Môj účet

Aplikácia keramického povlaku na okná na novom BMW X1

Pokračovanie našej trojdielnej série o tom, čo je vhodné urobiť ihneď po kúpe nového auta. Ako prví sme na našom BMW X1 aplikovali keramickú ochranu na kožu, článok o ochrane kožených sedačiek si určite prečítajte. Druhá fáza bola aplikácia keramickej ochrany na alu kolesá, tejto téme sa budeme venovať v budúcnosti v úplne novom článku. Do tej doby sa pozrite náš súčasný článok: aplikácia keramickej ochrany na alu kolesá. Máme teda za sebou ochranu kože, ochranu hliníkových kolies - oboje pomocou keramického povlaku. Teraz vám chceme ukázať kompletnú ochranu všetkých okien z vonkajšej časti vozidla. Pri našom BMW X1 to znamenalo jediné, aplikácia nového keramického povlaku na čelné okno, bočné okná, zadné okno, sklá spätných zrkadiel a tiež na veľké strešné okno. V našom článku si detailne popíšeme postup, ako aplikovať keramický povlak na okná pri novom aute. Tento článok nie je len pre majiteľov nových áut, ale aj pre autá už používané, a tiež pre tých, ktorí sú už zvyknutí tekuté stierače používať a chcú ísť v starostlivosti o okná smerom dopredu. Rozdiel je iba v príprave, pri používaných autách je potrebné sklo navyše vyleštiť.

Prečo používať tekuté stierače

Pod pojmom tekuté stierače, niekto im hovorí neviditeľné stierače, sa skrýva špeciálna "vodička", ktorú pomocou aplikátora nanesiete na okná a zotriete. Po aplikácii nastane efekt kvapôčkovania pri jazde v daždi, voda nie je na čelnom okne zliata a vzniká tak priestor pre oveľa bezpečnejšiu jazdu v daždi. Vďaka tekutým stieračom nie je potrebné za určitej situácie klasické stierače používať. Je tomu spravidla v rýchlostiach od 90 km/h. Mnohí výrobcovia tekutých stieračov uvádzajú už od 60 km/h, ale realita je skôr od 90 km/h. Záleží na sklone čelného okna, ale ak nemáte superšport, potom počítajte skôr od 90 km/h. Prestať používať klasické stierače využijete hlavne pri jazde po diaľnici. Medzi ďalšie výhody takto ošetreného skla kvalitnými tekutými stieračmi je slabšie zamŕzanie v zimnom období. Pokiaľ totiž máte na oknách aplikované kvalitné tekuté stierače, potom sa na okne námraza v takej miere neudrží. Čím kvalitnejšie sú tekuté stierače, tým menej okná zamŕzajú. V letnom období idú zase lepšie odstraňovať zvyšky hmyzu. Pokiaľ niekto niekedy pochyboval o výhodách autokozmetiky ako takej, tak za nás sú tekuté stierače jedným z nutných bezpečnostných prvkov pre jazdu, a to nielen v daždi. Keramický povlak na okno má rovnaké vlastnosti, ale posunuté o niekoľko levelov nahor. Tekuté stierače môžete použiť aj do sprchového kúta alebo na okná domu, okná sa menej špinia a lepšie sa udržujú.


Na obyčajné tekuté stierače zabudnite, je tu keramický povlak na okná

Keramický povlak na okná má podobné vlastnosti ako tekuté stierače, ale vydrží oveľa viac a ľahko sa aplikuje. Pre naše nové BMW X1 sme si vybrali nový produkt z našej ponuky, ktorý je predurčený stať sa bestsellerom v kategórii tekutých stieračov. Nejde totiž o obyčajné tekuté stierače, ktoré majú reálnu výdrž niekoľko mesiacov a ktoré časom dáte dole stieraním alebo používaním auta ako takého, ale ide o keramický povlak na sklo - Aqua Glass Protection. Aqua Glass Protection je vysoko účinný keramický povlak na sklá, ktorý pôsobí ako neviditeľná ochrana. Má veľmi vysoký stupeň hydrofóbnosti a rýchlo odvádza vodu zo skiel vozidla. Navyše znižuje priľnavosť nečistôt, hmyzu a námrazy k povrchu skla. Aqua Glass Protection zaistí oveľa lepšiu viditeľnosť bez ohľadu na vonkajšie počasie. Trvanlivosť povlaku je až 2 roky alebo 20 až 30 tisíc km od aplikácie. Aplikácia je navyše veľmi jednoduchá. Aqua Glass Protection je inovatívny, osvedčený keramický povlak na okná, vďaka ktorému sa môžete cítiť za volantom sebaisto a pohodlne za všetkých podmienok. Výrobca deklaruje pohyb kvapiek už od rýchlosti 50 km/h, v reálnom prostredí počítajte od rýchlosti 60 až 70 km/h podľa sklonu okna. Keramický povlak Aqua Glass Protection si môžete kúpiť v 3 objemových variantoch: 15 ml, 30 ml a veľké 100 ml balenie. To, čo vás ale určite zaujíma, ak ste sa rozhodli pre jeho obstaranie, je jeho aplikácia.

