Môj účet

Ako efektívne ochrániť kožené sedačky v novom aute

Pri výbere nového automobilu sa každý rozhoduje a zamýšľa na tom, akú farbu interiéru zvoliť. Pri súčasných nových autách máte voľbu rôznych druhov kože alebo jej napodobeniny, a to častejšie ako v minulosti. My vám preto chceme uľahčiť rozhodovanie a pomôcť pri výbere, či zvoliť do vášho vozidla kožu, prípadne akú farbu. Mnohokrát sme sa stretli s názorom, že svetlá alebo biela koža je nepraktická, hneď sa zašpiní a že tmavá alebo úplne čierna koža je ďaleko lepšia a praktickejšia. Ako svetlá koža, tak aj tmavá koža sa špiní úplne rovnako. Na čiernej koži špinu pri bežnom pohľade síce neuvidíte, ale na znečistených sedadlách sedieť budete. Chceme vám rozhodovanie uľahčiť a tiež vám ukázať, ako sa postarať a ochrániť kožené sedačky po kúpe nového auta. Budeme aplikovať vysoko kvalitnú keramickú ochranu na kožu, čo zvládne každý, je to v podstate veľmi jednoduché.

BMW X1 U11 - ochrana kože v novom aute

Celý proces aplikácie ochrany na kožu vám ukážeme na novom BMW X1, ktoré k nám prišlo rovno od dealera BMW v Brne. BMW X1 je podľa špecifikácie vybavené kožou Vernasca Oyster/Black, čo je svetlá krémová koža s čiernymi švami. Ide o model BMW X1 s najvyššou výbavou, čo sa čalúnenia týka. Sedačky sú celokožené a v rovnakej koži sú vyhotovené aj časti dverných panelov, kde je na hornej časti kože čierna. Čierna koža je v rámci M paketu aj na palubnej doske, podľa výrobcu ide o interný kód 4NW - palubná doska v prevedení Luxury. Všetky tieto povrchy sme sa rozhodli maximálne ochrániť, a prinášame vám tak detailný postup s tipmi, ktoré v návode nenájdete.

Keramická ochrana na kožu, to existuje?

Než si tu popíšeme celý proces aplikácie keramickej ochrany kože, určite vás napadne: „Ale keramika sa predsa nanáša na lak!“ Keramické povlaky na karosériu sú našťastie u širokej verejnosti známym pojmom, pravdou je, že existujú aj keramické povlaky na plasty, keramické povlaky na pneumatiky, keramické povlaky na okná. A potom sú tu aj keramické povlaky na kožu, ktoré považujeme za rovnako dôležité, ako keramické ochrany laku, ktoré slúžia k efektívnej ochrane laku pred UV žiarením, zachytávaním nečistôt, vtáčieho trusu... A čo je tiež dôležité - automobil, ktorý je ochránený keramickým povlakom, sa oveľa lepšie umýva. Keramická ochrana na kožu je vysoko účinná ochrana, ktorá je určená na všetky kožené povrchy a je veľmi efektívnym pomocníkom pri používaní auta. Kožu účinne chráni proti UV žiareniu, postupnému praskaniu, zašpineniu, pred zafarbením od modrých nohavíc a pred tekutinami. Takto ochránená koža sa výrazne ľahšie udržuje. My sme stavili na istotu a zvolili sme inovovaný keramický povlak CarPro CQUARTZ Leather 2.0. Teraz vám ukážeme a popíšeme, ako celý proces prebieha. Nie je to nič ťažké, zvládne to každý!

Pripojte auto na nabíjačku

Moderné autá majú množstvo riadiacich jednotiek, ktoré neustále vyhodnocujú stav vozidla. Pri práci na interiéri, kedy často otvárate dvere, sa auto opakovane prebúdza. Pri otvorených dverách je automobil neustále aktívny, svetielka aj veľké displeje svietia, a to všetko celkom solídne vybíja autobatériu (pri vozidlách BMW alebo Mercedes-Benz obzvlášť). Preto pred začiatkom práce na interiéri, ktorá bude trvať x hodín, odporúčame auto pripojiť k externému zdroju napájania. V podstate neviete, aký dlhý čas auto stálo na prekladisku, než sa k vám dostalo, a nemáte tak istotu, či predajca pred odovzdaním autobatériu nabil. Pri odovzdaní a ukážke automobilu, ktoré niekedy trvajú dlhšie ako hodinu, sa batéria tiež vybíja. Po pripojení si auto hneď zo začiatku dobijete s istotou, že batéria bude 100% nabitá. Ako prvý krok teda pripojte autobatériu na kvalitnú nabíjačku. Dávajte pozor na káble, aby nepoškriabali lak auta, použite tzv. plyšovú utierku, napr. Purestar Premium Buffing Towel Blue.

