Môj účet

Bavte sa hudbou! Ozvučenie automobilov BMW pre náročných

Ozvučenie automobilov BMW je často diskutovaná téma, pretože továrenský audio systém zďaleka nezodpovedá kvalite a predovšetkým cene vozidiel samotných. A je to naozaj škoda, pretože samotná platforma a lokácia všetkých jednotlivých reproduktorov patrí spoločne s automobilmi Mercedes-Benz k tomu najlepšiemu na dnešnom trhu. Našťastie existuje riešenie v podobe výmeny továrenského audio systému, čomu sa budeme venovať v tomto článku.

Aké sú najčastejšie typy továrenského ozvučenia automobilov BMW?

BMW ponúka pre jednotlivé modely hneď niekoľko typov ozvučenia a pred samotným upgradom je nevyhnutné identifikovať pôvodný audio systém vo vašom automobile. Pravdepodobne najčastejšie sa stretávame so základným systémom s absenciou výškových reproduktorov, ktoré sa snažia nahradiť papierové full range reproduktory. Výsledkom je podpriemerný zvuk bez akýchkoľvek detailov vo vyšších frekvenciách a nevýraznou basovou zložkou, hoci pod sedačkami nájdete subwoofery s priemerom 165 mm. Bohužiaľ ani vyššia výbava Hi-Fi Sound System (option 676) neprináša podstatné zlepšenie. Súčasťou systému sú už komponentné reproduktory s plnohodnotnými výškami v prednej časti vozidla, ktoré sú spolu so zadnými reproduktormi a subwoofermi pod sedačkami s priemerom 200 mm zapojené na továrenský zosilňovač. Určitým náznakom vyššej kvality je až systém Harman/Kardon (Logic 7), ktorý síce náročnejšieho poslucháča nenadchne, časť majiteľov BMW však zvuk tohto audio systému uspokojí. Vrcholom ponuky je potom ozvučenie od Bowers & Wilkins, ktoré hodnotíme na pomery továrenských audio systémov ako pomerne vydarené, jeho cena presahujúca 8 tisíc Eur je však úplne nezmyselná. Aj ozvučenie Bowers & Wilkins vieme samozrejme nielen nahradiť, ale predovšetkým výrazne zvukovo predčiť vlastným riešením.

1. Základné ozvučenie - zahŕňa papierové širokopásmové reproduktory s absenciou výškových reproduktorov. Papierové subwoofery s priemerom membrány 165 mm sú umiestnené pod prednými sedačkami. Všetko je obvykle zapojené na hlavnú jednotku bez externého zosilňovača, najnovšie modely už majú vo výbave aj továrenský zosilňovač. Výmena audio systému je pomerne jednoduchá, avšak je nevyhnutné zakúpiť u predajcu BMW originálne mriežky do A-stĺpika pre výškové reproduktory nového komponentného systému. Tie sú už pri vyššej výbave štandardom.

2. Hi-Fi Sound System - obsahuje papierové komponentné reproduktory (s oddelenými výškovými reproduktormi) v predných dverách, komponentné alebo koaxiálne reproduktory v zadných dverách, prípadne v strope alebo zadnom plate, centrálny reproduktor v palubnej doske a papierové subwoofery s priemerom 200 mm umiestnené pod sedačkami. Všetko je zapojené na sedemkanálový zosilňovač, ktorý je umiestnený v batožinovom priestore. V novších modeloch nájdete zosilňovače hneď dva. Tento systém je najjednoduchší na upgrade reproduktorov aj inštaláciu zosilňovača s DSP procesorom.

3. Harman Kardon Surround Sound System - tento príplatkový audio systém obsahuje komponentné reproduktory v predných a zadných dverách, v strope a v palubnej doske. Subwoofery s priemerom 200 mm sú umiestnené pod sedačkami a všetko je zapojené na digitálny deväťkanálový zosilňovač. Vzhľadom na zložitosť systému je jeho náhrada a nastavenie zvuku na DSP procesore časovo a obvykle aj finančne náročnejšie z dôvodu výraznej továrenskej ekvalizácie a pevne nastavených elektronických výhybiek. Máme však bohaté skúsenosti s upgradom systému Harman Kardon aj pri všetkých najnovších modeloch BMW.

4. Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System - vrcholný továrenský systém automobilky BMW na prvý pohľad zaujme svojim dizajnom s podsvietenými výškovými a stredovými reproduktormi aj podarenou oceľovou mriežkou s logom výrobcu. Taktiež zvukovo ide o jeden z najvydarenejších továrenských systémov, ucho audiofila však spravidla nenadchne. Až dvadsať reproduktorov (podľa modelu auta) zapojených aktívnym spôsobom na 20kanálový zosilňovač zaujme skôr priestorovým zvukom než dychberúcou kvalitou zvuku a perfektným naladením, aké by ste v tejto cene hľadali.

Ponúkame hneď niekoľko variant ozvučenia aj pre tých najnáročnejších klientov

Sme si plne vedomí toho, že každý zákazník je inak náročný na kvalitu zvuku, má odlišné požiadavky a v neposlednom rade aj finančné možnosti. Aj preto neponúkame iba jedno univerzálne riešenie, ale celkom tri varianty nového ozvučenia v duchu plug & play a jeden individuálny pre audiofilne založených zákazníkov. Špecifické reproduktory do automobilov BMW dnes ponúkajú prakticky každý významnejší car audio výrobca a môže sa teda zdať zložité sa v širokej ponuke zorientovať. Počas niekoľkých posledných rokov sme vyskúšali reproduktory v automobiloch BMW od niekoľkých renomovaných značiek ako Gladen, Match, Focal, Rockford, Eton, Ground Zero, Steg alebo Audison a máme teda bohaté skúsenosti a možnosť dôkladného porovnania. Väčšina zo spomínaných značiek ponúka podobné technologické a konštrukčné riešenie, ktoré svojimi vlastnosťami výrazne nevybočuje, rozdiely však nájdete najmä v kvalite zvuku. A práve zvuk bol jedným z hlavných dôvodov, prečo sme sa rozhodli ponúkať ozvučenie od talianskeho výrobcu Audison, ktorý ponúka o poznanie zaujímavejšie riešenie nielen po stránke zvukovej, ale aj z hľadiska nadštandardnej variability inštalácie. Náročnejším klientom potom môžeme ponúknuť zvukovo bezkonkurenčné riešenie high-endového výrobcu Morel a to hneď v troch kvalitatívnych variantoch. Už naše základné ozvučenie Audison však zvukovo aj výkonovo výrazne predbehne továrenský systém Harman Kardon a uspokojí väčšinu našich klientov. A aké teda výhody umožňujú naše varianty ozvučenia?

  • Celkom 4 varianty nového audio systému od pokročilého až po high-end.
  • Už naše základné ozvučenie zvukovo aj výkonovo výrazne predbehne továrenský systém Harman Kardon.
  • Úplná integrácia na továrenský systém a žiadny zásah do pôvodnej elektroinštalácie vozidla.
  • Plug & play inštalácia - nové reproduktory majú rovnaký rozmer, tvar aj konektory pre zapojenie.
  • Jednoduchá montáž - nie je nutné nič rezať, strihať, spájkovať alebo ťahať novú kabeláž.
  • Možnosť zvoliť si rozsah ozvučenia od výmeny reproduktorov po náhradu kompletného systému.
  • Zvuk riadený špičkovým viackanálovým zosilňovačom s DSP procesorom.
  • Možnosť počúvania súborov vo vysokom rozlíšení (Hi-Res audio) bezdrôtovo cez Bluetooth.
  • Meranie frekvenčnej odozvy reproduktorov a profesionálne nastavenie zvuku na DSP procesore.
  • Individuálne ozvučenie naladené pre konkrétne vozidlo, žiadne vozidlo od nás neodchádza s rovnakým nastavením.
  • Inštalácia nespôsobuje stratu záruky od automobilky a je možná aj pri nových vozidlách.
  • Možnosť všetky komponenty z vozidla kedykoľvek demontovať a vrátiť všetko do pôvodného stavu.
  • Rýchla inštalácia v rámci jedného až dvoch pracovných dní podľa náročnosti nového audio systému.
  • Bohaté skúsenosti s ozvučením snáď všetkých modelov BMW, vrátane tých najnovších.
  • Nekupujete zajaca vo vreci - stovky recenzií na naše inštalácie a možnosť počúvania nášho firemného BMW.

