Môj účet

Ako na subwoofer do auta bez obmedzenia batožinového priestoru

Subwoofer je neoddeliteľnou súčasťou ozvučenia auta, pretože dokáže výrazne podporiť celkovú dynamiku vozidla a zahrať frekvencie, ktoré reproduktory zvyčajne nezvládnu. Ani dôkladné vytlmenie dverí a zapojenie výkonných reproduktorov na zosilňovač nemusí každému stačiť z hľadiska basovej zložky a na rad musí prísť subwoofer. Pravdepodobne najčastejším riešením je umiestnenie klasického subwoofera v boxe do batožinového priestoru. Je to ideálna možnosť pre výraznú a v prípade zvolenia kvalitného subwoofera vo vhodnej ozvučnici aj maximálne kvalitnú podporu basovej zložky. Problémom však môžu byť rozmery boxu, pretože aj malá ozvučnica zaberie v kufri nejaké to miesto a to nie každému vyhovuje. My si v tomto článku ukážeme aké sú možnosti zlepšenia basovej zložky ozvučenia v prípade, že chcete zachovať celý objem kufra, alebo aspoň jeho podstatnú časť.

1. Subwoofer v bočnici kufra

Riešením, ktoré je poslednou dobou stále populárnejšie, je umiestnenie subwoofera do bočnice kufra. Prakticky ide o OEM ozvučnicu, ktorá je vyrobená na mieru do daného modelu auta a umiestni sa na bočnú stranu batožinového priestoru. Takáto inštalácia nezaberie takmer žiadne miesto v batožinovom priestore, často do neho aj dizajnovo zapadá a medzi benefity takéhoto riešenia je aj možnosť osadenia veľmi kvalitnými aj výkonnými subwoofermi. Práve možnosť výberu subwoofera aj zosilňovača patrí medzi výhody OEM ozvučníc. Je samozrejme nutné dodržať obmedzujúce parametre danej ozvučnice, medzi ktoré najčastejšie patrí priemer subwoofera 200 až 250 mm, menšia litráž aj inštalačná hĺbka. V dnešnej dobe to však nie je žiadny problém a aj také subwoofery samozrejme máme v ponuke. Medzi subwoofery s priemerom 200 mm (8") úplne vyniká subwoofer Audison APS 8 R, ktorý disponuje dostatočným výkonom 250 W RMS, vysokou kvalitou zvuku aj spracovaním a najmä schopnosťou zahrať v ozvučnici s veľmi malým objemom. K dostaniu je navyše tak v impedancii 4 Ω, tak aj 4 + 4 Ω. V cene je aj praktická a elegantná ochranná mriežka, ktorá subwoofer chráni pred poškodením. V kategórii 250 mm je už väčší výber aj možnosť vyšších výkonov. Ak by sme mali nejaký subwoofer vyzdvihnúť, volili by sme Hertz CS 250 S4 s výkonom 300 W RMS a možnosťou inštalácie do ozvučnice s objemom od 16 litrov. Ďalšími lákadlami je tradične kvalitný zvuk tohto talianskeho výrobcu a opäť možnosť výberu dvoch verziách s rôznymi impedanciami. V prípade potreby vyššieho výkonu alebo menšej ozvučnice s objemom od 10 litrov odporučíme opäť Audison, konkrétne Audison APS 10 S4S. Výberu sa ale medze nekladú a je možné vybrať aj ďalšie subwoofery presne podľa vášho gusta. Samozrejmosťou je vždy zvolenie zodpovedajúceho zosilňovača, ktorý by mal mať podobný a ideálne vyšší výkon než zvolený subwoofer. Pre jednoduchý výber sme pre vás zostavili zvýhodnené sety subwoofera, OEM ozvučnice, zosilňovača aj príslušenstva do najžiadanejších typov vozidiel. Určitým limitom takéhoto riešenia je nemožnosť inštalácia do všetkých typov vozidiel. Ponuku však neustále rozširujeme. Ako také riešenie vyzerá sa môžete pozrieť napríklad v našej montáži do Škoda Octavia 3, do ktorej sme inštalovali vyššie spomínaný subwoofer Hertz.

