Môj účet

Na čo slúži high/low prevodník a ako vybrať ten správny?

Pridanie externého zosilňovača do audio systému vozidla predstavuje skvelý spôsob ako získať viac výkonu, dynamiky aj detailov na ozvučenie vášho auta. Továrenské hlavné jednotky však spravidla nemajú vo výbave RCA výstupy potrebné na pripojenie zosilňovača. V takom prípade je riešením high/low prevodník signálu. Ten je možné zaobstarať v pasívnej alebo aktívnej verzii a v súčasnosti býva už tiež často súčasťou zosilňovačov. Aké sú výhody aj nevýhody jednotlivých typov prevodníkov signálu a v akých prípadoch ich používať sa dozviete v našom článku.

Na akom princípe prevodníky signálu fungujú?

Ako sme už v úvode spomenuli, zosilňovače sú často navrhnuté iba pre nesymetrický RCA vstup nízkej úrovne. Tento spôsob zapojenia však nie je vhodný pre továrenské hlavné jednotky, ktoré RCA výstupy nedisponujú. Riešením je pripojenie zosilňovača cez reproduktorové káble pomocou prevodníka signálu. High/low prevodník teda slúži na prevod vysokej úrovne signálu na úroveň nízku. Zapojenie je jednoduché. Na dva plusové a dva mínusové vstupy na prevodníku (v prípade dvojkanálovej verzie) zapojíme reproduktorové káble najčastejšie zo zadných reproduktorov. Na druhej strane prevodníka potom nájdete klasické RCA výstupy, ktorými prepojíme zosilňovač pomocou RCA signálových káblov. Pripojenie prevodníka nemá žiadny vplyv na funkčnosť alebo kvalitu reproduktorov. Zvolený prevodník však výrazne ovplyvňuje kvalitu a silu signálu. Správny výber prevodníka a jeho kvalita je teda rovnako dôležitý ako výber zosilňovača a ďalších komponentov audio systému.

Externý prevodník vs. integrovaný prevodník signálu v zosilňovači

Väčšina moderných zosilňovačov už disponuje integrovaným high/low prevodníkom. Chýba teda v takýchto prípadoch pridanie externého prevodníka zmysel? Toto tvrdenie samozrejme nemusí byť správne. Tak ako vo väčšine odborov aj v prípade ozvučenia vozidiel závisí predovšetkým na kvalite zvolených komponentov. Integrovaná grafika v osobnom počítači pravdepodobne nebude dosahovať požadovanú úroveň pre hranie najnáročnejších hier a rovnakú analógiu je možné hľadať v prípade použitia high/low prevodníka. Pravdou je, že integrované prevodníky v zosilňovačoch bývajú obvykle kvalitatívne na nižšej úrovni a disponujú iba základnou odporovou konverziou z vysokej úrovne na nízku. To môže mať za následok nedostatočnú kvalitu signálu a poťažmo aj zvuku. Občas sa tiež stretávame so situáciou, kedy niektoré vozidlá disponujú vstupným napätím až 40 V, zatiaľ čo drvivá väčšina zosilňovačov akceptuje vstupné napätie iba do 6V. Výsledkom takéhoto spojenia potom môže byť aj poškodenie zosilňovača. Použitie externého prevodníka signálu tak vidíme v mnohých prípadoch ako viac ako opodstatnené a to predovšetkým v prípadoch, keď vám ide o vysokú kvalitu zvuku. Veľa však závisí na kvalite a vnútorných súčiastkach samotného prevodníka a aby to nebolo také jednoduché, vybrať si môžete z pasívnych a aktívnych prevodníkov signálu.

Pasívne prevodníky signálu

High/low prevodníky signálu existujú v pasívnom alebo aktívnom variante a rozdiel je predovšetkým v ich kvalite aj dodatočných funkciách. Pasívne prevodníky patria medzi tie základnejšie a aj lacnejšie. Napriek tomu sa obvykle chváli vyššou kvalitou signálu aj vnútorných súčiastok ako v prípade integrovaných prevodníkov v zosilňovačoch, a to najmä v tých lacnejších. Ich využitie je vhodné napríklad pri základných inštaláciách a v prípade, ak vo vozidle nie je továrenský zosilňovač. Nevýhodou pasívnych prevodníkov je, že môžu iba prekonvertovať signál, ktorý prijímajú a pokiaľ teda dostanú slabý signál, majú slabý aj výstup. Druhou a pomerne zásadnou nevýhodou je paradoxne ich obvyklé použitie. Najčastejšie sa totiž inštalujú na pripojenie dvojkanálového zosilňovača, prípadne monobloku, pre subwoofer. A kde nastáva problém? Pasívne prevodníky používajú rezistory, induktory a kondenzátory na blokovanie signálu vysokej úrovne a spotrebúvajú časť energie. Pridávajú pritom skreslenie aj šum a odstraňujú zo signálu informácie o najnižších frekvenciách. To znamená, že signál vychádzajúci z pasívneho prevodníka je horší, než signál prichádzajúci dovnútra. Má väčšie skreslenie, viac šumu a informácie o nízkych frekvenciách boli odstránené. Keď dáte tento signál do zosilňovača, dostanete menej kvalitný zvuk vo vyšších hlasitostiach a v prípade použitia subwoofera je vďaka odstráneniu nízkych frekvencií kontraproduktívne. Pokiaľ je teda pre vás dôležitá maximálna kvalita zvuku a vynikajúce podanie tých najnižších frekvencií, mali by ste uvažovať skôr o aktívnom prevodníku signálu.