Krok 1 - odstránenie vodného spotu

My keramický povlak aplikujeme na nové vozidlo, ktoré sme priviezli priamo od dealera BMW, a preto nebolo potrebné okno leštiť. Tento článok je práve o aplikácii a ochrane okien keramickým povlakom pri novom aute. Pokiaľ máte záujem pozrieť sa na aplikáciu tekutých stieračov u staršieho auta, bude vás zaujímať článok: Návod na aplikáciu tekutých stieračov. Prvá vec, ktorú treba urobiť, je optická kontrola okien pri kvalitnom osvetlení. Treba odhaliť, či na okne nie je vodný spot, ktorý sa tam mohol usadiť pri preprave auta z továrne, alebo pri skladovaní vozidla. Od samotnej výroby auta môže ubehnúť niekoľko mesiacov, kým sa auto dostane až k vám, a preto treba počítať s tým, že na oknách môže predsa len niečo zostať. Vodný spot sú uschnuté kvapky, ktoré vytvoria nevzhľadné škvrny, a tie je potrebné odstrániť. Pokiaľ vodný spot nájdete, je potrebné okná vyčistiť odstraňovačom vodného kameňa, napr. pomocou prípravku CarPro Spotless 2.0. Vodný spot na oknách býva všeobecne veľmi často. Najviac vodného spotu nájdete na strešnom okne a na čelnom okne – relatívne vodorovné plochy. Uvedené BMW X1 vodný spot malo iba minimálne a navyše ho šlo odstrániť bežným čističom na okná.

Krok 2 - príprava okien na aplikáciu keramického povlaku - dokonalé odmastenie

Akékoľvek tekuté stierače, keramický povlak na okno alebo napríklad rýchla ochrana na okná v spreji fungujú 100% len vtedy, ak je sklo dokonale odmastené, čisté a samozrejme suché. V prípade, že ste si istí, že okná na sebe nemajú zvyšky uschnutej vody a sú čisté, potom prichádza na rad odmastenie - dokonalé odmastenie. My na odmastenie používame podľa našich skúseností najlepší čistič okien Infinity Wax Spotless Glass Cleaner, ktorý funguje dokonale. Budeme keramický povlak aplikovať na všetky okná, vr. strešného, preto postupne odmastíme všetky okná. Nachystáme si dve mikrovláknové utierky, nám sa dobre pracuje napr. s utierkou Purestar Speed Polish Multi Towel Gray, ktorá je vysoko kvalitná a funguje perfektne ako na odmastenie okna, tak na vyleštenie keramických povlakov. Na odmastenie okien použijeme tieto utierky dve, kedy jednu používame na prácu s čističom okien a druhú potom na finálne doleštenie. V praxi to vyzerá tak, že z cca 15 – 20 cm vzdialenosti niekoľkokrát nastriekame čistič okien na utierku, potom ihneď začneme okno odmasťovať, postupne rozprašujeme na utierku. Akonáhle je okno odmastené, zotrieme ho znova druhou čistou mikrovláknovou utierkou, postup odporúčame opakovať pri jednom okne 2x až 3x. Takto postupne odmastíme všetky okná na aute. Kvalitné odmastenie spoznáte tak, že nebudú zvnútra auta vidieť absolútne žiadne šmuhy a po prejdení ukazováčkom po okne bude okno tzv. pískať, vŕzgať a prst sa bude zadrhávať. To je známka toho, že okno je dokonale odmastené a pripravené na aplikáciu keramického povlaku.

