Môj účet

Výmena autorádia a reproduktorov vo vozidlách Škoda

Ak si niekedy pohrávate s myšlienkou ako vylepšiť ozvučenie vášho vozidla Škoda, prípadne akým spôsobom rozšíriť funkcie starších autorádií, napísali sme práve pre vás tento článok. Či už máte vozidlo nové alebo staršieho dáta, výmena autorádia aj reproduktorov je u značky Škoda pomerne dostupná a jednoduchá záležitosť. Čo všetko budete na montáž potrebovať a na aké úskalia môžete naraziť sa dozviete na nasledujúcich riadkoch.

Výmena autorádia

Autorádio je hlavným zdrojom zvuku a v dnešnej dobe aj multimediálnej zábavy. Najmä v starších vozidlách Škoda však nemali autorádia na dnešnú dobu dostatočnú výbavu. Chýbajúce prehrávanie hudby vo formáte mp3, alebo absencia bluetooth handsfree pre telefonovanie aj prehrávanie hudby určite nepoteší, rovnako ako veľmi slabý výkon interného zosilňovača autorádia a nízka kvalita zvuku. To sú najčastejšie dôvody pre výmenu továrenskej hlavnej jednotky za značkové autorádio, medzi ďalšie patrí napríklad absencia navigácie, prípadne moderné funkcie ako Apple CarPlay a Android Auto. Našťastie všetko je možné riešiť a u väčšiny modelov automobilky Škoda je výmena autorádia veľmi jednoduchá. V prvom rade musíte overiť, či je pre výmenu nutný vymedzovací rámik. Väčšina továrenských autorádií má špecifický tvar a ak chcete inštalovať klasické aftermarket autorádio, je potrebné zakúpiť práve spomínaný rámček podľa modelu vášho vozidla Škoda. Ďalšou nevyhnutnou položkou bude ISO konektor, ktorý zabezpečí bezproblémové pripojenie autorádia na kabeláž vozidla. U väčšiny modelov budete ešte potrebovať anténny napájač pre správnu funkciu antény. Následne môžete inštalovať ľubovoľné 1DIN alebo 2DIN autorádio, ktorých je v ponuke mnoho a záleží najmä na vami preferovaných funkciách a dizajnu. V prípade, že sa vám nepozdáva riešenie aftermarket autorádia s rámčekom, ktorý v niektorých prípadoch môže byť väčších rozmerov a dizajnovo príliš nezapadá do interiéru vozidla, existujú aj špeciálne OEM autorádiá, ktoré majú tvar a dizajn rovnaký ako originálne hlavné jednotky väčšiny modelov Škoda. Väčšinou ponúkajú aj všetky moderné funkcie, vrátane navigácie. Napríklad pri vozidle Škoda Octavia 3. generácie sa ani iná možnosť než zakúpiť špeciálne autorádio neponúka. Existuje síce vymedzovací rámik pre tento automobil, ale jeho cena atakujúca 390,- €  nie je príliš výhodná. V dnešnej dobe na internete zoženiete veľmi lacné čínske autorádiá práve v tvare tých originálnych, chceli by sme však varovať pred ich veľmi nízkou kvalitou nielen spracovania, ale predovšetkým extrémne nízkym výkonom, ktorý je nižší ako u originálnych autorádií a veľmi slabým príjmom rádia aj vysokou poruchovosťou. Preto odporúčame taký nákup zvážiť a poobzerať sa skôr po značkových alternatívach, ktoré ponúkajú síce podobné funkcie, ale kvalita prístroja je na úplne inej úrovni.

Čo teda výmenou továrenského autorádia získate?

Vždy záleží predovšetkým na veku vozidla a obsiahnutej výbave, všeobecne však medzi najdôležitejšie benefity výmeny patrí výrazne vyšší výkon značkových rádií a samozrejme aj vyššia kvalita zvuku. Továrenské rádiá majú výkon zvyčajne okolo do 4 x 10 W RMS, kdežto značkové aftermarket rádiá cca 4 x 20 W RMS (4 x 50 max) a ten rozdiel je samozrejme pri počúvaní veľmi poznať. Moderné rádiá ďalej ponúkajú prehrávanie všetkých hudobných súborov, USB pripojenie, bluetooth handsfree pre tefefonovanie alebo počúvanie hudby, v prípade 2DIN rádií s dotykovým displejom získate možnosť napríklad navigácie, zapojenie parkovacej kamery, zobrazenie parkovacích senzorov, alebo aktuálne populárnych funkcií Apple CarPlay a Android Auto, o ktorých sa môžete dočítať v našom samostatnom článku.