Plug & Play inštalácia s plnou integráciou na továrenský systém

Moderné automobily BMW disponujú stredovými reproduktormi s priemerom 100 mm, ktoré majú špecifické uchytenie aj konektory a preto nie je možné zvoliť na výmenu ľubovoľné reproduktory. Rovnaká situácia nastáva aj v prípade plochých basových reproduktorov pod sedačkami s priemerom 165, respektíve 200 mm. Tiež továrenské výškové reproduktory majú pomerne malé rozmery a vlastný systém uchytenia. Na výmenu továrenského systému je teda nevyhnutné zvoliť špeciálne OEM reproduktory určené priamo do vozidiel BMW, ktoré ponúkajú hneď niekoľko výhod. Tým najväčším lákadlom je možnosť výmeny továrenského audio systému v duchu plug & play bez zásahu do pôvodnej elektroinštalácie. Nie je teda nutné nič strihať, spájkovať, alebo ťahať novú kabeláž a vďaka novým komponentom s rovnakým dizajnom aj pripojovacími konektormi je inštalácia jednoduchá a rýchla. Rovnako ľahké je pridanie zosilňovača, ktorý integrujeme bez akýchkoľvek úprav vďaka špecifickej kabeláži s totožnými konektormi ako v prípade továrenskej kabeláže. Výmena systému teda neznamená stratu záruky a môžete si užiť špičkový zvuk aj v novom vozidle. Samozrejmosťou je zachovanie pôvodného vzhľadu interiéru. Jednotlivé komponenty je taktiež možné ľahko demontovať a opätovne inštalovať napríklad do ďalšieho automobilu.

Viackanálový zosilňovač s DSP procesorom pre všetky typy nášho ozvučenia

Pokiaľ sa rozhodnete pre ktorýkoľvek z nižšie uvedených variantov nášho ozvučenia, môžete sa spoľahnúť nielen na kvalitný zvuk všetkých reproduktorov, ale aj na vysoký výkon vďaka inštalácii zodpovedajúceho zosilňovača. Vhodný zosilňovač volíme vždy na základe množstva reproduktorov, ale aj ich zvukovej vyspelosti a náročnosti na výkon. Pre najžiadanejšie upgrady audio systému od talianskeho Audisonu inštalujeme najčastejšie zosilňovače s integrovaným DSP procesorom od rovnakého výrobcu, ktoré ponúkajú nielen kvalitný zvuk spoločne s vysokým výkonom, ale aj prepracovaný softvér DSP procesora a kompaktné rozmery umožňujúce bezproblémovú inštaláciu do moderných automobilov. Pri pokročilých inštaláciách, v prípade náhrady systému Harman Kardon pri najnovších modeloch BMW volíme obvykle sofistikovanejšie viackanálové zosilňovače z dielne nemeckých majstrov zvuku Helix, ktoré umožnia dokonalú integráciu aj na technicky náročné továrenské systémy a bezkonkurenčný softvér DSP procesora. A konečne pri riešení z kategórie high-end hľadáme vždy individuálny koncept ideálne s analógovými zosilňovačmi prestížnych svetových výrobcov v kombinácii s externým DSP procesorom za účelom dosiahnutia najvyššej kvality zvuku. Vďaka kompaktným rozmerom dnešných zosilňovačov triedy D sa môžete spoľahnúť na skrytú inštaláciu a aj v prípade pokročilých audio systémov s rozmernejšími analógovými zosilňovačmi sa vždy snažíme nájsť umiestnenie, ktoré neobmedzí priestor v interiéri automobilu.

