Môj účet

Ako a kam zapojím externý zosilňovač či aktívny subwoofer?

Pokiaľ je zákazník náročnejší poslucháč, tak sa málokedy zaobíde bez subwoofera, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou kvalitného ozvučenia vozidla. K tomu, aby ste mohli subwoofer na autorádio zapojiť, je nevyhnutné, aby Vaše autorádio malo RCA výstupy na externý zosilňovač. Značkové aftermarket autorádia dnes disponujú minimálne 1 párom RCA výstupov na externý zosilňovač. Ak budete na autorádio pripájať iba jeden napr. 2kanálový zosilňovač na subwoofer, bude Vám bohato stačiť autorádio s 1 párom RCA. V prípade, že sa rozhodnete inštalovať viac zosilňovačov alebo zosilňovač 4kanálový, vyberte autorádio s minimálne 2 páry RCA výstupov na externý zosilňovač.

Externý zosilňovač alebo aktívny subwoofer sa zapájajú defacto rovnako. Aktívny subwoofer nie je nič iné ako pasívny subwoofer, na ktorom je priskrutkovaný alebo inak upevnený zosilňovač.

Veľa zákazníkov dnes rieši situáciu, že chce doplniť sériové ozvučenie o subwoofer, subwoofer ale nemožno na originálne autorádio zapojiť a je potrebné použiť externý zosilňovač. Továrenské autorádia ale nemajú RCA výstupy na externý zosilňovač, preto to normálnym spôsobom nie je možné zapojiť. K tomu, aby ste na originálne autorádio zapojili externý zosilňovač, poťažmo aktívny subwoofer, musíte zakúpiť taký aktívny subwoofer alebo zosilňovač, ktorý má integrovaný HI INPUT (vstavaný high/low adaptér), resp. možnosť zosilňovač pripojiť priamo k reproduktoru paralelne. Zapojením paralelne ku existujúcemu reproduktoru nijako neobmedzíte funkčnosť ani zvuk reproduktora, ku ktorému budete zosilňovač alebo aktívny subwoofer pripájať. Možnosť HI INPUT výstupu majú skôr drahšie zosilňovače, u aktívnych subwooferov je to bežnou záležitosťou.

Najviac sa však používajú tzv. HIGH/LOW adaptéry, čo je adaptér, ktorý umožní na originálne autorádio pripojiť externý zosilňovač. Pripája sa paralelne k jednému z reproduktorov v aute alebo priamo za autorádio do ISO konektora k reproduktorovým výstupom. Opäť nemá vplyv na zvuk či funkčnosť reproduktorov, ktoré v aute sú už inštalované.
Autor: Ing. Karel Šudák
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Ako správne nastaviť zosilňovač v aute?
Poradíme Vám ako správne si nastaviť zosilňovač v aute.
Celý článok
Ako správne ťahať kabeláž k zosilňovaču
Rady od technikov ako a kadiaľ správne ťahať kabeláž k zosilňovaču.
Celý článok
Neviete, ako vybrať ten správny subwoofer? Poradíme Vám.
Spísali sme tipy pri nákupe subwoofera do auta. Tiež poradíme s jeho zapojením.
Celý článok
Neviete, ako vybrať to správne autorádio? Poradíme Vám.
Plánujete nákup autorádia? Poradíme Vám na čo si dať pozor a ako úspešne zvládnuť zapojenie autorádia.
Celý článok