Ako neprísť o dôležité funkcie továrenskej jednotky

Výmenou továrenského autorádia však môžete prísť o niektoré nevyhnutné funkcie a medzi tie najčastejšie patria továrenské ovládanie na volante. Tlačidlá, ktorými ovládate hlasitosť rádia, prepínate skladby, prechádzate zložky alebo vyberáte zdroj hudby, prestanú po výmene továrenského rádia fungovať. To je samozrejme veľmi nepríjemné, pretože ovládanie na volante je dôležité nielen pre naše pohodlie, ale aj bezpečie. Našťastie existujú adaptéry pre ovládanie na volante, ktoré tento problém riešia. Pre úspešnú inštaláciu stačí vybrať ten správny adaptér podľa vášho modelu auta a roku výroby a k nemu zakúpiť prepojovacia kabeláž, ktorá zodpovedá výrobcovi zakúpeného rádia. Samotná inštalácia je už veľmi jednoduchá a výsledkom bude zachovanie funkcií tlačidiel na volante. Bohužiaľ u stále veľmi populárneho vozidla Škoda Octavia prvej generácie nie je adaptér k dispozícii. Už vyššie spomínaná OEM autorádiá tento adaptér už majú integrovaný a nie je potrebné ho dokupovať. V prípade, že máte novší model vozidla a moderne vybavené továrenské autorádio, cez ktoré ovládate napríklad klimatizáciu a nastavujete ďalšie funkcie, výmenou rádia samozrejme o tieto funkcie tiež prídete. Riešením sú opäť OEM autorádiá, ktorá dokážu cez dotykový displej ovládať všetky pôvodné funkcie, prípadne autorádiá značky Alpine a Kenwood majú v príslušenstve interface, ktorý umožňuje vizualizáciu ovládania kúrenia / klimatizácie vo vozidle, rovnako ako parkovacie senzory na multifunkčný displej. Ďalej prevádza signály z vozidla do analógových signálov (príslušenstvo, ručnú brzdu, osvetlenie).

Nechcete rádio meniť a napriek tomu by ste chceli využívať moderné funkcie? Aj to má riešenie

Pokiaľ patríte medzi zástancov originálneho dizajnu továrenských autorádií a ich výmena pre vás nie je prijateľná, prípadne vlastníte vozidlo Škoda Fabia 3. generácie, v ktorom nejde bohužiaľ továrenské autorádio nahradiť a napriek tomu by ste chceli získať funkcie moderných autorádií, potom aj pre vás máme riešenie. Existujú adaptéry, ktoré umožnia rozšíriť továrenskú hlavnú jednotku o AUX, USB vstup, slot na SD kartu aj bluetooth handsfree pre telefonovanie a počúvanie hudby z mobilného telefónu. Tieto adaptéry sa najčastejšie pripájajú do konektora, ktorý slúži na pripojenie továrenského CD meniča a sú vhodné najmä pre staršie modely vozidiel Škoda. Aj pre tie novšie však je k dispozícii zaujímavá vychytávka v podobe modulu Adaptiv. V prípade, že vlastníte vozidlo Škoda Octavia III, Fabia III, Superb III alebo Rapid, tak pripojením modulu Adaptiv získate mnoho zaujímavých funkcií. Medzi tie najzaujímavejšie patrí navigácia iGo Primo s mapovým pokrytím celej Európy, možnosť prehrávania všetkých hudobných súborov a videí z USB alebo SD karty, ktoré môžete sledovať aj za jazdy, možnosť pripojenia parkovacej kamery, alebo získania vstupu pre DAB+ a DVB-T tunery. Všetky tieto funkcie môžete ovládať pomocou OEM ovládania vozidla.

 