Profesionálne meranie a nastavenie zvuku je u nás štandardom

Výberom vhodných komponentov však inštalácia nekončí, ale naopak začína. To najdôležitejšie sa odohrá na jej konci a to v podobe merania frekvenčnej odozvy reproduktorov s následným nastavením zvuku v softvéri DSP procesora. Automobil nie je z hľadiska akustiky práve optimálnym prostredím. Je teda dôležité korigovať nielen nevhodnú lokáciu reproduktorov, ale aj pozíciu poslucháča a všetky prekážky po ceste zvuku do ľudského ucha. Výslednú ekvalizačnú krivku každého reproduktora ovplyvňuje množstvo faktorov ako je priestor za reproduktorom, materiál membrány aj koše reproduktora, ale aj prekážky zvuku ako sú sedačky, stredový tunel, volant alebo palubná doska. Je teda nevyhnutné zmerať frekvenčnú odozvu každého reproduktora a výsledky následne zapísať do programu DSP procesora. Základným cieľom merania je dosiahnutie lineárnej frekvenčnej odozvy reproduktorov, čo umožní aj v tak akusticky náročnom prostredí dosiahnuť verný a vysoko kvalitný zvuk. Na DSP procesore nastavíme aj časové korekcie, pásmové priepusty, úrovne, typy filtra a ďalšie dôležité funkcie. To nám umožní, aby v skladbe vynikol každý detail, ktorý interpret zanechal na nahrávke. Našim cieľom je predovšetkým dokonalé odladenie systému so všetkými detailmi, správnou definíciou nástrojov a verným podaním zvuku v celom frekvenčnom pásme. Najmä pri príplatkových továrenských systémoch Harman Kardon a Bowers & Wilkins je však ladenie nového audio systému technicky aj časovo náročnejšie a sú nevyhnutné bohaté skúsenosti zvukového technika. Na meranie používame kvalitné kalibrované mikrofóny v kombinácii s profesionálnym meracím softvérom REW. Spoľahnúť sa môžete aj na precízne nastavenie zvuku v podaní nášho hlavného zvukového technika, ktorý perfektne ovláda ako REW, tak softvér všetkých výrobcov DSP procesorov, s ktorými pracujeme. Pravidelne sa tiež zúčastňuje školenia nielen daných výrobcov, ale aj takých velikánov svojho odboru, ako je Peter Steinbacher, alias PS Sound z Anglicka.

Možnosť počúvania hudby vo vysokom rozlíšení v najvyššej kvalite

Trendom poslednej doby je prehrávanie Hi-Res súborov, teda hudby vo vysokom rozlíšení. Hudobná nahrávka v takej kvalite znie presne tak, ako ju interpret nahral v štúdiu a je dokonca výrazne kvalitnejšia, než ako ju poznáme z klasických CD diskov. Dnes je pomerne ľahké sa napríklad vďaka streamovacím službám k takým hudobným súborom dostať a najmodernejšie technológie umožňujú aj ich počúvanie v domácnosti aj v automobile. Oproti najrozšírenejšiemu mp3 formátu umožňujú Hi-Res súbory výrazne kvalitnejší zážitok z počúvania a to nielen u nášho základného upgradu zvuku, ale predovšetkým u tých pokročilých. Viac o hudbe vo vysokom rozlíšení sa dozviete v našom článku venovanom tejto problematike. Moderné zosilňovače Audison alebo Helix, ktoré používame v našich inštaláciách, umožňujú integráciu Bluetooth modulu s Hi-Res zvukovými kodekmi (aptX HD alebo LDAC), cez ktorý je ľahké streamovať hudbu vo vysokom rozlíšení bezdrôtovo z vášho mobilného telefónu, prípadne externého Hi-Res prehrávača. V súčasnosti máme aj ako jediní k dispozícii špeciálny prevodník signálu pre vozidlá BMW, ktorý umožňuje získať z hlavnej jednotky čistý signál bez továrenskej ekvalizácie a to aj v prípade príplatkových systémov Harman Kardon a Bowers & Wilkins. Výsledkom je špičkový zvuk bez akéhokoľvek ovplyvnenia hlavnou jednotkou automobilu a možnosť ľahkého prehrávania Hi-Res súborov napríklad aj cez Apple Carplay alebo Android Auto.