Aktívne prevodníky signálu

Aktívne high/low prevodníky signálu predstavujú pokročilú verziu klasických pasívnych prevodníkov a na rozdiel od nich potrebujú na svoje fungovanie aj napájanie. Aktívne prevodníky disponujú obvykle tiež kvalitnejšími vnútornými súčiastkami a poskytujú čistejší, silnejší a stabilnejší signál a ďalšie dôležité funkcie pre pokročilé ozvučenie automobilu. Medzi hlavnú prednosť aktívnych prevodníkov patrí schopnosť prijať napätie na vstupe až 40 V RMS na kanál a ľahko tak zvládať najvýkonnejšie továrenské audio systémy v moderných vozidlách. Aktívne prevodníky tiež poskytujú silný a čistý signál na výstupe, ktorý dosahuje obvykle až 9,5 V RMS a súčasťou niektorých aktívnych prevodníkov je aj predzosilňovač s možnosťou regulácie. Obvykle obsahujú aj vstupný prepínač záťaže, ktorý umožňuje kompatibilitu s väčšinou továrenských zosilňovačov, ktoré využívajú snímanie impedancie na stlmenie kanálov. Ako sme už spomenuli v predchádzajúcom odseku, tak aktívne prevodníky si lepšie poradia s najnižšími frekvenciami, čo oceníte najmä pri pridaní kvalitného subwoofera do audio systému vášho automobilu. Samozrejmosťou je u väčšiny aktívnych prevodníkov automatické zapínanie a vypínanie pri detekcii prítomnosti signálu na hlavnom vstupe. Tie najkvalitnejšie prevodníky obsahujú aj niekoľko ďalších zaujímavých funkcií ako je vyrovnanie kolísajúcich a preekvalizovaných nízkych frekvencií alebo sčítanie kanálov, o čom si napíšeme viac nižšie.

Funkcia pokročilých aktívnych prevodníkov detailnejšie

Každý konkrétny model jednotlivých automobiliek je iný a inštalácia nového zvukového systému môže byť často zložitá. Väčšina továrenských hlavných jednotiek plní v súčasnosti oveľa viac funkcií ako iba rádio. Sú riadiacim centrom pre informačný a zábavný systém vozidla a ich výmena je veľmi nákladná (pokiaľ je vôbec možná), navyše nedosiahnete obvykle veľké zlepšenie zvuku. Pokročilé aktívne prevodníky obsahujú funkcie, ktoré pomáhajú integrácii nového ozvučenia na továrenské audio systémy.

Vyrovnanie nízkych frekvencií

Továrenské jednotky obvykle zámerne znižujú úroveň nízkych frekvencií pri zvyšovaní hlasitosti, čím chránia málo kvalitné a nevýkonné továrenské reproduktory a subwoofery. Táto funkcia ale zostáva zachovaná aj pri ich výmene a znižuje kvalitu reprodukcie nových komponentov. Procesory a aktívne prevodníky pre obnovu nízkych frekvencií, ako je napríklad AudioControl LC2i Pro, vedia toto obmedzenie odstrániť a poskytnúť silné basy a stabilný signál vo všetkých úrovniach hlasitosti, vrátane kompenzácie preekvalizovaných a kolísajúcich nízkych frekvencií.

Funkcia predzosilňovača

Predzosilňovače integrované v aktívnych prevodníkoch umožnia zosilniť slabý signál továrenskej hlavnej jednotky a poskytnúť maximálny výkon a dynamický rozsah pre vašu novú aparatúru bez pridania šumu a skreslenia. Predzosilňovač, alebo line driver, zvýši úroveň signálu až na 9,5 V RMS, čím zaistí silný a stabilný signál aj v prípade veľkej vzdialenosti medzi hlavnou jednotkou a zosilňovačom. Z aktívnych prevodníkov s funkciou predzosilňovača môžeme spomenúť AudioControl LC1i, ktorý predstavuje ideálne riešenie pre moderné vozidlá so slabým výstupným signálom.

