Môj účet

Ako počúvať hudbu vo vysokom rozlíšení (Hi-Res Audio) v aute?

Počúvanie hudby vo formáte Hi-Res Audio, ak chcete po slovensky vo vysokom rozlíšení, patrí medzi trendy poslednej doby a má to svoje opodstatnené dôvody. Hudobná nahrávka vo vysokom rozlíšení znie presne tak, ako ju interpret nahral v štúdiu a je dokonca výrazne kvalitnejšia, než ako ju poznáme z klasických CD diskov. Oproti tomu komprimované mp3 súbory, ktorých je plný internet aj najrôznejšie streamovacie platformy, počuteľne stráca na kvalite zvuku a veľkom množstve detailov. Pokiaľ disponujete zbierkou hudby v Hi-Res formáte, možno vás zaujíma, ako tieto súbory prehrať vo vašom automobile a to ideálne bez straty kvality. Všetko podstatné o Hi-Res súboroch a ich počúvaní sa dozviete v tomto článku.

Čo vlastne Hi-Res Audio znamená?

Ako sme už v úvode naznačili, Hi-Res Audio prináša bezstratovú kvalitu zvuku s použitím vyššej vzorkovacej frekvencie ako v prípade CD alebo MP3. Ak zostaneme pri teórii, tak vyššia vzorkovacia frekvencia spracováva viac vzoriek za sekundu pri prevode z pôvodného analógového signálu na digitálny. Pôvodná nahrávka v štúdiu disponuje vzorkovacou frekvenciou 192 kHz a 24 bitmi a vzhľadom na vysoký objem prenesených dát s bitratom 9 216 kb/s je následne skomprimovaná na CD meniče v nižšej kvalite, konkrétne 44,1 kHz / 16 bitov s bitratom 1 411 kb/s. Hoci objem dát je viac ako sedemkrát nižší, stále ide o pomerne vysokú kvalitu zvuku. Zásadný problém s kvalitou však nastavuje pri komprimovaných mp3 súboroch s veľmi nízkym bitratom (maximálne 320 kb/s), ktorý je takmer 29x nižší ako v prípade pôvodnej nahrávky. Takto komprimovanú hudbu bežne nájdete aj na streamovacích službách, ako je napríklad populárny Spotify, iTunes alebo Amazon a možno si sami neuvedomujeme, o koľko dôležitých detailov pri počúvaní prichádzame. Práve dátový tok je jedným z hlavných vplyvov, ktorý spôsobuje stratu kvality zvuku. Tá sa prejavuje nižšou dynamikou, mäkšou odozvou nízkych frekvencií, slabo znejúcich bicích činelov ale predovšetkým stratou mnohých detailov. Pre náročnejších poslucháčov je však našťastie k dispozícii hudba vo vysokom rozlíšení, ktorá ponúka najvyššiu možnú kvalitu zvuku. Najobľúbenejším bezstratovým formátom je v dnešnej dobe FLAC, nasledovaný formátmi DSD, MQA, prípadne AIFF a ALAC od spoločnosti Apple. Súbory FLAC môžete počúvať najčastejšie so vzorkovacou frekvenciou 96 kHz a 24 bitmi, výnimkou však nie sú ani hudobné parametre o hodnotách 192 kHz a 24 bity. Teda presne v takej kvalite, v akej bola skladba nahraná autorom v štúdiu. Pokiaľ si pustíte svoju obľúbenú skladbu vo vysokom rozlíšení, budete objavovať naraz detaily a nuansy, ktoré ste nikdy predtým nepočuli. A čím častejšie si takú skladbu prehráte, tým viac nových zvukov a nástrojov budete počuť. Hi-Res formáty sú totiž komprimované takým spôsobom, aby nedochádzalo k strate zvukových dát a súbory zároveň zaberajú výrazne menej miesta ako pôvodná nahrávka. A čo je najdôležitejšie – v dnešnej dobe už existuje niekoľko možností, ako počúvať hudbu vo vysokom rozlíšení.