1) Ozvučenie Audison

Ozvučenie od talianskeho výrobcu Audison je naším prvým a najžiadanejším upgradom vo vozidlách automobilky BMW. Je to dané nielen nadštandardným zvukom reproduktorov, ktoré znesú aj náročnejšie merítko, ale aj prepracovanou ponukou do všetkých modelov BMW, širokým portfóliom zosilňovačov Audison Forza pre každý typ inštalácie a samozrejmosťou je aj žiadaná plug & play inštalácia. Taliani skrátka zvuk vždy vedeli a modelový rad Prima do BMW to len potvrdzuje. Nemenej dôležité je, že Audison svoj systém do BMW neustále vyvíja, aktualizuje svoje produkty podľa nových modelov BMW a ponúka aj špecifickú kabeláž pre bezproblémové prepojenie zosilňovačov Audison s čím ďalej zložitejšími továrenskými systémami BMW. Celkom päť zosilňovačov s integrovaným DSP procesorom až s 12 kanálmi zaručujú nepreberné možnosti inštalácie od tých základných až po pokročilých. Na oficiálnom webe Audisonu nájdete aj prepracovaný konfigurátor, kde sa môžete inšpirovať, ako by mohol váš nový audio systém vyzerať. Možností je hneď niekoľko a to od obyčajnej výmeny reproduktorov po upgrade celého systému s inštaláciou zosilňovača s DSP procesorom. Pozrime sa teraz na najčastejšie možnosti, aké Audison ponúka:

Ozvučenie od Audisonu je najviac variabilné a začína už na sume 350 Eur vrátane inštalácie v prípade výmeny predných reproduktorov. Už takýto základný upgrade dokáže celkové ozvučenie vylepšiť, neporovnateľne zaujímavejšie výsledky však dosiahnete pri výmene celého systému a to predovšetkým v prípade inštalácie zosilňovača s DSP procesorom. V rámci kompletného ozvučenia Audison sa čiastka pohybuje priemerne v rozmedzí 2 až 3 tisíc Eur podľa množstva zvolených komponentov. V cene je samozrejme meranie a nastavenie zvuku na DSP procesore. Vzorovú inštaláciu do vozidla BMW 5. radu s obsiahlou fotogalériou si môžete pozrieť v našom článku.

2) Ozvučenie Morel - Performance

Hoci je vyššie uvedené ozvučenie Audison zvukovo aj výkonovo na veľmi vysokej úrovni a výrazne predbehne príplatkový továrenský audio systém Harmann Kardon, ponúkame aj niekoľko ďalších variantov pokročilejšieho zvukového systému. Donedávna sa náročnejší majitelia vozidiel BMW, ktorí nechceli investovať viac ako 8 tisíc Eur do audio systému Bowers & Wilkins, museli zmieriť so systémom Harman Kardon alebo sa objednať na "základný" upgrade od jedného z aftermarket výrobcov. Tento stav sa rozhodol zmeniť izraelský Morel, ktorý sa úzko špecializuje na high-end ozvučenie domácností a automobilov. Morel spolu so svojimi produktmi prináša majiteľom automobilov BMW zvuk, ktorý doteraz nebolo možné vo vozidlách BMW zažiť. A to hneď v dvoch variantoch ozvučenia – Performance a Reference. Reproduktory Morel radu Performance teda predstavujú náš prvý pokročilejší systém, ktorý zvukovo presvedčivo prekonáva všetky ostatné aftermarket OEM systémy na trhu, vrátane vyššie uvedeného Audisonu. Použité materiály a technológie značky Morel sa prejavujú na kvalitnejšom podaní zvuku, ktorý ocenia najmä náročnejší poslucháči. Očakávať môžete aj vyšší výkon, rozmanitejšie detaily, kvalitnejšie hodvábne výškové reproduktory, ktoré vás neunavia ani pri dlhom počúvaní aj schopnosť reprodukovať náročnejší typ hudby. Všetko ostatné však zostáva totožné ako v prípade ozvučenia od Audisonu, teda rovnaký tvar aj konektory reproduktorov aj montáž bez zásahu do továrenskej elektroinštalácie. A keďže sa Morel špecializuje výhradne na reproduktory, preto v prípade tohto variantu volíme špičkový zosilňovač s DSP procesorom vyššej triedy, najčastejšie od nemeckého výrobcu Helix. Konkrétne teda ide najčastejšie o nasledujúce komponenty:

