Môj účet

Ako vybrať správnu káblovú sadu?

Vyberáme káblovú sadu k zosilňovaču alebo aktívnemu subwooferu

Káblová sada sa volí podľa výkonu zosilňovača, resp. podľa elektrického prúdu, ktorý sa udáva v A (ampér) a podľa dĺžky napájacieho kábla. S rastúcou dĺžkou napájacieho kábla sa zväčšuje aj jeho prierez. Pre správne zvolenie odporúčame sledovať tabuľku, podľa ktorej si jasne určíte, aký kábel zvoliť.

V ľavej časti tabuľky nájdete hodnotu el. prúdu - odporúčame spočítať hodnotu poistiek/poistky na zosilňovači a podľa dĺžky kabeláže, ktorá je v tabuľke uvedená dole, sa vám ukáže správny prierez napájacieho kábla. Ten môžete vidieť podľa farebného označenia v pravej časti. Ak budete napájací kábel vyberať podľa tejto prehľadnej tabuľky, vyberiete ho určite správne. Káblové sady sú často univerzálne a pred odoslaním záväznej objednávky si radšej prekontrolujte, či hodnota poistiek na zosilňovači zodpovedá vloženej poistke v poistkovom puzdre káblovej sady. Ak tomu tak nie je, musíte navyše zaobstarať poistku zodpovedajúcej hodnoty. Ak si napriek tomu neviete rady, neváhajte sa na nás obrátiť s otázkou.

Ako káble v aute natiahnuť?

Je nepísaným pravidlom, že napájacie káble by mali byť čo najďalej od tých signálových ("cinčov"), aby nedochádzalo k vzájomnému rušeniu/pískaniu. Signálové káble odporúčame viesť čo najďalej od všetkej kabeláže v aute, teda spravidla stranou u spolujazdca alebo stredom vozidla. Na väčšinu bežných vozidiel bude stačiť kabeláž s dĺžkou 5 metrov.

Čo býva obsahom káblovej sady?

Káblové sady väčšinou obsahujú 5 metrov napájacieho kábla, 0,8 m kostriaceho kábla, poistkové puzdro s poistkou, 5 metrové signálové RCA káble a montážny materiál potrebný na inštaláciu, ako sú očká, vidličky alebo rýchlospojky a skrutky. Káblové sety obvykle naopak neobsahujú repro kábel, ktorý sa objednáva zvlášť, podľa požadovanej dĺžky a prierezu.

Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.