2. Subwoofer do dvojitého dna alebo miesto rezervy

Ďalšou možnosťou kam subwoofer umiestniť je dvojité dno kufra alebo priestor pre rezervu. Pri tomto variante sme však obmedzení najmä typom vozidla, pretože veľa áut takúto možnosť nemá. V prípade umiestnenia subwoofera miesto rezervy je tiež potrebné zvážiť, či je pre vás väčšou prioritou voziť rezervné koleso, alebo priestor vyplniť ozvučnicou so subwooferom. Avšak ak táto možnosť je, stojí za zváženie. Subwoofer je kompletne skrytý, nezaberá žiadny priestor v batožinovom priestore a opäť máme na výber z viacerých možností. V prípade dvojitého dna je nutné počítať s veľmi kompaktnými rozmermi subwoofera a práve pre tieto účely sa nám najviac osvedčil subwoofer vo veľmi malej ozvučnici Audison APBX 8 R. Ide o rovnaký 8" subwoofer, ktorý odporúčame v predchádzajúcom bode a je aj v tomto prípade možné zvoliť rôznu impedanciu pre vami preferované zapojenie na zosilňovač. Box je dostupný aj s 10" subwooferom s mierne väčšími rozmermi a dokonca sa vyrába aj v aktívnej verzii s integrovaným zosilňovačom. Je možné ho teda zvyčajne umiestniť ako do dvojitého dna, tak do priestoru pre rezervné koleso. Dostupných je aj niekoľko viac či menej zaujímavých aktívnych subwooferov designovaných priamo do priestoru rezervy. Menujme napríklad nemecké produkty Eton RES 11, ktorý vyniká veľmi malými rozmermi, prípadne Gladen RS 10 RB. U aktívnych boxov je však nutné takmer vždy počítať s obmedzeným výkonom oproti klasickému setu subwoofera a adekvátneho zosilňovača. Na inštaláciu subwoofera do dvojitého dna kufra sa môžete pozrieť napríklad v našej montáži do Audi A6, kde sme inštalovali nielen subwoofer Audison, ale aj predné a zadné reproduktory Hertz, všetko zapojené na päťkanálový zosilňovač taktiež od talianskeho výrobcu Audison.

3. Aktívny subwoofer pod sedačku

Pravdepodobne najpopulárnejší variant je montáž plochého aktívneho subwoofera pod sedačku spolujazdca. Takéto riešenie je najľahšie na montáž a najmenej náročné na priestor. Subwoofer sa celý s prehľadom zmestí pod sedačku, nezaberá žiadny viditeľný priestor a v prípade kvalitných subwooferov dokáže slušne vylepšiť celkovú dynamiku ozvučenia. Tento typ subwoofera sa vyrába výhradné v aktívnom variante a jeho súčasťou je teda aj zosilňovač. K dispozícii sú subwoofery s meničom s veľkosťou od 165 mm až po 250 mm a podľa toho sa mení zvyčajne aj celková veľkosť subwoofera. Tu obvykle platí nepísané pravidlo, že čím väčší subwoofer, tým lepší výkon a väčšinou aj zvuk. Záleží však vždy na vašom vozidle a veľkosti priestoru určeného na inštaláciu. Najväčšou slabinou tohto typu subwoofera je vyššie spomínaný výkon a samozrejme aj kvalita zvuku. Nielen podľa rozmeru a konštrukcie takých subwooferov je zrejmé, že takéto riešenie nie je ideálne a zo všetkých spomínaných variantov v tomto článku je aj najmenej kvalitné. Ak však nepožadujete vysoký výkon, špičkovú kvalitu zvuku a záleží vám hlavne o posilnenie basovej zložky napríklad továrenského ozvučenia, potom môžeme inštaláciu subwoofera pod sedačku odporučiť. Veľmi však záleží na zvolenom subwooferu. Najlepšie skúsenosti máme dlhodobo s aktívnym subwooferom JBL Basspro SL, ktorý ponúkne menič s veľkosťou 8", dostatočný výkon aj prijateľne kvalitný zvuk. Ideálne rozmery subwoofera zaručujú bezproblémovú inštaláciu do väčšiny vozidiel. Pre náročnejších ponúkame aktívny subwoofer Eton USB 10 s meničom o veľkosti 10" a výrazne vyšším výkonom. Pozor si však musíte dať na väčšie rozmery. Na inštaláciu aktívneho subwoofera pod sedačku sa môžete pozrieť napríklad v montáži do Škoda Karoq.

4. Výmena továrenských reproduktorov a vytlmenie dverí

Dosiahnuť výraznejšej dynamiky ozvučenia je možné aj iným spôsobom a preto v tomto bode nebudeme riešiť subwoofer, ale reproduktory. Výmena továrenských reproduktorov za kvalitné reproduktory s vysokou citlivosťou dokáže totiž spolu s vytlmením dverí až prekvapivo výrazne posilniť basovú zložku ozvučenia. Často nové reproduktory vo vytlmených dverách dokážu tak silno zabasovať, že absenciu subwoofera ani nepocítite. Ako je to možné? Kvalitné reproduktory, ako napríklad Hertz CK 165, sa nevyznačujú len pokročilejším zvukom, ale aj schopnosťou lepšie reprodukovať tiež spodné frekvencie. Ak reproduktory disponujú zároveň vysokou citlivosťou, sú schopné veľmi slušne zahrať aj zabasovať aj pri zapojení bez externého zosilňovača a dokáže ich dostatočne vybudiť aj továrenské autorádio so slabším výkonom. To všetko by ale nebolo dostatočne efektívne bez dôkladného vytlmenia dverí. Aplikácia tlmiacich materiálov má za následok enormné zlepšenie zvuku stredobasu a zabezpečenie neporovnateľne výraznejšej basovej zložky. Väčšina vozidiel má v plechu dverí viac či menej otvorov, ktoré neumožňujú reproduktorom predviesť svoje schopnosti a môžu navyše spôsobiť aj akustický skrat. Tlmenie dverí antivibračnými materiálmi plechy spevní, zamedzí vibráciám a rezonanciám a predovšetkým vytvorí reproduktorom uzavretú ozvučnicu. Po takejto úprave majú stredobasové reproduktory vylepšené akustické podmienky a dosiahnete výrazné zlepšenie najmä v spomínanej basovej zložke a to aj u továrenských reproduktorov. Ak zvolíte kvalitnejšie reproduktory, ktoré v ideálnom prípade zapojíte na zosilňovač, je viac než pravdepodobné, že vás výsledok uspokojí. Všetko o tlmení dverí sa môžete dočítať v našom článku ako vytlmiť dvere, kde sa dozviete všetky dôležité informácie.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Súvisiace produkty