  • Komponentné reproduktory Morel IP-BMW42 do predných alebo zadných dverí (podľa modelu auta).
  • Koaxiálne reproduktory Morel IP-BMW4C do zadných dverí alebo odkladacieho plata (podľa modelu auta).
  • Voliteľný centrálny reproduktor Morel IP-BMW42-CTR, prípadne Morel IP-BMW4C-CTR (podľa modelu auta).
  • Basové reproduktory Morel IP-BMWSUB82 pod sedačky vodiča a spolujazdca.
  • Zosilňovač s DSP procesorom (napr. Helix V Eight DSP alebo Helix V Twelve DSP) podľa množstva zvolených komponentov.
  • Možnosť doplnenia o kompaktný subwoofer do batožinového priestoru, napríklad JL Audio CS110LG-TW1.
  • Voliteľný Bluetooth modul (napr. Helix HEC BT HD) pre bezdrôtové streamovanie hudby vo vysokom rozlíšení (Hi-Res Audio).
  • Voliteľné diaľkové ovládanie DSP procesora Helix Conductor.
  • Plug & play kabeláž na pripojenie zosilňovača a zachovanie továrenskej elektroinštalácie.

Ozvučenie Morel radu Performance je tiež veľmi variabilné s možnosťou vymeniť napríklad iba reproduktory s využitím továrenského zosilňovača. Odporúčame však inštalovať kompletné ozvučenie, teda predný trojpásmový systém, v prípade záujmu aj dvojpásmové reproduktory do zadných dverí a zodpovedajúci zosilňovač s DSP procesorom. Cena za inštaláciu vrátane merania a nastavenia zvuku na DSP procesore sa priemerne pohybuje v rozmedzí 2 až 4 tisíc Eur a je závislá na množstve inštalovaných komponentov. Vzorovú inštaláciu do vozidla BMW 3. radu s obsiahlou fotogalériou si môžete pozrieť v našom článku.

3) Ozvučenie Morel - Reference

Druhý variant špičkového ozvučenia do automobilov BMW predstavuje modelový rad Reference od značky Morel. Reproduktory radu Reference už ponúkajú pokročilú kvalitu zvuku aj pre veľmi náročných poslucháčov. Technologicky sú reproduktory založené na takmer legendárnom modelovom rade Hybrid, ktorý poskytuje pomyselnú vstupenku pre audiofilný zážitok zo sveta "moreláckeho" zvuku. Očarí vás detailné výškové reproduktory s typickým "sweet and warm" zvukom, ktorým sa Morel preslávil po celom svete, ale aj verne znejúce a nečakane dynamické stredové reproduktory. Spodné pásmo dopĺňajú špičkové basové reproduktory Morel, ktoré sú spoločné pre varianty Performance aj Reference. Aj pri variante Referencie stále platí všetko vyššie uvedené - ako výškové, tak stredové a basové reproduktory disponujú totožnými rozmermi, tvarom aj konektormi ako v prípade továrenských reproduktorov a ich inštalácia prebieha v duchu plug & play. Zachovávame teda továrenskú kabeláž a nedochádza k strate záruky v prípade nového automobilu. Vzhľadom na výkonovú náročnosť reproduktorov Morel radu Reference je už nevyhnutné zvoliť zodpovedajúci zosilňovač najvyššej triedy. Opäť však používame špecifickú plug & play kabeláž, vďaka ktorej zosilňovač zapojíme jednoduchým zacvaknutím na originálny BMW konektor. A o akých produktoch sa konkrétne bavíme?