Ako získať hudbu vo vysokom rozlíšení

Prvým krokom pre počúvanie hudby vo vysokom rozlíšení je rozhodnutie, ako vlastne plánujete dostať svoje obľúbené melódie v Hi-Res kvalite do vášho automobilu. Možnosti sú prakticky dve – mať vlastnú zbierku hudby vo vysokom rozlíšení, ktorú získate napríklad nákupom na hudobných portáloch, alebo sa môžete prihlásiť k niektorej z platených streamovacích služieb.

1. Urobte svoju hudbu prenosnú

Prvou možnosťou ako počúvať hudbu vo vysokom rozlíšení nielen vo vašom automobile je vlastníctvo takýchto súborov. Hi-Res súbory môžete získať napríklad nákupom na hudobných portáloch, medzi tie najväčšie patria napríklad HDtracks, Qobuz a ďalšie. Pri nákupe si môžete vybrať z niekoľkých formátov ako FLAC, WAV, AIFF, ALAC alebo DSD a MQA v kvalite 24 bit/44.1kHz až 24 bit/192kHz. Súbory potom stačí nahrať na jednotku USB, prenosný Hi-Res prehrávač alebo na svoj smartfón a zážitok z počúvania hudby vo vysokom rozlíšení je na dosah.

2. Prihláste sa na odber jednej zo streamovacích služieb

Ak ste fanúšikmi streamovanej hudby, môžete sa radovať. Na trhu je hneď niekoľko platených streamovacích služieb, ktoré ponúkajú hudbu vo vysokom rozlíšení. Medzi tie najrozšírenejšie patrí Tidal, ktorý poskytuje nekomprimovanú bezstratovú kvalitu zvuku s možnosťou streamovať až 9216 kb/s so vzorkovacou frekvenciou 192 kHz a 24 bitmi. A Tidal nie je jediný, zvoliť môžete napríklad Qobuz alebo Amazon Music HD, ktoré taktiež ponúkajú vynikajúce hudobné katalógy s nedotknutým zvukom vo vysokom rozlíšení. Ešte dodáme, že najpopulárnejšia streamovacia služba Spotify stále neumožňuje prehrávanie hudby vo vysokom rozlíšení a na ohlásené Spotify Hi-Fi čakáme už niekoľko rokov. Dúfajme teda, že sa niekedy v budúcnosti tiež dočkáme.

Prehrávanie hudby vo vysokom rozlíšení v automobile

Nastáva dôležitá otázka a to ako vlastne hudbu vo vysokom rozlíšení v automobile prehrať? Opäť existuje hneď niekoľko možností a tiež niektoré viac či menej známe úskalia. A záleží aj na tom, aké vlastníte autorádio, pretože nie všetky jednotky disponujú potrebnými vstupmi a schopnosťou prehrávať Hi-Res súbory. Všeobecne teda platia nasledujúce možnosti.

1. USB vstup (pripojenie USB disku alebo smartfónu)

Pravdepodobne tá najbežnejšia možnosť. Svoje obľúbené melódie môžete nahrať v kompatibilnom formáte s vysokým rozlíšením (obvykle vyššie spomínaný WAV alebo FLAC) na jednotku USB. Snáď všetky dnešné továrenské aftermarket autorádia disponujú USB vstupom a to isté je možné vyhlásiť aj u moderných továrenských hlavných jednotkách. Väčšina moderných rádií si poradí aj s Hi-Res súbormi, ale nie je to samozrejme pravidlom. Cez USB môžete pripojiť aj váš smartfón a prehrávať uložené súbory pomocou aplikácií na to určených. Medzi ne patrí napríklad JetAudio pre telefóny s Android systémom alebo VOX pre iPhone.

