Môj účet

Streamovanie hudby v Hi-Res kvalite s Audison B-CON

Trendom poslednej doby je počúvanie hudby vo formáte Hi-Res Audio, ak chcete po slovensky vo vysokom rozlíšení, a má to svoje opodstatnené dôvody. Hudobná nahrávka v Hi-Res Audio znie presne tak, ako ju interpret nahral v štúdiu a je dokonca kvalitnejšia, než ako ju poznáme z klasických CD diskov. Oproti tomu komprimované mp3 súbory, ktorých je plný internet aj najrôznejšie streamovacie platformy, počuteľné stráca na kvalite zvuku. Pokiaľ disponujete zbierkou hudby v Hi-Res formáte, možno ste už narazili na problém, ako ich bez straty kvality počúvať vo svojom automobile a to ideálne bezdrôtovo. Bluetooth modul Audison B-CON je jednou z možností, ako to dosiahnuť.

Čo znamená vlastne Hi-Res Audio?

Ako sme už v úvode naznačili, Hi-Res Audio prináša bezstratovú kvalitu zvuku, v ktorej hudobní umelci nahrávajú svoje tituly v štúdiu. Takáto nahrávka disponuje parametrami zvuku v 24 bitoch a 96 kHz a vzhľadom k vysokému objemu prenesených dát je následne skomprimovaná na CD meniče v nižšej kvalite, konkrétne 16 bitov a 44,1 kHz. Hoci objem dát je viac ako trikrát nižší, stále ide o pomerne vysokú kvalitu zvuku. Problém s kvalitou však nastavuje pri komprimovaných mp3 súboroch s veľmi nízkym bitratom (maximálne 320 kb/s), ktoré mimochodom nájdete aj na streamovacích službách, ako je napríklad populárny Spotify. Kompresia spôsobuje výraznú stratu kvality zvuku, ktorý postráda dynamiku aj toľko dôležité detaily. Náročnejší poslucháči, pre ktorých je kvalita nahrávky absolútnou prioritou, majú našťastie v dnešnej dobe hneď niekoľko možností, ako počúvať hudbu vo vysokom rozlíšení. Medzi najpopulárnejšie patrí bezstratový formát FLAC, prípadne streamovacia služba Tidal, ktorá poskytuje nekomprimovanú bezstratovú kvalitu zvuku s možnosťou streamovať až 9216 kb/s v kvalite 24 bitov a 192 kHz. Teda presne v takej kvalite, v akej bola skladba nahraná autorom. A ak sa pýtate, či to poznáte? Jednoznačne áno a rozdiel značný. Teda minimálne na kvalitnej aparatúre.

Streamovanie Hi-Res Audio cez Bluetooth

Venujme sa teraz počúvaniu hudby vo vysokom rozlíšení v automobile. Najbežnejším spôsobom prehrávania Hi-Res Audio sú skladby uložené napríklad na USB disku alebo SD karte vo formáte FLAC. Pokiaľ si vaše autorádio poradí s ich prehraním, máte vyhrané. Pravdepodobnosť je pomerne vysoká, pretože moderné automobily už umožňujú počúvanie tohto formátu a to isté platí o značkových autorádiách vyšších modelových radov. Ďalšou častou možnosťou je Hi-Res prehrávač alebo mobilný telefón pripojený káblom k autorádiu. Ale čo keď chcete počúvať hudbu vo vysokom rozlíšení zo streamovacej služby, alebo spomínaných zariadeniach bezdrôtovo cez Bluetooth? Na prvý pohľad sa môže zdať, že všetko funguje bez problémov. Bohužiaľ tomu tak ale nie je.

V hlavnej úlohe Bluetooth kodeky

Pokiaľ prepojíte váš mobilný telefón alebo Hi-Res prehrávač s továrenským alebo aftermarket autorádiom cez Bluetooth, môžete dané súbory samozrejme normálne prehrať. Bohužiaľ však prídete o to najpodstatnejšiu, teda Hi-Res kvalitu. Ako je to možné? Na vine je vstavaný Bluetooth kodek v hlavnej jednotke vášho vozidla a ten určite nepodporuje Hi-Res Audio. Práve Bluetooth kodek určuje, v akej kvalite sa bezdrôtový prenos hudby uskutoční. Takých kodekov je hneď niekoľko a ten najbežnejší, ktorý nájdete prakticky v každom zariadení s Bluetooth sa nazýva SBC. Ide o základný kodek, ktorý predstavuje najnižší možný level na prenos zvuku cez Bluetooth. Rýchlosť prenosu sa pohybuje variabilne od 192 do 320 kbps, čo na Hi-Res jednoducho nestačí a z bezstratového FLAC formátu dostanete lusknutím prsta empétrojku v trochu lepšej kvalite. Podobne (aj keď mierne lepšie) je na tom aptX kodek, ktorý disponuje hodnotami 48 kHz a 16 bitov s prenosovou rýchlosťou 352 kb/s. Teda stále nič, čo by nás zaujímalo. Z iného súdka je však vylepšený kodek aptX HD, ktorý zvláda 48 kHz a 24 bitov pri rýchlosti 576 kbps a LDAC s 96 kHz, 24 bitmi a tromi rýchlosťami 990, 660 a 330 kb/s. A tieto kodeky nás už samozrejme oslovujú.

