Môj účet

Ako zapojím nové reproduktory do originálnej kabeláže auta?

Zapojení reproduktorů do originální kabeláže autaNeviete ako zapojiť nové reproduktory do auta? Originálne reproduktory majú dnes obvykle reproduktor pripojený na konektor. Pre tých, ktorí chcú systém Plug & Play, ponúkame riešenie: káblové adaptéry pre pripojenie reproduktorov. Ak si nie ste istý s výberom adaptéra, tak ďalším riešením je ucvaknutie konektora a nachystanie stávajúceho kábla na klasický FAST-ON, plusový FAST-ON a mínusový FAST-ON.

Ak máte reproduktory s externou výhybkou, nemusíte FAST-ON riešiť a použite vidličky do výhybky, alebo pripojte kábel rovno do výhybky. Použitie FAST-ON je dobré hlavne u koaxiálnych reproduktorov. Tretím a najspoľahlivejším riešením je konektor opäť ucvaknout, oholiť izoláciu a kábel na nový reproduktor priamo napájať. Vznikne Vám tak priamy a pevný spoj bez prechodových odporov.

Často sa nás zákazníci pýtajú, či majú originálny kabeláž vo vozidle meniť, keď chcú staré reproduktory vymeniť za nové. Ak je kabeláž v poriadku, je nepoškodená a nemá porušenú izoláciu, tak nie je nutné kabeláž meniť, nemá to žiadny význam ak reproduktory budú napájané len samotným autorádiom.

POZOR si dávajte hlavne na správnu polarizáciu pri zapájaní. Dnes sa bohužiaľ nemôžeme riadiť ani podľa farieb, ani podľa veľkosti konektora. Automobilky si PLUS a MÍNUS pól dávajú ako sa im to práve hodí a je teda nutné polaritu zmerať multimetrom. V prípade, že multimeter nemáte, nesprávnu polaritu reproduktorov spoznáte tak, že nebasujú a zvuk je po započúvaní horší. Kto má dobré uši, rozdiel bude počuť. Kto si nie je istý, odporúčame zveriť montáž odborníkom alebo sa obrátiť na našu montážnu dielňu.
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Je možné zapojiť nové reproduktory na továrenské autorádio?
Možnosti reproduktorov, ktoré môžeme bez obáv zapojiť na originálne autorádio.
Celý článok
Môžem zapojiť nové reproduktory na existujúci kabeláž vozidla?
Radíme s pripojením nových reproduktorov do auta, problematika pripojovacej kabeláže.
Celý článok
Správna polarita pri zapojení reproduktorov
Ako sa vyvarovať prepólovaniu, dosť dôležitá vec pri montáži nových reproduktorov
Celý článok