Výmena továrenských reproduktorov

Na kvalite ozvučenia sa najviac podieľajú reproduktory a tie továrenské spravidla príliš kvalitné nebývajú. Výnimkou nie je ani automobilka Škoda a ak radi počúvate svoju obľúbenú hudbu, skôr alebo neskôr sa dostanete k výmene reproduktorov. K vylepšeniu ozvučenia postačia aj základné reproduktory nižšej cenovej kategórie, ktoré významne nezaťažia váš rozpočet a napriek tomu výrazne pozdvihnú zvuk vo vašom aute. K výmene budete potrebovať len podložky pod reproduktory podľa vášho modelu auta a trochu šikovnosti. Tieto podložky nahradia originálne redukcie často špecifického tvaru, ktoré sú súčasťou továrenských reproduktorov a bez nich by nebola montáž obvykle možná. Do väčšiny vozidiel Škoda pasujú komponentné reproduktory s priemerom 165 mm, môžete teda vyberať z mnohých desiatok reproduktorov. Pre uľahčenie výberu sme pre vás zostavili sety reproduktorov do vozidiel Škoda, ktoré obsahujú všetko, čo budete na montáž potrebovať. Spomínané podložky sú už v cene a zakúpiť môžete aj káblové adaptéry, vďaka ktorým reproduktory jednoducho zapojíte na pôvodnú kabeláž. Vyberať môžete podľa modelu auta, počtu reproduktorov aj podľa ceny. Reproduktory do našich setov vyberáme na základe našich mnohoročných skúseností a dbáme na to, aby vždy v daných cenách boli vybrané zvukovo najzaujímavejšie reproduktory.

Tlmenie dverí

Dôležitou súčasťou výmeny reproduktorov je tiež vytlmenie dverí. Samozrejme nie je nevyhnutné, ale ak už máte dvere rozrobené, určite odporúčame tlmiace materiály aplikovať. Dvere auta obsahujú zvyčajne niekoľko otvorov a vďaka tomu jednak vzniká k akustickému skratu, navyše to v podstate znemožňuje dosiahnuť výraznejšej basovej zložky reproduktorov. Dá sa bez preháňania povedať, že ani tie najkvalitnejšie reproduktory za vysokú cenu v nevytlmených dverách nezahrajú tak, ako by ich výrobca zamýšľal. Vďaka aplikácii tlmiacich materiálov vytvoríte pre reproduktory uzavretú ozvučnicu s ideálnou litrážou a to sa pozitívne prejaví nielen na basovej zložke, ale aj na celkovom zvuku stredobasových reproduktorov. Navyše zamedzíte vibráciám a najrôznejším nežiaducim zvukom, ktoré pri počúvaní hudby môžu dvere a ich výplne vydávať. V našom článku "ako vytlmiť dvere" sa dozviete všetko o tlmení dverí, použitých materiáloch aj o detailnom postupu aplikácie. Sami na našej dielni pri každej výmene reproduktorov tlmíme dvere a tento postup všetkým odporúčame. Konkrétne napríklad pri vozidle Škoda Octavia prvej generácie je tlmenie dverí vzhľadom k ich konštukcii takmer zásadné pre správnu akustiku nových reproduktorov, tlmenie dverí však odporúčame pri všetkých modeloch.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Zadné reproduktory po výmene autorádia nehrajú
Poradíme vám s problémom nefunkčných zadných reproduktorov, rieši to adaptér pre aktívny audio systém.
Celý článok
Čo je potrebné k montáži aftermarket autorádia do Škoda Octavia 2?
Zoznam potrebného príslušenstva k montáži nového aftermarket autorádia do Škoda Octavia 2.
Celý článok
Čo je potrebné k montáži aftermarket autorádia do Škoda Octavia 1?
Adaptér, ktorý je potrebný na montáž nového autorádia do Škody Octavia 1.
Celý článok
Čo je potrebné k montáži aftermarket autorádia do Škoda Fabia 1?
Rady k nákupu potrebného príslušenstva do vozidla Škoda Fabia 1.
Celý článok
Recenzia reproduktorov Hertz základného radu Uno
Predstavujeme nový základný modelový rad UNO obľúbeného talianskeho výrobcu Hertz, ktorý vás veľmi prekvapí svojím zvukom i spracovaním.
Celý článok
Na čo slúži Android Auto a Apple CarPlay
Ak neviete k čomu slúžia u autorádií funkcie Apple CarPlay a Android auto a ako tieto funkcie nastaviť, dozviete sa všetko v tomto článku.
Celý článok
Čo je potrebné k výmene reproduktorov v Škoda Fabia 2?
Potrebné príslušenstvo a Tipy na montáž reproduktorov do Škoda Fabia 2.
Celý článok
Čo je potrebné k výmene reproduktorov v Škoda Superb 3?
Tipy na kvalitné reproduktory a príslušenstvo potrebné na montáž nových reproduktorov do Škoda Superb III.
Celý článok
Neviete, ako vybrať to správne autorádio? Poradíme Vám.
Plánujete nákup autorádia? Poradíme Vám na čo si dať pozor a ako úspešne zvládnuť zapojenie autorádia.
Celý článok