Krok 3 - samotná aplikácia, ktorá je veľmi jednoduchá

V treťom kroku si ukážeme, aká jednoduchá je aplikácia keramického povlaku. Než si tu postupne popíšeme postup aplikácie, je nutné uviesť, že neodporúčame aplikáciu vykonávať vonku. Tekuté stierače vyžadujú bezprašné prostredie a ideálna teplota pre aplikáciu je niekde medzi 14 až 21 ºC. Odporúčame aplikáciu v garáži alebo v dielni, kde sa nepráši. Vždy dávajte 2 vrstvy! Keramický povlak Aqua Glass Protection má ľahko odlišnú aplikáciu od bežných tekutých stieračov, a preto dodržujte nasledujúci postup aplikácie:

  • Nikdy nepodceňujte prípravu, zbavte sa vodného spotu a okná dokonale odmastite (nové auto).
  • Nasaďte si ochranné gumové rukavice, ktoré sú chemicky odolné.
  • Pokiaľ máte strešné okno, nachystajte si schodíky.
  • Fľaštičku Aqua Glass Protection ľahko pretrepte.
  • Pripravte si aplikátor (tzv. aplikačnú kocku) a na ňu upevnite handričku (10 x 10 cm), ktorá je určená na aplikáciu keramického povlaku. Handričku pomocou "kreditky" zasuňte do aplikačného bloku z boku, lepšie sa s tým pracuje a je to bezpečnejšie, handrička nikdy nespadne na zem.
  • Naneste niekoľko kvapiek prípravku na aplikátor a postupne povlak dopĺňajte podľa potreby.
  • Na okno vždy nanášajte prvú vrstvu vertikálnymi pohybmi, tzn. od spodnej hrany okna po horný okraj.
  • Dávajte si pozor, aby bol povlak aplikovaný všade a nevznikali hluché miesta.
  • Po dokončení okamžite naneste druhú vrstvu horizontálnymi pohybmi, tzn. zľava doprava a naopak. Budete tak mať istotu, že ste dokonale pokryli celú plochu skla.
  • Nechajte prípravok úplne zaschnúť (obvykle 15 minút pri 18 ºC).
  • Prebytok prípravku odstráňte mikrovláknovou utierkou, opäť môžete použiť Purestar Speed Polish Multi Towel Gray (nový kus).
  • Mikrovláknovú utierku postupne obracajte, nikdy celú plochu nestierajte len jednou stranou, môžete si ju prekladať na niekoľko strán.
  • Nakoniec použite novú Purestar Speed Polish Multi Towel Gray, znova plochu preleštite - a máte hotovo.
  • Leštenie Aqua Glass Protection ide ľahko a nie je tak namáhavé ako pri niektorých iných prípravkoch z kategórie tekuté stierače.
  • Minimálne 12 hodín po aplikácii nesmie byť vozidlo vystavené nepriaznivým poveternostným podmienkam.
  • 7 dní odporúčame auto neumývať.

Výdatnosť, údržba a životnosť

Určite každého zaujíma spotreba. V Ahifi máme jedno "erárne" 100ml balenie, ktoré postupne aplikujeme na všetky naše vozidlá. Pri BMW X1 U11 s veľkým panoramatickým strešným oknom bola spotreba odhadom 10 až 12 ml na celé auto (ošetrovali sa všetky okná, zrkadlá a veľké strešné okno, a to všetko v 2 vrstvách). Zaobstarať si 100ml balenie nemá zmysel, ak nie ste autosalón alebo majiteľ viac ako siedmich vozidiel. Rozumné je zaobstarať si 15ml alebo 30ml balenie. Samotná údržba okien, kde je aplikovaný keramický povlak, sa nelíši od bežnej údržby, iba to ide oveľa ľahšie. Životnosť keramického povlaku je až 2 roky alebo 20 – 30 tisíc km. Dôrazne varujeme pred používaním lacných vôd do ostrekovačov, ktoré dnes ponúkajú na čerpacích staniciach. Tie môžu postupne keramický povlak narúšať a znižovať jeho účinnosť. Tieto agresívne zmesi do ostrekovačov navyše poškodzujú vosk a narúšajú keramický povlak na aute, môžu robiť fľaky na plastových dieloch, a preto dôrazne varujeme pred ich používaním. Odporúčame zaobstarávať si originálne zmesi do ostrekovačov, napr. od BMW alebo Volkswagenu, alebo jednoducho použiť šetrnú zmes z našej ponuky Dodo Juice Spirited Away vo forme koncentrátu.

Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Súvisiace produkty

Aqua Glass Protection (100 ml)Keramický povlak na sklo Aqua Glass Protection (100 ml)Rýchly náhľadkeramický povlak na okná, doba ochrany 2 roky alebo 20 000 až 30 000 km, 100 ml60,99 EURSkladomAqua Glass Protection (15 ml)Keramický povlak na sklo Aqua Glass Protection (15 ml)TipRýchly náhľad (6 hodnotení)keramický povlak na okná, doba ochrany 2 roky alebo 20 000 až 30 000 km, 15 ml14,99 EURSkladomAqua Glass Protection (30 ml)Keramický povlak na sklo Aqua Glass Protection (30 ml)TipRýchly náhľad (14 hodnotení)keramický povlak na okná, doba ochrany 2 roky alebo 20 000 až 30 000 km, 30 ml23,99 EURSkladomInfinity Wax Spotless Glass Cleaner (500 ml)Čistič okien Infinity Wax Spotless Glass Cleaner (500 ml)-30 %TipAktualizovanéRýchly náhľad (23 hodnotení)profesionálny čistič okien bez šmúh, 500 ml9,79 EUR13,99 EURSkladomPurestar Speed Polish Multi Towel GrayMikrovláknová utierka Purestar Speed Polish Multi Towel GrayTipRýchly náhľad (63 hodnotení)univerzálna mikrovláknová utierka, 42 x 35 cm, gramáž 320 gsm, sivá farba3,29 EURSkladomPurestar Wonder Glass TowelMikrovláknová utierka na sklá Purestar Wonder Glass TowelTipRýchly náhľad (40 hodnotení)mikrovláknová utierka na sklá, 40 x 40 cm, gramáž 195 gsm, sivá farba6,63 EURSkladomCarbon Collective Application KitAplikačný set na keramický povlak Carbon Collective Application KitTipRýchly náhľad (34 hodnotení)aplikačný blok s aplikačnou handričkou 10 x 10 cm (balenie 5 ks)7,49 EURSkladomAqua SuedeMikrovlákno Aqua SuedeRýchly náhľad (4 hodnotenia)10 x 10 cm, 1 ks0,49 EUR1 až 4 týždneAqua ApplicatorAqua ApplicatorRýchly náhľad (4 hodnotenia)aplikátor na nanášanie keramických povlakov2,99 EURSkladomCarPro Spotless 2.0 (500 ml)Odstraňovač škvŕn od tvrdej vody CarPro Spotless 2.0 (500 ml)Rýchly náhľad (1 hodnotenie)inovovaný odstraňovač škvŕn od tvrdej vody - vhodný pre automobily ošetrené keramickým nanopovlakom, 500 ml12,88 EURDočasne nedostupnéDodo Juice Spirited Away (500 ml)Zmes do ostrekovačov Dodo Juice Spirited Away (500 ml)Rýchly náhľad (56 hodnotení)celoročná zmes do ostrekovačov, koncentrát, 500 ml15,90 EURSkladom

Podobné články

Ochrana kožených sedačiek v novom aute
Už sa nemusíte obávať svetlej kože! Máme pre Vás účinné a jednoduché riešenie, ako ochrániť kožu v novom aute pomocou keramickej ochrany na kožu od CarPro. Ukážeme Vám, ako na to!
Celý článok
Ako sa starať o sedačky z Alcantary
S rastúcou obľubou a rozšírením Alcantary v automobiloch sa čoraz častejšie stretávame s otázkami ako čistiť a starať sa o sedačky z Alcantary. Všetko dôležité sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Ako na dekontamináciu laku ľahko v 3 krokoch
Dekontaminácia laku patrí k dôležitým bodom prípravy laku pred aplikáciou vosku, sealantu alebo keramickej ochrany. Ako ju s úspechom zvládnuť sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Typy mikrovláknových utierok a ich použitie
Mikrovláknové utierky sú nevyhnutnou pomôckou pri starostlivosti o autá a ich kvalita aj správne použitie môže ovplyvniť výsledok práce. Viac o utierkach a ich použitie v našom článku.
Celý článok