  • Komponentné reproduktory Morel IR-BMW42 do predných alebo zadných dverí (podľa modelu auta).
  • Koaxiálne reproduktory Morel IR-BMW4INT do zadných dverí alebo odkladacieho plata (podľa modelu auta).
  • Voliteľný centrálny reproduktor Morel IR-BMW42-CTR, prípadne Morel IR-BMWINT-CTR (podľa modelu auta).
  • Basové reproduktory Morel IP-BMWSUB82 pod sedačky vodiča a spolujazdca.
  • Zosilňovač s DSP procesorom (napr. Helix P Six DSP Ultimate, prípadne Helix V Twelve DSP) podľa množstva zvolených komponentov.
  • Pre maximálne využitie kvality reproduktorov Morel je možné inštalovať špičkový analógový zosilňovač s externým DSP procesorom.
  • Možnosť doplnenia o kompaktný subwoofer do batožinového priestoru, napríklad JL Audio CS110LG-TW3.
  • Voliteľný Bluetooth modul (napr. Helix HEC BT HD) pre bezdrôtové streamovanie hudby vo vysokom rozlíšení (Hi-Res Audio).
  • Voliteľné diaľkové ovládanie DSP procesora Helix Conductor.
  • Plug & play kabeláž na pripojenie zosilňovača a zachovanie továrenskej elektroinštalácie.

Ozvučenie Morel radu Reference tiež odporúčame inštalovať kompletný, teda predný trojpásmový systém, prípadne aj dvojpásmový do zadných dverí, voliteľne centrálny reproduktor a zodpovedajúci zosilňovač s DSP procesorom. Cena za inštaláciu sa priemerne pohybuje od 4500 do 5500 Eur a je závislá od množstva zvolených komponentov. Tiež variant Referencie je variabilný a je možné napríklad zvoliť zadné reproduktory z nižšieho radu Performance, prípadne ich vôbec neinštalovať a ušetrené peniaze investovať do subwoofera umiestnenom v batožinovom priestore. Vzorovú inštaláciu do BMW 3. radu (G20), ktorý zahŕňa výmenu predných a zadných reproduktorov a subwooferov si môžete pozrieť v našom článku. Možno vás zaujme aj pokročilejšia inštalácia do BMW 4. radu (G22) s výmenou všetkých 12 reproduktorov Harman Kardon, doplnením subwoofera a rozšírenými možnosťami ladenia zvuku.

4) Ozvučenie Morel - Individual

Dostávame sa k poslednému variantu ozvučenia do automobilov BMW, ktorý už predstavuje high-end v oblasti ozvučenia vozidiel. Aj tentokrát sa spoliehame na značku Morel a jej špičkové produkty, ktoré sa dokonale hodia na nekompromisný audio systém do vozidiel BMW. Pri tomto variante volíme komponenty z druhého najvyššieho modelového radu Elate Carbon, ktorý sa vyznačuje audiofilným zvukom, exkluzívnym dizajnom a dokonalým spracovaním. Hodvábne výškové reproduktory s bezkonkurenčným vysokofrekvenčným výkonom si perfektne rozumejú so stredovými reproduktormi toho istého radu s ultraľahkou karbónovou membránou a exceletnou prezentáciou stredných frekvencií. Basové reproduktory opäť využívame z radu Performance, ktoré svojou kvalitou obstoja aj pri tejto najvyššej konfigurácii. Pre maximálny zvukový zážitok je nevyhnutné inštalovať aj zodpovedajúce zosilňovače, pričom sa najčastejšie spoliehame na špičkové analógové zosilňovače amerického výrobcu Zapco, prípadne alternatívne zosilňovače podobnej kvality podľa dostupného prostoru v automobile. Rovnaký dôraz na kvalitu preferujeme aj pri samostatnom DSP procesore, na ktorom rovnako ako pri všetkých predchádzajúcich variantoch naladíme zvuk nielen pre vodičov, ale aj konkrétny automobil. A samozrejmosťou je umiestnenie kvalitného subwoofera do batožinového priestoru pre nezameniteľnú dynamiku a presné podanie nízkych kmitočtov. Nezabúdame ani na zodpovedajúcu kabeláž najvyššej kvality, prípravu na počúvanie hudby vo vysokom rozlíšení a myslíme aj na dizajnové spracovanie inštalácie. Tento variant ozvučenia nemá žiadne limity ako vo zvolených produktoch, tak ich cene alebo dizajne. Je možné vytvoriť individuálnu ponuku na základe požiadaviek klienta, vrátane výroby A-stĺpikov pre výškové a stredové reproduktory a ďalších úprav interiéru. Najčastejšie inštalované komponenty:

