so slabším výsledkom. My zmienime opäť prípravok od Carbonu, konkrétne Carbon Collective Repel. Ten síce patrí k tým drahším produktom na ochranu textilu, za dané peniaze však získate jednu z najkvalitnejších impregnácií, ktoré vytvoria na Alcantare, aj vďaka zloženiu s oxidom kremičitým, doslova bariéru pred kvapalinami a nečistotami. A môžete počítať aj s účinnosťou ľahko presahujúcou jeden rok, čo je jedna z hlavných predností oproti lacnejším alternatívam. Postup aplikácie je jednoduchý – stačí rovnomerne nastriekať na povrch a nechať jednu až dve hodiny zaschnúť. Zakúpiť u nás môžete aj cenovo zvýhodnenú sadu na čistenie Alcantary, ktorá obsahuje všetky vyššie uvedené produkty, teda čistič, impregnáciu, aj mikrovláknovú utierku a jemný štetec. Viac toho už na údržbu Alcantary potrebovať nebudete.

A čo robiť, keď je už na správnu údržbu neskoro?

Hneď na úvod zlá správa, vyžmolkovanú Alcantaru už bohužiaľ zachrániť nemožno. Táto nevzhľadná vlastnosť Alcantary sa skôr alebo neskôr objaví buď z dôvodu nevhodného čistenia, alebo opotrebovaním z dôvodu trenia a mechanického namáhania. Akonáhle sa jemné vlákna Alcantary čistením alebo pravidelným používaním poškodia, potom už existujú iba dve možnosti nápravy. Prvým a pomerne jednoduchým riešením je elektrický odstraňovač žmolkov. Po zadaní v Googli ich na vás vyskočí hneď niekoľko od mnohých výrobcov. Ide o bezpečný spôsob ako žmolky nielen z Alcantary, ale aj samozrejme z ostatných textilných povrchov pohodlne odstrániť. Druhou a menej bezpečnou možnosťou je žiletka, ktorú žmolky odrežete. Toto však odporúčame iba jedincom s ultra pevnými nervami. Najlepším riešením teda zostáva náležitá starostlivosť o Alcantaru, ktorú zvládne s vyššie uvedenými produktmi naozaj každý.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako na dekontamináciu laku ľahko v 3 krokoch
Dekontaminácia laku patrí k dôležitým bodom prípravy laku pred aplikáciou vosku, sealantu alebo keramickej ochrany. Ako ju s úspechom zvládnuť sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Desať tipov ako pripraviť auto na zimu
Dlhá zima je pred nami a to znamená náročnejšie podmienky na prevádzku vozidla, jeho vzhľad a najmä údržbu. Preto sme spísali desatoro odporúčaní na prípravu auta na zimu.
Celý článok
Typy mikrovláknových utierok a ich použitie
Mikrovláknové utierky sú nevyhnutnou pomôckou pri starostlivosti o autá a ich kvalita aj správne použitie môže ovplyvniť výsledok práce. Viac o utierkach a ich použitie v našom článku.
Celý článok
Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Ako dezinfikovať klimatizáciu?
Jar je tu a s ním prichádza ideálny čas na dezinfekciu klimatizácie. Tá odstráni nepríjemný zápach aj baktérie usadené vo ventilácii. Návod ako na to, nájdete v našom článku.
Celý článok