2. AUX vstup (pripojenie Hi-Res prehrávača)

Druhou možnosťou je stará a osvedčená metóda v podobe AUX vstupu. Ten však nemajú všetky továrenské autorádiá. Pokiaľ áno, potom ide o skvelý spôsob, ako pripojiť napríklad Hi-Res hudobný prehrávač. Ten prináša množstvo výhod, medzi ktoré patrí obvykle možnosť prehrávania snáď všetkých typov súborov, integrované úložisko, slot na microSD kartu, prehľadný dotykový displej a široké možnosti konektivity. Súčasťou kvalitnejších prehrávačov býva aj špičkový DAC (digitálny analógový prevodník) pre najvyššiu kvalitu zvuku. Hi-Res prehrávač je zároveň prvou voľbou pre audiofilov a hudobných nadšencov, ktorí svoju hudbu prehrávajú obídením hlavnej jednotky a zapojením prehrávača priamo do DSP procesora alebo zosilňovača, o čom si napíšeme v ďalšej časti tohto článku.

3. Android Auto / Apple CarPlay (pripojenie smarphonu)

Medzi zaujímavé alternatívy k prehrávaniu Hi-Res súborov patria autorádiá, ktoré sú vybavené aplikáciami Android Auto a Apple CarPlay. Nebudeme tu spomínať všetky ich výhody a pozastavíme sa výhradne pri prehrávaní hudby vo vysokom rozlíšení. Aplikácia Android Auto alebo Apple CarPlay prepojí váš smartfón s autorádiom a to buď drôtovo alebo bezdrôtovo. Následne môžete aplikácie z telefónu ovládať cez displej autorádia, čo výrazne zjednodušuje prehrávanie. A to samozrejme vrátane spomínaných aplikácií JetAudio, VOX alebo streamovacích služieb Tidal, Qobuz, a pod. Hoci sa môže zdať, že mobilný telefón je pripojený s autorádiom cez Bluetooth, v skutočnosti Bluetooth využíva iba na telefonovanie. Na prehrávanie hudby je totiž využívaná Wi-Fi sieť, ktorá oproti Bluetooth umožní bezstratový prenos hudby vo vysokom rozlíšení.

(4). A ako je to s Bluetooth?

Možno ste si všimli zátvorku v nadpise a nejde samozrejme o preklep. Aj keď je Bluetooth super pohodlný na streamovanie zvuku, je súčasťou väčšiny autorádií a jeho technológia sa vyvinula tak, že je naozaj dobrý pre hudbu, tak nie je vhodný na prenos hudby vo vysokom rozlíšení medzi smartphonom alebo prehrávačom a autorádiom. Aby Bluetooth umožnil prenos hudby vo vysokom rozlíšení, je nevyhnutný zodpovedajúci kodek s jeho podporou a to na oboch stranách. V dnešnej dobe však nepoznáme žiadne autorádio, ktoré by disponovalo Bluetooth s Hi-Res kodekmi, pretože drvivá väčšina autorádií a v bežnom nastavení aj väčšina smartfónov pracuje s kodekom SBC. Ide o základný (a celosvetovo najrozšírenejší) kodek, ktorý predstavuje najnižší možný level na prenos zvuku cez Bluetooth. Rýchlosť prenosu sa pohybuje variabilne od 192 do 320 kbps, čo na Hi-Res jednoducho nestačí a z bezstratového FLAC formátu dostanete lusknutím prsta empétrojku v trochu lepšej kvalite. Pokiaľ teda požadujete skutočne nekomprimovaný hudobný zážitok, Bluetooth nie je vhodný spôsob, ako to dosiahnuť. Aj napriek vyššie uvedenému však existujú spôsoby, ako Bluetooth využiť aj na prehrávanie Hi-Res súborov a treba podoknúť, že ide o jedno z najkvalitnejších riešení. O tom sa dočítate na konci tohto článku.

Ako zaistiť optimálne podmienky na prehrávanie Hi-Res súborov

Druhá časť nášho článku sa bude týkať kvality reprodukcie prehrávaných Hi-Res súborov. Pokiaľ patríte medzi audiofily, skutočných hudobných nadšencov, alebo ste jednoducho dočítali až sem a zaujíma vás daná problematika, pravdepodobne tušíte, že existujú ďalšie úskalia v kvalite zvuku nielen vo vysokom rozlíšení. Výslednú kvalitu zvuku totiž ovplyvňuje automobil ako taký, pozícia reproduktorov, kvalita hlavnej jednotky a jej signálu, inštalované reproduktory a ďalšie komponenty a v neposlednom rade aj okolitý cestný hluk. Upozorňujeme, že nasledujúce body neznamenajú, že sú pre počúvanie nevyhnutné. Výrazne vyššiu kvalitu hudby vo vysokom rozlíšení si užijete aj bez nich a rozdiel spoznáte aj na továrenských reproduktoroch. Ide iba o naše odporúčania, ako využiť Hi-Res súbory naplno. 

