Môj účet

Ako vybrať záznamovú kameru do auta?

DVR kamera neustále zaznamenáva vašu jazdu

Záznamová kamera do auta nemá veľké rozmery a dá sa použiť takmer do všetkých áut. Montuje sa na čelné sklo a slúži na neustály záznam, ktorý je nahrávaný na SD kartu (tá nebýva súčasťou balenia). Okrem vstavanej kamery obsahuje čierna skrinka aj mikrofón, na záznam zvuku. Najmodernejšie kamery majú zabudovaný GPS modul alebo Wi-Fi. Veľmi šikovná vec je G senzor, ktorý podľa citlivosti dokáže začať automaticky nahrávať v prípade nehody pri parkovaní, kedy do zaparkovaného auta nacúva napr. iné auto.

Typy snímačov u DVR kamier

Kamery dnes môžu mať obrazový snímač CCD alebo CMOS. Viac sa používajú čipy CMOS, ktoré sú dostupnejšie a majú kompaktnejšie rozmery.

Rozlíšenie videa pri nahrávaní

Rozlíšenie videa je od 640 x 480 pixelov cez 1280 x 720 pixelov (HD) alebo potom Full HD, čo je rozlíšenie 1920 x 1080 pixelov. Odporúčame voliť kvalitu Full HD. Čím vyššia kvalita, tým väčšie nároky na veľkosť SD karty a tiež rýchlosť listovania. Odporúčame zvoliť takú kameru, ktorá je širokouhlá a má stabilizáciu obrazu, ktorá pomáha hlavne pri jazde na nerovnej slovenskej ceste. Pozorovací uhol záznamovej kamery by mal byť v rozmedzí 120° až 150°.

Záznam z Čiernej skrinky

Kamery do auta vedia zaznamenávať niekoľko snímok za sekundu - zvoľte aspoň 30 snímok za sekundu alebo viac. Pre prípadné policajné šetrenie a dokazovanie je to lepšie. Niekedy je zásadné prečítať ŠPZ na videu, to majte na pamäti. Čím širší záber, tým viac dôkazov pri autonehode alebo stretnutí s neotesaným účastníkom cestnej prevádzky. Záznam sa nahráva na vloženú SD kartu, ktorá obvykle nie je súčasťou balenia a je treba ju dokúpiť, ide väčšinou o micro SD karty.

Doplňujúce informácie priamo vo videu

Je dobré mať nastavený reálny čas, podľa ktorého môžete záznam porovnať napr. s kamerovým systémom na cestách alebo presne udať čas, ktorý bude ďalším z dôkazov pri dokazovaní zodpovednosti za dopravnú nehodu.

Zapnutie a vypnutie kamery do auta

DVR kamera do auta sa obvykle automaticky spustí po zopnutí kľúčika do polohy pred štartom. Je to pohodlné a nemusíte tak myslieť na ďalšiu vec v aute, ktorú je treba zapnúť. Záznamy sa po čase prehrajú novým záznamom, to záleží na nastavení alebo veľkosti SD karty, kde odporúčame používať 32 GB SD karty. Tomu sa hovorí tzv. cyklické nahrávanie. Každopádne, ak si chcete niektoré videá zachovať, odporúčame priebežne videá sťahovať do domáceho počítača alebo meniť SD karty. Väčšina kamier do auta má z druhej strany malý displej, na ktorom je možné živo sledovať nahrávanie alebo si púšťať záznamy.

Ako kameru do auta uchytiť

Čierna skrinka sa obvykle uchytáva na prísavku na hornej časti čelného skla. Problémom v niektorých autách môže byť napájací kábel, ktorý je treba prepojiť s kamerou a zapaľovačom v aute. My vieme záznamové zariadenie namontovať ako sa hovorí napevno, kedy kábel skryjeme do A stĺpika a nikde ho potom nie je vidno a neohrozuje vás vo výhľade z vozidla, čo je dosť dôležité. Odporúčame vyberať kamery s krátkym držiakom, zamedzíte tak zbytočným vibráciám, krátky držiak je pevnejší.

GPS a G senzor

Zaujímavým vybavením niektorých moderných DVR kamier do auta je integrovaný GPS modul, ktorý dokáže sledovať nielen rýchlosť a polohu vozidla, ale aj zobrazovať túto polohu na Google mapách. G senzor je celkom šikovný pomocník, hlavne v prípade nutnosti okamžitého nahrávania pri prudkom brzdení, náraze alebo prevracaní vozidla. Tieto videá sa nahrávajú do špeciálnej zložky, obvykle popísanej ako "nehoda“, a tie sa nikdy neprepisujú.

Wi-Fi DVR kamery do auta

Nové modely DVR kamier pre modelový rok 2018 už môžu mať zabudované Wi-Fi. To vám pohodlne umožní si kameru nastaviť cez aplikáciu v chytrom telefóne a celkovo tak využívať x nových funkcií.

OEM DVR kamery podľa značky auta

Výrobcovia DVR kamier neustále prichádzajú s niečím novým. Čo je veľmi zaujímavé sú kvapkovité OEM DVR kamery, pod spätné zrkadlo, ktoré presne pasujú na konkrétnu značku a model vozidla. Väčšinou to vyzerá ako originál a nenarušuje to akokoľvek dizajn interiéru auta.

Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Neviete, podľa čoho vybrať parkovacieho asistenta?
pre pohodlné parkovanie bez nehôd odporúčame montáž parkovacích senzorov.
Celý článok
Akú káblovú sadu použiť?
Poradíme vám ako správne vybrať káblovú sadu k vášmu zosilňovaču.
Celý článok