Pred odovzdaním neumývať a neodkladať ochranné poťahy!

Pri kúpe nového vozidla sme si poistili jednu dôležitú vec. Požiadali sme predajcu, aby nám nové vozidlo odovzdalo neumyté a so všetkými ochrannými fóliami. Drvivá väčšina autosalónov nevie detailne umyť auto. Je veľká škoda, keď nové a dokonale nalakované auto poškriabu nešetrným umývaním, keď technik vezme špongiu a ďalej už to asi poznáte. Pri odovzdaní možno chýba ten „wow efekt“ čistého auta, ale pokiaľ si zakladáte na super stave auta hneď od začiatku, je dobré sa nad tým minimálne zamyslieť. Prevzali som teda neumývané auto vrátane všetkých ochranných fólií. Fólie sme zložili sami – náhodou to bol skvelý pocit! Zostali aj prevozné poťahy, ktoré sme zložili až tesne pred samotnou aplikáciou keramickej ochrany. Jedine tak máte istotu, že v aute nesedel niekto v „zašpinených montérkach“.

Príprava interiéru na aplikáciu keramickej ochrany pri novom aute

Aj keď išlo o nové auto, objavili sme niekoľko vecí, ktoré bolo treba riešiť, než sme začali keramický povlak na koži aplikovať. Bolo nutné skontrolovať, či je koža naozaj čistá a nemá na sebe žiadne, hoci najmenšie mechanické čiastočky. Po zložení ochranných poťahov pri predmetnom vozidle sme objavili na všetkých sedadlách jemné čierne nitky, ktoré sa museli odstrániť. Rozhodne nie je dobrý nápad vziať do ruky vysávač a začať kožu vysávať, mohlo by dôjsť k jej poškriabaniu, je ale možné prípadne použiť jemný nadstavec. My sme túto situáciu vyriešili jednoduchým spôsobom. Zobrali sme mikrovláknovú utierku Purestar Speed Polish Multi Towel Gray, navlhčili sme ju a postupne sme nečistoty utreli. Na navlhčenie stačila obyčajná voda. Utierka musí byť vlhká, nesmie byť mokrá!

Ochranné rukavice, čelovka a garáž so správnou teplotou a vlhkosťou

Predtým, než sa pustíte do aplikácie keramického povlaku na kožu, je nutné dodržať niekoľko zásad a pravidiel:

  • Aplikácie je možné vykonávať aj vonku, ale to neodporúčame, muselo by byť absolútna bezvetrie a tieň.
  • Odporúčame povlak nanášať vo vetranej garáži pri teplote od 15 do 25 °C. V prípade 25 °C povlak schne hodinu a pri 15 °C schne dve hodiny. CarPro odporúča navyše používať obyčajný vetrák, aby v aute došlo k prúdeniu vzduchu.
  • V garáži nesmie byť vysoká vlhkosť, nepracujte keď vonku prší alebo je hlboká noc a potrebujete vetrať.
  • Pri práci so všetkými keramickými povlakmi používajte ochranné gumové rukavice - na prvom mieste chráňte svoju pokožku!
  • V aute je obvykle nedostatočné svetlo, a preto veľmi odporúčame používať kvalitnú čelovku, potom uvidíte všetko.
  • Všetky hlavové opierky vysuňte hore do najvyššej polohy.
  • Pred prvým použitím fľaštičku ochranného povlaku pretrepte.

Aplikácia keramického povlaku CarPro CQuartz Leather 2.0

CarPro ponúka dve objemové varianty keramického povlaku. My sme zvolili menšie 30ml balenie, v ktorom nájdete fľaštičku s 30ml keramickým povlakom, aplikačnú kocku a malú aplikačnú handričku + dve samolepky na dátum aplikácie, ktoré si môžete po aplikácii nalepiť napríklad do zádveria, ale to sme nerobili. (My používame aplikáciu "Poznámky" v mobilnom telefóne, kam si dátum všetkých vykonávaných prác na danom vozidle zaznamenávame - mobil má predsa každý stále pri sebe.) Aplikačnú kocku s handričkou sme nepoužili. Ako lepšie riešenie vnímame použitie malého okrúhleho mikrovláknového aplikátora s krátkym vlasom Carbon Collective 75mm Microfibre Applicators, ktorý je pre prácu s kožou praktickejší. Dostanete sa s ním aj do horšie prístupných miest a lepšie kopíruje nerovný povrch sedačiek. Nám stačili dva tieto aplikátory - predávajú sa v sade po 2 kusoch, teda 1 sada postačí. Odporúčame začať palubnou doskou (ak je v koži), potom volantom, prednými sedadlami, zadnými sedadlami a nakoniec aplikovať na dverné panely.

