Môj účet

Potrebujem kapacitor a na čo vlastne kapacitor slúži?

Kapacitor je v podstate veľký kondenzátor, ktorý zachytáva (nasáva) elektrický náboj podľa veľkosti svojej kapacity, kým sa nenabije a teda nadobudne rovnakého napätia ako zdroj. Ak je na zdroji nejaká záťaž, ktorá spôsobí pokles napätia, kapacitor odovzdá svoj náboj záťaži (rozdiel medzi pôvodným napätím a poklesom) a napätie dorovná. Vnútri kapacitora sú dve dosky tesne vzdialené od seba, na jednu je privedené napätie kladné, a na druhej záporné. V skratke povedané - kapacitor Vám dorovnáva napätie pri špičkách pri naštartovanom motore.

Pri prvotnom zapojení kapacitora do auta ho odporúčame nabiť cez priloženú tlejivku alebo odpor. Ak kapacitor pripojíte napriamo na napájanie, môže dôjsť k iskreniu. Kapacitor použite ak máte výkon zosilňovača spravidla väčší ako 500 W RMS.

Ak riešite pohasínanie svetiel a osvetlenie interiéru vrátane budíkov, tak kapacitor dokáže tento jav obmedziť len sčasti, nie úplne. Kapacitor odporúčame inštalovať do vzdialenosti maximálne 30 cm od zosilňovača, ktorý poháňa subwoofer. Kapacitor sa zapája na dráhu napájacieho kábla a je potrebné ho ukostriť!
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Neviete, ako vybrať ten správny subwoofer? Poradíme Vám.
Spísali sme tipy pri nákupe subwoofera do auta. Tiež poradíme s jeho zapojením.
Celý článok
Neviete, ako vybrať to správne autorádio? Poradíme Vám.
Plánujete nákup autorádia? Poradíme Vám na čo si dať pozor a ako úspešne zvládnuť zapojenie autorádia.
Celý článok