Bluetooth modul Audison B-CON  

Jednou z možností ako streamovať hudobné súbory vo vysokom rozlíšení je bluetooth modul Audison B-CON. Ten umožní prehrávať hudbu z vášho Hi-Res prehrávača, mobilného telefónu alebo streamovacej služby (Tidal, Qobuz a niekedy sa snáď dočkáme aj Spotifi Hi-Fi) cez Bluetooth vďaka vyššie spomínanému kodeku LDAC. V Audisone zvolili tento kodek nielen kvôli jeho vysokej kvalite, ale aj rozšíriteľnosti naprieč Hi-Res prehrávačmi a najmä mobilnými telefónmi. Jednu dôležitú poznámku sme ešte totiž nespomenuli. Aby ste mohli streamovať hudbu v požadovanej kvalite, musí daný kodek podporovať aj zariadenia, ktoré vlastníte. A hoci LDAC je kodek úvodne od Sony, rýchlo sa rozšíril aj do väčšiny ostatných mobilných telefónov. Narozdiel od aptX HD, ktorý by ste márne hľadali u veľkého množstva populárnych smartfónov, vrátane vlajkových lodí juhokórejského výrobcu Samsung. Je to dané tým, že kodek aptX HD má na svedomí Qualcomm a ich procesory bohužiaľ v Európe v týchto telefónoch nie sú k dispozícii. LDAC teda dáva o niečo väčší zmysel, upozorňujeme však, že je nevyhnutné ho nastaviť v menu telefónu a zvoliť aj požadovanú rýchlosť – samozrejme 990 kb/s. Upozorňujeme však, že túto rýchlosť všetky telefóny s podporou LDAC neumožňujú a to predovšetkým základné modely.

A ako Audison B-Con funguje?  

Aby ste mohli počúvať hudbu vo vysokom rozlíšení pomocou Bluetooth modulu Audison B-CON, je nevyhnutné obísť hlavnú jednotku automobilu a jej vlastné Bluetooth. K tomu je potrebný nielen modul Audison B-CON, ale aj externý zosilňovač, ku ktorému modul pripojíte. Oproti podobným riešeniam od konkurenčných výrobcov Zapco alebo Helix, ktorí umožňujú použitie ich Bluetooth modulu iba na vlastných zosilňovačoch a používajú kodek aptX HD, môžete Audison B-CON pripojiť nielen k zosilňovačom značky Audison, ale aj k zosilňovačom ostatných výrobcov. Postrážiť si teda musíte iba to, či váš mobilný telefón alebo Hi-Res prehrávač podporuje kodek LDAC a to ideálne v najvyššej prenosovej rýchlosti. B-CON môžete pripojiť cez analógové RCA výstupy, alebo optické výstupy Toslink SPDIF. Pričom digitálny výstup umožňuje 96 kHz a 24 bitov a analógové výstupy majú certifikáciu High-Resolution a odstup signálu od šumu 100 dBA. Zaujímavosťou je aj funkcia "Absolute Volume", ktorá umožní získať plný potenciál dynamického rozsahu a hlasitosti bez závislosti od nastavenia hlasitosti zdrojového zariadenia. Túto funkciu však umožňujú iba najnovšie zosilňovače Audison. A ako sú na tom so streamovaním Hi-Res hudobných súborov produkty značky Apple? Majiteľov zariadení Apple bohužiaľ sklameme. Apple je totiž stále verný kodeku AAC, čo je aktuálne najvýkonnejší kodek podporovaný systémom iOS s maximálnou prenosovou rýchlosťou 250 kb/s. Mnohí predpokladajú, že AAC predstavuje „Apple Lossless“, avšak ide o skratku pre široko využívaný kodek Advanced Audio Codec a nejde o vlastníctvo spoločnosti Apple. Medzi zástancami Androidu a iOS prebiehajú tradičné nekonečné vojny o kvalite kodekov SBC a AAC, isté je však jedno – na produktoch značky Apple si streamovanie Hi-Res Audio neužijete. Keďže však Audison B-CON využíva kodek AAC (a samozrejme aj SBC), získate s týmto modulom najlepší možný zvuk z iOS zariadenia cez Bluetooth.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Kvalitné ozvučenie s DSP bez prievanu v peňaženke
Ozvučenie s DSP procesorom nemusí byť výsadou iba drahých inštalácií so špičkovými produktmi. V článku si ukážeme, že dosiahnuť vysoko kvalitný zvuk je možné aj za dostupnú cenu.
Celý článok
Powerbass po rokoch opäť na Slovensku!
Pamätáte na Powerbass? V minulosti bol tento americký výrobca v SR a ČR extrémne populárny a teraz vám jeho zaujímavý sortiment prinášame späť! Nadviaže na vtedajší úspech?
Celý článok
Ako zlepšiť továrenské ozvučenie auta?
Základné aj pokročilé možnosti zlepšenia továrenského ozvučenia vrátane hľadania ciest na dosiahnutie automobilového high-endu sa pokúsime zhrnúť v našom článku.
Celý článok
JL Audio po novom na Ahifi!
Prvou novou značkou, ktorú v roku 2022 zaraďujeme do našej ponuky, je JL Audio. V ponuke nájdete nielen subwoofery tej najvyššej kvality, ale aj zosilňovače a ďalšie produkty na ozvučenie auta.
Celý článok
Ako si správne vybrať zosilňovač do auta
Zosilňovač umožní vyšší výkon vašich reproduktorov, kvalitnejší zvuk alebo inštaláciu subwoofera. Všetko od správneho výberu po všetky funkcie zosilňovačov si rozoberieme v našom článku.
Celý článok
Ako vybrať reproduktory do auta?
Ak sa neorientujete v širokej ponuke reproduktorov do auta a ich základných vlastnostiach a parametroch, práve pre vás je tento článok, ktorý vám pomôže s výberom.
Celý článok
Ako na subwoofer bez obmedzenia priestoru v kufri
Chýba vám v aute výraznejšia basová zložka, ale nechcete prísť o žiadny priestor v batožinovom priestore? V našom článku sa dozviete niekoľko možností ako to dosiahnuť.
Celý článok