Môj účet

Comfortmat Titan - sila gréckych bohov v boji proti hluku v aute

Ruský výrobca špičkových materiálov pre odhlučnenie vozidiel Comfortmat nedávno predstavil niekoľko antivibračných a zvukovoizolačných materiálov pre nadchádzajúce sezóny a jedným z tých najzaujímavejších je bezpochyby membránový materiál Comfortmat Titan. A ako už názov napovedá, nejde o bežný zvukovoizolačný materiál. Rovnako ako dávni Titáni boli podľa povestí vládcami sveta a splodili prvých olympských bohov, tak Comfortmat Titan vládne súčasným materiálom na odhlučnenie vozidiel a umožní maximálnu možnú zvukovú izoláciu vášho vozidla.

Odhlučnenie vozidiel od histórie po súčasnosť

Ako každý odbor, tak aj odhlučnenie vozidiel sa prakticky každý rok vyvíja a používané materiály sú stále účinnejšie. Pred mnohými rokmi sa najčastejšie pracovalo (a niektoré spoločnosti prekvapivo stále pracujú aj v dnešnej dobe) s materiálmi vyrobenými najčastejšie z recyklovanej polyuretánovej peny, akým je napríklad materiál STP BlackTon. V automobilovom priemysle sa tiež s obľubou využívali materiály absorbujúce hluk na báze akustickej plsti, ako je napríklad Profidamp Felt 10. Vývoj aj technológie pokročili a prišla doba materiálov "neoprénového" typu na báze penovej gumy, do ktorých môžeme zaradiť napríklad Silent Coat Neoprene a mnoho ďalších naprieč trhom. Ich výhoda je oproti prvým dvom spomínaným vo vodeodolnosti a všetky tieto typy materiálov sa môžu pochváliť aj nízkou hmotnosťou a obvykle príjemnou cenou. V dnešnej dobe však už na trhu s odhlučnením nemajú prakticky uplatnenie a to najmä kvôli svojej veľmi nízkej účinnosti. Tá sa pohybuje v hodnotách zvukovej izolácie od 12 do 15 dB podľa ich hrúbky a preto sa hodí buď na inštalácie zamerané najmä na veľmi nízku cenu, alebo na oblasti, ktoré nie sú tak zaťažené hlukom. Pred desiatimi rokmi bola taká účinnosť z ríše snov, v dnešnej dobe však máme v ponuke materiály mnohonásobne účinnejšie. Výrobcovia odhlučnenia sa najskôr snažili tento nedostatok zamaskovať aplikáciou tretej vrstvy odhlučnenia v podobe protihlukovej membrány, akou je napríklad Comfortmat Blockator. Tá je schopná účinnosť materiálu až zdvojnásobiť, avšak nevýhody pretrvávali. Tou najväčšou je rapídne zvýšenie ceny a tiež náročnosť aplikácie, pretože spoločne s antivibračným materiálom ide o tri vrstvy odhlučnenia. A to zaberie veľa, skutočne veľa práce. Preto ruský líder trhu s ohlučnením Comfortmat prišiel už v roku 2018 s troma membránovými materiálmi, ktoré znamenali doslova boom v odhlučnení vozidiel.

Membránové materiály ako budúcnosť odhlučnenia vozidiel

Membránové materiály sa skladajú zo samolepiacej vrstvy, zvukovoizolačnej vrstvy a protihlukovej membrány. Takýto materiál teda nahrádza dve vrstvy odhlučnenia, ktoré sú pre súčasné potreby trhu nevyhnutné. Účinnosť materiálu závisí od hrúbky a zloženia zvukovoizolačnej vrstvy a najmä od hrúbky protihlukovej membrány. Ako už bolo vyššie spomenuté, Comfortmat pred dvoma rokmi predstavil prvé membránové materiály na svete, ktoré sa líšia iba v hrúbke protihlukovej membrány a vďaka tomu aj hmotnosti a účinnosti, ktorá sa pohybuje od 25 do 32 dB. Najúčinnejším z nich bol Comfortmat Blockshot, ktorý pri celkovej hrúbke 7 mm disponuje membránou hrúbky 2 mm a účinnosťou až 32 dB. Tento materiál sa najčastejšie používa ako druhá vrstva pri odhlučnení podlahy a podbehov, avšak aplikovať ho môžete samozrejme na ľubovoľnú oblasť. V roku 2020 Comfotmat napodobnila ďalšia ruská spoločnosť SGM, ktorá predstavila vlastné membránové materiály novej generácie, ktoré boli ešte mierne účinnejšie ako materiály od spoločnosti Comfortmat. Dva roky vývoja a nové zloženie oboch vrstiev sa samozrejme pozitívne prejavilo na účinnosti a tak aj materiály SGM získali rýchlo na popularite. Ďalší výrobcovia však touto technológiou nedisponujú a tak pomyselnú štafetu opäť prevzal Comfortmat a predstavil Comfortmat Titan, najúčinnejší zvukovoizolačný materiál na celom trhu.