1) Inštalácia komponentov vhodných pre zvuk vo vysokom rozlíšení

S kvalitou Hi-Res súborov súvisia aj kvalitné audio komponenty a určite neprezradíme nič prekvapujúce, že na továrenských alebo základných reproduktoroch nebudete počuť všetko, čo hudba vo vysokom rozlíšení ponúka. Výmena reproduktorov a inštalácia zosilňovača, subwoofera alebo DSP procesora je tak určite minimálne na zváženie. A v prípade, že to myslíte so zvukom naozaj vážne, je vhodné vyberať aj z komponentov, ktoré sú na zvuk vo vysokom rozlíšení pripravené. Analógiu môžeme hľadať aj v domácnosti. Ak radi sledujete filmy vo vysokom rozlíšení, určite vlastníte aj televíziu s rozlíšením obrazovky, ktorá to umožňuje (ideálne 4K). A podobné je to aj v prípade ozvučenia automobilov. Kvalitní výrobcovia sa v dnešnej dobe zameriavajú na vylepšenie svojich zvukových komponentov a ponúkajú produkty navrhnuté s ohľadom na zvuk vo vysokom rozlíšení. Reproduktory majú napríklad širšiu frekvenčnú odozvu a aj keď sú tieto rozsahy na hranici ľudského sluchu, tieto rozšírené frekvencie podfarbujú tonálnu kvalitu hudby, ktorú počúvame a poskytnú ďalšie detaily prispievajúce k hudobnému zážitku vo vašom aute. V zápätí reproduktory nasledovali aj zosilňovače, ktoré ponúkajú taktiež širšiu frekvenčnú odozvu okolo 10 až 30 tisíc Hz, aby ste z vašich reproduktorov dostali najlepší možný výsledok.

2) Pridanie DSP procesora do audio systému

Interiér automobilu nie je z hľadiska akustiky ideálnym, o čom sa zmieňujeme detailnejšie v našom ďalšom článku venovanému problematike zvuku v automobiloch. Okrem lokácií samotných reproduktorov a ich rôznych vzdialeností od poslucháča, zvuk výrazne ovplyvňujú aj prekážky v jeho ceste od reproduktorov do ľudského ucha. Mnoho výrobcov automobilov tiež vyrovnáva celkový zvuk audio systému ekvalizácií, aby nekvalitné továrenské reproduktory zneli lepšie. Po výmene systému potom narazíte na problémy, ktoré je možné úspešne odstrániť, alebo aspoň zmierniť, inštaláciou DSP procesora. Na ňom je možné zvuk detailne nastaviť od nastavenia oneskorenia signálov, cez najrôznejšie filtre a úrovne až po parametrický ekvalizér, ktorý profesionáli využívajú spoločne s meraním frekvenčnej odozvy reproduktorov. Meraním a následným nastavením na DSP procesore následne získame lineárnu frekvenčnú odozvu reproduktorov, čo umožní ich prirodzený prejav a maximálne využitie počúvania súborov (nielen) vo vysokom rozlíšení.

