Môj účet

Ako vybrať autorádio

Ako vybrať autorádioTento článok Vám poskytne návod a užitočné informácie ako si vybrať autorádio.

Chcete si spríjemniť cestu v aute dobrým audiom? To Vám vyrieši kvalitné aftermarket autorádio, ktoré môže byť ďaleko lepšie než autorádio originálne. Moderné značkové autorádiá umožnia počúvanie Vašej obľúbenej hudby z CD, MP3, WMA, USB, SD, AUX, iPod/iPhone alebo počúvanie hudby celkom bezdrôtovo cez Bluetooth® pomocou funkcie A2DP (bezdrôtové streamovanie hudby). Značkové autorádiá dnes disponujú výkonom najčastejšie 4 x 50W a môžete k nim pripojiť externý zosilňovač cez RCA výstupy.

1. Čo autorádiá prehrávajú?

Ak chcem ešte prehrávať CD, volím autorádiá s CD mechanikou a podporou MP3, WMA, AAC formátov. Pre veľké množstvo hudby zvolím autorádiá s USB vstupom. Ak CD disky nepoužívate, alebo ich nechcete voziť v aute, odporúčame zvoliť veľmi populárne bezmechanikové autorádiá, ktoré sú dnes absolútne najpredávanejšie.

2. Čo môžem pripojiť k autorádiu?

Na USB vstup sa najčastejšie pripájajú USB flash disky (hovorovo "USB kľúč"), iPod/iPhone, chytrý telefón s OS Android. Cez AUX vstup potom napr. MP3/MP4 prehrávače. Autorádiá s Bluetooth® umožňujú bezdrôtový prenos zvuku pomocou funkcie Audio Streaming (A2DP) a bezdrôtové telefonovanie cez handsfree.

3. Ako rozšíriť audio?

Ak Vám nestačí výkon samotného autorádia, ktorý býva obvykle 4 x 18 - 25 W RMS (4 x 50W Max.), môžete cez RCA výstupy pripojiť autohifi zosilňovač, poprípade aktívny subwoofer. Ak chcete zapojiť len subwoofer, stačí Vám 1 pár RCA výstupov na externý zosilňovač. Na zapojenie predných a zadných reproduktorov do auta + subwoofera použite autorádio s troma pármi RCA. Pri tomto zapojení máte podstatne lepšiu možnosť nastavenia zvuku.

4. ISO konektor, ant. redukcia a redukčné rámčeky pre autorádiá?

Pri výmene originálneho autorádia za nové aftermarket autorádio odporúčame pred kúpou overiť, či nie je potrebné zakúpiť redukčný rámček a ISO adaptér popr. anténnu redukciu. Na koncernové vozy (Škoda, VW, Seat a Audi) je nutný anténny napájač (fantómové napájanie antény).

5. Adaptéry ovládania na volante

Ak chcete zachovať továrenské ovládanie autorádia na volante, použite adaptéry ovládania na volante. De facto všetky značkové autorádiá dnes majú vstup pre tieto káblové adaptéry na volant.

6. Veľkosť autorádia

Autorádiá sa rozdeľujú na 2 veľkosti, autorádiá 1DIN a autorádiá 2DIN. Autorádiá veľkosti 1DIN poznáme z vozidiel z 90. rokov, presný rozmer montážnej diery vrátane plechového rámčeka, kam sa autorádio zasúva je 183 x 55 mm, vonkajšie rozmery autorádia 1DIN potom sú 189 x 58 mm. Ako TIP medzi 1DIN autorádiami uvádzame Kenwood KMM-BT305. 2DIN autorádiá poznáme z nových vozidiel, klasický príklad je Škoda Octavia 1. generácie s navigáciou. Rozmery 2DIN autorádia vnútorné vrátane plechového rámčeka sú 179 x 102 mm, vonkajšie rozmery 2DIN autorádia sú 188 x 118 mm. Ako príklad 2DIN autorádia uvádzame Kenwood DDX-4019BT.

7. Montáž autorádia

Máte obavu, že neviete aké má byť správne zapojenie autorádia? Aký použiť ISO adaptér či redukčný rámček? Využite montáže autorádia zakúpeného v našom obchode a nechajte si autorádio nainštalovať od profesionálov. Pred montážou si môžete autorádiá obzrieť v našej kamennej predajni, kde máme prehľadný demo-panel s autorádiami.

Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Neviete, ako vybrať ten správny subwoofer? Poradíme Vám.
Spísali sme tipy pri nákupe subwoofera do auta. Tiež poradíme s jeho zapojením.
Celý článok