  • Výškové reproduktory Morel Elate Carbon MT450, alternatívne Morel Elate Carbon Alto do predných dverí.
  • Stredové reproduktory Morel Elate Carbon MM3 do predných dverí.
  • Basové reproduktory Morel Performance IP-BMWSUB82 pod sedačky vodiča a spolujazdca.
  • Individuálne zvolený zosilňovač najvyššej triedy pre výškové, stredové a basové reproduktory.
  • Individuálne zvolený subwoofer do batožinového priestoru so zodpovedajúcim zosilňovačom.
  • Individuálne zvolený samostatný DSP procesor nemeckého výrobcu Helix.
  • Diaľkové ovládanie DSP procesora Helix Conductor.
  • Voliteľný Bluetooth modul pre bezdrôtové streamovanie hudby vo vysokom rozlíšení (Hi-Res Audio).

V prípade variantu Morel Individual sa najčastejšie venujeme inštalácii iba predného trojpásmového systému, čo predstavuje najvhodnejšie riešenie pre ozvučenie zamerané na sound quality. Zadné reproduktory je možné samozrejme tiež doplniť, prípadne je možné ich naladiť v špecifickom režime "rear fill" pre rozšírenie zvukovej scény. Všetky komponenty je možné ľubovoľne vybrať na základe stanoveného rozpočtu a požiadaviek klienta. Cena za inštaláciu sa obvykle pohybuje od 6 do 12 tisíc Eur podľa zvolených komponentov. Vzorovú inštaláciu do BMW 5. radu (G31), ktorá zahŕňa high-end produkty výrobcov Morel, Zapco a JL Audio si môžete prezrieť v našom článku.

Autor: Ing. Karel Konečný
Kopírovanie fotografií alebo textu je zakázané! Všetky práva vyhradené.

Podobné články

Analógový vs. digitálny zosilňovač - ktorý vybrať?
Zosilňovače sú neoddeliteľnou súčasťou každého pokročilého audio systému a ich kvalita, výkon a taktiež trieda ovplyvňujú výsledný zvuk. Aký zosilňovač je práve pre vás najvhodnejší?
Celý článok
Ako počúvať hudbu vo vysokom rozlíšení v aute?
Trendom poslednej doby je počúvanie hudby vo vysokom rozlíšení, ktoré prináša štúdiovú kvalitu zvuku. Všetko dôležité o Hi-Res súboroch a ich počúvaní v automobile sa dozviete v článku.
Celý článok
Všetko, čo by ste mali vedieť o odhlučnení auta
Odhlučnenie auta umožní zníženie hluku v interiéri, zlepší komfort pri cestovaní a chráni pred tepelnými stratami. Všetko dôležité vrátane výsledkov merania hluku sa dočítate v našom článku.
Celý článok
Ako zlepšiť továrenské ozvučenie auta?
Základné aj pokročilé možnosti zlepšenia továrenského ozvučenia vrátane hľadania ciest na dosiahnutie automobilového high-endu sa pokúsime zhrnúť v našom článku.
Celý článok