Sčítanie kanálov

Továrenské audio systémy môžu byť komplikovanejšie, než sa na prvý pohľad zdá a to najmä v prípade samostatných výstupov pre výškový a stredobasový reproduktor. Funkcia sčítania kanálov u prevodníkov ako je AudioControl LC6i umožňuje kombinovať viac vstupných signálov s výstupom hlavného kanála. Na sčítanie týchto signálov je možné využiť funkciu súčtu kanálov a vytvoriť tak výstup signálu v plnom rozsahu.

Schopnosť prijať vysoké vstupné napätie

Aktívne prevodníky signálu majú taktiež schopnosť prijať napätie na vstupe až 40 V RMS na kanál (ekvivalent 400 W RMS na 4 ohmy) a ľahko tak zvládať najvýkonnejšie továrenské audio systémy v moderných vozidlách. Oproti tomu klasické pasívne prevodníky (vrátane tých integrovaných v zosilňovači) sú schopné akceptovať vstupné napätie iba do 6 voltov a to aj na úrovni reproduktorov. Pripojenie takého napätia k zosilňovaču teda môže viesť až k jeho nenávratnému poškodeniu.

A aký prevodník teda zvoliť?

Bez ohľadu na to ako kvalitný máte zosilňovač, bude fungovať len tak dobre, ako kvalitný signál dostane. Rôzne modely automobilov majú továrenské hlavné jednotky rozdielnej kvality a tomu zodpovedá aj kvalita a sila signálu. Preto ani neexistuje jednotné odporúčanie pre zakúpenie najvhodnejšieho prevodníka signálu. Majte však na pamäti, že výber správneho prevodníka signálu môže byť v niektorých prípadoch podobne dôležitý, ako výber zosilňovača alebo reproduktorov. Minimálne vtedy, ak požadujete vysokú kvalitu zvuku vo vašom vozidle. Spomenieme teda niekoľko príkladov na použitie jednotlivých typov prevodníkov signálu.

  1. Potrebujete zapojiť 2kanálový zosilňovač na továrenský systém a nechcete nič ďalšie riešiť? Zvoľte integrovaný prevodník v zosilňovači alebo základný pasívny high/low prevodník, napríklad ACV 30-5000-02.
  2. Potrebujete zapojiť 4kanálový zosilňovač, napríklad pre predné a zadné reproduktory? Zvoľte integrovaný prevodník v zosilňovači alebo základný 4kanálový pasívny high/low prevodník, napríklad Rockford Fosgate RF-HLC4.
  3. Potrebujete zapojiť zosilňovač, ktorý nedisponuje automatickým zapínaním a nemá ani integrovaný prevodník? Zvoľte pasívny high/low prevodník s funkciou automatického spínania, napríklad Mosconi HLA-SLIM, prípadne HLA-DUAL.
  4. Potrebujete zapojiť 2kanálový zosilňovač pre kvalitný subwoofer a záleží vám na kvalite zvuku a presnom podaní nízkych frekvencií? Zvoľte aktívny high/low prevodník, napríklad Zapco ASP-OEB.
  5. Potrebujete zapojiť zosilňovač na továrenskú jednotku, ktorá znižuje úroveň basovej zložky pri zvyšovaní hlasitosti? Zvoľte aktívny high/low prevodník s funkciou vyrovnania basovej zložky, napríklad AudioControl LC2i Pro, prípadne LC7i v prípade potreby viacerých kanálov.
  6. Potrebujete zapojiť zosilňovač na továrenskú jednotku, ktorá sa prezentuje slabým a nekvalitným signálom? Zvoľte aktívny high/low prevodník s funkciou predzosilňovača, napríklad AudioControl LC1i.
  7. Potrebujete zapojiť zosilňovač do automobilu s aktívnym audio systémom? Zvoľte aktívny high/low prevodník s funkciou sčítania kanálov ako je AudioControl LC6i, ktorý sčíta všetky signály dohromady a na výstupe získate signál s plným rozsahom.
  8. Vlastníte skôr moderné vozidlo, ktoré má vo výbave továrenský zosilňovač a záleží vám na vysokej kvalite zvuku? Odporúčame vždy použitie aktívneho high/low prevodníka s príslušným počtom kanálov, ktorý zaistí silný a čistý signál pre váš zosilňovač.
  9. Plánujete zapojiť do vášho audio systému aj DSP procesor? V takom prípade obvykle nie je nutné dopĺňať systém o prevodníky, pretože značkové DSP procesory (Zapco, Audison, Helix a pod.) obsahujú vysoko kvalitné prevodníky signálu. Výnimku tvoria hlavné jednotky s veľmi slabým a nekvalitným signálom, prípadne jednotky znižujúce úroveň basovej zložky. Potom postupujte podľa bodu 5 a 6.
  10. Nenašli ste odpovede na vaše otázky? Jednoducho nás kontaktujte.
Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.