Samotná aplikácia v niekoľkých bodoch:

  • Nasaďte si čelovku a ochranné gumové rukavice.
  • Fľaštičku párkrát pretrepte.
  • Otvorte fľaštičku, pozor ide to celkom ťažko, treba "zabrať".
  • Okrúhly aplikátor má vrecko na dva prsty, nasaďte si ho.
  • Stačí nakvapkať rozumné množstvo prípravku na okrúhly aplikátor.
  • Pravidelne pri aplikácii prikvapkávajte.
  • Začnite povlak vtierať do sedačky tak, aby bol všade a nikde nebolo suché miesto!
  • Kde je povlak aplikovaný spoznáte tak, že sa plocha mierne leskne, je to evidentné. Po zotretí vznikne mat.
  • Pracujte po častiach a do dvoch (max. troch minút) je nutné povlak zotrieť mikrovláknovou utierkou s krátkym vlasom (napr. Purestar Speed Polish Multi Towel Gray).
  • Jednou časťou je myslené napríklad operadlo alebo celé sedadlo. (Ale príliš sa nelúdajte, čas beží pri aplikácii, tak rýchlejšie!)
  • Je teda dobré mať pri sebe hodinky a čas si dôsledne strážiť.
  • Takto postupujte po celom aute - najskôr palubná doska, volant, sedadlo vodiča, spolujazdca, zadné sedadlá a nakoniec dverové výplne a lakťová opierka.
  • Pokiaľ je potrebné, posúvajte si sedačku dopredu alebo dozadu, lepšie sa tak dostanete na všetky miesta.
  • V prípade, že pretrite plastový diel, vôbec to nevadí, povlak sa dá ľahko zotrieť aj z plastu.
  • Obliečku je možné vrstviť, ale to až po 1 - 2 hodinách (podľa teploty v garáži). Čím vyššia teplota, tým skôr.

Výdatnosť, výdrž a ako dlho to trvá

My sme zvolili balenie 30 ml a po skončení aplikácie nám zostalo odhadom 8 ml povlaku. Prípravok sme aplikovali na všetky sedačky (na sedačku vodiča padli vrstvy dve), prednú a zadnú výplň dverí, na volant a palubnú dosku. My sme dve vrstvy keramického povlaku dali iba na sedačku vodiča a na volant. Auto bude užívať iba jedna osoba, ktorá nikoho nevozí a teda by bolo zbytočné druhú vrstvu aplikovať úplne všade. Pri zahájení práce odporúčame prvý povlak aplikovať práve na sedadlo vodiča, ktoré má potom dostatočný čas na schnutie, aby sa naň mohla nakoniec aplikovať vrstva č. 2. Ak od začiatku plánujete, že budete dávať vrstvy dve, kúpte si väčšie balenie (50 ml). Pokiaľ vám stačí jedna ochranná vrstva, siahnite po balení 30 ml. Po skončení aplikácie je nutné nechať auto 24 hodín len tak a nepoužívať ho. Potom je auto pripravené na bežné používanie. Prvých 5 dní sa tiež vyvarujte následnému umývaniu kože. Celková aplikácia vás bude baviť a nie je to nič zložité, pokiaľ dodržíte nami odporúčaný postup.

Ochránená koža a jej následná údržba

Pokiaľ si takto "vyhráte" a kožu ochránite kvalitným keramickým povlakom, budúca starostlivosť je potom veľmi jednoduchá. V prípade, že auto používate bežným spôsobom, tzn. nemáte znečistené oblečenie alebo nejazdíte Liftago či Bolt, stačí odhadom raz za 2 mesiace vziať navhlčenú mikrovláknovú utierku a miesta, ktoré sú najviac namáhané, zotrieť a nechať uschnúť. Ide napr. o lakťovú opierku, dverové výplne na strane vodiča, podsedák a nástupnú bočnicu sedadla. Je to otázka pár minút a týmto si jednoducho zaistíte, že svetlá koža vydrží dlho čistá a hlavne pružná a matná, čo nás baví najviac. Po aplikácii keramického povlaku totiž koža zostáva výrazne dlhšiu dobu matná, a to oceníte vždy. Výrazné to je najviac u čiernej kože, ktorá vďaka tomu vyzerá oveľa lepšie. Je možné pozorovať aj väčšiu pružnosť kože a po aplikácii je koža mierne poddajnejšia. A na samotný záver - CarPro CQuartz Leather 2.0 môžete aplikovať aj na všetky plasty v interiéri, dokonale ich tak ochránite.

Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Súvisiace produkty

Purestar Speed Polish Multi Towel GrayMikrovláknová utierka Purestar Speed Polish Multi Towel GrayTipRýchly náhľad (64 hodnotení)univerzálna mikrovláknová utierka, 42 x 35 cm, gramáž 320 gsm, sivá farba3,29 EURSkladomPurestar Plush Edgeless Premium Buffing Towel BlueMikrovláknová utierka Purestar Plush Edgeless Premium Buffing Towel BlueTipRýchly náhľad (60 hodnotení)prémiová mikrovláknová utierka, 40 x 40 cm, gramáž 1200 gsm, modrá farba11,21 EURSkladomCarPro CQuartz Leather 2.0 (30 ml)Sada na kožu CarPro CQuartz Leather 2.0 (30 ml)TipRýchly náhľadšpičková high-tech ochrana kože a plastov v interiéri vozidla, 30 ml78,75 EURSkladomCarbon Collective Heavy Duty Black Textured Nitrile Glove - LChemicky odolná nitrilová rukavica Carbon Collective Heavy Duty Black Textured Nitrile Glove - LAktualizovanéRýchly náhľad (63 hodnotení)chemicky odolná rukavica, veľkosť L, farba čierna, cena 1 ks0,39 EURSkladomCarbon Collective Heavy Duty Black Textured Nitrile Glove - MChemicky odolná nitrilová rukavica Carbon Collective Heavy Duty Black Textured Nitrile Glove - MAktualizovanéRýchly náhľad (32 hodnotení)chemicky odolná rukavica, veľkosť M, farba čierna, cena 1 ks0,39 EURSkladomCarbon Collective Heavy Duty Black Textured Nitrile Glove - XLChemicky odolná nitrilová rukavica Carbon Collective Heavy Duty Black Textured Nitrile Glove - XLAktualizovanéRýchly náhľadchemicky odolná rukavice, veľkosť XL, farba čierna, cena za 1 ks0,39 EURSkladomCarbon Collective 75mm Microfibre ApplicatorsMikrovláknový aplikátor Carbon Collective 75mm Microfibre ApplicatorsRýchly náhľad (16 hodnotení)aplikátor z mikrovlákna, priemer 75 mm, 2 ks4,99 EURDočasne nedostupnéUnilite CRI-H200RČelovka Unilite CRI-H200RTipRýchly náhľad (2 hodnotenia)výkonná čelovka s prepínaním svetelného toku, prepínanie gestom, bezdotyková, 200 lúmenov74,90 EURSkladomCarPro CQuartz Leather 2.0 (100 ml) Doprava zadarmoKeramická ochrana kože CarPro CQuartz Leather 2.0 (100 ml)TipRýchly náhľadhigh-tech keramická ochrana kože a plastov v interiéri vozidla, 100 ml182,92 EURNa objednávkuCarPro CQuartz Leather 2.0 (50 ml)Keramická ochrana kože CarPro CQuartz Leather 2.0 (50 ml)TipRýchly náhľadhigh-tech keramická ochrana kože a plastov v interiéri vozidla, 50 ml99,58 EURSkladom

Podobné články

Ako ochrániť vonkajšie okná nového auta
Obyčajné tekuté stierače "končia", prichádza nová generácia ochrany na okná! Predstavujeme keramický povlak na sklo Aqua Glass Protection, ktorý funguje až 2 roky. Aplikácia na BMW X1.
Celý článok
Ako sa starať o sedačky z Alcantary
S rastúcou obľubou a rozšírením Alcantary v automobiloch sa čoraz častejšie stretávame s otázkami ako čistiť a starať sa o sedačky z Alcantary. Všetko dôležité sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Ako na dekontamináciu laku ľahko v 3 krokoch
Dekontaminácia laku patrí k dôležitým bodom prípravy laku pred aplikáciou vosku, sealantu alebo keramickej ochrany. Ako ju s úspechom zvládnuť sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Typy mikrovláknových utierok a ich použitie
Mikrovláknové utierky sú nevyhnutnou pomôckou pri starostlivosti o autá a ich kvalita aj správne použitie môže ovplyvniť výsledok práce. Viac o utierkach a ich použitie v našom článku.
Celý článok