Môj účet

Môžem zapojiť nové reproduktory na existujúci originálny kabeláž vozidla?

Často sa nás zákazníci pýtajú, či majú originálny kabeláž vo vozidle pri montáži nových reproduktorov vymeniť. Ak je kabeláž v poriadku, nie je poškodená a nemá porušenú izoláciu, tak nie je nutné kabeláž meniť, nemá to význam ak reproduktory budú napájané len samotným autorádiom.

Neviete ako zapojiť nové reproduktory do auta? Originálne reproduktory dnes zvyčajne majú reproduktor pripojený na konektor. Pre tých, ktorí chcú systém Plug & Play, ponúkame riešenie: káblové adaptéry pre pripojenie reproduktorov. Ak si nie ste istý s výberom adaptéra, tak ďalším riešením je ucvaknutie konektora a nachystanie stávajúceho kábla na klasický FAST-ON, plusový FAST-ON a mínusový FAST-ON. Ak máte reproduktory s externou výhybkou, nemusíte FAST-ON riešiť a použite vidličky do výhybky, alebo kábel rovno zasuňte do výhybky. Použitie FAST-ON je dobré hlavne u koaxiálnych reproduktorov. Tretím a najspoľahlivejším riešením je konektor opäť ucvaknout, oholiť izoláciu a kábel na nový reproduktor priamo napájať. Vznikne tak priamy a pevný spoj bez prechodových odporov.

POZOR si dávajte hlavne na správnu polarizáciu pri zapájaní. Dnes sa bohužiaľ nemôžeme riadiť ani podľa farieb, ani podľa veľkosti konektora. Automobilky si PLUS a MÍNUS pól dávajú rôzne a je teda nutné polaritu zmerať multimetrom. V prípade, že multimeter nemáte, nesprávnu polaritu reproduktorov spoznáte tak, že nebasujú a zvuk je po započúvaní horší. Kto má dobré uši, rozdiel bude počuť. Kto si netrúfne na výmenu, môže auto zveriť nám, kde mu v montážnej dielni výmenu odborne vykonáme.
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Rozmery a rozstupy uchytenia reproduktorov
Spísali sme pre vás rozmery rozstupov a priemerov všetkých bežne ponúkaných veľkostí reproduktorov.
Celý článok
Ako zapojím nové reproduktory do originálnej kabeláže auta?
Poradíme pri zapojení nových reproduktorov a tiež poukážeme na možnosť využitia káblových adaptérov.
Celý článok
Správna polarita pri zapojení reproduktorov
Ako sa vyvarovať prepólovaniu, dosť dôležitá vec pri montáži nových reproduktorov
Celý článok