OEM ozvučnica Basser 10" Škoda Octavia II kombi Doprava zadarmoOEM ozvučnica Basser 10Rýchly náhľad (3 hodnotenia)OEM box pre 10" subwoofer pre Škoda Octavia II kombi (O4->)153,75 EURSkladomHertz CS 250 S2 Doprava zadarmoSubwoofer Hertz CS 250 S2Rýchly náhľad (4 hodnotenia)subwoofer, Ø 10" (250 mm), 300 W RMS, 84 dB (SPL 2,83 V/1m), 2 Ω149,90 EURSkladomAudison APBX 8 R Doprava zadarmoSubwoofer v boxe Audison APBX 8 RRýchly náhľad (1 hodnotenie)8", 250 W RMS, 84 dB (SPL 2,83V/1m), 4 Ω289,90 EURSkladomAudison APBX 10 DS Doprava zadarmoSubwoofer v boxe Audison APBX 10 DSRýchly náhľad (2 hodnotenia)10", 400 W RMS, 84 dB (SPL 2,83V/1m), 4 + 4 Ω359,90 EURSkladomAudison APS 8 R Doprava zadarmoSubwoofer Audison APS 8 RTipRýchly náhľad (2 hodnotenia)8", 250 W RMS, 84 dB (SPL 2,83V/1m), 4 Ω159,90 EURSkladomAudison APS 10 D Doprava zadarmoSubwoofer Audison APS 10 DRýchly náhľad (1 hodnotenie)10", 400 W RMS, 84 dB (SPL 2,83V/1m), 4 + 4 Ω229,90 EURSkladomEton USB 10 Doprava zadarmoAktívny subwoofer Eton USB 10Rýchly náhľad10", 175 W RMS324,17 EURSkladomSubwoofer do Volkswagen Passat B6, B7 Variant č.1 Doprava zadarmoSet subwoofera v OEM ozvučnici a zosilňovače do Volkswagen Passat B6, B7 Variant č.1-19 %AktualizovanéRýchly náhľadsubwoofer 10", 200 W RMS v OEM ozvučnici, zosilňovač a káblová sada362,46 EUR449,38 EURSkladomSubwoofer do Škoda Octavia III č.1 Doprava zadarmoSet subwoofera v OEM ozvučnici a zosilňovače do Škoda Octavia III č.1-17 %AktualizovanéRýchly náhľad (1 hodnotenie)subwoofer 10", 200 W RMS v OEM ozvučnici, zosilňovač a káblová sada362,46 EUR436,88 EURSkladomGladen RS-X 08 Doprava zadarmoSubwoofer Gladen RS-X 08TipRýchly náhľad (11 hodnotení)subwoofer, 8" (200 mm), 250 W RMS, 88,1 dB (SPL 2,83V/1m), 4 Ω139,00 EURSkladomJBL BASSPRO SL 2 Doprava zadarmoAktívny subwoofer JBL BASSPRO SL 2TipRýchly náhľad (34 hodnotení)8", 125 W RMS239,00 EURSkladomOEM ozvučnica Basser 10" Škoda Superb 2 Doprava zadarmoOEM ozvučnica Basser 10Rýchly náhľadOEM box pre 10" subwoofer pre Škoda Superb 2 (08->)178,75 EURSkladomHertz CS 250 S4 Doprava zadarmoSubwoofer Hertz CS 250 S4Rýchly náhľad (4 hodnotenia)subwoofer, Ø 10" (250 mm), 300 W RMS, 84 dB (SPL 2,83 V/1m), 4 Ω149,90 EURSkladom

Podobné články

Tlmenie vs. odhlučnenie dverí - aké sú rozdiely?
Dvere tlmíme z dôvodu ich odhlučnenia alebo na účely ozvučenia vozidla. Aký je rozdiel medzi aplikáciou a použitými materiálmi sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Výmena reproduktorov a rádia vo vozidlách Škoda
Ak premýšľate o výmene autorádia alebo reproduktorov vo vozidlách Škoda, prečítajte si náš článok, v ktorom sa dozviete všetko potrebné na montáž.
Celý článok
Neviete, ako vybrať ten správny subwoofer? Poradíme Vám.
Spísali sme tipy pri nákupe subwoofera do auta. Tiež poradíme s jeho zapojením.
Celý článok