Comfortmat Titan

Teraz sa poďme venovať novému materiálu Comfortmat Titan. Ide teda o membránový materiál, ktorý je zložený z troch vrstiev. Tou prvou je tenká vrstva s vysoko účinným lepidlom, nasleduje zvukovoizolačná vrstva s hrúbkou 4 mm so zložením na báze veľmi hustej a vysoko účinnej akustickej peny AcoFoam na báze zmesi syntetických kaučukov a konečne tretiu (a úplne zásadnú) vrstvu tvorí protihluková membrána s hrúbkou taktiež 4 mm. Titán s celkovou hrúbkou 8 mm umožní zvukovú izoláciu až 38 dB, vďaka čomu mu patrí titul absolútne najúčinnejšieho zvukovoizolačného materiálu na svete. Titán sa aplikuje ako druhá vrstva na antivibračný materiál, ktorý zamedzí vibráciám šíriacim sa po karosérii vozidla a hluku o tých najnižších frekvenciách. Titán následne absorbuje nízke a stredne vysoké frekvencie hluku. Vzhľadom na hrúbku a účinnosť materiálu je jeho použitie obmedzené prakticky iba na podlahu a podbehy vozdila. Práve tieto oblasti sú najviac zaťažené hlukom a na tie ostatné stačí použitie menej účinných membránových materiálov z našej ponuky. Comfortmat Titan však nie je pre každého. Titán nie je lacný, nie je ani ľahký a je určený výhradne pre inštalácie zamerané na maximálne možné odhlučnenie. A aj preto sme si nechali iba pre slovenský a český trh vyrobiť podobný materiál Comfortmat Titan Lite. Ten disponuje rovnakým dizajnom, rovnakým zložením a jediným rozdielom je hrúbka protihlukovej membrány, ktorá je znížená zo 4 na 3 mm. To umožní zníženie hmotnosti zo 7,8 Kg/m² v prípade klasickej verzie Titanu na 5,6 Kg/m² pri Titane Lite. Pritom zníženie účinnosti na 36 dB nie je nejako zásadné a aj v prípade Titanu Lite stále ide o najúčinnejší materiál na trhu pri hrúbke 7 mm. Reálne zníženie hmotnosti pri aplikácii na podlahe a podbehoch je cca 7 Kg, čo je pomerne veľká hodnota. Práve preto sme si nechali tento materiál vyrobiť, aby sme mohli ponúknuť aj membránový materiál s prijateľnou hmotnosťou, extrémnou účinnosťou a širším možnostiam využitia. Ako základ pre naše najúčinnejšie balíčky Premium Plus a Expert Plus teda tvoria po novom Comfortmat Titan Lite. Zákazníkom, ktorí neriešia hmotnosť potom ponúkame plnohodnotný variant Comfortmatu Titan.

Odolnosť voči vlhkosti

Nielen do dverí, ale aj do ostatných častí vozidla sa môže dostať vlhkosť, ktorá môže narušiť štruktúru aj funkciu bežných protihlukových materiálov. Titan sa ničoho takého nebojí a jeho zloženie je úplne necitlivé na účinky vlhkého prostredia. Titan neabsorbuje vodu, nehnije, nerozkladá sa a zachováva si rovnaké vlastnosti dokonca aj v zime. Samostatnou kapitolou je potom lepiaca vrstva Titanu, ktorá dokonale priľne ako ku kovu, tak k prvej vrstve odhlučnenia v podobe antivibračného materiálu. Koeficient adhézie je 5 až 8 N/cm, čo výrazne prevyšuje výkon materiálov ostatných výrobcov. Testy preukázali, že dokonca ani dlhodobé ponorenie do vody nevedie k žiadnemu narušeniu fixácie a tmel neumožňuje vlhkosti a vzduchu dostať sa pod materiál.

