Môj účet

Chemická dekontaminácia laku pomocou odstraňovača vzdušnej hrdze

Na aute sa počas prevádzky usadzujú najrôznejšie nečistoty, vrátane horšie viditeľných železitých častíc, ktoré sú pre lak z dlhodobého hľadiska nebezpečné a môžu časom viesť aj k lokálnej korózii. K ďalším často usadeným nečistotám patrí asfalt alebo pripečený brzdový prach. Všetky tieto nečistoty je potreba raz za čas odstrániť, a to aj v prípade, ak sa chystáme vykonať aplikáciu vosku, sealantu alebo keramickej ochrany laku. K tomu slúži tzv. mechanická dekontaminácia laku, ktorú vykonávame pomocou prípravku na odstránenie vzdušnej hrdze. Na účely tohto článku sme použili prípravok ValetPro Dragons Breath, ktorý si hravo poradí so vzdušnou hrdzou a ďalšími nečistotami. Jeho názov "Dračí dych" mnohé naznačuje. Nielenže je extrémne účinný, ale aj ako väčšina týchto prípravkov typicky zapácha. Hoci patrí k najsilnejším odstraňovačom vzdušnej hrdze, jeho pH má neutrálne zloženie a je veľmi šetrné k laku a vy sa nemusíte obávať akéhokoľvek poškodenia. Upozorňujeme však, že ak použijete prípravok na už navoskované auto, tak voskovú vrstvu môžete narušiť aj úplne odstrániť. Preto ho odporúčame výhradne pre už spomínanú chemickú dekontamináciu, prípadne ak chcete auto bez ochrany laku dôkladne vyčistiť.

Ako používať odstraňovač vzdušnej hrdze

Najprv auto dôkladne umyte kvalitným pH neutrálnym autošampónom a opláchnite prúdom vody. Vždy aplikujte prípravok na chladný lak (v tieni) a vyhnite sa priamym slnečným lúčom. Prípravok nie je treba riediť a rovno ho nastriekajte na karosériu a nechajte cca 1 - 3 minúty pôsobiť. Po chvíľke uvidíte, ako sa železité čiastočky na laku začínajú zafarbovať do červena, aby sa následne rozpustili. Dajte pozor, aby prípravok na laku nezaschol a vo vhodný čas celé auto dôkladne opláchnite. Ak sa vám pomocou odstraňovača vzdušnej hrdze nepodarilo odstrániť napríklad usadený asfalt, použite na také miesta Dodo Juice Tar And Glue Remover. Po chemickej dekontaminácii odporúčame umyť kvalitným autošampónom a vysušiť. Po chemickej dekontaminácii laku by mala prísť na rad mechanická dekontaminácia laku. Tá je časovo aj fyzicky náročnejšie. Na prípravu laku (napríklad pre nanesenie keramické ochrany laku) je mechanická dekontaminácia nevyhnutná. Vykonáva sa pomocou clay, ale o tom sa rozpíšeme v niektorom z dalšch článkov.

Odstraňovač vzdušnej hrdze ako veľmi účinný čistič kolies

Dragons Breath nie je určený len pre chemickú dekontamináciu laku, môžete ho využiť aj na čistenie kolies. Na bicykloch sa usadzujú tie najagresívnejšie nečistoty, a to vrátane brzdového prachu. Ten vďaka veľmi vysokým teplotám býva zapečený a veľmi ťažko odstrániteľný umývaním alebo bežnými prípravkami. Postup je podobný, stačí prípravok na kolesá nastriekať a nechať niekoľko minút pôsobiť. Brzdový prach a ďalšie nečistoty sa začnú zafarbovať do červena a následne sa rozpustia. Ak sú kolesá silno znečistené, odporúčame použiť štetec na čistenie kolies, ktorým aj usazenějšiu špinu lepšie odstránite. Potom stačí kolesá silným prúdom vody dôkladne opláchnuť. Opäť upozorňujeme, aby ste pracovali v tieni a nenechali prípravok na povrchu kolies zaschnúť. Neodporúčame použivať na kolesá, ktoré sú chránené voskom alebo sealantom, mohlo by dôjsť k porušeniu ochrannej vrstvy.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako sa starať o alu kolesá
Ako správne čistiť a starať sa o hliníkové disky, aby zostali stále ako nové? Prečítajte si v našom článku.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na plasty automobilu
Dlhodobá ochrana až na dva roky, obnovenie pôvodnej farby plastov, ochrana pred vyblednutím, pred UV žiarením a nečistotami a predovšetkým ľahká údržba. To sú hlavné výhody keramickej ochrany na plasty.
Celý článok
Ako navoskovať auto
Napísali sme kompletný návod ako navoskovať lak automobilu, vrátane umývania, dekontaminácie laku a prípravy pred voskovaním.
Celý článok
Aplikácia keramickej ochrany na kolesá
Chcete maximálne chrániť hliníkové kolesá vášho auta? Keramická ochrana odpudzuje nečistoty, vodu a chráni aj proti drobným škrabancom. Viac sa dočítate v našom článku.
Celý článok
Karnaubský alebo syntetický vosk?
Neviete si rady aký vosk vybrať a aké majú jednotlivé druhy voskov typické vlastnosti? Všetko podstatné sa dozviete v našom článku.
Celý článok
Návod ako aplikovať tekuté stierače na okno
Tekuté stierače silne odpudzujú vodu i nečistoty, pomáhajú udržiavať okná čisté a umožnia v daždi jazdu bez zapnutých stieračov. V článku sa dozviete ako prípravok správne aplikovať.
Celý článok
Ako sa správne starať o kožené autosedačky
Ukážme si, ako sa správne starať o kožené sedačky, aby nám vydržali dlho ako nové.
Celý článok
6 krokov k čistému motoru
V tomto článku vám ukážeme, ako šetrne a efektívne vyčistiť celý motorový priestor v 6 krokoch.
Celý článok