Môj účet

Ako na zimnú údržbu auta?

Rovnako ako sa staráme o svoje telo či oblečenie, nemali by sme zabúdať ani na svoje autá. Nielen, že čisté vozidlo je dobrou vizitkou vodiča, ale dlhé obdobie bez umývania škodí laku aj karosérii samotnej. Nasledujúci článok Vám jednoducho v troch krokoch popíše, na čo je dobré pri zimnej údržbe pamätať.

1. Umývanie prúdom vody a umývacou rukavicou

Najprv je potrebné vystriekať karosériu a spodok auta vrátane podbehov silnejším prúdom vody. To spôsobí, že sa špina dobre rozmočí a umývanie bude jednoduchšie. Voda by mala byť ideálne vlažná až teplá. Na autošampón nie je dobré príliš šetriť, pretože kvalitný prípravok lak vyživuje. Odporúčať môžeme napríklad Meguiars NXT generation Car Wash. Potom čo je auto umyté umývacou rukavicou a šampónom, je nutné ho znovu opláchnuť prúdom vody. Pamätajte si však, že umývanie vozidlá by ste mali odložiť v prípade, že teplota klesne pod 0°C, hrozí zamrznutie dverí, zámkov a ďalších pohyblivých častí.

2. Vysušenie karosérie

Jednoduchým umytím vodou údržba rozhodne nekončí. Aby na laku nezostali nevzhľadné "mapy," je dôležité auto kvalitne vysušiť. Šikovným pomocníkom je uterák Meguiars water magnet microfiber drying towel, ktorý je z mikrovlákna a absorbuje tak trikrát viac vody ako klasické froté uteráky. Ak to počasie dovolí, je dobré sa s autom krátko prejsť, pretože prúd vzduchu vytlačí zvyšnú vodu z neprístupných miest.

3. Voskovanie

Ešte pred konečným krokom - voskovaním - je potrebné sa zamerať na tesnenie a zámky. Tie je najmä pred zimou nutné ošetriť silikónovým olejom. Nebudete tak mať problémy so zamŕzaním. Pred voskovaním tiež odporúčame karosériu rozleštiť leštidlom. Pomôže so škrabancami a hologramami na laku. Pri voskovaní máte na výber z celého radu produktov. Ani tu sa neoplatí príliš šetriť, pretože kvalitné voskovacie prípravky lak dlhodobo chránia, odpudzujú vodu a podporujú lesk. Navyše kvalitu použitého vosku potom spoznáte pri ďalšom umývaní, pretože pri dobre navoskovanom laku idú nečistoty ľahšie zmyť.

Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako na správne a šetrné umývanie vozidla
Správny postup pri umývaní auta je dôležitý pre čistý a lesklý lak bez škrabancov a v našom článku si ukážeme ako auto šetrne umyť, usušiť a vyladiť k dokonalosti.
Celý článok
Ako navoskovať auto
Napísali sme kompletný návod ako navoskovať lak automobilu, vrátane umývania, dekontaminácie laku a prípravy pred voskovaním.
Celý článok
Ako chrániť pneumatiky a udržať ich nový vzhľad
Aplikácia vosku s karnaubou na pneumatiky od Dodo Juice pre matný efekt a ochranu pneumatík.
Celý článok
Návod ako aplikovať tekuté stierače na okno
Tekuté stierače silne odpudzujú vodu i nečistoty, pomáhajú udržiavať okná čisté a umožnia v daždi jazdu bez zapnutých stieračov. V článku sa dozviete ako prípravok správne aplikovať.
Celý článok