Môj účet

Ako vybrať parkovacie senzory?

Takmer po celý rok auto niekam parkujeme a ak nemáme vozidlo vybavené moderným parkovacím asistentom alebo parkovacími senzormi, môže sa nám stať, že neodhadneme vzdialenosť a zadným nárazníkom nacouváme do steny, plota či inej zábrany. Moderné autá majú čoraz horší výhľad dozadu a horšie sa odhaduje vzdialenosť, ktorú ešte máme pred zadným alebo predným nárazníkom.

Akustické upozornenie

Cúvací asistent vás najčastejšie upozorní akusticky, čo plne dostačuje a je krásne intuitívne. U väčšiny cúvacích asistentov na trhu sa dá regulovať hlasitosť pípania pred prekážkou. Ako vyriešiť tento problém jednoducho a elegantne? Kúpte si kvalitný parkovací asistent od Ahifi.sk.

Rozdelenie asistentov

Parkovací asistenti sa delia na 3 základné skupiny:

  1. 4 senzorové parkovacie senzory - do zadného nárazníka
  2. 8 snímačové - navyše aj do predného nárazníka
  3. s kamerou - pre 100% vizuálnu kontrolu za vozidlom

Farby a prevedenie čidiel

Parkovacie senzory sa dodávajú v sadách buď čierne, čierne lesklé, biele lesklé, strieborné lesklé. Väčšina senzorov je prelakovateľná, čiže pre originálny vzhľad odporúčame cúvacie senzory nechať nalakovať do farby auta. Nástrek by mal byť vykonaný tenkou vrstvou, aby nedošlo ku zliatiu priestoru v medzikruží.

Umiestnenie senzorov

Pre správnu funkciu cúvacích senzorov je nutné dodržať hlavne minimálnu výšku od vozovky, čo je 40 cm. Dôležitým faktorom je správna vertikálna alebo horizontálna orientácia jednotlivých senzorov. Každé parkovacie čidlo má na sebe vyznačené miesto, ktoré má byť otočené smerom nahor. Vzdialenosť snímačov medzi sebou nie je obmedzená. Dôležité je, aby boli v osi kvôli dizajnu. Senzory neodporúčame navrtávať do kovového nárazníka, môže to ovplyvniť ich správnu funkčnosť.

Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.