3) Izolácia okolitého hluku

Možno si teraz klopete na čelo a pýtate sa prečo preboha počúvať Hi-Res hudbu v aute, teda v prostredí s pomerne výrazným hlukom? V prostredí, kde pri diaľničnej rýchlosti nevyužijete všetko, čo zvuk vo vysokom rozlíšení prináša? Najprv hneď na začiatok zdôrazníme, že aj pri akomkoľvek hluku z vozovky a vnútorných vibrácií budú kvalitnejšie hudobné súbory stále znieť lepšie ako súbory nižšej kvality. Ten rozdiel je skutočne obrovský. Navyše vždy môžete otočiť volume doprava, vychutnať si hudbu vo vyššej hlasitosti, pri ktorej v prípade Hi-Res nebudete počuť uchu nelahodiaci komprimovaný zvuk vychádzajúci z reproduktorov. Ďalším dôležitým bodom však je, že môžete tiež vylepšiť prostredie vášho vozidla pomocou tlmiacich materiálov, aby ste eliminovali okolitý cestný hluk. To môže mať na výslednú kvalitu zvuku podobný vplyv ako zvukové komponenty, ktoré si do vozidla nainštalujete. A kto nás občas sleduje, tak vie, že sa na odhlučnenie vozidiel úzko špecializujeme. Kvalitne odhlučnené vozidlo teda dokáže nielen zvýšiť komfort pri cestovaní, ale aj podčiarknuť ozvučenie daného automobilu.

Obídenie hlavnej jednotky pre maximálnu kvalitu zvuku vo vysokom rozlíšení

Na záver ešte jeden poznatok pre naozaj bezstratový zvuk v najvyššej možnej kvalite. Pre ucho audiofila prakticky nevyhnutný krok, ktorý sa týka spravidla továrenských hlavných jednotiek a menej kvalitných aftermarket autorádií. Všetky vyššie zmienené možnosti prehrávania hudobných súborov vo vysokom rozlíšení sú totiž zvukovo viac či menej ovplyvnené samotným autorádiom. V prvom rade ide o kvalitu samotného autorádia a jeho vnútorných komponentov, ale aj o kvalitu signálu, ktorý je najmä u továrenských jednotiek menej kvalitný a dokáže ovplyvniť výsledný zvukový zážitok. Ešte väčšiu deformáciu zvuku potom zaistia príplatkové továrenské audio systémy, ktoré zvuk natoľko zdeformujú ekvalizáciou a ďalšími nastaveniami, že ho v niektorých prípadoch nie je možné korigovať ani DSP procesorom. Jediným a pre výsledný zvuk najlepším riešením je úplne obísť hlavnú jednotku a zvuk posielať priamo do DSP procesora alebo zosilňovača. V praxi potom ako zdroj zvuku figuruje Hi-Res prehrávač alebo smartfón a je dôležité dodržať hneď niekoľko dôležitých podmienok. Je však nevyhnutné počítať aj s určitou nevýhodou v podobe ovládania cez prehrávač, smartphone, prípadne diaľkové ovládanie od DSP procesora. Za ten zvuk to však bezpochyby stojí.

Káblové prepojenie

Tým najjednoduchším, najspoľahlivejším a predovšetkým najkvalitnejším spôsobom prepojenia Hi-Res prehrávača s DSP procesorom alebo zosilňovačom s integrovaným DSP procesorom je kábel. Ten zaistí skutočne bezstratový prenos zvuku v rovnakej kvalite, v akej je nahraný Hi-Res súbor. Najčastejšie využívame na prepojenie optický, prípadne koaxiálny kábel, ktorými sa bezproblémovo prepojíme s danou elektronikou.