Teplotná odolnosť

Charakteristickým znakom Titanu aj ďalších zvukovoizolačných materiálov spoločnosti Comfortmat je tepelná stabilita v až neuveriteľnom rozmedzí od -50 °C do +150°C. Je to vďaka unikátnej lepivej vrstve, ktorá bola vytvorená pre sezónu 2019/2020 za spolupráce s poprednými európskymi spoločnosťami zaoberajúcimi sa touto problematikou. Konkurenčné produkty často používajú tavné lepidlá, ktoré pri zahrievaní menia svoje vlastnosti a stávajú sa nestabilnými. Výsledkom je, že sa materiál začne odlupovať pri teplotách nielen okolo 60 až 80 °C, čomu často dochádza v letných mesiacoch, ale aj v mraze. S Titanom sa však nič také prakticky nemôže stať a môžete sa spoľahnúť na rovnakú funkciu tohto materiálu počas celej životnosti vozidla.

Ochrana pred tepelnými stratami

Štruktúra materiálu Comfortmat Titan nielenže neprepustí hluk do interiéru, ale má aj tepelnoizolačné vlastnosti. Tepelná izolácia všetkých oblastí vozidla pomáha v zime aj v lete. V zime v interiéri vydržia teplejšie teploty po dobu aj niekoľkých hodín po vypnutí motora. Podobný, ale opačný efekt pocítite v lete, keď v interiéri dlhšie udržíte chladné teploty aj po vypnutí klimatizácie. Rovnakú funkciu majú aj ostatné membránové materiály Comfortmat Blockshot, Integra a Skyline a pri kompletnom odhlučnení bude vozidlo aj tepelne izolované.

Rebríček najúčinnejších zvukovoizolačných materiálov súčasnosti

Na záver tejto minirecenzie sme si pre vás pripravili prehľad 10 najúčinnejších zvukovoizolačných materiálov na odhlučnenie vozidiel súčasnosti. Nie nadarmo v nich nájdete výhradne materiály ruských výrobcov Comfortmat, SGM a jedného zástupcu má aj ďalší ruský výrobca STP. Žiadny ďalší výrobca na svete nedisponuje technológiami, ktoré by umožnili vyrobiť vysoko účinné membránové materiály na odhlučnenie vozidiel. Porovnať môžete účinnosť, hrúbku, hmotnosť aj aktuálnu cenu za 1 m². Pripomíname, že v akustike je každý 1 dB hodnota, ktorá predstavuje výrazný rozdiel v hluku. Hodnoty sme prevzali od výrobcov, čoskoro však zverejníme vlastné meranie materiálov, ktoré sa však podľa meraní v zahraničí príliš nelíšia.

Názov materiáluÚčinnosťHrúbka HmotnosťCena za 1 m² 
     1. Comfortmat Titan38 dB8 mm7,8 Kg / m²48,19 €
     2. SGM Barrier Mix Profi37 dB9 mm7,37 kg / m²41,12 €
     3. Comfortmat Titan Lite36 dB7 mm5,6 Kg / m²42,57 €
     4. SGM Barrier Mix35 dB6 mm4,37 Kg / m²29,34 €
     5. SGM Barrier Ultra33 dB6 mm4,47 Kg / m²25,41 €
     6. Comfortmat Blockshot32 dB7 mm4,11 Kg / m² 27,96 €
     7. STP Qattarra32 dB6 mm5,0 Kg / m²60,21 €
     8. Comfortmat Raptor30 dB4 mm3,57 Kg / m²26,86 €
     9. Comfortmat Integra28 dB6 mm2,91 Kg / m²25,72 €
   10. SGM Barrier Lite28 dB6 mm2,62 kg / m²22,46 €

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.