Prepojenie pomocou Bluetooth

Vyššie sme spomenuli, že Bluetooth nie je vhodný na prehrávanie hudby vo vysokom rozlíšení, avšak existuje jedna výnimka. A to taká, ktorá urobí z Bluetooth naopak jednu z najlepšej možností prehrávania. Smartphone alebo Hi-Res prehrávač musí disponovať Bluetooth kodekmi s podporou vysokého rozlíšenia (aptX HD, aptX Adaptive, aptX Lossless, LDAC) a to isté platí pre Bluetooth modul v DSP procesore alebo zosilňovači. Spomínané kodeky sú obsiahnuté takmer vo všetkých kvalitných Hi-Res prehrávačoch a mobilných telefónov tiež veľa pribúda. Aspoň kodek LDAC, ktorý umožňuje streamovanie v 24bitovej kvalite s 96 kHz a tromi rýchlosťami 990, 660 a 330 kb/s, je dostupný vo väčšine mobilných telefónoch. Bohužiaľ Apple je výnimkou, pretože je stále verný vlastnému kodeku AAC, čo je aktuálne najvýkonnejší kodek podporovaný systémom iOS s maximálnou prenosovou rýchlosťou 250 kb/s. A to na Hi-Res bohužiaľ nestačí. Pri mobilných telefónoch so systémom Android tiež nefungujú spomínané Hi-Res kodeky automaticky a je nutné ich aktivovať v rozšírenom nastavení pre vývojárov, inak budete stále prehrávať hudbu cez základný kodek SBC, ktorý Hi-Res súbory komprimuje na bežné mp3. Pripojenie cez Bluetooth v Hi-Res kvalite momentálne ponúka DSP procesory a zosilňovače špičkových výrobcov Zapco, Audison alebo Helix, v ponuke ktorých nájdete Bluetooth moduly pre bezdrôtové pripojenie. Vďaka týmto modulom je možné prehrávať hudbu vo vysokom rozlíšení aj napriek inak nevhodnému Bluetooth.

Naladenie zvuku pre konkrétne zariadenie

Pokiaľ sa bavíme o snahe využiť potenciál Hi-Res súborov naplno a v automobile je nainštalovaná zodpovedajúca aparatúra s riadne naladeným DSP procesorom, potom ešte musíme spomenúť poslednú dôležitú informáciu. Ako sme už uviedli v tomto článku, tak továrenské jednotky sú často ovplyvnené výraznou ekvalizáciou a ďalšími vplyvmi deformujúcimi zvuk, ktoré je možné korigovať pomocou parametrického ekvalizéra na DSP procesore na základe merania frekvenčnej odozvy reproduktorov. Pokiaľ však do systému pridáme externý prehrávač alebo smartfón, potom je nevyhnutné zmerať frekvenčnú odozvu reproduktorov a na základe merania nastaviť zvuk aj pre tento ďalší zdroj. Skúsenosti nám ukazujú, že výsledná konfigurácia je spravidla úplne odlišná a je teda veľmi dôležité tento proces absolvovať. V praxi to znamená, že na výber budeme mať preset s nastavením zvuku pre továrenské autorádio a druhý preset napríklad pre mobilný telefón, ktorý sa automaticky aktivuje po pripojení telefónu. Len takýmto spôsobom je možné zaistiť naozaj verný zvuk v danom automobile a je nevyhnutné počítať cca s 2-3 hodinami ladenia zvuku navyše v prípade pridania prehrávača alebo smartfónu do audio systému.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako vybrať high/low prevodník signálu?
Pokiaľ uvažujete o inštalácii zosilňovača na továrenský systém, budete potrebovať high/low prevodník. Ako prevodníky fungujú a ďalšie informácie sa dozviete v článku.
Celý článok
Kvalitné ozvučenie s DSP bez prievanu v peňaženke
Ozvučenie s DSP procesorom nemusí byť výsadou iba drahých inštalácií so špičkovými produktmi. V článku si ukážeme, že dosiahnuť vysoko kvalitný zvuk je možné aj za dostupnú cenu.
Celý článok
Ako zlepšiť továrenské ozvučenie auta?
Základné aj pokročilé možnosti zlepšenia továrenského ozvučenia vrátane hľadania ciest na dosiahnutie automobilového high-endu sa pokúsime zhrnúť v našom článku.
Celý článok
Ako si správne vybrať zosilňovač do auta
Zosilňovač umožní vyšší výkon vašich reproduktorov, kvalitnejší zvuk alebo inštaláciu subwoofera. Všetko od správneho výberu po všetky funkcie zosilňovačov si rozoberieme v našom článku.
Celý článok
Ako vybrať reproduktory do auta?
Ak sa neorientujete v širokej ponuke reproduktorov do auta a ich základných vlastnostiach a parametroch, práve pre vás je tento článok, ktorý vám pomôže s výberom.
Celý článok